Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

Handslag och en lyckad affär. Men vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp?

Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

Publicerad

Lagom till våren är det många som vill sälja och köpa fritidsfordon. Hur skapar man bästa möjliga förutsättningar för att få sin husbil eller husvagn såld – och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp? Det vet Tero Marjamäki, PR-och presschef på Blocket.

Tero Marjamäki ger sina bästa tips till en lyckad affär.

Förbered noggrant

Tvätta och städa fritidsfordonet både ut- och invändigt och rensa bort överflödiga prylar som riskerar att skapa ett rörigt intryck. Ta reda på besiktningsprotokoll, manualer och eventuell servicebok. Kolla även status på däcken och försäkra dig om att allt på fordonet fungerar som det ska. Notera det som eventuellt är trasigt.

– Förberedelserna är mycket viktiga, ju enklare och tryggare du gör köpprocessen för eventuella köpare, desto större är chansen att de nappar, säger Tero.

Om du har möjlighet är det även klokt att publicera annonsen då marknaden är som hetast.

– Det publiceras överlägset flest annonser för husbilar och husvagnar under maj månad, drygt 35 procent fler än under sommarmånaderna. Även köparna är på hugget och 33 procent av alla publicerade annonser säljs inom en vecka. Men allra snabbast går det under juli månad då 42 procent av alla objekt säljs inom en vecka, berättar Tero.

Swish är en smidig betallösning. Tänk dock på att du kan behöva höja beloppet som du får skicka per dag.

Ta riktigt bra bilder

Fina bilder i annonsen är jätteviktigt, i synnerhet för husbilar och husvagnar. Se till att fota ditt fritidsfordon i dagsljus, gärna mot en neutral bakgrund som inte tar fokus från objektet. Ta flera bilder, både på hela fritidsfordonet och på relevanta detaljer.

– Jag kan inte nog understryka vikten av bra bilder. Dåliga foton kan skrämma iväg potentiella köpare – även om objektet är i toppskick, säger Tero.

Sätt ett rimligt pris

Ett bra knep är att ägna en stund åt research för att du ska kunna bilda dig en uppfattning om det ungefärliga värdet på ditt fordon. Surfa runt på Blocket.se och kolla vad liknande objekt säljs för. Vill du få varan såld extra snabbt kan du sätta ett lägre pris än konkurrerande annonsörer.

Skriv en tydlig annonstext

Sätt en tydlig och saklig rubrik och skriv sedan en annonstext som rätar ut tänkbara frågetecken hos köparen. Tänk också på att ta med det som är bra med just din husbil eller husvagn – och skriv även ut eventuella skavanker. Då slipper du svara på en massa frågor och ökar chanserna till försäljning.

– Ett tips är att tänka dig in i rollen som köpare. Om du hade varit spekulant på din egen husbil eller husvagn, vilka frågor skulle du då velat ha svar på? Självklara saker som årsmodell och miltal ska givetvis vara med, men även detaljer som antal sittplatser och bäddar, typ av värmesystem, eventuell extrautrustning samt när besiktning, fukttest och provtryckning av gasol gjordes senast, berättar Tero.

I det stora flödet av annonser menar Tero att en slarvigt skriven annonstext eller dåliga bilder kan göra att det inte blir någon försäljning.

Klart och betalt. Nyckelöverlämning och ägarbyte likaså.

– I och med att köp av husbil eller husvagn är en ganska stor investering, vill de flesta känna en trygghet i sitt köp. Som säljare är det därför särskilt viktigt att vara ärlig i annonstexten och få med relevant information. För många spekulanter är det enklare att avstå köp och scrolla vidare i annonsflödet, än att behöva lägga tid på att ställa en rad följdfrågor om mått, fakta och viktiga detaljer.

Till sist: gör en stavningskontroll innan du publicerar annonsen eftersom en rättstavad text ger ett seriösare intryck.

Ge snabb respons

För att öka chanserna till försäljning gör du klokt i att ge snabba svar till de spekulanter som hör av sig. Dröjande svar kan leda till att spekulanterna får upp ögonen för ett annat objekt.SKA DU KÖPA FRITIDSFORDON?


Här kommer ytterligare några tips från Tero Marjamäki inför köp av husbil eller husvagn på den privata marknaden.

• Kolla med Transportstyrelsen att säljaren faktiskt äger fordonet samt om det är belånat.

• Meddela säljaren att du vill använda Blockets köpekontrakt.

• Avstå från affären om du krävs på handpenning innan du sett objektet och skrivit köpeavtal (handpenning är mycket ovanligt vid privataffärer).

• Gör gärna upp affären på säljarens bankkontor, där du kan förvissa dig om att eventuella lån blir lösta.

• Gör ägarbytet på plats och kontrollera att dokumentet blir postat direkt, såvida ni inte använder er av Transportstyrelsens app, Mina fordon.

• Se till att försäkra fritidsfordonet innan du kör iväg med ditt nyförvärv.

 • Modellnyheterna 2021

  Modellnyheterna 2021

  Detaljförändringar, nytt designspråk, fler MB-varianter, plåtisar med pop-up-tak, smalare, smidigare och mer utrustning. Nu öppnas portarna till tillverkarnas nya, heta modeller. Det råder som bekant en Coronapandemi men det har inte stoppat designavdelningarna och konstruktörerna från att göra bra husvagnar och husbilar ännu bättre.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-10-20 07:14

 • Lastvikt i fokus – del 2

  Lastvikt i fokus – del 2

  Vi har nu kommit fram till den andra, och sista, delen om lastvikt. Här tar vi reda på vilka utmaningar tillverkarna ställs inför – och hur de arbetar för att öka den tillåtna lastvikten.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-10-13 06:22

 • De vanligaste felen på äldre (och nyare) campingfordon

  De vanligaste felen på äldre (och nyare) campingfordon

  Smygande fuktskador och ett kylskåp där gaslågan inte vill tända. Vi har kikat på några av de vanligaste problemen på äldre och ibland även på nyare campingfordon.

  Artikel Jorry Streipel, 2020-10-07 08:16

 • Ställplatskollen: Sandhamn Marine – pittoresk pärla

  Ställplatskollen: Sandhamn Marine – pittoresk pärla

  Sandhamn Marine i blekingska Torhamn välkomnar både husvagnar och husbilar. Gästhamnen har femstjärnig status, men gäller detta för dem som står på land? Vi har kollat läget.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-10-06 09:08

 • Med lastvikten i fokus

  Med lastvikten i fokus

  Lastvikt är ett gissel för många husbils- och husvagnsägare. I vissa fall går det knappt att stuva in de allra nödvändigaste prylarna innan överlasten är ett faktum. I en artikelserie om två delar tittar vi närmare på regelverk kring lastvikt och påföljder vid överlast – och tar reda på hur tillverkarna arbetar för att försöka öka den tillåtna lastvikten.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-09-16 07:40

 • Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

  Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

  Ställplatsen vid Göta Kanal i Lyrestad har numera förstklassig service. Med sitt läge nära E20 är platsen flitigt frekventerad.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-09-09 07:33

 • Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

  Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

  På cykel- och gångavstånd från trästaden Hjo ligger en ställplats som man gärna återvänder till. Här står du omgiven av grönska och gästfrihet.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-09-02 07:23

 • Haralds dröm blev allas hobby

  Haralds dröm blev allas hobby

  1965 drömde Harald Striewski om att bygga en husvagn, men pengar saknades. Han lånade 3 000 D-mark av en moster så att projektet kunde sjösättas. Vagnen såldes sedan för den dubbla summan och bollen var i rullning.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-08-19 07:40

 • Årets fluga: Hyra campingfordon

  Årets fluga: Hyra campingfordon

  Den här sommaren kommer fler än någonsin att spendera sin semester på hemmaplan. Sannolikt lär det medföra ett uppsving för uthyrningsverksamheten i branschen. Vi har åkt till Tumbo för att ta reda på hur man banar väg för en lyckad resa med hyrfordon.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-18 07:53

 • Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

  Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

  Om inte ställplatsen har allt, har i alla fall omgivningen så mycket mer att erbjuda. Ett trevligare rekreations-område får man leta efter.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-08-11 07:23

 • Ställplats Båstad: Bland höjdarna

  Ställplats Båstad: Bland höjdarna

  Det vilar något gediget över Båstad Camping, och ställplatsen med samma service som campingplatsen intill platsar verkligen i sitt nya sammanhang, en TopPlatz.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-08-07 08:36

 • Förebygg åksjuka

  Förebygg åksjuka

  Att resa med bil och beundra omgivningarna som svischar förbi uppskattas av många. För vissa kan dock bilresor vara förenade med en hård kamp mot åksjuka. Här låter vi en läkare förklara vad rörelsesjuka är – och hur den kan förebyggas.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-04 07:37

 • Nostalgi: Utfällbara väggar

  Nostalgi: Utfällbara väggar

  Husvagnar med utfällbara väggar, så kallad slide-out hör inte till vanligheterna. Genom åren har ett flertal producenter gett sig på konceptet vilka samtliga stannat vid enstaka prototyper. Undantaget är tyska Tabbert som har en bjässe i sin sortimentportfölj via modellen Cellini 750 HTD.

  Artikel Johan Persson, 2020-07-24 19:29

 • Ställplatskollen: Trosa

  Ställplatskollen: Trosa

  Strosa i Trosa, må vara en slogan, men det är verkligen något som alla borde få uppleva. Ostkustens mysigaste stad erbjuder dessutom övernattning i husbil mitt i centrum, där två ställplatser finns.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-07-13 07:30

 • Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Husbilar blir alltmer stöldbegärliga och knepen för att stjäla dem tycks bara bli fräckare. En oroväckande trend är att förövarna försöker lura den som ska sälja sin husbil. Vi visar hur husbils- och husvagnsägare kan minska risken för att bli utsatta för brott.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-07-08 07:45

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1627 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 584 fristående campingplatser och 689 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 354 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-11

 • Husvagn & Camping 2020-89

 • Husvagn & Camping 2020 Special

 • Husvagn & Camping 2020 -10

 • Husvagn & Camping 2020-09

 • Husvagn & Camping 2020-08

 • Husvagn & Camping 2020-07

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842