Historia: Så blev Caravan Club störst

Tandådalen 1958.

Historia: Så blev Caravan Club störst

Publicerad

Med över 60 års erfarenhet av campingbranschen är Caravan Club idag Sveriges största organisation för mobil fritid. Men hur tog allt sin början och vad har medlemmarna åstadkommit fram till idag? Vi tar ett snack med vice ordförande Lasse Lindström.

Vice ordförande Lasse Lindström. /// FOTO: Therese Wiklund

År 1957 hade Ingmar Bergmans mästerverk "Det sjunde inseglet" svensk premiär och ishockeylandslaget vann VM-guld i Moskva med Sven "Tumba" Johansson i spetsen. Under påskledigheten samma år uppstod även en diskussion i en husvagn på parkeringen vid Högfjällshotellet i Sälen.

– Ur den diskussionen föddes det som skulle bli Caravan Club, säger föreningens vice ordförande Lasse Lindström. På skärtorsdagen året efter träffades 38 familjer på samma plats för att välja den första styrelsen till Caravan Club. Syftet var att skapa gemenskap mellan husvagnsentusiaster.

Under det inledande året anslöt sig 89 familjer. Första årsmötet i Sälen kom att bli unikt för medlemmarna – i dubbel bemärkelse. Inte nog med att de hade skrivit föreningshistoria, många av dem fick nu pröva på vintercamping för första gången.

– Det berättas att träffen inleddes med en snabbkurs i vintercamping och att två saker stod i fokus. Det ena var att lägga hushållspapper i fönstren för att suga upp kondens. Fordonen var ju långt ifrån så välventilerade och isolerade som idag. Det andra var att skotta snö runt stödbenen för att undvika att de sjönk ner när solen värmde på, berättar Lasse.

Satsningen på maskotarna Snäckan & Skalis påbörjades för några år sedan och ska locka fler barnfamiljer till Caravan Club.

Hans-Lennart Lindgren från Falun hade sin första kontakt med Caravan Club påsken 1961. Så här minns han den upplevelsen:

– Min farbror och faster hade köpt en ny SMV 10 och en ny Opel Kapitän – och jag och mina föräldrar fick följa med dem upp till Tandådalen. Ingen av oss hade vintercampat tidigare. Husvagnen var så liten att en person i taget fick gå upp och klä på sig på morgonen, för att sedan gå ut. Den som var kvar sist fick fixa frukost och de andra fick sedan komma in igen, en efter en, säger Hans-Lennart och fortsätter:

– På den tiden fanns inga fina servicehus, utan det var utedass som gällde. Caravan Club fick tillåtelse av Sälens kommun att tömma tunnorna i Tandån, vilka kördes dit med bil och släp. Det var ett 40-tal husvagnar på campingen med två till sex personer i varje – så tömning behövde ske varje dag. Det var ett tungt och illaluktande arbete som utfördes ideellt av medlemmarna.

Fram till idag har Caravan Club haft en stadig tillströmning av nya medlemmar. Lasse Lindström blev medlem i mitten av 1980-talet. 

– Vi hade precis köpt en ny Cabby 512 efter att familjen hade hyrt en vagn året före. På en camping träffade vi andra familjer som redan var medlemmar och de tipsade om att gå med.

År 1986 åkte Caravan Club till FICC-rallyt i Debrecen i östra Ungern. Det var första träffen utomlands.

Snart började Lasse engagera sig i föreningen och från och med år 2000 ingår han i riksstyrelsen. Idag är nästan 29 500 familjer medlemmar i Caravan Club of Sweden. Föreningen har numera expanderat rejält och finns bland annat i Norge och Finland. En så stor organisation öppnar en hel del möjligheter.

– Vi har inlett samarbeten med branschens största tillverkare, andra föreningar och organisationer samt med mässor, kommuner, turistbyråer och andra. I och med att vi har blivit så stora finns det också en enorm kunskap inom föreningen vilket ger möjligheter att påverka, fortsätter Lasse och tillägger:

– Vi har bland annat varit en av de drivande aktörerna i att ändra hastighetsbegränsningen för bil med bromsad husvagn från 70 till 80 km/h. Vi fungerar även som en slags remissinstans och påverkar i viss utsträckning hur nya fritidsfordon utformas. Och så arbetar vi med säkerhetsfrågor på campingplatser och jobbar för att det ska skapas fler ställplatser.

Att driva campingar har också blivit en betydande del av föreningens verksamhet. Idag är Caravan Club Sveriges största privata campingägare med 35 campingar från Vindeln i Västerbotten till Ivön i Skåne.

– Hela verksamheten bygger i huvudsak på medlemmarnas ideella insatser. Många lägger ned tusentals timmar för klubben, inte minst de cirka 800 förtroendevalda, berättar Lasse.

Även om Caravan Club har växt till en enorm organisation finns ursprungstanken fortfarande ständigt närvarande.

– Gemenskapen och umgänget är det som står i centrum, många är med i Caravan Club för att träffa nya vänner både i Sverige och i Europa. Därför försöker vi ordna olika typer av träffar och aktiviteter. Programmen innehåller ofta visningar av lokala attraktioner, men ger också alltid utrymme för att möta nya vänner från andra platser, slår Lasse fast.

– En stor skillnad mot förr är att hälften av medlemsfamiljerna kör husbil idag. Vi tycker det är jätteroligt! Vi bryr oss inte om vad du har för fordon, det viktiga är att vi träffas och har kul tillsammans!

FAKTA


Caravan Club of Sweden består av 18 sektioner från Skåne till Norrbotten

• Driver 35 campingar i Sverige

• Har tagit fram en egen försäkring för fritids-fordon – Caravan Försäkring

• 29 500 familjer är medlemmar

• Driver både parkeringar och camping i samband med Elmia Husvagn Husbil

• Ger ut medlemstidningen Fritidsmagasinet Caravan sex gånger per år

• Erbjuder många medlemsförmåner och medlemsrabatter

• Mer info på caravanclub.se

 • Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Det var drömmen om den perfekta husvagnen som fick Bengt Bengtsson att ta fram skissblocket. Resultatet blev Sveland, en svensk vagn som tillverkades i England och såldes i 500 exemplar. Så här gick det till när en svensk visionär gjorde dröm till verklighet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-12 07:35

 • Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Startskottet kom genom ett handslag på en camping under 1960-talet. Idag är KAMA Fritid en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn. Vi låter företagets vd göra en historisk tillbakablick och samtidigt ta en titt i framtidskikaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-20 07:10

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

 • Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Thule är idag ett välkänt varumärke, inte minst för folk med husbil och husvagn. Men visste du att företagets första produkt var en gäddsax? Här berättar vi historien om Thule – från starten i Hillerstorp till förändringsresan mot sport- och fritidsbranschen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-20 07:06

 • Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-19 07:00

 • Samba firar 70-årsjubileum!

  Samba firar 70-årsjubileum!

  För 70 år sedan presenterade Volkswagen en åttasitsig minibuss vid den internationella bilutställningen IAA i tyska Frankfurt am Main. Idag är den här VW-bussen internationellt känd som "Samba", och i Sverige som "lyxbussen".

  Artikel Redaktionen, 2021-08-18 07:01

 • Historik Tabbert: Endast det bästa

  Historik Tabbert: Endast det bästa

  Det tyska lyxmärket Tabbert har en speciell framtoning. Den elfenbensvita karossen och den "bombastiska" inredningen med äkta trä och små krusiduller kan nog de flesta erfarna campare känna igen.

  Artikel Johan Persson, 2021-08-16 06:33

 • Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Göta Holme är bara för husbilar, men det är en alldeles utmärkt ställplats att övernatta på när man far längs Inlandsvägen.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-08-13 07:25

 • MKP Petit – en dansk charmör

  MKP Petit – en dansk charmör

  Danska MKP Petit är charmig som få andra vagnar, och har dessutom många kluriga lösningar. Martin och Maggan Olofsson från Falkenberg använder sin husvagn så ofta de kan och givetvis bakom sin VW – bilen som vagnen byggdes för.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-08-10 07:45

 • Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Att bo på taket till sin bil har blivit trendigt igen. Men ursprunget kom faktiskt från Östtyskland. Och fortfarande finns det entusiaster som vårdar sina original, 30 år efter att tillverkningen lades ner. Dachzelt är inte bara nostalgi, det är också historien om en folkrörelse som DDR-regimen inte kunde stoppa.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2021-08-02 07:16

 • Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  När alla stjärnor står rätt kan det hända häftiga grejer. För Christian och Mathias Forsberg skulle branschkunniga föräldrar, en vältajmad lågkonjunktur och en ohygglig drivkraft lägga grunden till en sällan skådad expansion. Här är historien om Forsbergs Fritidscenter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-21 07:58

 • Glamping – bekvämt och med stil

  Glamping – bekvämt och med stil

  Vill du campa med klass utan besvär och samtidigt komma nära naturen med minimal ansträngning? Då kan kanske glamping vara något för dig?

  Artikel Peter Fredberg, 2021-07-15 07:53

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206