Årets fluga: Hyra campingfordon

Publicerad: 2020-08-18   Uppdaterad: 2023-04-18

Den här sommaren kommer fler än någonsin att spendera sin semester på hemmaplan. Sannolikt lär det medföra ett uppsving för uthyrningsverksamheten i branschen. Vi har åkt till Tumbo för att ta reda på hur man banar väg för en lyckad resa med hyrfordon.

Årets fluga: Hyra campingfordon
Linnea Östling på Tumbo Husvagnar & Husbilar. /// FOTO: Kajsa Göransson

Intresset för att hyra fritidsfordon har ökat den här våren, åtminstone på företaget Tumbo Husvagnar & Husbilar i Kvicksund.

I synnerhet märker man att allt fler familjer, utan tidigare erfarenhet av campingliv, visar intresse för hyrfordonen.

– Att hyra istället för att köpa är ett bra sätt att pröva om livet med husbil eller husvagn är något som faller en i smaken. De som hyr för första gången har ofta funderingar kring vilka modeller vi erbjuder, hur de är utrustade och hur planlösningarna ser ut, säger Linnea Östling på Tumbo Husvagnar & Husbilar.

Vad kostar det då att hyra ett fritidsfordon – och vad får man för pengarna? 

– Att hyra en husbil hos oss under en vecka kostar ungefär 12 000–15 000 kr. Motsvarande siffra för husvagn är 6 000–7 600 kr. Priset styrs främst av hyrperiod och modell. Våra uthyrningsfordon byts ut löpande och rullar max två säsonger, säger Linnea och fortsätter:

– Till husvagnarna medföljer det alltid tält medan utrustningen för husbilar inkluderar markis, cykelställ, husgeråd och campingmöbler. Gasol, tältmatta, tvättmedel och kem till toaletten finns att köpa.

Årets fluga: Hyra campingfordon
Campinglivet är mysigt för hela familjen.
Årets fluga: Hyra campingfordon
Hur byter man gasolflaska?

Vilka är då fördelarna med att hyra hos ett företag, jämfört med att leta upp en privat uthyrare på exempelvis Blocket?

– Hos ett seriöst uthyrningsföretag vet kunderna vad de kan förvänta sig, vi har support om något skulle hända och alla kunder får en professionell genomgång av fordonets funktioner vid hämtning. Vi har flera olika modeller och kan hjälpa till att matcha olika behov, informerar Linnea innan hon berättar vidare:

– Som företag har vi också en försäkring som täcker just uthyrning av fritidsfordon, samt garanterar att alla fordon är väl genomgångna och trafiksäkra. Dessutom erbjuder vi skadekostnadsreducering för 100 kronor extra per dygn. Då reduceras självrisken från 15 000 kr till 5 000 kr.

Årets fluga: Hyra campingfordon
En genomgång hur allt fungerar är viktigt.

Den som funderar på att hyra fritidsfordon, och önskar en särskild vecka under sommaren, bör agera snabbt. När den här tidningen trycks har det redan börjat bli fullbokat i juli månad, i alla fall hos Tumbo. Den som ska hyra och köra husbil eller husvagn för första gången, behöver inte bekymra sig för att det skulle vara svåra att framföra fordonet i trafik.

– Att köra husbil upplever de flesta som väldigt enkelt, särskilt plåtisarna. Att dra husvagn är inte heller svårt, men kan vara något knepigare. Den som inte har gjort det innan kan med fördel hyra en släpvagn på en mack och öva med den. På så vis får man en förståelse för hur släpet beter sig i olika situationer.

Årets fluga: Hyra campingfordon
Glöm inte att veva upp/ned stödbenen!

ANDRA UTHYRARE

Andra stora uthyrare är McRent, Rent and Travel och Forsbergs Fritidscenter (Try & Buy).

Årets fluga: Hyra campingfordon
Ha koll på kontrollpanelen.

10 saker att tänka på inför hyrresan


• Hur många ska bo i fritidsfordonet, alltså hur många sovplatser behövs? Vilken typ av bädd önskas: dubbelbädd, enkelbäddar eller kanske våningssäng?

• Leta på internet och jämför såväl utbud som priser.

• Kontrollera att ni som ska köra har rätt körkortsbehörighet. Hur tungt får fordonet vara för era B-körkort och hur tung husvagn får er personbil dra? Kolla personbilens registreringsbevis eller googla på ”Släpvagns-kalkylatorn”.

• Kontakta ert försäkringsbolag och kolla vad som gäller vid exempelvis stöld av lös egendom. Behövs det en tilläggsförsäkring?

• Be att få en noggrann genomgång av hur gasolreglage, kontrollpanel, vattenpåfyllning och latrintömning fungerar. Tänk på att specialanpassat papper och kem används till toan.

• Ta inte med för mycket och för tung packning då utrymmet ofta är mycket begränsat.

• Vid hyra av husbil – memorera dess höjd. Det är inte alltid ”högt till tak” vid broar och viadukter i mindre orter.

• Förlita er inte till hundra procent på backkameran. En passagerare får gärna gå ut och titta medan föraren backar.

• Tänk på att de flesta knappar sitter på barnvänlig höjd i bodelen. Håll extra koll på spis-, ugns- och värmereglagen.

• Om ni är det minsta misstänksamma, kontakta Konsumentverket (konsumentverket.se) för eventuella frågor eller Upplysningscentralen (uc.se) för att kontrollera om uthyrarens verksamhet är laglig.

Rulla till toppen