Ställplatskollen: Trosa

Publicerad: 2020-07-13   Uppdaterad: 2023-04-18

Strosa i Trosa, må vara en slogan, men det är verkligen något som alla borde få uppleva. Ostkustens mysigaste stad erbjuder dessutom övernattning i husbil mitt i centrum, där två ställplatser finns.

Läge – 5

När du kör E4:an hittar du avfarten till Trosa mitt emellan Södertälje och Nyköping. Därifrån är det en mil att köra rakt ut mot havet. När vi besöker ställplatserna i Trosa Hamn är det sommar och stadens puls är hög, men under resten av året råder stillheten. Oavsett om du står vid Brygga C eller i Gästhamnen är miljön densamma, hav och båtar. Och till Trosa centrum med butiker och restauranger bara fem minuters promenad.

Service/standard – 5

Vid Brygga C finns husbilsservice, det vill säga tömningsplats för fasta tankar och vatten. Här finns också latrintömning. I Gästhamnen 100 meter därifrån finner du Hamnkontoret, där du anmäler dig och betalar. Om du kommer på en tid då hamnkontoret är stängt finns ett telefonnummer att ringa för mera information.

Bredvid hamnkontoret finns en lång röd byggnad med duschar, toaletter, bastu, diskrum samt tvättstuga. I förlängningen av servicehuset ligger Restaurang Kölsvinet med stor terrass. Trots att såväl gästhamnen som ställplatserna var fullbelagda hölls det fräscht vid toaletter och duschar.

Uppställning – 4

I gästhamnen finns sex platser med el och här står man på grus bredvid en stor gräsplan. Utsikt mot vatten och båtar har du åt två håll. Står du vid Brygga C är platserna asfalterade men här finns ingen tillgång till el. Den trevliga miljön med vatten och båtar gäller även här.

Allmänt – 5

Att vistas i Trosa är riktigt positivt. Du får absolut inte missa promenaden längs Trosaån och alla de fina gränderna med gamla låga trähus. Att Trosa är en turistort är inte att ta miste på, här finns fler restauranger och caféer än butiker.

Från hamnen är det tre kilometer till Trosa havsbad och där ligger också stadens camping. Den har totalt 19 platser för husbilar och du får stå högst två dygn. Men vill du vara säker på en plats på sommaren, gäller det att vara ute tidigt på dagen.

En mil från Trosa ligger ett av Sveriges elva kungliga slott, nämligen Tullgarn. En historisk klenod som är väl värd ett besök.

Ställplatskollen: Trosa
Rulla till toppen