Prischock på campingplatsen?

Jisses, vad det tickar på! Ju fler kWh, desto dyrare nota vid utcheckning. Får campingägarna verkligen ta ut ”egna” priser för el? Svaret är ja!

Prischock på campingplatsen?

Publicerad

På senare tid har vi hört rapporter om rusande elpriser på campingar runt om i landet. Vad beror detta på – och finns det något vi kan göra åt saken? Dessa frågetecken har vi rätat ut med hjälp av Energimarknadsinspektionen, Konsumentverket, en campingägare och SCR.

Tillgång till el är näst intill ett måste för merparten av dagens campare. Vissa camping- och ställplatser erbjuder ett fast pris på sina platser med el, medan andra upprättar en separat elnota baserad på förbrukningen.

Oavsett prissättningsmodell kan vi konstatera att det har skett en generell ökning av elpriserna de senaste åren – och att prislappen för elen kan skilja sig åt kraftigt mellan olika campingar. Vi ville ta reda på vad detta beror på, samt om de som driver campingarna är fria att sätta vilka elpriser de vill.

Jerker Sidén på Energimarknadsinspektionen svarade så här:

– I Sverige har vi ett naturligt monopol på elnätsverksamhet. Det betyder att man måste ha ett specifikt tillstånd för att bedriva elnätsverksamhet eller för att ta betalt för elnätsöverföring. Energimarknadsinspektionen reglerar hur mycket elnätsföretagen får tjäna, men det finns vissa undantag som bland annat omfattar campingplatser. De behöver inte ha något tillstånd och deras priser regleras inte av oss, eftersom de redan är kunder hos något av elnätsföretagen.

Ur det perspektivet råder det alltså fri prissättning för el på campingplatser?

– Så är det. Och till skillnad mot hemmavid har konsumenten inte möjlighet att välja elhandelsbolag, utan det är campingens villkor som gäller. Däremot finns det en konkurrenssituation som innebär att gästen ofta har möjlighet att välja en annan camping.

Kan det finnas naturliga förklaringar till den generella prisökningen för tomter med el samt den stora prisvariationen i olika delar av Sverige?

– Ja. Elnätsavgifterna i vårt land har gått upp rejält de senaste åren – även för de som driver campingarna. Detta beror på att det har gjorts stora insatser för att modernisera gamla elnät, i syfte att skapa mer stormsäkra och stabila anläggningar. Om campingägaren köper el av ett elnätsföretag som har gjort sådana moderniseringar, kan det innebära stigande priser som i förlängningen drabbar gästerna.

Johan Stenberg driver Skeppsdockans Camping och Korskullens Camping, och menar på att de måste ha ett annat, dyrare, el-abonnemang jämfört med privatpersoner.

Vi kontaktade sedan Konsumentverket för att fråga om campinggästerna har någon möjlighet att påverka elpriserna – och om myndigheten på något sätt reglerar generell prissättning. Presschef Hans Lundin svarade:

– I Sverige råder fri prissättning och det finns därför ingen tillsyn över vad som är skäligt eller inte. De enda bestämmelserna som finns på området ryms i prisinformationslagen, det vill säga att priser ska framgå tydligt.

Vi vände oss även till Johan Stenberg som tillsammans med sin fru driver Skeppsdockans Camping och Korskullens Camping i Söderköping. Johan har inte fått mer än något enstaka klagomål på höga elpriser från sina gäster. Däremot kunde han förmedla en campingägares perspektiv.

– Vi som driver campingar måste ha ett annat, dyrare, el-abonnemang jämfört med privatpersoner. Det beror på att vi måste säkra en betydligt högre kapacitet, trots att den höga kapaciteten endast nyttjas några dagar under högsommaren, sade Johan och fortsatte:

– Precis som elnätsföretagen måste även campingarna göra moderniseringar. För några år sedan behövde vi utrusta samtliga elstolpar med personskyddsautomatik. Vi har också installerat ett antal nya elstolpar vilket har inneburit stora kostnader för oss.

Johan berättade att sedan år 1997 har elpriset på hans campingar ökat från 30 kronor per dygn till dagens 50 kronor per dygn.

– Priset har alltså ökat med ungefär en krona per år. Det låter ju inte så mycket, men det är klart att om man räknar procentuellt är det en betydande ökning.

Till sist lät vi Svensk Camping (SCR) komplettera de svar vi redan hade fått. Christer Jansson är Branschrådgivare på SCR:

– När det gäller elabonnemang skiljer sig förutsättningarna åt för campingföretagarna, beroende på campingens geografiska position. Det kan gälla olika nätavgifter och villkor kring abonnerad effekt. 

Man har också en skyldighet att besiktiga sin elanläggning varje år. Många elanläggningar på campingplatser har legat i fas för att uppgraderas eller bytas ut.

Det betyder att de på senare år kan ha lagt stora summor på att bygga om och underhålla det interna elnätet på sina campinganläggningar.

Christers kollega Bertil Persson kompletterade:

– En ytterligare omständighet som påverkat priset är att Skatteverket från 2017 ändrade sitt ställningstagande kring moms på el på campinganläggningar. Detta innebar att momsen höjdes från 12 till 25 procent.

Jerker Sidén

ENERGIMARKNADSINSPEKTIONEN


• Är en expert- och tillsynsmyndighet som arbetar på uppdrag av regeringen för väl fungerande energimarknader.

• Har tillsyn över och utvecklar spelreglerna på el-, fjärrvärme- och naturgasmarknaderna.

• Arbetar också för att stärka kundernas ställning och trygga samhällets behov av fungerande energidistribution och handel.

 • Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Det var drömmen om den perfekta husvagnen som fick Bengt Bengtsson att ta fram skissblocket. Resultatet blev Sveland, en svensk vagn som tillverkades i England och såldes i 500 exemplar. Så här gick det till när en svensk visionär gjorde dröm till verklighet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-12 07:35

 • Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Startskottet kom genom ett handslag på en camping under 1960-talet. Idag är KAMA Fritid en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn. Vi låter företagets vd göra en historisk tillbakablick och samtidigt ta en titt i framtidskikaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-20 07:10

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

 • Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Thule är idag ett välkänt varumärke, inte minst för folk med husbil och husvagn. Men visste du att företagets första produkt var en gäddsax? Här berättar vi historien om Thule – från starten i Hillerstorp till förändringsresan mot sport- och fritidsbranschen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-20 07:06

 • Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-19 07:00

 • Samba firar 70-årsjubileum!

  Samba firar 70-årsjubileum!

  För 70 år sedan presenterade Volkswagen en åttasitsig minibuss vid den internationella bilutställningen IAA i tyska Frankfurt am Main. Idag är den här VW-bussen internationellt känd som "Samba", och i Sverige som "lyxbussen".

  Artikel Redaktionen, 2021-08-18 07:01

 • Historik Tabbert: Endast det bästa

  Historik Tabbert: Endast det bästa

  Det tyska lyxmärket Tabbert har en speciell framtoning. Den elfenbensvita karossen och den "bombastiska" inredningen med äkta trä och små krusiduller kan nog de flesta erfarna campare känna igen.

  Artikel Johan Persson, 2021-08-16 06:33

 • Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Göta Holme är bara för husbilar, men det är en alldeles utmärkt ställplats att övernatta på när man far längs Inlandsvägen.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-08-13 07:25

 • MKP Petit – en dansk charmör

  MKP Petit – en dansk charmör

  Danska MKP Petit är charmig som få andra vagnar, och har dessutom många kluriga lösningar. Martin och Maggan Olofsson från Falkenberg använder sin husvagn så ofta de kan och givetvis bakom sin VW – bilen som vagnen byggdes för.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-08-10 07:45

 • Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Att bo på taket till sin bil har blivit trendigt igen. Men ursprunget kom faktiskt från Östtyskland. Och fortfarande finns det entusiaster som vårdar sina original, 30 år efter att tillverkningen lades ner. Dachzelt är inte bara nostalgi, det är också historien om en folkrörelse som DDR-regimen inte kunde stoppa.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2021-08-02 07:16

 • Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  När alla stjärnor står rätt kan det hända häftiga grejer. För Christian och Mathias Forsberg skulle branschkunniga föräldrar, en vältajmad lågkonjunktur och en ohygglig drivkraft lägga grunden till en sällan skådad expansion. Här är historien om Forsbergs Fritidscenter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-21 07:58

 • Glamping – bekvämt och med stil

  Glamping – bekvämt och med stil

  Vill du campa med klass utan besvär och samtidigt komma nära naturen med minimal ansträngning? Då kan kanske glamping vara något för dig?

  Artikel Peter Fredberg, 2021-07-15 07:53

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206