1965 drömde Harald Striewski om att bygga en husvagn, men pengar saknades. Han lånade 3 000 D-mark av en moster så att projektet kunde sjösättas. Vagnen såldes sedan för den dubbla summan och bollen var i rullning.
Två år senare grundade Harald Hobby, som till en början var ett familjeföretag, med produktion i ett garage där hans fru Ingeborg sydde husvagnarnas klädsel och gardiner, samt tog hand om företagets bokföring.
Redan efter ett år hade den lilla garagelokalen tjänat ut sitt syfte och en produktionshall kom till. Målet att kunna tillverka och sälja en vagn per dag nåddes redan 1969 och årets efter kunde de då 42 anställda producera sex fordon per dag. Idag är detta historia, men fortfarande en ytterst spännande och intressant sådan.
Så här såg Hobbys andra husvagn ut (den första såldes nämligen omedelbart). Vid entrén står skaparen Harald Striewskis hustru Ingeborg och sonen Michael. Den då 30-årige skaparen av Hobby, Harald Striewski. Nu är han 82 år men still going strong och han besöker kontoret dagligen.Öppningsceremoni i Schleswig-Holstein 1967. Notera även den eleganta dragbilen, självklart en Mercedes-Benz (troligtvis en 220).Fabriksbyggnaden år 1974 (samma år som ABBA vann Eurovision Song Contest med låten Waterloo).Produktionen som den såg ut under tidigt 1970-tal. Notera de öppningsbara fönstren, som var en nyhet på den tiden. Anmärkningsvärt är att denna fabriksyta finns kvar än idag.Profilering av en husvagnssemester med en Hobbyvagn från 1974. Ni som var med på den tiden kommer säkerligen ihåg den brunorangea stilen. 1984 lanserade Hobby sin första husbil – 600. Den blev en stor succé med sin unika design med stege och ett närmast båtliknande, övre bakparti. Än idag finns det ”600-klubbar” som brukar denna modell.Interiören på en Hobby 600 från premiäråret 1984. Den hade en unik design med U-sittgrupp och Trumavärmare.Grundaren Harald Striewski poserar mellan två stycken Hobby 600. Den vänstra är från 1984, den högra från 2004.Det här var ”State of the Art” på den tiden. Året var 1996.2006 – året då de får en egen gata uppkallad efter sig. Haralds hustru Ingeborg håller skylten.Vagn nummer 500 000 firades så här 2009.Så här kunde det se ut när pressteamet var på fotosejour i finska Kuusamo 2011. Den vänstra husvagnen är en 560 WLU och den högra en 495 LU.40-årsjubileet firades 2007 med pompa och ståt i Kiel. Hela eliten från Hobby var på plats och ytterst ses Harald Striewski, med sonen Michael två platser längre in.2015 – Hobby ger sig in på kompakthusbilsmarknaden med sin första plåtis.Hobby har inkasserat en mängd priser under årens lopp. Som här 2016, då de tilldelades två awards från kunderna i den tyska tidningen Reisemobil.Lite drygt 40 000 gäster besökte Hobbys 50-årsjublieum 2017. Sittande i hytten: Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Harald Striewski.Produktionslinan à la specialhusbilar för den brittiska och den svenska marknaden. Här kan man tydligt se att ”svenskbilar” tillverkas då ratten sitter på vänster sida.Det finns tre fabrikslinor för husvagnar. Vi den första sätter de anställda samman de mellanstora husvagnarna upp till 540-modeller. Den andra linan består av tvåtonsmodellerna medan man på den tredje tillverkar små husvagnar upp till 515-serierna.Far och son Striewski kikar på ritningar på den tekniska avdelningen. Vad som är unikt i denna konstellation är att Hobby fortfarande är ett familjeföretag, som trots sin styrka och storlek inte ägs av vare sig staten eller ett investmentbolag.Vita huset i Tyskland? Nej, det är huvudingången till Hobby.