Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

Handslag och en lyckad affär. Men vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp?

Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

Publicerad

Lagom till våren är det många som vill sälja och köpa fritidsfordon. Hur skapar man bästa möjliga förutsättningar för att få sin husbil eller husvagn såld – och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp? Det vet Tero Marjamäki, PR-och presschef på Blocket.

Tero Marjamäki ger sina bästa tips till en lyckad affär.

Förbered noggrant

Tvätta och städa fritidsfordonet både ut- och invändigt och rensa bort överflödiga prylar som riskerar att skapa ett rörigt intryck. Ta reda på besiktningsprotokoll, manualer och eventuell servicebok. Kolla även status på däcken och försäkra dig om att allt på fordonet fungerar som det ska. Notera det som eventuellt är trasigt.

– Förberedelserna är mycket viktiga, ju enklare och tryggare du gör köpprocessen för eventuella köpare, desto större är chansen att de nappar, säger Tero.

Om du har möjlighet är det även klokt att publicera annonsen då marknaden är som hetast.

– Det publiceras överlägset flest annonser för husbilar och husvagnar under maj månad, drygt 35 procent fler än under sommarmånaderna. Även köparna är på hugget och 33 procent av alla publicerade annonser säljs inom en vecka. Men allra snabbast går det under juli månad då 42 procent av alla objekt säljs inom en vecka, berättar Tero.

Swish är en smidig betallösning. Tänk dock på att du kan behöva höja beloppet som du får skicka per dag.

Ta riktigt bra bilder

Fina bilder i annonsen är jätteviktigt, i synnerhet för husbilar och husvagnar. Se till att fota ditt fritidsfordon i dagsljus, gärna mot en neutral bakgrund som inte tar fokus från objektet. Ta flera bilder, både på hela fritidsfordonet och på relevanta detaljer.

– Jag kan inte nog understryka vikten av bra bilder. Dåliga foton kan skrämma iväg potentiella köpare – även om objektet är i toppskick, säger Tero.

Sätt ett rimligt pris

Ett bra knep är att ägna en stund åt research för att du ska kunna bilda dig en uppfattning om det ungefärliga värdet på ditt fordon. Surfa runt på Blocket.se och kolla vad liknande objekt säljs för. Vill du få varan såld extra snabbt kan du sätta ett lägre pris än konkurrerande annonsörer.

Skriv en tydlig annonstext

Sätt en tydlig och saklig rubrik och skriv sedan en annonstext som rätar ut tänkbara frågetecken hos köparen. Tänk också på att ta med det som är bra med just din husbil eller husvagn – och skriv även ut eventuella skavanker. Då slipper du svara på en massa frågor och ökar chanserna till försäljning.

– Ett tips är att tänka dig in i rollen som köpare. Om du hade varit spekulant på din egen husbil eller husvagn, vilka frågor skulle du då velat ha svar på? Självklara saker som årsmodell och miltal ska givetvis vara med, men även detaljer som antal sittplatser och bäddar, typ av värmesystem, eventuell extrautrustning samt när besiktning, fukttest och provtryckning av gasol gjordes senast, berättar Tero.

I det stora flödet av annonser menar Tero att en slarvigt skriven annonstext eller dåliga bilder kan göra att det inte blir någon försäljning.

Klart och betalt. Nyckelöverlämning och ägarbyte likaså.

– I och med att köp av husbil eller husvagn är en ganska stor investering, vill de flesta känna en trygghet i sitt köp. Som säljare är det därför särskilt viktigt att vara ärlig i annonstexten och få med relevant information. För många spekulanter är det enklare att avstå köp och scrolla vidare i annonsflödet, än att behöva lägga tid på att ställa en rad följdfrågor om mått, fakta och viktiga detaljer.

Till sist: gör en stavningskontroll innan du publicerar annonsen eftersom en rättstavad text ger ett seriösare intryck.

Ge snabb respons

För att öka chanserna till försäljning gör du klokt i att ge snabba svar till de spekulanter som hör av sig. Dröjande svar kan leda till att spekulanterna får upp ögonen för ett annat objekt.SKA DU KÖPA FRITIDSFORDON?


Här kommer ytterligare några tips från Tero Marjamäki inför köp av husbil eller husvagn på den privata marknaden.

• Kolla med Transportstyrelsen att säljaren faktiskt äger fordonet samt om det är belånat.

• Meddela säljaren att du vill använda Blockets köpekontrakt.

• Avstå från affären om du krävs på handpenning innan du sett objektet och skrivit köpeavtal (handpenning är mycket ovanligt vid privataffärer).

• Gör gärna upp affären på säljarens bankkontor, där du kan förvissa dig om att eventuella lån blir lösta.

• Gör ägarbytet på plats och kontrollera att dokumentet blir postat direkt, såvida ni inte använder er av Transportstyrelsens app, Mina fordon.

• Se till att försäkra fritidsfordonet innan du kör iväg med ditt nyförvärv.

 • Förebygg åksjuka

  Förebygg åksjuka

  Att resa med bil och beundra omgivningarna som svischar förbi uppskattas av många. För vissa kan dock bilresor vara förenade med en hård kamp mot åksjuka. Här låter vi en läkare förklara vad rörelsesjuka är – och hur den kan förebyggas.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-04 07:37

 • Nostalgi: Utfällbara väggar

  Nostalgi: Utfällbara väggar

  Husvagnar med utfällbara väggar, så kallad slide-out hör inte till vanligheterna. Genom åren har ett flertal producenter gett sig på konceptet vilka samtliga stannat vid enstaka prototyper. Undantaget är tyska Tabbert som har en bjässe i sin sortimentportfölj via modellen Cellini 750 HTD.

  Artikel Johan Persson, 2020-07-24 19:29

 • Ställplatskollen: Trosa

  Ställplatskollen: Trosa

  Strosa i Trosa, må vara en slogan, men det är verkligen något som alla borde få uppleva. Ostkustens mysigaste stad erbjuder dessutom övernattning i husbil mitt i centrum, där två ställplatser finns.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-07-13 07:30

 • Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Husbilar blir alltmer stöldbegärliga och knepen för att stjäla dem tycks bara bli fräckare. En oroväckande trend är att förövarna försöker lura den som ska sälja sin husbil. Vi visar hur husbils- och husvagnsägare kan minska risken för att bli utsatta för brott.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-07-08 07:45

 • Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vi ser dem på campingar och andra offentliga platser, men hur många vet egentligen när och hur en hjärtstartare ska användas? Vi har bjudit in en expert som lär oss att rädda liv.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-16 07:00

 • Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Södra Hamnen i Motala klingar välkänt för husbilsfarare. Sedan tre år finns även övernattningsplatser hos Vätternfiskarna strax intill. Vi har kollat.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-06-12 07:19

 • Köpa begagnat: Undvik fällorna!

  Köpa begagnat: Undvik fällorna!

  Vi har undersökt begagnatmarknaden för husvagnar. Vad får man för max 100 000 kronor och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp?

  Artikel Anders Wallsten, 2020-06-10 07:06

 • Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe har nyligen släppt en ny helintegrerad husbil. Crown heter den. Det är en husbil i det högre segmentet både vad gäller pris och utrustning men definitivt också vad gäller design och funktion.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2020-05-20 08:16

 • Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Uppblåsbara förtält har på kort tid blivit mycket populära. Men vad kännetecknar egentligen ett lufttält och vem bör välja ett sådant framför en konventionell modell? Vi ger dig luft under vingarna inför köpet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-05-19 08:02

 • Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Pastellfärgade stockrosor och mörkröda klängrosor dekorerar de låga stenhusen i det lilla samhället Råå. Ett stenkast bort har man sin hamn och badstrand. Och i denna idyll välkomnas husbilsgäster att övernatta i hamnen.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-05-18 08:52

 • Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Hen har ADHD och har gått över till dieten LCHF. Ungdomarna pratar om IRL och vi med de grå tinningarnas charm förstår ingenting.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-05-12 07:33

 • Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Drömmer du om att vila upp dig i naturens stillhet, långt ifrån stadens puls? Med dagens teknik är det faktiskt ganska enkelt att fricampa under några dagar utan att ha tillgång till el. Vi har åkt till Bossings Fritidscenter för att ta reda på vilken extrautrustning det fordrar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-16 21:30

 • Översikt: Husbilar med våningssäng

  Översikt: Husbilar med våningssäng

  Husvagnar med barnkammarlösningar finns det gott om. Sämre ställt är det om man som husbilsentusiast vill ha våningssängar. Finns gör de, men man får leta – och det är precis vad Husvagn & Camping har gjort. Vi fann till slut 31 ekipage, fördelade på 19 olika varumärken.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-04-14 08:52

 • Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Havet har alltid lockat oss människor och längs våra kuster finns otaliga vackra platser där man kan njuta av både miljö och bad. Ett sådant ställe är Skallkrokens Hamn där Kattegatt ger känslan av ett oändligt hav.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-04-09 08:52

 • Teknik: Husvagn med elmotor

  Teknik: Husvagn med elmotor

  Här är en presentation av de senaste innovationerna som Alko visade upp under fjolåret.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-08 07:59

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1588 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 580 fristående campingplatser och 651 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-08

 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842