Översikt: Nya husbilar under 700 000 kronor!

Översikt: Nya husbilar under 700 000 kronor!

Publicerad

Funderar du på att införskaffa husbil och är du måhända en förstagångsköpare som ogärna vill lägga ned hela din förmögenhet på det första campingfordonet? Vi har skannat av marknaden på sprillans nya husbilar för under 700 000 kronor och det finns en uppsjö av varumärken och modeller till denna rimliga kostnad.

Instegsmodeller har länge varit ett begrepp i husbils- och husvagnskretsar. Kort beskrivet står det för ett fordon som är lite enklare utrustat och har en prislapp därefter. Allmänt anses dessa fordon vara lämpliga för dem som ska ta det första steget in i den mobila fritidsindustrin – utan att bli ruinerad. 

Dessa husbilar är på inga vis sämre än sina mer påkostade konkurrenter. Emellertid har de inte all glans och alla detaljer/komponenter som de dyrare husbilarna oftast har. Det kan handla om att ugn eller köksfläkt sällan eller aldrig förekommer, utan du får glatt nöja dig med trion brännare för matlagning och det öppningsbara fönstret när det börjar osa. 

Madrasserna i avdelningen för nattbruk har inte fem eller sju zoner och i förarhytten gäller manuell växellåda och sällan fler än 140 hästkrafter. Du kommer också få en husbil med luft- och inte vattenburet värmesystem. Rent estetiskt kunde man för några år sedan snabbt urskilja vad som var en instegsmodell eller inte. Idag är det betydligt svårare att se olikheter då merparten av de prispressade husbilar har modern inredningsdesign som närapå går hand i hand med sina betydligt dyrare syskonmodeller.

Vad ska man då välja? Som vanligt handlar det om eget tycke och om smak samt en mängd olika kriterier som bör granskas, där planlösning och antalet sängplatser är högsta prioritet för de allra flesta – och priset förstås.

Vad har då husbilsmarknaden att erbjuda för under 700 000 kronor? Och vi pratar alltså om nya husbilar, fast till begagnatpris. Vi har även synat två av dessa närmare i sömmarna. Dels en extremkort alkov från Carado och en halvintegrerad McLouis. Således en tysk och en italienare. Vilken blir din favorit?

FAKTA

l Vi har i dessa ekonomiska kalkyler valt ett exempel där inbytesobjekt saknas.
l Månadskostnaden kan förändras jämfört med vårt exempel beroende på aktuell ränta och avbetalningstid.
l Kontantinsats på 20 procent är ett lagstadgat krav när du som kund finansierar ett köp med avbetalning.
l Rak amortering innebär att du varje månad – eller kvartalsvis amorterar samma summa per betalningstillfälle. Räntan blir lägre för varje betalningstillfälle eftersom den totala lånesumman sjunker, därför blir den totala summan du betalar till banken inte densamma varje gång. Källa: compricer.se.

600.000 kronor


Pris fordon: 600 000:-
Kontantinsats: 120 000:-
Lånebelopp: 480 000:-
Avbetalningstid: 240 månader
Finansmodell: Rak amortering
Ränta: 2,95 procent
Månadskostnad: 3 180:-Det här blocket får grå bakgrundsfärg.

650.000 kronor


Pris fordon: 650 000:-
Kontantinsats: 130 000:-
Lånebelopp: 520 000:-
Avbetalningstid: 240 månader
Finansmodell: Rak amortering
Ränta: 2,95 procent
Månadskostnad: 3 445:-

700.000 kronor


Pris fordon: 700 000:-
Kontantinsats: 140 000:-
Lånebelopp: 560 000:-
Avbetalningstid: 240 månader
Finansmodell: Rak amortering
Ränta: 2,95 procent
Månadskostnad: 3 710:-

Fotnot: Vi har i denna artikel utgått från grundutrustning. Prisuppgifterna kan med andra ord komma att skilja beroende på vad återförsäljaren har valt för utrustningsnivå. Det finns ytterligare ett antal mindre kända varumärken som också har nya husbilar som underskrider 700 000 kronor. Dit räknas bland annat Giottiline, Ahorn, PLA, spanska Benimar och den innovativa fransosen Chausson. 


ITINEO

Modeller: Franskt varumärke för dig som önskar ett enklare alternativ till storsäljaren Rapido, i vars koncern Itineo ingår. Trots att det rör sig om ett instegsmärke är de kända för en modern design, kreativa lösningar och hög utrustningsnivå.

Tre av husbilarna i deras fordonspark är extra intressanta för dem som vill hålla i plånboken lite extra hårt: PF600 (fransk säng), PJ700 (singelbäddar) och PM740 (dubbelsäng) kostar nämligen inte ens 600 000 kronor. Modellsiffrorna motsvarar billängden minus en centimeter och de har en drivlina från Citroën (140 hästkrafter). 

Grundpris: 559 000–585 000:- • Mer informationitineo.com

ETRUSCO

Modeller: En tämligen ny spelare på husbilsarenan (2016). Trots en ytterst modest prisbild står Etrusco för stil, passion och en stor portion känsla. Skaparna har varit ute efter en exklusiv look som inte automatiskt ska behöva betyda ett högt pris. I fabriken i Toscana arbetar 300 anställda där tysk konstruktionsprecision kombineras med italiensk passion för modern design.

Fem fordon finns under vårt maximala ekonomiska tak. Det är en alkov och fyra smidiga halvintegrerade modeller där en av dem understiger sex meter medan övrig trio är kortare än sju meter. 

Grundpris: 655 000–699 000:- • Mer informationetrusco.com

MCLOUIS

Modeller: Tio fordon att välja på – broderligt fördelade mellan alkover och halvintegrerade. Bland Glamys (alkovhusbilarna) finns två barnkammarmodeller med våningssäng och vi noterar fem till sju bäddplatser i övriga varianter. MC4 200 heter den för året nya halvintegrerade serien där modellen 231 endast är 599 centimeter lång och där luftiga 237 bara har en taksäng som fast bäddplats.

Den svenska generalagenten utrustar samtliga McLouis med ett all inclusive-paket, vilket ger mycket husbil för pengarna. Se utförligare reportage om MC4 273 på sidorna 36-37.

Grundpris: 649 000:- • Mer informationautohallenhusbilar.se

ROLLER TEAM

Modeller: Saluförs på den svenska marknaden som en trio kampanjfordon med hög utrustningsnivå. Serien heter Kronos och har en drivlina från Ford med 170 hästkrafter. Den moderna inredningen är ljus med inslag av mörka detaljer.

Det lyser verkligen elegant, italiensk designkonst om trion som heter 265 TL (dubbelsäng), 284 TL (höga långbäddar) och 286 TL (låga långbäddar). De två sistnämnda har bäddbreddning medan alla modeller har fem bältade platser, solpanel, backkamera, fönster från Seitz och en hel del annat smått och gott. 

Grundpris: 679 000:- • Mer informationbergholm.com

SUN LIVING

Modeller: Är lågprismärket från slovenska tillverkaren Adria. På den svenska marknaden skuggar Sun Living topp 5 i registrerings-statistiken, vilket säger en hel del om dess popularitet.

Samtliga deras fordon klarar vårt priskrav och det innebär att det finns tre alkover (en av dem har våningssäng) och dubbelt så många halvintegrerade modeller att välja på. I det sistnämnda segmentet är fordonen 670–745 cm och har 4–6 sitt- samt 3–7 bäddplatser. Flertalet modeller har nedsänkbar taksäng. Utseendemässigt är de ljusa, moderna och ungdomliga.

Grundpris: 641 000–698 000:- • Mer informationsun-living.com

WEINSBERG

Modeller: Gedigen tysk som har tre olika serier som kryper under magiska 700 000 kronor. Dels CaraHome som är en trio alkovhusbilar där en av dem har våningssäng. Fräck, sportig, smal och smidig kännetecknar CaraCompact Edition Pepper som finns i två tappningar med fransk säng eller enkelsängar.

Till sist CaraLoft Edition Scandic som består av en trio korta, halvintegrerade fordon (645–699 cm med samma sängalternativ som Pepper). En trio som kan uppgraderas med både vattenburen värme och Fiats nya, niostegade automatlåda. Fast då stiger också priset rejält.

Grundpris: 656 000–699 000:- • Mer informationbergholm.com

KNAUS

Modeller: Ett klassiskt varumärke med 60 års erfarenhet av campingfordonsbyggande. Knaus är som de flesta redan vet allt annat än ett instegsmärke, men till 2021 gör modellen Van TI Vansation comeback. Minstingen av dem, 550 MF med fransk säng, underskrider glädjande nog vårt maxpris.

Tack vare den nya, innovativa bakgavelskonstruktionen FoldXpand har fordonet maximalt utrymme interiört och är samtidigt kompakt på utsidan (599 cm). Helt klart är modellen skapad för ett mobilt, kompromisslöst leverne. Pst! Den är nästan lika smidig i stadstrafik som en personbil.

Grundpris: 696 000:- • Mer informationbergholm.com

SUNLIGHT

Modeller: Dethleffs motsvarighet till vad Sun Living är för Adria. Ett välrenommerat varumärke som enligt 2021 års prislista är billigare än 2020. Alla deras alkover (tre) och halvintegrerade fordon (åtta) håller sig till och med under 600 000 kronor, fast då ska man ha i åtanke att man får vara utan bland annat golvvärme och isolerad spillvattentank. Dessutom ingår bara den lilla motorn på 120 hästkrafter.

I Sverige säljs Sunlight oftast inkluderat ett Masterpaket (90 000–115 000 kronor) vilket gör att fordonen blir utrustade på en nivå som vi nordbor är betydligt mer vana vid.  

Grundpris: 507 000–569 000:- • Mer informationsunlight.de

RIMOR

Modeller: Ett välkänt, italienskt varumärke som har funnits sedan 1978. Här pratar vi om en mängd prispressade husbilar då samtliga deras Seal och Evo med bred marginal klarar 700-strecket. I den förstnämnda serien, som byggs på Fiat, finns åtta halvintegrerade fordon och sex alkover.

Evo som har Ford Transit som bas består av sex olika modeller. Mest anmärkningsvärd torde alkoven Seal 50 vara. Planlösningsmässigt är det en udda fågel eftersom dubbla våningssängar finns. Med andra ord en husbilsmodell som är klippt och skuren för den stora barnfamiljen.

Grundpris: 605 000–645 000:- • Mer informationlindstromshusbilar.se

CARADO

Modeller: Carado har funnits sedan 2006 och tillhör Hymers koncern. Deras fordonsflotta har de senaste åren uppdaterats med både ett modernt utseende och en mängd användarvänliga komponenter. I sortimentet finns hela 13 fordon som kostar under 700 000 kronor och de är fördelade på fyra alkover och nio halvintegrerade modeller.

Vad man bör ha i åtanke är att i dess grundpris ingår den lilla Fiatmotorn (120 hästkrafter). På sidorna 38-40 har Husvagn & Camping granskat den minsta alkovmodellen A132. 

Grundpris: 576 000–657 500:- • Mer informationcarado.com

CI

Modeller: Elegant italienare med ett synnerligen modernt designspråk. Merparten av modellerna inom serien Elliot går att få för under 700 000:- och det gäller elva halvintegrerade och fem alkover. Två alkover (77M och 79M) är barnkammarfordon medan halvintegrerade 30 XT bara mäter 620 centimeter och endast har en taksäng.

Det bör tilläggas att det lägsta priset innebär att de är byggda med drivlina från Ford (170 hästkrafter). Beställer man samma husbil, fast med Fiat som basfordon ökar priset med i runda tal 30 000:-, samtidigt som de blir 30 hästkrafter svagare. 

Grundpris: 664 000–698 000:- • Mer information: bergholm.com 

ELNAGH

Modeller: 60 års erfarenhet har detta klassisk italienska varumärke som närmast kan beskrivas som mellan-klassfordon, fast till instegspris. Framför allt är det serien Baron som passar tunnare plånböcker allra bäst. De finns både som alkov och halvintegrerade.

Ifjol fick Baronhusbilarna en grundlig facelift och dito kvalitetshöjning som bland annat innebar karmfönster, säkrare dörr och bättre låsanordningar. I övrigt är de utrustade med isolerade vattentankar, dieselvärmare, elpatron och Fiatmotor med manuell växellåda.

Grundpris: 699 900:- • Mer information: elnagh.se

 • Historik: Toppola – campa på taket

  Historik: Toppola – campa på taket

  Friare än en husvagn, smidigare än en husbil – med en Toppola kunde du campa på taket till din personbil. 1980-talsprylen är lika populär nu som då och lämnar ingen oberörd.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-04-14 07:14

 • Vintercampa i plåtis – går det?

  Vintercampa i plåtis – går det?

  Fenomenet med att åka husbil under vintern sprider sig som en löpeld genom landet och aldrig förr har vi sett så många husbilar ute på vägarna så här års. Vinterisolerade husbilar är en sak, men hur fungerar det att bo i en plåtis när det blir riktigt kallt ute?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-04-12 06:09

 • Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  En del barn drabbas av åksjuka i bilen. Vanligast är det för dem som är mellan två och tio år, men både yngre och äldre kan drabbas. Det finns emellertid en hel del tips att tillgå.

  Artikel Redaktionen, 2021-03-29 07:00

 • Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  På bara några år har Autohallen Husbilar gått från att vara ett tvåmannaföretag till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare av husbilar. Hur har den resan sett ut – och vad ligger bakom expansionen? Vi har intervjuat företagets vd, Joakim Norberg.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-26 07:51

 • Paneler – en solklar investering!

  Paneler – en solklar investering!

  I och med Covid-19 och det ökande semestrandet på hemmaplan, vill allt fler kunna campa i avskildhet. Med en solpanel ökar friheten och möjligheterna att hålla sig på sin egen kant – utan tillgång till elstolpe. Vi tittar närmare på denna solklara investering.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-23 07:24

 • Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  En åda glider förbi följd av ett harem av ejderhannar. Vid horisonten syns ömsom Stena-färjorna och ömsom Beda eller kanske Ada, de gula landsvägsfärjorna. Utsikten från ställplatsen på Hälsö är helt fantastisk.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-03-19 07:17

 • Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  "The Thrilla in Manila" beskrivs ofta som 1900-talets boxningsfight. Nu är tiden kommen för 2000-talets tungviktsmöte. I ena ringhörnan står en tvåhjuling med stödben; på motsatta sidan en fyrhjuling med motor. Här pucklar de på varandra i tolv ronder.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-18 07:49

 • Historik: Brittiska husvagnar

  Historik: Brittiska husvagnar

  På 60- och 70-talet var husvagnar från England överrepresenterade på den svenska marknaden. Idag är det endast Sprite som är kvar. Här sammanfattas historien om några av de märken som funnits. Vissa nådde Sveriges gränser, andra inte.

  Artikel Johan Persson, 2021-03-17 06:27

 • Kontor på hjul i corona-tider

  Kontor på hjul i corona-tider

  Bostaden hade fått en vattenläcka och jobbdatorn fick flyttas runt likt en jagad schackpjäs under renoveringen. Till slut fick Sanna Holm nog och började googla efter husvagnar. Idag har hon världens bästa kontor hemma på tomten – i en ombyggd Adria 330.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-15 07:35

 • Historia: Så blev Caravan Club störst

  Historia: Så blev Caravan Club störst

  Med över 60 års erfarenhet av campingbranschen är Caravan Club idag Sveriges största organisation för mobil fritid. Men hur tog allt sin början och vad har medlemmarna åstadkommit fram till idag? Vi tar ett snack med vice ordförande Lasse Lindström.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-12 07:52

 • Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Att bli sjuk eller råka ut för en olycka utomlands är rena rama mardrömsscenariot. Men med planering och enkla förberedelser kan du åtminstone undvika onödigt lidande. Det menar Susanne Fagerberg som är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-25 07:25

 • Ställplats Stora Rör: Obetalbar solnedgång

  Ställplats Stora Rör: Obetalbar solnedgång

  Gästhamnen i Stora Rör på Öland är inte speciellt stor och det är inte ställplatsen heller. Men har du tur att få plats en vacker sommardag är lyckan gjord.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-02-22 07:43

 • Företagshistoria: Livet på (husbils)landet

  Företagshistoria: Livet på (husbils)landet

  Dans på logen har man ju hört talas om – men husbilar på logen? Ja, det var faktiskt så allt började en gång i tiden för Husbilslandet. Får vi lov att presentera företaget som fortfarande huserar på logen och som numera tillhör en av branschens tungviktare?

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-19 07:24

 • Udda bygge: Saab som husbil

  Udda bygge: Saab som husbil

  Världens förmodligen första husbil är svensk och i grunden en gammal trettiohästars Saab 92 från 1956. En sådan med frihjul, pruttande tvåtaktsmotor och himmelsblå avgaser där bak. Frågor på det?

  Artikel Arne Spångberg, 2021-02-17 07:22

 • Lysande extrautrustning

  Lysande extrautrustning

  På mörklagda vägar lurar ständigt faror utmed vägkanten. Men genom att förse ditt fordon med extraljus ökar sikten – och sannolikt minskar också riskerna. Vi har tittat närmare på denna lysande extrautrustning som faktiskt kan rädda liv.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-11 07:38

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206