Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

Publicerad

Att bli sjuk eller råka ut för en olycka utomlands är rena rama mardrömsscenariot. Men med planering och enkla förberedelser kan du åtminstone undvika onödigt lidande. Det menar Susanne Fagerberg som är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

Susanne Fagerberg är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

Aldrig är väl trygghet så viktigt som när vår hälsa sviktar. Av den anledningen känner nog många en oro över att bli sjuka eller råka ut för en olycka på resa i ett annat land. En strategi för att öka tryggheten utomlands är att hoppas på det bästa och vara väl förberedd på det värsta. Ett vettigt försäkringsskydd är en bra början.

– Viktigast av allt är att ha en hemförsäkring, säger Susanne Fagerberg. I hemförsäkringen ingår en reseförsäkring som ger ett bra skydd vid akuta händelser utomlands. 

Försäkringen ersätter exempelvis kostnader som kan uppstå i samband med akut sjukdom eller olycksfall – och ersättning för reseavbrott till följd av sjukdom eller olycksfall. Det kan även vara idé att teckna en olycksfallsförsäkring för att utöka sitt försäkringsskydd vid en eventuell olycka.

Förutom att ha ett bra försäkringsskydd är det också viktigt att packa med sig det europeiska sjukförsäkringskortet, EU-kortet.

– EU-kortet beställer du kostnadsfritt från Försäkringskassan och det är giltigt i tre år. Kortet ger dig rätt till nödvändig sjukvård i andra EU/EES-länder – till samma kostnad som landets egna medborgare, säger Susanne.

Om man befinner sig utomlands och blir sjuk eller råkar ut för en olycka, hur ska man agera då?

– De flesta försäkringsbolag samarbetar med SOS International. Dit bör du som försäkrad vända dig direkt om du blir allvarligt sjuk eller om olyckan är framme. Då får du vägledning kring exempelvis vilket sjukhus du bör vända dig till, säger Susanne och fortsätter:

– För att få ersättning för dina utlägg vid sjukdom eller olycksfall behöver du kunna styrka dina merkostnader, så håll koll på kvitton och andra underlag. Via SOS International kan du också få hjälp att göra en så kallad medicinsk förhandsbedömning. 

Ett litet reseapotek kan vara guld värt om hälsan sviktar. Lindra lidandet. Att köpa på sig vanliga läkemedel inför utlandsresan är inte fel.

Om du redan före avfärd känner att ditt hälsoläge kan påverka din möjlighet att få ersättning, kan du göra ett sådant test på SOS Internationals hemsida, sos.eu/se.

Susanne menar att de olika försäkringsbolagens hemförsäkringar och olycksfallsförsäkringar innehåller mer likheter än olikheter. Däremot kan den pågående Coronapandemin ha ändrat spelreglerna för alla resenärer – oavsett var de har tecknat sina försäkringar.

– Därför är det mycket viktigt att verkligen tänka till när du planerar för din resa. Först och främst bör du undvika resor till länder som Utrikesdepartementet avråder från. Du bör även vara medveten om att det kan bli besvärligt i övriga länder också, säger Susanne och utvecklar:

– Om smittspridningen ökar kan ett land väldigt snabbt fatta nya beslut om exempelvis vilka utländska medborgare de vill släppa in samt införa såväl nya karantänsregler som utegångsförbud och testning av turister. Det är inte heller självklart att sjukvården tar emot turister.

Om olyckan skulle vara framme gäller det att varit förberedd så bra som det bara går.

Hur ser det då ut med ersättningar för komplikationer som uppstår till följd av Coronapandemin?

– På Länsförsäkringar ersätter vi inte merkostnader eller reseavbrott om du exempelvis måste sitta i karantän på grund av risk för smittspridning. Därför är det oerhört viktigt att du håller dig informerad om situationen på resmålet och vilka lokala bestämmelser som råder eller kan bli rådande.

Till sist vill Susanne skicka med ett generellt tips till dig som planerar att resa utomlands.

– Kom ihåg att många länder i Europa har haft en tuff nedstängning och fortfarande kämpar med att komma igång. Det innebär att allt på semesterdestinationen kanske inte fungerar normalt. Att snabbt fixa boende, hyrbil eller en hemresa om ditt fordon går sönder, kan just nu bli svårare än i normala fall.

TIPS INFÖR UTLANDSRESAN

• Skaffa EU-kortet på forsakringskassan.se (skriv EU-kort i sökrutan). Du som redan har ett EU-kort, kontrollera att det är giltigt.
• Följ UD:s reserekommendationer på regeringen.se/uds-reseinformation eller ladda ner UD:s app Resklar.
• Ta reda på vilket larmnummer som gäller i det land du ska resa till och lägg in numret i din mobiltelefon. Läs mer om SOS International på sos.eu/se
• Kontrollera vad din reseförsäkring täcker. Behöver du komplettera den?
• Ha alltid kontanter i aktuell valuta till hands.
• Ta med ett reseapotek som första hjälpen.
• Om du ska åka bil måste du kunna visa upp det så kallade gröna kortet i vissa länder. Det är ett internationellt försäkringsbevis på att ditt fordon har gällande trafikförsäkring i det land det är registrerat. Beställ kortet hos ditt försäkringsbolag minst fem arbetsdagar före avresan.

 • Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Att lämna in husbilen på verkstad är ofta en kostsam process som kräver gott om tid. Men vad händer när verkstaden misslyckas eller i värsta fall har sönder, eller slarvar bort ett viktigt tillbehör som i det här fallet en startnyckel? Och sedan vägrar erkänna sitt misstag?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-10-21 08:08

 • Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Hela miljön runt ställplatsen i Skanörs Hamn andas lyx och flärd. Alltifrån sanddynerna och stranden till fiskbutikerna och restaurangerna som känns som något extra.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-10-20 07:56

 • Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Det skulle bli marshmallows – resultatet blev något helt annat. Succén lät dock inte vänta på sig och sedan starten är Ahlgrens världens mest sålda bilar.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-10-19 07:16

 • Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Det var drömmen om den perfekta husvagnen som fick Bengt Bengtsson att ta fram skissblocket. Resultatet blev Sveland, en svensk vagn som tillverkades i England och såldes i 500 exemplar. Så här gick det till när en svensk visionär gjorde dröm till verklighet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-12 07:35

 • Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Startskottet kom genom ett handslag på en camping under 1960-talet. Idag är KAMA Fritid en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn. Vi låter företagets vd göra en historisk tillbakablick och samtidigt ta en titt i framtidskikaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-20 07:10

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

 • Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Thule är idag ett välkänt varumärke, inte minst för folk med husbil och husvagn. Men visste du att företagets första produkt var en gäddsax? Här berättar vi historien om Thule – från starten i Hillerstorp till förändringsresan mot sport- och fritidsbranschen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-20 07:06

 • Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-19 07:00

 • Samba firar 70-årsjubileum!

  Samba firar 70-årsjubileum!

  För 70 år sedan presenterade Volkswagen en åttasitsig minibuss vid den internationella bilutställningen IAA i tyska Frankfurt am Main. Idag är den här VW-bussen internationellt känd som "Samba", och i Sverige som "lyxbussen".

  Artikel Redaktionen, 2021-08-18 07:01

 • Historik Tabbert: Endast det bästa

  Historik Tabbert: Endast det bästa

  Det tyska lyxmärket Tabbert har en speciell framtoning. Den elfenbensvita karossen och den "bombastiska" inredningen med äkta trä och små krusiduller kan nog de flesta erfarna campare känna igen.

  Artikel Johan Persson, 2021-08-16 06:33

 • Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Göta Holme är bara för husbilar, men det är en alldeles utmärkt ställplats att övernatta på när man far längs Inlandsvägen.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-08-13 07:25

 • MKP Petit – en dansk charmör

  MKP Petit – en dansk charmör

  Danska MKP Petit är charmig som få andra vagnar, och har dessutom många kluriga lösningar. Martin och Maggan Olofsson från Falkenberg använder sin husvagn så ofta de kan och givetvis bakom sin VW – bilen som vagnen byggdes för.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-08-10 07:45

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206