Företagshistoria: Livet på (husbils)landet

Flygbild från år 1988 då Husbilslandet grundades. Sedan dess har verksamheten växt explosionsartat. /// FOTO: Husbilslandet

Företagshistoria: Livet på (husbils)landet

Publicerad

Dans på logen har man ju hört talas om – men husbilar på logen? Ja, det var faktiskt så allt började en gång i tiden för Husbilslandet. Får vi lov att presentera företaget som fortfarande huserar på logen och som numera tillhör en av branschens tungviktare?

Husbilslandet byggde en ny serviceverkstad år 2017 med kapacitet att ta emot 20 husbilar åt gången.

Året var 1988 när Ingvar Pettersson och hans svåger "Bobbo" satt hemma en kväll och spånade. Efter att ha sålt husvagnar i Örebro under några år hade Ingvar nu tröttnat på att pendla till jobbet. Han hade just gjort sig av med företaget och framtiden var ett oskrivet blad.

Men den där kvällen föddes idén om att Ingvar skulle sälja husbilar hemma på Bäckhems gård i Kristinehamn.

– Så började historien om Husbilslandet. Husbilar började bli alltmer populära då, så pappa och "Bobbos" idé låg helt rätt i tiden, säger Nils-Olof Pettersson, son till Ingvar och idag delägare och säljare på Husbilslandet.

En artikel i lokaltidningen från 1988 när Ingvar Pettersson just hade startat Husbilslandet.

Tidningsannons från öppningstillfället.

Inledningsvis sålde Ingvar husbilar av fabrikaten Swift, Bürstner och Elnagh. Fordonen visades i gårdens gamla lada under de första åren. Så småningom började Nils-Olof sommarjobba hos sin far. År 1993 tog han anställning och samma år byggde Husbilslandet sin första verkstad.

– Den stora skillnaden jämfört med idag är att bilarna var så mycket simplare på den tiden, minns Nils-Olof. En husbil av standardmodell hade en bensinmotor på 76 hästkrafter, detta att jämföra med dagens dieslar på 130 hästkrafter. Många av de fordon som vi fick i inbyte var hemmabyggen, det var väldigt vanligt förr.

Idag är Husbilslandet en av landets främsta återförsäljare av husbilar – och sedan tre år tillbaka saluför de även husvagnar. En stor del av framgången tror Nils-Olof kommer sig av att de har bjudit in sina kunder till återkommande evenemang genom åren.

– Redan år 1995 ordnade vi vår första sommarfest, ett event som har kommit att bli en tradition. Kunderna brukar komma hit redan på fredagseftermiddagen då vi ordnar med trubadurmusik och mingel. På lördagen arrangerar vi olika aktiviteter under dagen och till kvällen bjuder vi på tilltugg och fika. Sedan blir det livemusik och dans. Nu är det ju Coronatider tyvärr, men tidigare har dessa fester lockat cirka 500 personer till oss.

Från början av 90-talet där Husbilslandets grundare Ingvar Pettersson sitter i en husbil från Swift, ett märke som han importerade då.

Efter att verkstaden byggdes i början av 90-talet gjordes en del mindre renoveringar och utbyggnader de kommande två decennierna. År 2011 fick lokalerna ett rejält lyft då man satte upp den nuvarande utställningshallen med plats för cirka 30 fordon. För tre år sedan tillkom den nya Fiat-auktoriserade verkstaden med reservdelslager och kundmottagningsdel. I samband med det började även Husbilslandet sälja husvagnar.

– Idag köper och säljer vi husbilar och husvagnar samt servar, rekonditionerar och reparerar dessa fordon. Vi tar endast in underentreprenörer när det gäller lackering, allt annat gör vi själva i våra egna lokaler, säger Nils-Olof och fortsätter:

– Valet att börja sälja husvagnar kommer sig av att vi ville ha ett ben till att stå på samt locka till oss ett yngre klientel. I första hand är det barnkammarvagnar som kunderna efterfrågar, men vi ser även ett stort intresse för andra modeller.

Trots att det har gått 32 år sedan starten ligger Husbilslandet fortfarande kvar på samma plats. Nils-Olof kan se sitt barndomshem från jobbet – och under de nyss nämnda sommarfesterna får gästerna ta sig en svängom på bygdens gamla dansbana. Med både husbilar och husvagnar i sortimentet, och en bred kompetens inom företaget, ser Nils-Olof ljust på framtiden.

– Vi märker att efterfrågan på husvagnar ökar alltmer, i takt med att fler och fler kunder har fått vetskap om att vi har breddat sortimentet. Tack vare att vi har haft turen att hitta väldigt fina medarbetare som trivs hos oss, kommer kunderna tillbaka. Vissa av dem åker 25 mil eller mer för att köpa sitt fritidsfordon här och vi har flera par som har varit kunder hos oss ända sedan 90-talet.

Nils-Olof Petterson

Husbilslandet


Grundat
: År 1988 av Ingvar Pettersson.

Ort: Kristinehamn.

Antal anställda: Cirka 30.

Saluför: Husbilar och husvagnar av fabrikaten Knaus, Morelo, Weinsberg, Ci, Roller Team, Tabbert och T@B.

Antal försäljningar per år: Cirka 500 fordon varav 80 procent utgörs av husbilar.

 • Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Att lämna in husbilen på verkstad är ofta en kostsam process som kräver gott om tid. Men vad händer när verkstaden misslyckas eller i värsta fall har sönder, eller slarvar bort ett viktigt tillbehör som i det här fallet en startnyckel? Och sedan vägrar erkänna sitt misstag?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-10-21 08:08

 • Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Hela miljön runt ställplatsen i Skanörs Hamn andas lyx och flärd. Alltifrån sanddynerna och stranden till fiskbutikerna och restaurangerna som känns som något extra.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-10-20 07:56

 • Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Det skulle bli marshmallows – resultatet blev något helt annat. Succén lät dock inte vänta på sig och sedan starten är Ahlgrens världens mest sålda bilar.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-10-19 07:16

 • Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Det var drömmen om den perfekta husvagnen som fick Bengt Bengtsson att ta fram skissblocket. Resultatet blev Sveland, en svensk vagn som tillverkades i England och såldes i 500 exemplar. Så här gick det till när en svensk visionär gjorde dröm till verklighet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-12 07:35

 • Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Startskottet kom genom ett handslag på en camping under 1960-talet. Idag är KAMA Fritid en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn. Vi låter företagets vd göra en historisk tillbakablick och samtidigt ta en titt i framtidskikaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-20 07:10

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

 • Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Thule är idag ett välkänt varumärke, inte minst för folk med husbil och husvagn. Men visste du att företagets första produkt var en gäddsax? Här berättar vi historien om Thule – från starten i Hillerstorp till förändringsresan mot sport- och fritidsbranschen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-20 07:06

 • Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-19 07:00

 • Samba firar 70-årsjubileum!

  Samba firar 70-årsjubileum!

  För 70 år sedan presenterade Volkswagen en åttasitsig minibuss vid den internationella bilutställningen IAA i tyska Frankfurt am Main. Idag är den här VW-bussen internationellt känd som "Samba", och i Sverige som "lyxbussen".

  Artikel Redaktionen, 2021-08-18 07:01

 • Historik Tabbert: Endast det bästa

  Historik Tabbert: Endast det bästa

  Det tyska lyxmärket Tabbert har en speciell framtoning. Den elfenbensvita karossen och den "bombastiska" inredningen med äkta trä och små krusiduller kan nog de flesta erfarna campare känna igen.

  Artikel Johan Persson, 2021-08-16 06:33

 • Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Göta Holme är bara för husbilar, men det är en alldeles utmärkt ställplats att övernatta på när man far längs Inlandsvägen.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-08-13 07:25

 • MKP Petit – en dansk charmör

  MKP Petit – en dansk charmör

  Danska MKP Petit är charmig som få andra vagnar, och har dessutom många kluriga lösningar. Martin och Maggan Olofsson från Falkenberg använder sin husvagn så ofta de kan och givetvis bakom sin VW – bilen som vagnen byggdes för.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-08-10 07:45

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206