Bürstners historia: ”Husvagnssemester är framtiden”

Publicerad

Inte helt oväntat startade allting med ett möbelsnickeri. 1924 slog nämligen Jakob Bürstner, då knappt 30 år fyllda, upp portarna till sitt eget företag inom byggnads- och möbelsnickeri.

Han erbjöd stor hantverkskonst och fick snabbt en växande kundkrets. Långt senare (1958), var det Jakobs son Gerhart Bürstner, som fick till den första kontakten med det mobila fritidslivet. Han var övertygad om att husvagnssemester var framtiden och tillsammans med ett lokalt företag tog de fram en robust chassikonstruktion som sedan kunde inredas. Resten är historia...

År 1961 var en milstolpe för utvecklingen av en ny husvagn som döptes till Delphin. Den här vagnen innefattade redan från första början flera innovationer och förmedlade en känsla av välbefinnande med genuint palisanderträ och med dåtidens mått mycket luxuös inredning.

Två godingar på en och samma bild. En Delphin från 1961 tillsammans med en VW Bubbla Cabriolet. Kunde man ha en tuffare kombination på den tiden? Modellerna hette då kort och gott 290 (1961), 320 (1962) och 380 (1963). Som en anekdot kan det noteras att Bürstner sålde 1 244 husvagnar sista året på 60-talet, två år senare var antalet det dubbla.

Så här såg Bürstners servicecenter ut i Neumühl 1968.

Kundernas efterfrågan på allt kostnadseffektivare husvagnar drev på utvecklingen av en lättare och billigare variant, utan att man för den skull behövde tumma på kvaliteten. Hösten 1974 lanserade Bürstner modellen "Flipper" – som blev en framgångssaga utan dess like. I och med denna serie steg försäljningssiffrorna från 5 891 exemplar till 8 358 – på bara en säsong.

På 1980-talet blev det inne att ha husvagn. Serier som City, Lux och Club lanserades och försäljningen nådde nya rekordsiffror. 1985 producerades 17 000 exemplar och Bürstner var då Europas största tillverkare.

Även 1980 fanns det rejäla husvagnar på marknaden. I det här fallet handlar det om en Dolphin.

Tillverkningen av Bürstners husbilar tog sin början 1986. Till skillnad mot husvagnskonceptet, var tanken på självständig övernattning på valfri plats den bärande idén. Fiat Ducato fick stå modell för alkovmodellen A570. Man tillämpade konstruktionssättet från husvagnstillverkningen och anpassade det efter kraven på husbilar.

Det är inte bara idag det är lycka att vara husbilsägare, det var det som synes redan 1988. Och att ha en sovalkov var rena drömmen.

Under år 1988 kom de halvintegrerade modellerna ut på marknaden. Dessa markerade inledningen på en blixtsnabb och innovativ utveckling inom den mobila fordonsindustrin. Modellerna på den tiden hade de enkla namnen T550, T610 och T620.

Husvagnsmodellen "Flirt" gjorde debut. Året var 1997 och på den tiden var den här modellen en fröjd för ögat. Tack vare egna inredningsarkitekter fick dessa husvagnar en helt ny känsla av rymd och hemmiljö. En verklig nytändning för hela branschen.

Under 1996 kom nästa stora nyhet från Bürstner då man visade upp sin första helintegrerade modell i Strasbourg. Naturligtvis var den byggd på ett chassi från Fiat Ducato. Husbilen på bilden är en I 531, det fanns även en I 572 samt flaggskeppet I 574.

Efter att familjen utökats med en helintegrerad husbil 1996 fortsatte utvecklingen i rask takt bland de halvintegrerade modellerna och alkovmodellerna. Så här såg de ut för 24 år sedan.

Bland husvagnarna som sålde stora mängder i början av 2000-talet ses här en Ventana 480 TL (2001).

Framgångsmodellen "Delfin" introducerades 2003 (nu utan h i namnet som fanns på husvagnarna). Då var Bürstner först med att tillverka en husbil baserad på Renault Master. I den här modellen lyfter de fram alla positiva märkestypiska värden med bland annat en bekväm förarhytt.

För att kunna bemästra efterfrågan på den starkt växande husbilsmarknaden skapades denna husbilsavdelning i Wissembourg (2005).

Bürstner fortsätter att befästa sin position som en av de riktigt stora på marknaden i Europa, både inom husvagnar och husbilar. Här ses deras servicecenter på Elsässer Strasse 80 i Kehl.

Det går inte att jämföra dåtidens fritidsfordon med dagens. Det är väl bara att titta på bilderna och undra – vad hände egentligen? Här ses interiören i en Elegance och en barnkammarmodell, Premio Plus 510TK.

 • Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Under det gångna året rullade kampen på gällande titeln Sveriges mest sålda husvagnsmärke 2020. I sedvanlig ordning blev det en batalj kring en trio som alla har sitt säte i trakterna kring mässtaden Jönköping – Adria, Kabe och Hobby. Inte helt otippat lyckades det förstnämnda varumärket försvara förstaplatsen från 2019.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-04-27 07:44

 • Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Deras föräldrar åkte tidigt på camping-semestrar och började sälja husvagnar redan 1966. Syskonen Bengt-Åke, Britt-Marie och Christina har sedan förvaltat sina föräldrars livsverk – och ännu en generation har nu kommit med i gänget. Det här är historien om Bengt i Örkelljunga.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-22 08:52

 • Ställplatser – en het potatis

  Ställplatser – en het potatis

  Syftet med ställplatser har på vissa håll blivit omdiskuterat. Åsikterna går isär kring om både husbilar och husvagnar bör få stå där – eller endast husbilar. Vi har låtit fem aktörer berätta bakgrunden till att endast husbilar får stå på deras ställplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-21 07:37

 • Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Varje år byggs det ungefär 100 000 husbilar på Fiat Ducato-chassin. Hur blev Ducato modellen på alla husbilstillverkares läppar – och hur arbetar Fiat för att behålla sin marknadsledande position? Vi tar ett snack med Fiat Professionals husbilsspecialist.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-20 08:52

 • Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen i Gate är ställplatsen som erbjuder en annorlunda upplevelse. För vad sägs om en safaritur i bisonhagen eller en stilla kväll med milsvid utsikt över Vättern?

  Artikel Catharina Höglund, 2021-04-16 07:14

 • Historik: Toppola – campa på taket

  Historik: Toppola – campa på taket

  Friare än en husvagn, smidigare än en husbil – med en Toppola kunde du campa på taket till din personbil. 1980-talsprylen är lika populär nu som då och lämnar ingen oberörd.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-04-14 07:14

 • Vintercampa i plåtis – går det?

  Vintercampa i plåtis – går det?

  Fenomenet med att åka husbil under vintern sprider sig som en löpeld genom landet och aldrig förr har vi sett så många husbilar ute på vägarna så här års. Vinterisolerade husbilar är en sak, men hur fungerar det att bo i en plåtis när det blir riktigt kallt ute?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-04-12 06:09

 • Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  En del barn drabbas av åksjuka i bilen. Vanligast är det för dem som är mellan två och tio år, men både yngre och äldre kan drabbas. Det finns emellertid en hel del tips att tillgå.

  Artikel Redaktionen, 2021-03-29 07:00

 • Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  På bara några år har Autohallen Husbilar gått från att vara ett tvåmannaföretag till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare av husbilar. Hur har den resan sett ut – och vad ligger bakom expansionen? Vi har intervjuat företagets vd, Joakim Norberg.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-26 07:51

 • Paneler – en solklar investering!

  Paneler – en solklar investering!

  I och med Covid-19 och det ökande semestrandet på hemmaplan, vill allt fler kunna campa i avskildhet. Med en solpanel ökar friheten och möjligheterna att hålla sig på sin egen kant – utan tillgång till elstolpe. Vi tittar närmare på denna solklara investering.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-23 07:24

 • Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  En åda glider förbi följd av ett harem av ejderhannar. Vid horisonten syns ömsom Stena-färjorna och ömsom Beda eller kanske Ada, de gula landsvägsfärjorna. Utsikten från ställplatsen på Hälsö är helt fantastisk.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-03-19 07:17

 • Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  "The Thrilla in Manila" beskrivs ofta som 1900-talets boxningsfight. Nu är tiden kommen för 2000-talets tungviktsmöte. I ena ringhörnan står en tvåhjuling med stödben; på motsatta sidan en fyrhjuling med motor. Här pucklar de på varandra i tolv ronder.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-18 07:49

 • Historik: Brittiska husvagnar

  Historik: Brittiska husvagnar

  På 60- och 70-talet var husvagnar från England överrepresenterade på den svenska marknaden. Idag är det endast Sprite som är kvar. Här sammanfattas historien om några av de märken som funnits. Vissa nådde Sveriges gränser, andra inte.

  Artikel Johan Persson, 2021-03-17 06:27

 • Kontor på hjul i corona-tider

  Kontor på hjul i corona-tider

  Bostaden hade fått en vattenläcka och jobbdatorn fick flyttas runt likt en jagad schackpjäs under renoveringen. Till slut fick Sanna Holm nog och började googla efter husvagnar. Idag har hon världens bästa kontor hemma på tomten – i en ombyggd Adria 330.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-15 07:35

 • Historia: Så blev Caravan Club störst

  Historia: Så blev Caravan Club störst

  Med över 60 års erfarenhet av campingbranschen är Caravan Club idag Sveriges största organisation för mobil fritid. Men hur tog allt sin början och vad har medlemmarna åstadkommit fram till idag? Vi tar ett snack med vice ordförande Lasse Lindström.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-12 07:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1637 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 605 fristående campingplatser och 707 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206