Haralds dröm blev allas hobby

”Staden” Hobby är en mäktig syn där 1 200 anställda på ett år snickrar samman i runda tal 13 000 husvagnar och 1 300 husbilar.

Haralds dröm blev allas hobby

Publicerad

1965 drömde Harald Striewski om att bygga en husvagn, men pengar saknades. Han lånade 3 000 D-mark av en moster så att projektet kunde sjösättas. Vagnen såldes sedan för den dubbla summan och bollen var i rullning.

Två år senare grundade Harald Hobby, som till en början var ett familjeföretag, med produktion i ett garage där hans fru Ingeborg sydde husvagnarnas klädsel och gardiner, samt tog hand om företagets bokföring.

Redan efter ett år hade den lilla garagelokalen tjänat ut sitt syfte och en produktionshall kom till. Målet att kunna tillverka och sälja en vagn per dag nåddes redan 1969 och årets efter kunde de då 42 anställda producera sex fordon per dag. Idag är detta historia, men fortfarande en ytterst spännande och intressant sådan.

Så här såg Hobbys andra husvagn ut (den första såldes nämligen omedelbart). Vid entrén står skaparen Harald Striewskis hustru Ingeborg och sonen Michael. Den då 30-årige skaparen av Hobby, Harald Striewski. Nu är han 82 år men still going strong och han besöker kontoret dagligen.

Öppningsceremoni i Schleswig-Holstein 1967. Notera även den eleganta dragbilen, självklart en Mercedes-Benz (troligtvis en 220).

Fabriksbyggnaden år 1974 (samma år som ABBA vann Eurovision Song Contest med låten Waterloo).

Produktionen som den såg ut under tidigt 1970-tal. Notera de öppningsbara fönstren, som var en nyhet på den tiden. Anmärkningsvärt är att denna fabriksyta finns kvar än idag.

Profilering av en husvagnssemester med en Hobbyvagn från 1974. Ni som var med på den tiden kommer säkerligen ihåg den brunorangea stilen.

1984 lanserade Hobby sin första husbil – 600. Den blev en stor succé med sin unika design med stege och ett närmast båtliknande, övre bakparti. Än idag finns det "600-klubbar" som brukar denna modell.

Interiören på en Hobby 600 från premiäråret 1984. Den hade en unik design med U-sittgrupp och Trumavärmare.

Grundaren Harald Striewski poserar mellan två stycken Hobby 600. Den vänstra är från 1984, den högra från 2004.

Det här var "State of the Art" på den tiden. Året var 1996.

2006 – året då de får en egen gata uppkallad efter sig. Haralds hustru Ingeborg håller skylten.

Vagn nummer 500 000 firades så här 2009.

Så här kunde det se ut när pressteamet var på fotosejour i finska Kuusamo 2011. Den vänstra husvagnen är en 560 WLU och den högra en 495 LU.

40-årsjubileet firades 2007 med pompa och ståt i Kiel. Hela eliten från Hobby var på plats och ytterst ses Harald Striewski, med sonen Michael två platser längre in.

2015 – Hobby ger sig in på kompakthusbilsmarknaden med sin första plåtis.

Hobby har inkasserat en mängd priser under årens lopp. Som här 2016, då de tilldelades två awards från kunderna i den tyska tidningen Reisemobil.

Lite drygt 40 000 gäster besökte Hobbys 50-årsjublieum 2017. Sittande i hytten: Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Harald Striewski.

Produktionslinan à la specialhusbilar för den brittiska och den svenska marknaden. Här kan man tydligt se att "svenskbilar" tillverkas då ratten sitter på vänster sida.

Det finns tre fabrikslinor för husvagnar. Vi den första sätter de anställda samman de mellanstora husvagnarna upp till 540-modeller. Den andra linan består av tvåtonsmodellerna medan man på den tredje tillverkar små husvagnar upp till 515-serierna.

Far och son Striewski kikar på ritningar på den tekniska avdelningen. Vad som är unikt i denna konstellation är att Hobby fortfarande är ett familjeföretag, som trots sin styrka och storlek inte ägs av vare sig staten eller ett investmentbolag.

Vita huset i Tyskland? Nej, det är huvudingången till Hobby.

 • Vinterdäck: Har du grepp i vinter?

  Vinterdäck: Har du grepp i vinter?

  När ett fordon framförs på väg är däcken det enda som har kontakt med körbanan. Det gör sulorna till en av de mest avgörande faktorerna för väggrepp – i synnerhet på vintern. Vi låter däckexperten ge sina bästa tips innan Kung Bore anländer.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-12-22 07:42

 • Bürstners historia: ”Husvagnssemester är framtiden”

  Bürstners historia: ”Husvagnssemester är framtiden”

  Inte helt oväntat startade allting med ett möbelsnickeri. 1924 slog nämligen Jakob Bürstner, då knappt 30 år fyllda, upp portarna till sitt eget företag inom byggnads- och möbelsnickeri.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-12-17 07:30

 • Ställplats Ventlinge: Lugn och ro på Öland

  Ställplats Ventlinge: Lugn och ro på Öland

  Finns det något så trevligt som att fara runt på Öland, där väderkvarnar, konsthantverkare och mysiga trädgårdar byter av varandra. Men man måste hitta en bra övernattningsplats också, ställplatsen i Ventlinge är ett bra alternativ.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-12-15 07:24

 • Modellnytt 2021 – del 2

  Modellnytt 2021 – del 2

  I förra utgåvan öppnade vi portarna till tillverkarnas nya heta 2021-modeller. Nu kör vi vidare med del 2 som också innehåller en hel del ögongodis. Om fjolårets snackis var sittgruppsvarianten face-to-face är det i år klart och tydligt att pop-up-tak och husbilar som byggs på chassi från Mercedes är i ropet.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-11-20 07:50

 • Nysäter Camping: Campa i västerled

  Nysäter Camping: Campa i västerled

  Längs Vikingaleden i Värmland finns en populär ställplats. Lugnt, vackert och billigt blir omdömet om denna övernattningsplats, som dessutom är för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-11-18 07:49

 • Historia: Byggnadskonst från Danmark

  Historia: Byggnadskonst från Danmark

  Vårt sydliga grannland var en gång i tiden ett gediget husvagnsbyggarland. Idag finns ingen av märkena kvar. Det som kännetecknar de flesta var att vagnarna som byggdes mestadels var små. Här följer en presentation av fyra danska fabrikat som under olika perioder såldes i Sverige.

  Artikel Johan Persson, 2020-11-05 07:00

 • Modellnyheterna 2021

  Modellnyheterna 2021

  Detaljförändringar, nytt designspråk, fler MB-varianter, plåtisar med pop-up-tak, smalare, smidigare och mer utrustning. Nu öppnas portarna till tillverkarnas nya, heta modeller. Det råder som bekant en Coronapandemi men det har inte stoppat designavdelningarna och konstruktörerna från att göra bra husvagnar och husbilar ännu bättre.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-10-20 07:14

 • Lastvikt i fokus – del 2

  Lastvikt i fokus – del 2

  Vi har nu kommit fram till den andra, och sista, delen om lastvikt. Här tar vi reda på vilka utmaningar tillverkarna ställs inför – och hur de arbetar för att öka den tillåtna lastvikten.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-10-13 06:22

 • De vanligaste felen på äldre (och nyare) campingfordon

  De vanligaste felen på äldre (och nyare) campingfordon

  Smygande fuktskador och ett kylskåp där gaslågan inte vill tända. Vi har kikat på några av de vanligaste problemen på äldre och ibland även på nyare campingfordon.

  Artikel Jorry Streipel, 2020-10-07 08:16

 • Ställplatskollen: Sandhamn Marine – pittoresk pärla

  Ställplatskollen: Sandhamn Marine – pittoresk pärla

  Sandhamn Marine i blekingska Torhamn välkomnar både husvagnar och husbilar. Gästhamnen har femstjärnig status, men gäller detta för dem som står på land? Vi har kollat läget.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-10-06 09:08

 • Med lastvikten i fokus

  Med lastvikten i fokus

  Lastvikt är ett gissel för många husbils- och husvagnsägare. I vissa fall går det knappt att stuva in de allra nödvändigaste prylarna innan överlasten är ett faktum. I en artikelserie om två delar tittar vi närmare på regelverk kring lastvikt och påföljder vid överlast – och tar reda på hur tillverkarna arbetar för att försöka öka den tillåtna lastvikten.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-09-16 07:40

 • Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

  Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

  Ställplatsen vid Göta Kanal i Lyrestad har numera förstklassig service. Med sitt läge nära E20 är platsen flitigt frekventerad.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-09-09 07:33

 • Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

  Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

  På cykel- och gångavstånd från trästaden Hjo ligger en ställplats som man gärna återvänder till. Här står du omgiven av grönska och gästfrihet.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-09-02 07:23

 • Årets fluga: Hyra campingfordon

  Årets fluga: Hyra campingfordon

  Den här sommaren kommer fler än någonsin att spendera sin semester på hemmaplan. Sannolikt lär det medföra ett uppsving för uthyrningsverksamheten i branschen. Vi har åkt till Tumbo för att ta reda på hur man banar väg för en lyckad resa med hyrfordon.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-18 07:53

 • Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

  Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

  Om inte ställplatsen har allt, har i alla fall omgivningen så mycket mer att erbjuda. Ett trevligare rekreations-område får man leta efter.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-08-11 07:23

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1626 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 591 fristående campingplatser och 695 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 340 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

 • Husvagn & Camping 2020-89

 • Husvagn & Camping 2020 -10

 • Husvagn & Camping 2020 Special

 • Husvagn & Camping 2020-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206