Håll tjuven borta!

Publicerad: 2020-07-08   Uppdaterad: 2023-04-18

Husbilar blir alltmer stöldbegärliga och knepen för att stjäla dem tycks bara bli fräckare. En oroväckande trend är att förövarna försöker lura den som ska sälja sin husbil. Vi visar hur husbils- och husvagnsägare kan minska risken för att bli utsatta för brott.

Larmtjänst är en branschgemensam organisation med syfte att bekämpa försäkringsrelaterad brottslighet och stödja försäkringsbolagens utredningsverksamhet.

Mats Carlsson arbetar som utredningsinspektör på Larmtjänst – och enligt efterforskningar som han har gjort anmäldes cirka 45 husbilar och 208 husvagnar stulna i Sverige under 2019. 

– Av de husvagnar som stjäls är de allra flesta av äldre modell. Tjuvar som knycker fritidsfordon för att omsätta dem i pengar fokuserar på nyare husbilar. Merparten av de husbilar som anmäldes stulna under 2019 ägs av företag och en stor andel försvann från uppställningsplatser.

Håll tjuven borta!
Mats Carlsson, Larmtjänst

Vi ser också att allt fler privatpersoner blir lurade på sina husbilar i samband med försäljning, berättar Mats.

Ett scenario är att förövaren kontaktar en privat säljare och utger sig för att representera en känd återförsäljare.

– Bedragarna är pålästa, förtroendeingivande och mycket trevliga. De säger ofta att de har en kund som är intresserad av precis en sådan husbilsmodell som du har till salu. De erbjuder sig att hämta husbilen hos dig för att sedan sköta försäljningen åt dig – ungefär som en mäklare. Lämna aldrig ett försäljningsuppdrag till någon såvida du inte är på plats hos en seriös återförsäljare, säger Mats Carlsson.

Det gäller även att vara försiktig då spekulanter hör av sig för att provköra husbilen.

– Lämna aldrig ifrån dig nycklarna så att de kan provköra husbilen helt ensamma. Sätt dig istället vid ratten själv, alternativt se till att du åker med i bilen när de kör. Lämna heller aldrig husbilen medan spekulanten sitter kvar vid ratten. 

I samband med personbilsförsäljningar har det hänt att förövarna har ”råkat” öppna bagageluckan ifrån instrumentbrädan och bett säljaren gå ut och stänga den. Sedan har de tryckt gasen i botten och stuckit därifrån, berättar Mats.

Genom att vara uppmärksam och förutseende minskar du risken för att råka ut för brott. Här under har vi samlat några brottsförebyggande tips från Mats Carlsson.

 

Håll tjuven borta!

Mats tips som gör det svårare för tjuven

• Investera i larm och en spårsändare, det försvårar inbrott och gör att ditt fritidsfordon lättare går att hitta vid en eventuell stöld.

• Använd mekaniskt rattlås och montera en bom innanför bodelsdörren.

• Förvara stöldbegärliga prylar på ställen där de inte är synliga från fönstren. Lägg inte plånbok och nycklar precis innanför dörren.

• Lämna aldrig ett försäljningsuppdrag till någon ”förmedlare” – såvida du inte är på plats hos en seriös återförsäljare.

• Låt inte en spekulant provköra husbilen utan att du följer med.

• Se över ditt försäkringsskydd – i synnerhet om du planerar att göra en långresa utomlands.

Rulla till toppen