Årets fluga: Hyra campingfordon

FOTO: Kajsa Göransson

Årets fluga: Hyra campingfordon

Publicerad

Den här sommaren kommer fler än någonsin att spendera sin semester på hemmaplan. Sannolikt lär det medföra ett uppsving för uthyrningsverksamheten i branschen. Vi har åkt till Tumbo för att ta reda på hur man banar väg för en lyckad resa med hyrfordon.

Linnea Östling på Tumbo Husvagnar & Husbilar. /// FOTO: Kajsa Göransson

Intresset för att hyra fritidsfordon har ökat den här våren, åtminstone på företaget Tumbo Husvagnar & Husbilar i Kvicksund.

I synnerhet märker man att allt fler familjer, utan tidigare erfarenhet av campingliv, visar intresse för hyrfordonen.

– Att hyra istället för att köpa är ett bra sätt att pröva om livet med husbil eller husvagn är något som faller en i smaken. De som hyr för första gången har ofta funderingar kring vilka modeller vi erbjuder, hur de är utrustade och hur planlösningarna ser ut, säger Linnea Östling på Tumbo Husvagnar & Husbilar.

Vad kostar det då att hyra ett fritidsfordon – och vad får man för pengarna? 

– Att hyra en husbil hos oss under en vecka kostar ungefär 12 000–15 000 kr. Motsvarande siffra för husvagn är 6 000–7 600 kr. Priset styrs främst av hyrperiod och modell. Våra uthyrningsfordon byts ut löpande och rullar max två säsonger, säger Linnea och fortsätter:

– Till husvagnarna medföljer det alltid tält medan utrustningen för husbilar inkluderar markis, cykelställ, husgeråd och campingmöbler. Gasol, tältmatta, tvättmedel och kem till toaletten finns att köpa.

Campinglivet är mysigt för hela familjen.

Hur byter man gasolflaska?

Vilka är då fördelarna med att hyra hos ett företag, jämfört med att leta upp en privat uthyrare på exempelvis Blocket?

– Hos ett seriöst uthyrningsföretag vet kunderna vad de kan förvänta sig, vi har support om något skulle hända och alla kunder får en professionell genomgång av fordonets funktioner vid hämtning. Vi har flera olika modeller och kan hjälpa till att matcha olika behov, informerar Linnea innan hon berättar vidare:

– Som företag har vi också en försäkring som täcker just uthyrning av fritidsfordon, samt garanterar att alla fordon är väl genomgångna och trafiksäkra. Dessutom erbjuder vi skadekostnadsreducering för 100 kronor extra per dygn. Då reduceras självrisken från 15 000 kr till 5 000 kr.

En genomgång hur allt fungerar är viktigt.

Den som funderar på att hyra fritidsfordon, och önskar en särskild vecka under sommaren, bör agera snabbt. När den här tidningen trycks har det redan börjat bli fullbokat i juli månad, i alla fall hos Tumbo. Den som ska hyra och köra husbil eller husvagn för första gången, behöver inte bekymra sig för att det skulle vara svåra att framföra fordonet i trafik.

– Att köra husbil upplever de flesta som väldigt enkelt, särskilt plåtisarna. Att dra husvagn är inte heller svårt, men kan vara något knepigare. Den som inte har gjort det innan kan med fördel hyra en släpvagn på en mack och öva med den. På så vis får man en förståelse för hur släpet beter sig i olika situationer.

Glöm inte att veva upp/ned stödbenen!

ANDRA UTHYRARE

Andra stora uthyrare är McRent, Rent and Travel och Forsbergs Fritidscenter (Try & Buy).

Ha koll på kontrollpanelen.

10 saker att tänka på inför hyrresan


• Hur många ska bo i fritidsfordonet, alltså hur många sovplatser behövs? Vilken typ av bädd önskas: dubbelbädd, enkelbäddar eller kanske våningssäng?
• Leta på internet och jämför såväl utbud som priser.
• Kontrollera att ni som ska köra har rätt körkortsbehörighet. Hur tungt får fordonet vara för era B-körkort och hur tung husvagn får er personbil dra? Kolla personbilens registreringsbevis eller googla på ”Släpvagns-kalkylatorn”.
• Kontakta ert försäkringsbolag och kolla vad som gäller vid exempelvis stöld av lös egendom. Behövs det en tilläggsförsäkring?
• Be att få en noggrann genomgång av hur gasolreglage, kontrollpanel, vattenpåfyllning och latrintömning fungerar. Tänk på att specialanpassat papper och kem används till toan.
• Ta inte med för mycket och för tung packning då utrymmet ofta är mycket begränsat.
• Vid hyra av husbil – memorera dess höjd. Det är inte alltid ”högt till tak” vid broar och viadukter i mindre orter.
• Förlita er inte till hundra procent på backkameran. En passagerare får gärna gå ut och titta medan föraren backar.
• Tänk på att de flesta knappar sitter på barnvänlig höjd i bodelen. Håll extra koll på spis-, ugns- och värmereglagen.
• Om ni är det minsta misstänksamma, kontakta Konsumentverket (konsumentverket.se) för eventuella frågor eller Upplysningscentralen (uc.se) för att kontrollera om uthyrarens verksamhet är laglig.

 • Vinterdäck: Har du grepp i vinter?

  Vinterdäck: Har du grepp i vinter?

  När ett fordon framförs på väg är däcken det enda som har kontakt med körbanan. Det gör sulorna till en av de mest avgörande faktorerna för väggrepp – i synnerhet på vintern. Vi låter däckexperten ge sina bästa tips innan Kung Bore anländer.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-12-22 07:42

 • Bürstners historia: ”Husvagnssemester är framtiden”

  Bürstners historia: ”Husvagnssemester är framtiden”

  Inte helt oväntat startade allting med ett möbelsnickeri. 1924 slog nämligen Jakob Bürstner, då knappt 30 år fyllda, upp portarna till sitt eget företag inom byggnads- och möbelsnickeri.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-12-17 07:30

 • Ställplats Ventlinge: Lugn och ro på Öland

  Ställplats Ventlinge: Lugn och ro på Öland

  Finns det något så trevligt som att fara runt på Öland, där väderkvarnar, konsthantverkare och mysiga trädgårdar byter av varandra. Men man måste hitta en bra övernattningsplats också, ställplatsen i Ventlinge är ett bra alternativ.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-12-15 07:24

 • Modellnytt 2021 – del 2

  Modellnytt 2021 – del 2

  I förra utgåvan öppnade vi portarna till tillverkarnas nya heta 2021-modeller. Nu kör vi vidare med del 2 som också innehåller en hel del ögongodis. Om fjolårets snackis var sittgruppsvarianten face-to-face är det i år klart och tydligt att pop-up-tak och husbilar som byggs på chassi från Mercedes är i ropet.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-11-20 07:50

 • Nysäter Camping: Campa i västerled

  Nysäter Camping: Campa i västerled

  Längs Vikingaleden i Värmland finns en populär ställplats. Lugnt, vackert och billigt blir omdömet om denna övernattningsplats, som dessutom är för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-11-18 07:49

 • Historia: Byggnadskonst från Danmark

  Historia: Byggnadskonst från Danmark

  Vårt sydliga grannland var en gång i tiden ett gediget husvagnsbyggarland. Idag finns ingen av märkena kvar. Det som kännetecknar de flesta var att vagnarna som byggdes mestadels var små. Här följer en presentation av fyra danska fabrikat som under olika perioder såldes i Sverige.

  Artikel Johan Persson, 2020-11-05 07:00

 • Modellnyheterna 2021

  Modellnyheterna 2021

  Detaljförändringar, nytt designspråk, fler MB-varianter, plåtisar med pop-up-tak, smalare, smidigare och mer utrustning. Nu öppnas portarna till tillverkarnas nya, heta modeller. Det råder som bekant en Coronapandemi men det har inte stoppat designavdelningarna och konstruktörerna från att göra bra husvagnar och husbilar ännu bättre.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-10-20 07:14

 • Lastvikt i fokus – del 2

  Lastvikt i fokus – del 2

  Vi har nu kommit fram till den andra, och sista, delen om lastvikt. Här tar vi reda på vilka utmaningar tillverkarna ställs inför – och hur de arbetar för att öka den tillåtna lastvikten.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-10-13 06:22

 • De vanligaste felen på äldre (och nyare) campingfordon

  De vanligaste felen på äldre (och nyare) campingfordon

  Smygande fuktskador och ett kylskåp där gaslågan inte vill tända. Vi har kikat på några av de vanligaste problemen på äldre och ibland även på nyare campingfordon.

  Artikel Jorry Streipel, 2020-10-07 08:16

 • Ställplatskollen: Sandhamn Marine – pittoresk pärla

  Ställplatskollen: Sandhamn Marine – pittoresk pärla

  Sandhamn Marine i blekingska Torhamn välkomnar både husvagnar och husbilar. Gästhamnen har femstjärnig status, men gäller detta för dem som står på land? Vi har kollat läget.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-10-06 09:08

 • Med lastvikten i fokus

  Med lastvikten i fokus

  Lastvikt är ett gissel för många husbils- och husvagnsägare. I vissa fall går det knappt att stuva in de allra nödvändigaste prylarna innan överlasten är ett faktum. I en artikelserie om två delar tittar vi närmare på regelverk kring lastvikt och påföljder vid överlast – och tar reda på hur tillverkarna arbetar för att försöka öka den tillåtna lastvikten.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-09-16 07:40

 • Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

  Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

  Ställplatsen vid Göta Kanal i Lyrestad har numera förstklassig service. Med sitt läge nära E20 är platsen flitigt frekventerad.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-09-09 07:33

 • Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

  Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

  På cykel- och gångavstånd från trästaden Hjo ligger en ställplats som man gärna återvänder till. Här står du omgiven av grönska och gästfrihet.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-09-02 07:23

 • Haralds dröm blev allas hobby

  Haralds dröm blev allas hobby

  1965 drömde Harald Striewski om att bygga en husvagn, men pengar saknades. Han lånade 3 000 D-mark av en moster så att projektet kunde sjösättas. Vagnen såldes sedan för den dubbla summan och bollen var i rullning.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-08-19 07:40

 • Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

  Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

  Om inte ställplatsen har allt, har i alla fall omgivningen så mycket mer att erbjuda. Ett trevligare rekreations-område får man leta efter.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-08-11 07:23

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1626 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 591 fristående campingplatser och 695 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 340 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

 • Husvagn & Camping 2020-89

 • Husvagn & Camping 2020 -10

 • Husvagn & Camping 2020 Special

 • Husvagn & Camping 2020-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206