Köpa begagnat: Undvik fällorna!

Publicerad: 2020-06-10   Uppdaterad: 2023-04-18

Vi har undersökt begagnatmarknaden för husvagnar. Vad får man för max 100 000 kronor och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp?

Köpa begagnat: Undvik fällorna!
Kabe 540 DLB från 1988.

Finns det risk att man köper grisen i säcken? Naturligtvis är det så. Framför allt när prisnivån pressas så lågt det bara går och vagnarna har några slitsamma år på nacken.

När vi sonderar utbudet är det uppenbart att begagnatmarknaden är ett enda stort lotteri. Det är praktisk taget omöjligt att på förhand avgöra om man kommer att dra en vinst- eller en nitlott.

Innan man besöker vare sig en återförsäljare, alternativt köp- och säljsajten blocket.se, bör man vara på det klara med vilken typ av husvagn man är ute efter – och det i form av planlösning, antalet sängar och när på året den ska användas.

En barnfamilj bör ha våningssängar i siktet, medan skidentusiasterna kanske ska se sig om efter ett mer vinterutrustat fordon. Prioriteras duschmöjlighet eller fullutrustat kök? Har vi måhända en lämplig dragbil och rätt körkort för hela ekipaget? För att räta ut ett och annat frågetecken besökte vi Henrikssons Husvagnar utanför Enköping.

Köpa begagnat: Undvik fällorna!
Beroende på bland annat antalet tidigare ägare kan skicket variera på gamla husvagnar. Här en fin Polar 420 T från 1979.

Vad är det i huvudsak man bör tänka på vid köp av en husvagn för max 100 000 kronor?

–Titta efter yttre skador. Naturligtvis ska den vara fukttestad, det är viktigast av allt på en billigare och äldre vagn. Det kan även vara så att äldre vagnar kan vara utrustade med dåliga däck som har suttit på länge och fått torrsprickor. Ett annat tips är att kontrollera om den har haft många olika ägare. Ju fler som har haft fordonet, desto mer slitet brukar det vara enligt vår erfarenhet, avslöjar säljaren Martin Karlström.

Tänker den yngre generationen köpare annorlunda jämfört med de som är äldre?

–Nej, det vill jag inte påstå. Visst, de allra flesta vill väl naturligtvis ha en sprillans ny husvagn, men ibland måste man prioritera om inte plånboken räcker till. Yngre barnfamiljer har ofta begränsade ekonomiska tillgångar. 

Hur bra säljer husvagnar generellt inom priskategorin – upp till 100 000 kronor?

–De är sällan i lager under någon längre tid. Framför allt försvinner barnkammarvagnar och riktigt billiga exemplar fort, de är oftast bara inne och vänder.

Köpa begagnat: Undvik fällorna!
Så här kan det se ut i en 25 år gammal husvagn, i detta fall handlar det om en Cabby 550 Novia.
Köpa begagnat: Undvik fällorna!
Cabby 550 från 1992.

Låt oss säga att kunden köper en husvagn för 90 000 kronor, vad innebär det konkret kostnadsmässigt?

– Vi tar 20 procent i kontantinsats. Det finns dock möjligheten att få hela kostnaden via lån, fast då uppdelat på två olika procent-räntesatser.

– Om vi tar det förstnämnda alternativet som ett exempel rekommenderar vi att kunden tar avbetalningen på tre eller fyra år och då blir månadskostnaden 2 092 kronor (tre år) eller 1 592 kronor (fyra år) med en ränta på 2,95 procent.

Finns det någon form av garanti om man köper en begagnad husvagn på en firma?

– Vi har en tre månader lång funktionsgaranti, vilket konkret innebär att fordonet är fukttestad och att gasolsystemet är kontrollerat. Vi checkar även att värmepannan och kylskåpet fungerar och vi genomför en leveransservice innan vi släpper iväg vagnen.

Köpa begagnat: Undvik fällorna!
Även det här är sittgruppen i en vagn från 1992. I detta fall en Kabe Safir GLE.

Har varumärket någon betydelse?

–Visst kan det vara skillnad. Ett känt märke har oftast ett bättre andrahandsvärde och blir i sin tur enklare för kunden att sälja. Det kan också vara så att en typ av husvagn från 1998 kostar lika mycket som en tio år nyare vagn. Där spelar utrustningsnivån in, och naturligtvis skicket. Fullt utrustade husvagnar för åretruntbruk med frostsäkra vattensystem, luftspalter i skåp och lådor, markis, förtält samt vattenburen istället för luftburen värme kostar oftast betydligt mer än husvagnar som bara är ämnade för två eller kanske tre årstider. Dessutom ska man ha i åtanke att äldre campingfordon inte har samma funktionsduglighet eller design som nya. Sprakande färger på klädsel kan förekomma.

Köpa begagnat: Undvik fällorna!
Färgglatt i en 40-årig Polar… och till höger en tio år yngre modell.

Privatköp via exempelvis blocket.se kan vara ett billigare alternativ än att handla via ett företag. Men tänk på att då förekommer inte någon avbetalning, något som arrangeras hos husvagnshandlaren som dessutom lämnar ifrån sig husvagnen först efter en leveransservice. En privatperson lämnar inga garantier alls. Detta är något som tål att tänka på när det närmar sig skarpt läge.

Fotnot: Husvagn & Camping besökte ett antal återförsäljares hemsidor och fann följande begagnade objekt för att visa några exempel. Med reservation för att de i dagsläget kan vara sålda.

Köpa begagnat: Undvik fällorna!
Köpa begagnat: Undvik fällorna!
En egen checklista är bra att ha med.

Bra att tänka på innan du slår till:


Hur tung husvagn får du dra?

Vid B-körkortsbehörighet får personbilen och husvagnens totalvikt inte överskrida 3 500 kilo. Med utökad B-behörighet (B96) gäller max totalvikt 4 250 kilo. För att få utökad B-behörighet krävs det att föraren genomgår ett särskilt prov. Mer info finns på www.transportstyrelsen.se där även vikterna kan kontrolleras via e-tjänsten släpvagnskalkylatorn. 

Kontrollera före köp:

Gör gärna en egen checklista inför ett begagnatköp eftersom det finns en mängd komponenter som bör kontrolleras. Beta av punkt för punkt för att i möjligaste mån undvika obehagliga kostnader i efterhand. 

• Finns det instruktionsbok och ifyllt servicehäfte till husvagnen?

• När utfördes den senaste fuktkontrollen? 

• Kontrollera däckens kondition och ålder samt att belysningen fungerar

• Se över dragbommens komponenter (kulhandske, kontakt, hand- och påskjutsbroms)

• Känn efter om golv, väggar och tak är fasta (leta efter missfärgningar)

• Fungerar manöverpanelens alla funktioner?

• Går alla förvaringsluckor, skåp, fönster och takluckor att öppna/stänga?

• Starta alla elektriska komponenter som värmepanna, kylskåp och belysning 

• Kontrollera att vattenpumpen fungerar

• Begär besiktningsprotokoll för gasolen

Rulla till toppen