Nostalgi: Utfällbara väggar

Publicerad: 2020-07-24   Uppdaterad: 2023-04-18

Husvagnar med utfällbara väggar, så kallad slide-out hör inte till vanligheterna. Genom åren har ett flertal producenter gett sig på konceptet vilka samtliga stannat vid enstaka prototyper. Undantaget är tyska Tabbert som har en bjässe i sin sortimentportfölj via modellen Cellini 750 HTD.

På 1980-talet dök det upp en ny husvagn på marknaden där utskjutbara väggar var en integrerad del av själva varumärket – Caravan Expansive. Bakom projektet låg paret Göran och Ingvor Svensson från Alingsås som började se sig omkring efter en husvagn att semestra med.

Det befintliga utbudet på marknaden betraktades med viss skepsis då utrymmena i konventionella husvagnar var begränsat, i synnerhet om man hade barn. De båda var utdanade ingenjörer och antog därför utmaningen att utveckla en helt egen husvagn med möjligheten att utöka boarean genom att fälla ut en vägg.

Nostalgi: Utfällbara väggar
Årets branschnyhet 1989, det smakade säkerligen mumma.

Den första prototypen visades på Elmiamässan 1985 och var baserad på en Cabby. Den blev dock ingen succé. Fyra år senare presenterades en helt ny modell framtagen från grunden. 

Karossens konstruktion var helt fri från träreglar och samtliga delar limmades ihop med skum. Konstruktionen sades vara väsentligt starkare än en konventionell husvagn, samtidigt som den var resistent mot fukt. 

Nästa besök på Elmia (1989) mynnade inte bara ut i succé. Göran och Ingvors Caravan Expansive fick till och med pris för årets branschnyhet.

Nostalgi: Utfällbara väggar
Nog lyser det allt en smula 80-tal om klädsel och övrig
inredning. Men då var det modernt.

Två år senare visades en husvagnsmodell som i första hand riktade sig till yrkesmässiga målgrupper. Den hade två utfällbara sektioner. Tänkbara användningsområden var bland annat rullande kontor, mini-hotell eller som utställningsvagn.

Norrländska Fjällvagnen nappade senare på idén, köpte konceptet och integrerade slide-out i sitt modellutbud.

Fotnot: Den första prototypen av Caravan Expansive har övertagits av den yngre generationen Svensson. Vagnen är fortfarande i bruk och rullade förra året genom Europa.

Nostalgi: Utfällbara väggar
Bilden må vara svartvit, men husvagnen var en färgklick när det begav sig.
Rulla till toppen