Köpa begagnat: Undvik fällorna!

Bilderna i artikeln är allmänna och överensstämmer inte med fordonsförsäljningen på sidan 54.

Köpa begagnat: Undvik fällorna!

Publicerad

Vi har undersökt begagnatmarknaden för husvagnar. Vad får man för max 100 000 kronor och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp?

Kabe 540 DLB från 1988.

Finns det risk att man köper grisen i säcken? Naturligtvis är det så. Framför allt när prisnivån pressas så lågt det bara går och vagnarna har några slitsamma år på nacken.

När vi sonderar utbudet är det uppenbart att begagnatmarknaden är ett enda stort lotteri. Det är praktisk taget omöjligt att på förhand avgöra om man kommer att dra en vinst- eller en nitlott.

Innan man besöker vare sig en återförsäljare, alternativt köp- och säljsajten blocket.se, bör man vara på det klara med vilken typ av husvagn man är ute efter – och det i form av planlösning, antalet sängar och när på året den ska användas.

En barnfamilj bör ha våningssängar i siktet, medan skidentusiasterna kanske ska se sig om efter ett mer vinterutrustat fordon. Prioriteras duschmöjlighet eller fullutrustat kök? Har vi måhända en lämplig dragbil och rätt körkort för hela ekipaget? För att räta ut ett och annat frågetecken besökte vi Henrikssons Husvagnar utanför Enköping.

Beroende på bland annat antalet tidigare ägare kan skicket variera på gamla husvagnar. Här en fin Polar 420 T från 1979.

Vad är det i huvudsak man bör tänka på vid köp av en husvagn för max 100 000 kronor?

–Titta efter yttre skador. Naturligtvis ska den vara fukttestad, det är viktigast av allt på en billigare och äldre vagn. Det kan även vara så att äldre vagnar kan vara utrustade med dåliga däck som har suttit på länge och fått torrsprickor. Ett annat tips är att kontrollera om den har haft många olika ägare. Ju fler som har haft fordonet, desto mer slitet brukar det vara enligt vår erfarenhet, avslöjar säljaren Martin Karlström.

Tänker den yngre generationen köpare annorlunda jämfört med de som är äldre?

–Nej, det vill jag inte påstå. Visst, de allra flesta vill väl naturligtvis ha en sprillans ny husvagn, men ibland måste man prioritera om inte plånboken räcker till. Yngre barnfamiljer har ofta begränsade ekonomiska tillgångar. 

Hur bra säljer husvagnar generellt inom priskategorin – upp till 100 000 kronor?

–De är sällan i lager under någon längre tid. Framför allt försvinner barnkammarvagnar och riktigt billiga exemplar fort, de är oftast bara inne och vänder.

Så här kan det se ut i en 25 år gammal husvagn, i detta fall handlar det om en Cabby 550 Novia.

Cabby 550 från 1992.

Låt oss säga att kunden köper en husvagn för 90 000 kronor, vad innebär det konkret kostnadsmässigt?

– Vi tar 20 procent i kontantinsats. Det finns dock möjligheten att få hela kostnaden via lån, fast då uppdelat på två olika procent-räntesatser.

– Om vi tar det förstnämnda alternativet som ett exempel rekommenderar vi att kunden tar avbetalningen på tre eller fyra år och då blir månadskostnaden 2 092 kronor (tre år) eller 1 592 kronor (fyra år) med en ränta på 2,95 procent.

Finns det någon form av garanti om man köper en begagnad husvagn på en firma?

– Vi har en tre månader lång funktionsgaranti, vilket konkret innebär att fordonet är fukttestad och att gasolsystemet är kontrollerat. Vi checkar även att värmepannan och kylskåpet fungerar och vi genomför en leveransservice innan vi släpper iväg vagnen.

Även det här är sittgruppen i en vagn från 1992. I detta fall en Kabe Safir GLE.

Har varumärket någon betydelse?

–Visst kan det vara skillnad. Ett känt märke har oftast ett bättre andrahandsvärde och blir i sin tur enklare för kunden att sälja. Det kan också vara så att en typ av husvagn från 1998 kostar lika mycket som en tio år nyare vagn. Där spelar utrustningsnivån in, och naturligtvis skicket. Fullt utrustade husvagnar för åretruntbruk med frostsäkra vattensystem, luftspalter i skåp och lådor, markis, förtält samt vattenburen istället för luftburen värme kostar oftast betydligt mer än husvagnar som bara är ämnade för två eller kanske tre årstider. Dessutom ska man ha i åtanke att äldre campingfordon inte har samma funktionsduglighet eller design som nya. Sprakande färger på klädsel kan förekomma.

Färgglatt i en 40-årig Polar... och till höger en tio år yngre modell.

Privatköp via exempelvis blocket.se kan vara ett billigare alternativ än att handla via ett företag. Men tänk på att då förekommer inte någon avbetalning, något som arrangeras hos husvagnshandlaren som dessutom lämnar ifrån sig husvagnen först efter en leveransservice. En privatperson lämnar inga garantier alls. Detta är något som tål att tänka på när det närmar sig skarpt läge.

Fotnot: Husvagn & Camping besökte ett antal återförsäljares hemsidor och fann följande begagnade objekt för att visa några exempel. Med reservation för att de i dagsläget kan vara sålda.

En egen checklista är bra att ha med.

Bra att tänka på innan du slår till:


Hur tung husvagn får du dra?

Vid B-körkortsbehörighet får personbilen och husvagnens totalvikt inte överskrida 3 500 kilo. Med utökad B-behörighet (B96) gäller max totalvikt 4 250 kilo. För att få utökad B-behörighet krävs det att föraren genomgår ett särskilt prov. Mer info finns på www.transportstyrelsen.se där även vikterna kan kontrolleras via e-tjänsten släpvagnskalkylatorn. 

Kontrollera före köp:

Gör gärna en egen checklista inför ett begagnatköp eftersom det finns en mängd komponenter som bör kontrolleras. Beta av punkt för punkt för att i möjligaste mån undvika obehagliga kostnader i efterhand. 

• Finns det instruktionsbok och ifyllt servicehäfte till husvagnen?

• När utfördes den senaste fuktkontrollen? 

• Kontrollera däckens kondition och ålder samt att belysningen fungerar

• Se över dragbommens komponenter (kulhandske, kontakt, hand- och påskjutsbroms)

• Känn efter om golv, väggar och tak är fasta (leta efter missfärgningar)

• Fungerar manöverpanelens alla funktioner?

• Går alla förvaringsluckor, skåp, fönster och takluckor att öppna/stänga?

• Starta alla elektriska komponenter som värmepanna, kylskåp och belysning 

• Kontrollera att vattenpumpen fungerar

• Begär besiktningsprotokoll för gasolen

 • Förebygg åksjuka

  Förebygg åksjuka

  Att resa med bil och beundra omgivningarna som svischar förbi uppskattas av många. För vissa kan dock bilresor vara förenade med en hård kamp mot åksjuka. Här låter vi en läkare förklara vad rörelsesjuka är – och hur den kan förebyggas.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-04 07:37

 • Nostalgi: Utfällbara väggar

  Nostalgi: Utfällbara väggar

  Husvagnar med utfällbara väggar, så kallad slide-out hör inte till vanligheterna. Genom åren har ett flertal producenter gett sig på konceptet vilka samtliga stannat vid enstaka prototyper. Undantaget är tyska Tabbert som har en bjässe i sin sortimentportfölj via modellen Cellini 750 HTD.

  Artikel Johan Persson, 2020-07-24 19:29

 • Ställplatskollen: Trosa

  Ställplatskollen: Trosa

  Strosa i Trosa, må vara en slogan, men det är verkligen något som alla borde få uppleva. Ostkustens mysigaste stad erbjuder dessutom övernattning i husbil mitt i centrum, där två ställplatser finns.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-07-13 07:30

 • Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Husbilar blir alltmer stöldbegärliga och knepen för att stjäla dem tycks bara bli fräckare. En oroväckande trend är att förövarna försöker lura den som ska sälja sin husbil. Vi visar hur husbils- och husvagnsägare kan minska risken för att bli utsatta för brott.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-07-08 07:45

 • Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vi ser dem på campingar och andra offentliga platser, men hur många vet egentligen när och hur en hjärtstartare ska användas? Vi har bjudit in en expert som lär oss att rädda liv.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-16 07:00

 • Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Södra Hamnen i Motala klingar välkänt för husbilsfarare. Sedan tre år finns även övernattningsplatser hos Vätternfiskarna strax intill. Vi har kollat.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-06-12 07:19

 • Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

  Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

  Lagom till våren är det många som vill sälja och köpa fritidsfordon. Hur skapar man bästa möjliga förutsättningar för att få sin husbil eller husvagn såld – och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp? Det vet Tero Marjamäki, PR-och presschef på Blocket.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-09 08:47

 • Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe har nyligen släppt en ny helintegrerad husbil. Crown heter den. Det är en husbil i det högre segmentet både vad gäller pris och utrustning men definitivt också vad gäller design och funktion.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2020-05-20 08:16

 • Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Uppblåsbara förtält har på kort tid blivit mycket populära. Men vad kännetecknar egentligen ett lufttält och vem bör välja ett sådant framför en konventionell modell? Vi ger dig luft under vingarna inför köpet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-05-19 08:02

 • Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Pastellfärgade stockrosor och mörkröda klängrosor dekorerar de låga stenhusen i det lilla samhället Råå. Ett stenkast bort har man sin hamn och badstrand. Och i denna idyll välkomnas husbilsgäster att övernatta i hamnen.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-05-18 08:52

 • Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Hen har ADHD och har gått över till dieten LCHF. Ungdomarna pratar om IRL och vi med de grå tinningarnas charm förstår ingenting.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-05-12 07:33

 • Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Drömmer du om att vila upp dig i naturens stillhet, långt ifrån stadens puls? Med dagens teknik är det faktiskt ganska enkelt att fricampa under några dagar utan att ha tillgång till el. Vi har åkt till Bossings Fritidscenter för att ta reda på vilken extrautrustning det fordrar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-16 21:30

 • Översikt: Husbilar med våningssäng

  Översikt: Husbilar med våningssäng

  Husvagnar med barnkammarlösningar finns det gott om. Sämre ställt är det om man som husbilsentusiast vill ha våningssängar. Finns gör de, men man får leta – och det är precis vad Husvagn & Camping har gjort. Vi fann till slut 31 ekipage, fördelade på 19 olika varumärken.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-04-14 08:52

 • Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Havet har alltid lockat oss människor och längs våra kuster finns otaliga vackra platser där man kan njuta av både miljö och bad. Ett sådant ställe är Skallkrokens Hamn där Kattegatt ger känslan av ett oändligt hav.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-04-09 08:52

 • Teknik: Husvagn med elmotor

  Teknik: Husvagn med elmotor

  Här är en presentation av de senaste innovationerna som Alko visade upp under fjolåret.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-08 07:59

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1588 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 580 fristående campingplatser och 651 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-08

 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842