Tänk på att du kan fördela lasten mellan husvagn och dragbil vid färd.
Vi har nu kommit fram till den andra, och sista, delen om lastvikt. Här tar vi reda på vilka utmaningar tillverkarna ställs inför – och hur de arbetar för att öka den tillåtna lastvikten.
Dagens husvagns- och husbilsägare upplever ofta att fritidsfordon har för låg tillåten lastvikt, något som innebär en stor risk för överlast. Dock beror detta tillkortakommande på kundernas övriga önskemål.
Det menar i alla fall Tony Ekström som är vd på svenska Polar, företaget med nästan 60 års erfarenhet av husvagnstillverkning i Dorotea.
– Idag efterfrågar kunderna en mängd funktioner och hög standard, vilket bland annat innebär tjock isolering och ett stort antal tillval. Det medför att vagnarna blir tyngre – och att gränsen till det maximala
antalet kilo bilarna får dra närmar sig. Den största utmaningen för oss är alltså dragbilarnas högsta tillåtna släpvagnsvikt, inte minst nu när de blir elektrifierade i allt större utsträckning, berättar Tony och fortsätter:
– I vår produktutveckling är lastvikt en prioriterad och ständigt aktuell fråga. Genom åren har vi arbetat aktivt med olika materialval och konstruktioner som har lett till att vi har generellt bra lastvikter idag. Det är en av anledningarna till att våra kunder väljer just våra produkter.
Per Åkerblom arbetar på AL-KO KOBER, företaget som bland annat tillverkar chassin till husbilar och husvagnar. Även han menar att lastvikt har hög prioritet.
– Att arbeta för att våra produkter ska bli lättare är en av de mest centrala frågorna. Utmaningen ligger i att hålla produktionskostnaderna nere. Rent hypotetiskt skulle vi kunna tillverka superlätta chassin i andra material än vi gör idag. Men de skulle bli så dyra att väldigt få tillverkare skulle vara beredda att köpa dem, säger Per.
Polar har nära kontakt med universitet för att säkerställa att de ligger i framkant gällande konstruktioner.
Både AL-KO KOBER och Polar arbetar målmedvetet för att utveckla ännu lättare produkter.
– Vår utvecklingsavdelning koncentrerar sig enbart på att utveckla morgondagens produkter – och vikten är alltid en avgörande parameter i det arbetet, förklarar Per. Ett exempel på en nyutvecklad produkt som nu finns på marknaden är den nya chassigenerationen Vario X. Där har vi genom avancerade beräkningar perforerat stålkonstruktionen och därigenom lättat chassit med 30 procent – med bibehållen stabilitet och hållfasthet.
– Vi arbetar aktivt med att hålla nere egenvikten på våra vagnar, detta för att kunna få så höga tillåtna lastvikter som möjligt, säger Tony. Därför har vi nära kontakt med universitet och högskolor för att säkerställa att vi ligger i framkant gällande konstruktion, nya tekniker och materialval. Vårt mål är att hitta material som på lång sikt kan bli framgångsrika både ur vikt- och miljöperspektiv.
Det finns fler och fler hjälpmedel idag, som exempelvis det hydrauliska stödbenssystemet från
AL-KO – HY4.
När det gäller husbilar utgör chassit endast sju–åtta procent av husbilens totala vikt. Ändå finns en strävan hos AL-KO KOBER att sänka vikten på chassit, genom att optimera ramen och inte minst hjulaxlarna som utgör den största vikten på ett chassi.
Både Tony och Per är förtegna om exakt vilka förbättringar vi kommer att få se på framtidens fritidsfordon. Men på frågan om vi kan få se både nya material och nya konstruktioner svarar Tony så här:
– I dagsläget kan jag inte dela med mig av vårt utvecklingsarbete, men allt du nämner kan absolut bli aktuellt.
I väntan på framtidens fritidsfordon finns det en hel del du som husbils- eller husvagnsägare kan göra själv för att minska risken för överlast. Du ser dem i rutan här intill.
1. Res med tomma färsk- och gråvattentankar.
2. Byt ut serviser i porslin och glas mot plast.
3. Sortera ut överflödiga prylar som inte nödvändigtvis måste finnas med på varje resa.
4. Se över hur du kan fördela din packning mellan bil och husvagn.
5. Överväg möjligheten att koppla släp till husbilen för att kunna förvara en del av packningen där.
Att bli sjuk eller råka ut för en olycka utomlands är rena rama mardrömsscenariot. Men med planering och enkla förberedelser kan du åtminstone undvika onödigt lidande. Det menar Susanne Fagerberg som är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.
Funderar du på att införskaffa husbil och är du måhända en förstagångsköpare som ogärna vill lägga ned hela din förmögenhet på det första campingfordonet? Vi har skannat av marknaden på sprillans nya husbilar för under 700 000 kronor och det finns en uppsjö av varumärken och modeller till denna rimliga kostnad.
Gästhamnen i Stora Rör på Öland är inte speciellt stor och det är inte ställplatsen heller. Men har du tur att få plats en vacker sommardag är lyckan gjord.
Dans på logen har man ju hört talas om – men husbilar på logen? Ja, det var faktiskt så allt började en gång i tiden för Husbilslandet. Får vi lov att presentera företaget som fortfarande huserar på logen och som numera tillhör en av branschens tungviktare?
Världens förmodligen första husbil är svensk och i grunden en gammal trettiohästars Saab 92 från 1956. En sådan med frihjul, pruttande tvåtaktsmotor och himmelsblå avgaser där bak. Frågor på det?
På mörklagda vägar lurar ständigt faror utmed vägkanten. Men genom att förse ditt fordon med extraljus ökar sikten – och sannolikt minskar också riskerna. Vi har tittat närmare på denna lysande extrautrustning som faktiskt kan rädda liv.
Vintertid är det många som brukar åka till fjällen för att njuta av snö och skidåkning. Denna säsong kommer sannolikt bli annorlunda, men likväl lär ett och annat fritidsfordon rulla norrut. Så här rustar du för vinterresan.
På senare tid har vi hört rapporter om rusande elpriser på campingar runt om i landet. Vad beror detta på – och finns det något vi kan göra åt saken? Dessa frågetecken har vi rätat ut med hjälp av Energimarknadsinspektionen, Konsumentverket, en campingägare och SCR.
Gästhamnen ligger mitt i Vänersborgs centrum och här finns en utmärkt bra parkering för fritidsfordon. Fina promenader och badvikar såväl som affärer och sevärdheter finns på gångavstånd.
Favoritfordonet för campare såväl som för småföretagare – en VW typ 2 är mångsidig som få, lätt att äga och lika lätt att älska. I år fyller Folkabussen 70 år.
När ett fordon framförs på väg är däcken det enda som har kontakt med körbanan. Det gör sulorna till en av de mest avgörande faktorerna för väggrepp – i synnerhet på vintern. Vi låter däckexperten ge sina bästa tips innan Kung Bore anländer.
Inte helt oväntat startade allting med ett möbelsnickeri. 1924 slog nämligen Jakob Bürstner, då knappt 30 år fyllda, upp portarna till sitt eget företag inom byggnads- och möbelsnickeri.
Finns det något så trevligt som att fara runt på Öland, där väderkvarnar, konsthantverkare och mysiga trädgårdar byter av varandra. Men man måste hitta en bra övernattningsplats också, ställplatsen i Ventlinge är ett bra alternativ.
I förra utgåvan öppnade vi portarna till tillverkarnas nya heta 2021-modeller. Nu kör vi vidare med del 2 som också innehåller en hel del ögongodis. Om fjolårets snackis var sittgruppsvarianten face-to-face är det i år klart och tydligt att pop-up-tak och husbilar som byggs på chassi från Mercedes är i ropet.
Längs Vikingaleden i Värmland finns en populär ställplats. Lugnt, vackert och billigt blir omdömet om denna övernattningsplats, som dessutom är för både husvagnar och husbilar.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 604 fristående campingplatser och 698 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.