Företagshistoria: Livet på (husbils)landet

Flygbild från år 1988 då Husbilslandet grundades. Sedan dess har verksamheten växt explosionsartat. /// FOTO: Husbilslandet

Företagshistoria: Livet på (husbils)landet

Publicerad

Dans på logen har man ju hört talas om – men husbilar på logen? Ja, det var faktiskt så allt började en gång i tiden för Husbilslandet. Får vi lov att presentera företaget som fortfarande huserar på logen och som numera tillhör en av branschens tungviktare?

Husbilslandet byggde en ny serviceverkstad år 2017 med kapacitet att ta emot 20 husbilar åt gången.

Året var 1988 när Ingvar Pettersson och hans svåger "Bobbo" satt hemma en kväll och spånade. Efter att ha sålt husvagnar i Örebro under några år hade Ingvar nu tröttnat på att pendla till jobbet. Han hade just gjort sig av med företaget och framtiden var ett oskrivet blad.

Men den där kvällen föddes idén om att Ingvar skulle sälja husbilar hemma på Bäckhems gård i Kristinehamn.

– Så började historien om Husbilslandet. Husbilar började bli alltmer populära då, så pappa och "Bobbos" idé låg helt rätt i tiden, säger Nils-Olof Pettersson, son till Ingvar och idag delägare och säljare på Husbilslandet.

En artikel i lokaltidningen från 1988 när Ingvar Pettersson just hade startat Husbilslandet.

Tidningsannons från öppningstillfället.

Inledningsvis sålde Ingvar husbilar av fabrikaten Swift, Bürstner och Elnagh. Fordonen visades i gårdens gamla lada under de första åren. Så småningom började Nils-Olof sommarjobba hos sin far. År 1993 tog han anställning och samma år byggde Husbilslandet sin första verkstad.

– Den stora skillnaden jämfört med idag är att bilarna var så mycket simplare på den tiden, minns Nils-Olof. En husbil av standardmodell hade en bensinmotor på 76 hästkrafter, detta att jämföra med dagens dieslar på 130 hästkrafter. Många av de fordon som vi fick i inbyte var hemmabyggen, det var väldigt vanligt förr.

Idag är Husbilslandet en av landets främsta återförsäljare av husbilar – och sedan tre år tillbaka saluför de även husvagnar. En stor del av framgången tror Nils-Olof kommer sig av att de har bjudit in sina kunder till återkommande evenemang genom åren.

– Redan år 1995 ordnade vi vår första sommarfest, ett event som har kommit att bli en tradition. Kunderna brukar komma hit redan på fredagseftermiddagen då vi ordnar med trubadurmusik och mingel. På lördagen arrangerar vi olika aktiviteter under dagen och till kvällen bjuder vi på tilltugg och fika. Sedan blir det livemusik och dans. Nu är det ju Coronatider tyvärr, men tidigare har dessa fester lockat cirka 500 personer till oss.

Från början av 90-talet där Husbilslandets grundare Ingvar Pettersson sitter i en husbil från Swift, ett märke som han importerade då.

Efter att verkstaden byggdes i början av 90-talet gjordes en del mindre renoveringar och utbyggnader de kommande två decennierna. År 2011 fick lokalerna ett rejält lyft då man satte upp den nuvarande utställningshallen med plats för cirka 30 fordon. För tre år sedan tillkom den nya Fiat-auktoriserade verkstaden med reservdelslager och kundmottagningsdel. I samband med det började även Husbilslandet sälja husvagnar.

– Idag köper och säljer vi husbilar och husvagnar samt servar, rekonditionerar och reparerar dessa fordon. Vi tar endast in underentreprenörer när det gäller lackering, allt annat gör vi själva i våra egna lokaler, säger Nils-Olof och fortsätter:

– Valet att börja sälja husvagnar kommer sig av att vi ville ha ett ben till att stå på samt locka till oss ett yngre klientel. I första hand är det barnkammarvagnar som kunderna efterfrågar, men vi ser även ett stort intresse för andra modeller.

Trots att det har gått 32 år sedan starten ligger Husbilslandet fortfarande kvar på samma plats. Nils-Olof kan se sitt barndomshem från jobbet – och under de nyss nämnda sommarfesterna får gästerna ta sig en svängom på bygdens gamla dansbana. Med både husbilar och husvagnar i sortimentet, och en bred kompetens inom företaget, ser Nils-Olof ljust på framtiden.

– Vi märker att efterfrågan på husvagnar ökar alltmer, i takt med att fler och fler kunder har fått vetskap om att vi har breddat sortimentet. Tack vare att vi har haft turen att hitta väldigt fina medarbetare som trivs hos oss, kommer kunderna tillbaka. Vissa av dem åker 25 mil eller mer för att köpa sitt fritidsfordon här och vi har flera par som har varit kunder hos oss ända sedan 90-talet.

Nils-Olof Petterson

Husbilslandet


Grundat
: År 1988 av Ingvar Pettersson.

Ort: Kristinehamn.

Antal anställda: Cirka 30.

Saluför: Husbilar och husvagnar av fabrikaten Knaus, Morelo, Weinsberg, Ci, Roller Team, Tabbert och T@B.

Antal försäljningar per år: Cirka 500 fordon varav 80 procent utgörs av husbilar.

 • Historik: Toppola – campa på taket

  Historik: Toppola – campa på taket

  Friare än en husvagn, smidigare än en husbil – med en Toppola kunde du campa på taket till din personbil. 1980-talsprylen är lika populär nu som då och lämnar ingen oberörd.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-04-14 07:14

 • Vintercampa i plåtis – går det?

  Vintercampa i plåtis – går det?

  Fenomenet med att åka husbil under vintern sprider sig som en löpeld genom landet och aldrig förr har vi sett så många husbilar ute på vägarna så här års. Vinterisolerade husbilar är en sak, men hur fungerar det att bo i en plåtis när det blir riktigt kallt ute?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-04-12 06:09

 • Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  En del barn drabbas av åksjuka i bilen. Vanligast är det för dem som är mellan två och tio år, men både yngre och äldre kan drabbas. Det finns emellertid en hel del tips att tillgå.

  Artikel Redaktionen, 2021-03-29 07:00

 • Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  På bara några år har Autohallen Husbilar gått från att vara ett tvåmannaföretag till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare av husbilar. Hur har den resan sett ut – och vad ligger bakom expansionen? Vi har intervjuat företagets vd, Joakim Norberg.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-26 07:51

 • Paneler – en solklar investering!

  Paneler – en solklar investering!

  I och med Covid-19 och det ökande semestrandet på hemmaplan, vill allt fler kunna campa i avskildhet. Med en solpanel ökar friheten och möjligheterna att hålla sig på sin egen kant – utan tillgång till elstolpe. Vi tittar närmare på denna solklara investering.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-23 07:24

 • Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  En åda glider förbi följd av ett harem av ejderhannar. Vid horisonten syns ömsom Stena-färjorna och ömsom Beda eller kanske Ada, de gula landsvägsfärjorna. Utsikten från ställplatsen på Hälsö är helt fantastisk.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-03-19 07:17

 • Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  "The Thrilla in Manila" beskrivs ofta som 1900-talets boxningsfight. Nu är tiden kommen för 2000-talets tungviktsmöte. I ena ringhörnan står en tvåhjuling med stödben; på motsatta sidan en fyrhjuling med motor. Här pucklar de på varandra i tolv ronder.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-18 07:49

 • Historik: Brittiska husvagnar

  Historik: Brittiska husvagnar

  På 60- och 70-talet var husvagnar från England överrepresenterade på den svenska marknaden. Idag är det endast Sprite som är kvar. Här sammanfattas historien om några av de märken som funnits. Vissa nådde Sveriges gränser, andra inte.

  Artikel Johan Persson, 2021-03-17 06:27

 • Kontor på hjul i corona-tider

  Kontor på hjul i corona-tider

  Bostaden hade fått en vattenläcka och jobbdatorn fick flyttas runt likt en jagad schackpjäs under renoveringen. Till slut fick Sanna Holm nog och började googla efter husvagnar. Idag har hon världens bästa kontor hemma på tomten – i en ombyggd Adria 330.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-15 07:35

 • Historia: Så blev Caravan Club störst

  Historia: Så blev Caravan Club störst

  Med över 60 års erfarenhet av campingbranschen är Caravan Club idag Sveriges största organisation för mobil fritid. Men hur tog allt sin början och vad har medlemmarna åstadkommit fram till idag? Vi tar ett snack med vice ordförande Lasse Lindström.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-12 07:52

 • Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Att bli sjuk eller råka ut för en olycka utomlands är rena rama mardrömsscenariot. Men med planering och enkla förberedelser kan du åtminstone undvika onödigt lidande. Det menar Susanne Fagerberg som är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-25 07:25

 • Översikt: Nya husbilar under 700 000 kronor!

  Översikt: Nya husbilar under 700 000 kronor!

  Funderar du på att införskaffa husbil och är du måhända en förstagångsköpare som ogärna vill lägga ned hela din förmögenhet på det första campingfordonet? Vi har skannat av marknaden på sprillans nya husbilar för under 700 000 kronor och det finns en uppsjö av varumärken och modeller till denna rimliga kostnad.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-02-24 07:29

 • Ställplats Stora Rör: Obetalbar solnedgång

  Ställplats Stora Rör: Obetalbar solnedgång

  Gästhamnen i Stora Rör på Öland är inte speciellt stor och det är inte ställplatsen heller. Men har du tur att få plats en vacker sommardag är lyckan gjord.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-02-22 07:43

 • Udda bygge: Saab som husbil

  Udda bygge: Saab som husbil

  Världens förmodligen första husbil är svensk och i grunden en gammal trettiohästars Saab 92 från 1956. En sådan med frihjul, pruttande tvåtaktsmotor och himmelsblå avgaser där bak. Frågor på det?

  Artikel Arne Spångberg, 2021-02-17 07:22

 • Lysande extrautrustning

  Lysande extrautrustning

  På mörklagda vägar lurar ständigt faror utmed vägkanten. Men genom att förse ditt fordon med extraljus ökar sikten – och sannolikt minskar också riskerna. Vi har tittat närmare på denna lysande extrautrustning som faktiskt kan rädda liv.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-11 07:38

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206