Lastvikt i fokus – del 2

Tänk på att du kan fördela lasten mellan husvagn och dragbil vid färd.

Lastvikt i fokus – del 2

Publicerad

Vi har nu kommit fram till den andra, och sista, delen om lastvikt. Här tar vi reda på vilka utmaningar tillverkarna ställs inför – och hur de arbetar för att öka den tillåtna lastvikten.

Dagens husvagns- och husbilsägare upplever ofta att fritidsfordon har för låg tillåten lastvikt, något som innebär en stor risk för överlast. Dock beror detta tillkortakommande på kundernas övriga önskemål. 

Det menar i alla fall Tony Ekström som är vd på svenska Polar, företaget med nästan 60 års erfarenhet av husvagnstillverkning i Dorotea.

– Idag efterfrågar kunderna en mängd funktioner och hög standard, vilket bland annat innebär tjock isolering och ett stort antal tillval. Det medför att vagnarna blir tyngre – och att gränsen till det maximala
antalet kilo bilarna får dra närmar sig. Den största utmaningen för oss är alltså dragbilarnas högsta tillåtna släpvagnsvikt, inte minst nu när de blir elektrifierade i allt större utsträckning, berättar Tony och fortsätter:

Polar har länge arbetet med olika materialval för att få till bra lastvikter.

– I vår produktutveckling är lastvikt en prioriterad och ständigt aktuell fråga. Genom åren har vi arbetat aktivt med olika materialval och konstruktioner som har lett till att vi har generellt bra lastvikter idag. Det är en av anledningarna till att våra kunder väljer just våra produkter. 

Per Åkerblom arbetar på AL-KO KOBER, företaget som bland annat tillverkar chassin till husbilar och husvagnar. Även han menar att lastvikt har hög prioritet.

– Att arbeta för att våra produkter ska bli lättare är en av de mest centrala frågorna. Utmaningen ligger i att hålla produktionskostnaderna nere. Rent hypotetiskt skulle vi kunna tillverka superlätta chassin i andra material än vi gör idag. Men de skulle bli så dyra att väldigt få tillverkare skulle vara beredda att köpa dem, säger Per.

Polar har nära kontakt med universitet för att säkerställa att de ligger i framkant gällande konstruktioner.

Vario X är 30 procent lättare.

Både AL-KO KOBER och Polar arbetar målmedvetet för att utveckla ännu lättare produkter.

– Vår utvecklingsavdelning koncentrerar sig enbart på att utveckla morgondagens produkter – och vikten är alltid en avgörande parameter i det arbetet, förklarar Per. Ett exempel på en nyutvecklad produkt som nu finns på marknaden är den nya chassigenerationen Vario X. Där har vi genom avancerade beräkningar perforerat stålkonstruktionen och därigenom lättat chassit med 30 procent – med bibehållen stabilitet och hållfasthet.

– Vi arbetar aktivt med att hålla nere egenvikten på våra vagnar, detta för att kunna få så höga tillåtna lastvikter som möjligt, säger Tony. Därför har vi nära kontakt med universitet och högskolor för att säkerställa att vi ligger i framkant gällande konstruktion, nya tekniker och materialval.  Vårt mål är att hitta material som på lång sikt kan bli framgångsrika både ur vikt- och miljöperspektiv.

Det finns fler och fler hjälpmedel idag, som exempelvis det hydrauliska stödbenssystemet från
AL-KO – HY4.

När det gäller husbilar utgör chassit endast sju–åtta procent av husbilens totala vikt. Ändå finns en strävan hos AL-KO KOBER att sänka vikten på chassit, genom att optimera ramen och inte minst hjulaxlarna som utgör den största vikten på ett chassi. 

Både Tony och Per är förtegna om exakt vilka förbättringar vi kommer att få se på framtidens fritidsfordon. Men på frågan om vi kan få se både nya material och nya konstruktioner svarar Tony så här:

– I dagsläget kan jag inte dela med mig av vårt utvecklingsarbete, men allt du nämner kan absolut bli aktuellt.

I väntan på framtidens fritidsfordon finns det en hel del du som husbils- eller husvagnsägare kan göra själv för att minska risken för överlast. Du ser dem i rutan här intill.

Att arbeta med material som är bra både för lastvikt och miljö är högprioriterat hos Polar.

5 snabba tips för att undvika överlast


1
. Res med tomma färsk- och gråvattentankar.

2. Byt ut serviser i porslin och glas mot plast.

3. Sortera ut överflödiga prylar som inte nödvändigtvis måste finnas med på varje resa.

4. Se över hur du kan fördela din packning mellan bil och husvagn.

5. Överväg möjligheten att koppla släp till husbilen för att kunna förvara en del av packningen där.

 • Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Hela miljön runt ställplatsen i Skanörs Hamn andas lyx och flärd. Alltifrån sanddynerna och stranden till fiskbutikerna och restaurangerna som känns som något extra.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-10-20 07:56

 • Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Det skulle bli marshmallows – resultatet blev något helt annat. Succén lät dock inte vänta på sig och sedan starten är Ahlgrens världens mest sålda bilar.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-10-19 07:16

 • Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Det var drömmen om den perfekta husvagnen som fick Bengt Bengtsson att ta fram skissblocket. Resultatet blev Sveland, en svensk vagn som tillverkades i England och såldes i 500 exemplar. Så här gick det till när en svensk visionär gjorde dröm till verklighet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-12 07:35

 • Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Startskottet kom genom ett handslag på en camping under 1960-talet. Idag är KAMA Fritid en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn. Vi låter företagets vd göra en historisk tillbakablick och samtidigt ta en titt i framtidskikaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-20 07:10

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

 • Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Thule är idag ett välkänt varumärke, inte minst för folk med husbil och husvagn. Men visste du att företagets första produkt var en gäddsax? Här berättar vi historien om Thule – från starten i Hillerstorp till förändringsresan mot sport- och fritidsbranschen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-20 07:06

 • Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-19 07:00

 • Samba firar 70-årsjubileum!

  Samba firar 70-årsjubileum!

  För 70 år sedan presenterade Volkswagen en åttasitsig minibuss vid den internationella bilutställningen IAA i tyska Frankfurt am Main. Idag är den här VW-bussen internationellt känd som "Samba", och i Sverige som "lyxbussen".

  Artikel Redaktionen, 2021-08-18 07:01

 • Historik Tabbert: Endast det bästa

  Historik Tabbert: Endast det bästa

  Det tyska lyxmärket Tabbert har en speciell framtoning. Den elfenbensvita karossen och den "bombastiska" inredningen med äkta trä och små krusiduller kan nog de flesta erfarna campare känna igen.

  Artikel Johan Persson, 2021-08-16 06:33

 • Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Göta Holme är bara för husbilar, men det är en alldeles utmärkt ställplats att övernatta på när man far längs Inlandsvägen.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-08-13 07:25

 • MKP Petit – en dansk charmör

  MKP Petit – en dansk charmör

  Danska MKP Petit är charmig som få andra vagnar, och har dessutom många kluriga lösningar. Martin och Maggan Olofsson från Falkenberg använder sin husvagn så ofta de kan och givetvis bakom sin VW – bilen som vagnen byggdes för.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-08-10 07:45

 • Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Att bo på taket till sin bil har blivit trendigt igen. Men ursprunget kom faktiskt från Östtyskland. Och fortfarande finns det entusiaster som vårdar sina original, 30 år efter att tillverkningen lades ner. Dachzelt är inte bara nostalgi, det är också historien om en folkrörelse som DDR-regimen inte kunde stoppa.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2021-08-02 07:16

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206