Res säkert i vinter!

Res säkert i vinter!

Publicerad

Vintertid är det många som brukar åka till fjällen för att njuta av snö och skidåkning. Denna säsong kommer sannolikt bli annorlunda, men likväl lär ett och annat fritidsfordon rulla norrut. Så här rustar du för vinterresan.

Experten Henrik Mård ger goda råd.

Dålig sikt, krokiga vägar och halt underlag är ingen höjdare ur trafiksäkerhetssynpunkt.

Lägg därtill hetsiga fartdårar som tar minsta chans att köra om när de får möjlighet. Du kan förstås varken påverka väglaget eller andra trafikanter.

Däremot kan du se till att förbereda dig på bästa sätt för att minimera risken för missöden. 

Tillsammans med Henrik Mård på Forsbergs Fritidscenter har vi här sammanställt vilka steg du bör gå igenom innan du ger dig ut på vägarna.

Planering


En stressad och hungrig bilförare är ofta en dålig bilförare! Planera därför resan så att ni har möjlighet att vara utvilade vid avfärd och kan resa i lugn och ro. Ta gärna till ordentligt med tid, så att ni kan ta rast när ni vill och har tid att reda ut oförutsedda händelser.

Fordonskoll


Kontrollera statusen på ditt ekipage i god tid innan resan. Gå igenom följande:

• Däck
Kontrollera skicket på däcken om ditt fordon är försett med begagnade sulor. Finns det tillräckligt med dubbar kvar? Håller mönsterdjupet lagstadgade tre millimeter och – allra helst – rekommenderade fem millimeter? Om du reser med husvagn och dragbilen har dubbade däck måste även husvagnen ha det vid vinterväglag. En dragbil med odubbade vinterdäck får dra en husvagn som har antingen dubbade eller odubbade däck.

• Glykol
Glykol är helt avgörande för att kylarvattnet i motorn ska undgå att frysa. Därför är det ytterst noga att kylaren är påfylld och att glykolhalten är tillräckligt hög. Tänk på att inte blanda olika sorters glykol – oftast står det på kylarlocket vilken sort du ska använda dig av. Med en glykolprovare kan du testa så att kylarvattnet står pall för temperaturer ner mot 30 minusgrader. En sådan finns att köpa på exempelvis Jula, Biltema, Mekonomen och bensinmackar. En del mackar kan även ställa upp och testa kylarvattnet, ibland mot en liten avgift.

• Olja
Kontrollera oljenivån och fyll på vid behov. Tänk på att det dyraste du kan göra är att använda billig olja. Satsa hellre på en dyrare olja av hög kvalitet; det vinner du på i längden. Notera vilken olja du köpte senast så slipper du blanda olika sorter.

• Spolarvätska
Fyll på fullt med spolarvätska före avfärd och se även till att ta med färdigblandad spolarvätska i reserv.

Om det är moddigt på vägarna kan spolarvätskan ta slut – och då kan sikten snabbt bli lika med noll! I dessa lägen är det ovärderligt att direkt kunna fylla på med färdigblandad spolarvätska.

• Batteri
Om startbatteriet till husbilen sitter synligt, se då till att hålla batteripolerna (plus och minus) rena. Om de oxiderar är det oftast ett tecken på att batteriet har börjat läcka. Tänk även på att du inte ska koppla bort batteriet vid sträng kyla som man gjorde förr. Då riskerar du nämligen att tömma allt datainnehåll till larm, centrallås med mera.

• Värmepanna
Testkör värmepannan så att den fungerar som den ska. Att kunna värma bodelen är A och O för en trivsam vintersemester.

Korrekta beslut från början och vintercampandet kan bli njutningsfull.

Gör en egen checklista – kontrollera alla komponenter innan avresa.

Packning


Ha alltid med ett första hjälpen-kit, prylar för snöröjning samt varma kläder om ni blir stående vid vägen. En 12-volts värmefläkt kan också vara ovärderlig om värmepannan i fritidsfordonet börjar strula.

Träplankor att lägga mellan marken och husvagnens stödben minimerar risken för att stödbenen fryser fast. Om ni reser med barn är det en fördel att ta med lite spel och böcker till bilresan samt kanske något gott att äta.

Vi har plockat ihop dessa prylar på Jula. Priserna gäller både i varuhusen och via e-handel på jula.se.

Artikel Artikelnr Pris (SEK)
Första hjälpen-kit 881062 179
Spolarvätska färdig, 3 lit. 002913 29,90
Isskrapa 61940429 90
Snöskyffel hopfällbar 706035 99,90
Snöborste 619405 79,90
Låsolja + låstinare 001955 79,90
Varselväst 002779 39,90
Pannlampa LED 002494 149
Startkablar 608046 149
Bogserlina 002717 99,90
Varningstriangel 619471 69,90
Fleecefilt 009119 69,90
Mössa LED 001786 99,90
12V värmefläkt 619243 199
Kupévärmare 619604 199
Yatzy 005750 49,90
Kortlek 961056 19,90

 

 • Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Det var drömmen om den perfekta husvagnen som fick Bengt Bengtsson att ta fram skissblocket. Resultatet blev Sveland, en svensk vagn som tillverkades i England och såldes i 500 exemplar. Så här gick det till när en svensk visionär gjorde dröm till verklighet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-12 07:35

 • Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Startskottet kom genom ett handslag på en camping under 1960-talet. Idag är KAMA Fritid en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn. Vi låter företagets vd göra en historisk tillbakablick och samtidigt ta en titt i framtidskikaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-20 07:10

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

 • Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Thule är idag ett välkänt varumärke, inte minst för folk med husbil och husvagn. Men visste du att företagets första produkt var en gäddsax? Här berättar vi historien om Thule – från starten i Hillerstorp till förändringsresan mot sport- och fritidsbranschen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-20 07:06

 • Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-19 07:00

 • Samba firar 70-årsjubileum!

  Samba firar 70-årsjubileum!

  För 70 år sedan presenterade Volkswagen en åttasitsig minibuss vid den internationella bilutställningen IAA i tyska Frankfurt am Main. Idag är den här VW-bussen internationellt känd som "Samba", och i Sverige som "lyxbussen".

  Artikel Redaktionen, 2021-08-18 07:01

 • Historik Tabbert: Endast det bästa

  Historik Tabbert: Endast det bästa

  Det tyska lyxmärket Tabbert har en speciell framtoning. Den elfenbensvita karossen och den "bombastiska" inredningen med äkta trä och små krusiduller kan nog de flesta erfarna campare känna igen.

  Artikel Johan Persson, 2021-08-16 06:33

 • Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Göta Holme är bara för husbilar, men det är en alldeles utmärkt ställplats att övernatta på när man far längs Inlandsvägen.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-08-13 07:25

 • MKP Petit – en dansk charmör

  MKP Petit – en dansk charmör

  Danska MKP Petit är charmig som få andra vagnar, och har dessutom många kluriga lösningar. Martin och Maggan Olofsson från Falkenberg använder sin husvagn så ofta de kan och givetvis bakom sin VW – bilen som vagnen byggdes för.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-08-10 07:45

 • Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Att bo på taket till sin bil har blivit trendigt igen. Men ursprunget kom faktiskt från Östtyskland. Och fortfarande finns det entusiaster som vårdar sina original, 30 år efter att tillverkningen lades ner. Dachzelt är inte bara nostalgi, det är också historien om en folkrörelse som DDR-regimen inte kunde stoppa.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2021-08-02 07:16

 • Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  När alla stjärnor står rätt kan det hända häftiga grejer. För Christian och Mathias Forsberg skulle branschkunniga föräldrar, en vältajmad lågkonjunktur och en ohygglig drivkraft lägga grunden till en sällan skådad expansion. Här är historien om Forsbergs Fritidscenter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-21 07:58

 • Glamping – bekvämt och med stil

  Glamping – bekvämt och med stil

  Vill du campa med klass utan besvär och samtidigt komma nära naturen med minimal ansträngning? Då kan kanske glamping vara något för dig?

  Artikel Peter Fredberg, 2021-07-15 07:53

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206