Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

Publicerad: 2020-06-09   Uppdaterad: 2023-04-18

Lagom till våren är det många som vill sälja och köpa fritidsfordon. Hur skapar man bästa möjliga förutsättningar för att få sin husbil eller husvagn såld – och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp? Det vet Tero Marjamäki, PR-och presschef på Blocket.

Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket
Tero Marjamäki ger sina bästa tips till en lyckad affär.
Förbered noggrant

Tvätta och städa fritidsfordonet både ut- och invändigt och rensa bort överflödiga prylar som riskerar att skapa ett rörigt intryck. Ta reda på besiktningsprotokoll, manualer och eventuell servicebok. Kolla även status på däcken och försäkra dig om att allt på fordonet fungerar som det ska. Notera det som eventuellt är trasigt.

– Förberedelserna är mycket viktiga, ju enklare och tryggare du gör köpprocessen för eventuella köpare, desto större är chansen att de nappar, säger Tero.

Om du har möjlighet är det även klokt att publicera annonsen då marknaden är som hetast.

– Det publiceras överlägset flest annonser för husbilar och husvagnar under maj månad, drygt 35 procent fler än under sommarmånaderna. Även köparna är på hugget och 33 procent av alla publicerade annonser säljs inom en vecka. Men allra snabbast går det under juli månad då 42 procent av alla objekt säljs inom en vecka, berättar Tero.

Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket
Swish är en smidig betallösning. Tänk dock på att du kan behöva höja beloppet som du får skicka per dag.
Ta riktigt bra bilder

Fina bilder i annonsen är jätteviktigt, i synnerhet för husbilar och husvagnar. Se till att fota ditt fritidsfordon i dagsljus, gärna mot en neutral bakgrund som inte tar fokus från objektet. Ta flera bilder, både på hela fritidsfordonet och på relevanta detaljer.

– Jag kan inte nog understryka vikten av bra bilder. Dåliga foton kan skrämma iväg potentiella köpare – även om objektet är i toppskick, säger Tero.

Sätt ett rimligt pris

Ett bra knep är att ägna en stund åt research för att du ska kunna bilda dig en uppfattning om det ungefärliga värdet på ditt fordon. Surfa runt på Blocket.se och kolla vad liknande objekt säljs för. Vill du få varan såld extra snabbt kan du sätta ett lägre pris än konkurrerande annonsörer.

Skriv en tydlig annonstext

Sätt en tydlig och saklig rubrik och skriv sedan en annonstext som rätar ut tänkbara frågetecken hos köparen. Tänk också på att ta med det som är bra med just din husbil eller husvagn – och skriv även ut eventuella skavanker. Då slipper du svara på en massa frågor och ökar chanserna till försäljning.

– Ett tips är att tänka dig in i rollen som köpare. Om du hade varit spekulant på din egen husbil eller husvagn, vilka frågor skulle du då velat ha svar på? Självklara saker som årsmodell och miltal ska givetvis vara med, men även detaljer som antal sittplatser och bäddar, typ av värmesystem, eventuell extrautrustning samt när besiktning, fukttest och provtryckning av gasol gjordes senast, berättar Tero.

I det stora flödet av annonser menar Tero att en slarvigt skriven annonstext eller dåliga bilder kan göra att det inte blir någon försäljning.

Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket
Klart och betalt. Nyckelöverlämning och ägarbyte likaså.

– I och med att köp av husbil eller husvagn är en ganska stor investering, vill de flesta känna en trygghet i sitt köp. Som säljare är det därför särskilt viktigt att vara ärlig i annonstexten och få med relevant information. För många spekulanter är det enklare att avstå köp och scrolla vidare i annonsflödet, än att behöva lägga tid på att ställa en rad följdfrågor om mått, fakta och viktiga detaljer.

Till sist: gör en stavningskontroll innan du publicerar annonsen eftersom en rättstavad text ger ett seriösare intryck.

Ge snabb respons

För att öka chanserna till försäljning gör du klokt i att ge snabba svar till de spekulanter som hör av sig. Dröjande svar kan leda till att spekulanterna får upp ögonen för ett annat objekt.


SKA DU KÖPA FRITIDSFORDON?


Här kommer ytterligare några tips från Tero Marjamäki inför köp av husbil eller husvagn på den privata marknaden.

• Kolla med Transportstyrelsen att säljaren faktiskt äger fordonet samt om det är belånat.

• Meddela säljaren att du vill använda Blockets köpekontrakt.

• Avstå från affären om du krävs på handpenning innan du sett objektet och skrivit köpeavtal (handpenning är mycket ovanligt vid privataffärer).

• Gör gärna upp affären på säljarens bankkontor, där du kan förvissa dig om att eventuella lån blir lösta.

• Gör ägarbytet på plats och kontrollera att dokumentet blir postat direkt, såvida ni inte använder er av Transportstyrelsens app, Mina fordon.

• Se till att försäkra fritidsfordonet innan du kör iväg med ditt nyförvärv.

Rulla till toppen