Kontor på hjul i corona-tider

Publicerad: 2021-03-15   Uppdaterad: 2023-04-18

Bostaden hade fått en vattenläcka och jobbdatorn fick flyttas runt likt en jagad schackpjäs under renoveringen. Till slut fick Sanna Holm nog och började googla efter husvagnar. Idag har hon världens bästa kontor hemma på tomten – i en ombyggd Adria 330.

Kontor på hjul i corona-tider
Här lyser flitens lampa.

Sanna Holm är en av alla de hundratusentals svenskar som började jobba hemifrån i våras, i spåren av coronapandemin. I samma veva tvingades familjen även renovera köket, till följd av en vattenläcka. Det var knappast en omständighet som gynnade arbetsglädjen.

– En arbetsdag kunde börja med att jag först satt med laptopen i sängen. Sedan när hantverkarna kom och började bryta med kofot i köket fick jag flytta till uteplatsen – och sedan vidare till uterummet om det blev för kallt, berättar Sanna.

När laptopen hade fått tjänstgöra på barnens pysselskåp, uppe på ett vitrinskåp och till och med på strykbrädan, fick Sanna en idé.

– Jag kom att tänka på att vår familjs Volkswagen T4 Multivan har både bord och soffa. Det var när jag satte mig där för att arbeta, och kände lugnet, som jag plötsligt insåg att detta är ju lösningen!

Med barndomsminnen från mormor och morfars Kabe Briljant och många semesterupplevelser med familjens Multivan, var Sanna redan väl förtrogen med fritidsfordon.

– Att ta steget och köpa husvagn kändes inte så stort. Jag scrollade en hel del på Pinterest för att finna inspiration. Där märkte jag att många hade gjort små gäststugor av husvagnar. De var så fint inredda och dekorerade med lyktor och grejer. Då föddes idén om en retrovagn som skulle rymma ett permanent hemmakontor.

Kontor på hjul i corona-tider
Så här ser nya kontoret ut.

Sanna satte en budget på 25 000 kronor och började leta efter husvagnar på nätet. Hon lade även ut en köpesannons, något som visade sig vara ett genidrag.

– Jag fick napp från en familj här i närheten. De hade renoverat en gammal husvagn från 1975 och hade sedan upptäckt att campinglivet inte passade dem. Husvagnen var ommålad, hade laminatgolv och en stor dubbelsäng. Stuket var precis som jag önskade – så jag slog till, säger Sanna, som klarade budgeten med några tusenlappar till godo.

Sanna har satt sin prägel på husvagnen genom att måla om och tapetsera. Hon har även höjt upp bordet för att kunna använda en riktig kontorsstol och på så vis få en mer ergonomisk sittställning.

Till våren finns planer på att ersätta dubbelsängen med en liten soffa, och därigenom skapa en lunchhörna med konferensmöjligheter. Eventuellt kommer också spisen bytas ut mot ett högt bord så att Sanna kan stå upp och jobba. Därutöver ska det installeras solceller och en kaffebryggare av det minsta slaget.

Husvagnen står nu på familjens tomt, som omges av häst- och fårhagar. Frågan är hur hemarbetet har förändrats sedan tiden då Sanna lekte Följa John med datorn?

Kontor på hjul i corona-tider
Sängen kanske byts ut till en soffa i vår.

– Åh, jag ser mycket mer fram emot att ”gå till jobbet” nu – jag får miljöombyte och kan lämna disken och tvätten i huset. Det känns meningsfullt på morgonen när jag kokar mitt kaffe, tar med termosen och traskar ut till husvagnen som står och lyser i trädgården. Jag har timer på alla lampor och på radion, så det är riktigt mysigt att öppna dörren. Värme får jag via ett litet elektriskt element, berättar Sanna.

Och hur är det med arbetsron?

– Det är väldigt lugnt och skönt på mitt nya kontor och jag kan verkligen fokusera fullt ut på mina arbetsuppgifter. Jag har även en mysig läshörna för rasterna och ett hemligt godisförråd som familjen inte kommer åt, haha! När arbetsdagen är slut släcker jag i husvagnen och går in i huset – där jag numera kan känna mig helt ledig. Det är lite Macken-känsla, typ ”Hej då kontoret, vi ses i mörr’n”. 

Sanna avslöjar också att det finns planer på att låta hjulen på Adrian få jobba framåt sommaren.

– Vi älskar ju att semestra med vår Multivan, så planen är att dra husvagnen efter den. Då får hela familjen mer utrymme och vi slipper ta med tältet.

Sannas rullande hemmakontor är ett fint exempel på att innovation som uppstår ur svårigheter faktiskt kan mynna ut i någonting positivt. Snacka om efterlängtade nyheter.

Kontor på hjul i corona-tider

SANNA HOLM


Ålder: 33 år

Bor: I ett hus i Skälleryd mellan Kalmar och Mönsterås

Familj: Sambon Tobias och barnen Joni och Jim

Yrke: Change Manager på E-hälsomyndigheten, en statlig myndighet som ombesörjer all e-recepthantering och leder regeringens satsning på e-hälsa

Fritidsfordon: Volkswagen T4 Multivan och Adria 330 från 1975

Bäst med husvagnen: Formen på den, den är ju ursnygg!

Fritidsintressen: Kolonilotten, odla grönsaker, fricampa och gå på loppis

Rulla till toppen