Kontor på hjul i corona-tider

Kontor på hjul i corona-tider

Publicerad

Bostaden hade fått en vattenläcka och jobbdatorn fick flyttas runt likt en jagad schackpjäs under renoveringen. Till slut fick Sanna Holm nog och började googla efter husvagnar. Idag har hon världens bästa kontor hemma på tomten – i en ombyggd Adria 330.

Här lyser flitens lampa.

Sanna Holm är en av alla de hundratusentals svenskar som började jobba hemifrån i våras, i spåren av coronapandemin. I samma veva tvingades familjen även renovera köket, till följd av en vattenläcka. Det var knappast en omständighet som gynnade arbetsglädjen.

– En arbetsdag kunde börja med att jag först satt med laptopen i sängen. Sedan när hantverkarna kom och började bryta med kofot i köket fick jag flytta till uteplatsen – och sedan vidare till uterummet om det blev för kallt, berättar Sanna.

När laptopen hade fått tjänstgöra på barnens pysselskåp, uppe på ett vitrinskåp och till och med på strykbrädan, fick Sanna en idé.

– Jag kom att tänka på att vår familjs Volkswagen T4 Multivan har både bord och soffa. Det var när jag satte mig där för att arbeta, och kände lugnet, som jag plötsligt insåg att detta är ju lösningen!

Med barndomsminnen från mormor och morfars Kabe Briljant och många semesterupplevelser med familjens Multivan, var Sanna redan väl förtrogen med fritidsfordon.

– Att ta steget och köpa husvagn kändes inte så stort. Jag scrollade en hel del på Pinterest för att finna inspiration. Där märkte jag att många hade gjort små gäststugor av husvagnar. De var så fint inredda och dekorerade med lyktor och grejer. Då föddes idén om en retrovagn som skulle rymma ett permanent hemmakontor.

Så här ser nya kontoret ut.

Sanna satte en budget på 25 000 kronor och började leta efter husvagnar på nätet. Hon lade även ut en köpesannons, något som visade sig vara ett genidrag.

– Jag fick napp från en familj här i närheten. De hade renoverat en gammal husvagn från 1975 och hade sedan upptäckt att campinglivet inte passade dem. Husvagnen var ommålad, hade laminatgolv och en stor dubbelsäng. Stuket var precis som jag önskade – så jag slog till, säger Sanna, som klarade budgeten med några tusenlappar till godo.

Sanna har satt sin prägel på husvagnen genom att måla om och tapetsera. Hon har även höjt upp bordet för att kunna använda en riktig kontorsstol och på så vis få en mer ergonomisk sittställning.

Till våren finns planer på att ersätta dubbelsängen med en liten soffa, och därigenom skapa en lunchhörna med konferensmöjligheter. Eventuellt kommer också spisen bytas ut mot ett högt bord så att Sanna kan stå upp och jobba. Därutöver ska det installeras solceller och en kaffebryggare av det minsta slaget.

Husvagnen står nu på familjens tomt, som omges av häst- och fårhagar. Frågan är hur hemarbetet har förändrats sedan tiden då Sanna lekte Följa John med datorn?

Sängen kanske byts ut till en soffa i vår.

– Åh, jag ser mycket mer fram emot att "gå till jobbet" nu – jag får miljöombyte och kan lämna disken och tvätten i huset. Det känns meningsfullt på morgonen när jag kokar mitt kaffe, tar med termosen och traskar ut till husvagnen som står och lyser i trädgården. Jag har timer på alla lampor och på radion, så det är riktigt mysigt att öppna dörren. Värme får jag via ett litet elektriskt element, berättar Sanna.

Och hur är det med arbetsron?

– Det är väldigt lugnt och skönt på mitt nya kontor och jag kan verkligen fokusera fullt ut på mina arbetsuppgifter. Jag har även en mysig läshörna för rasterna och ett hemligt godisförråd som familjen inte kommer åt, haha! När arbetsdagen är slut släcker jag i husvagnen och går in i huset – där jag numera kan känna mig helt ledig. Det är lite Macken-känsla, typ "Hej då kontoret, vi ses i mörr'n". 

Sanna avslöjar också att det finns planer på att låta hjulen på Adrian få jobba framåt sommaren.

– Vi älskar ju att semestra med vår Multivan, så planen är att dra husvagnen efter den. Då får hela familjen mer utrymme och vi slipper ta med tältet.

Sannas rullande hemmakontor är ett fint exempel på att innovation som uppstår ur svårigheter faktiskt kan mynna ut i någonting positivt. Snacka om efterlängtade nyheter.

SANNA HOLM


Ålder: 33 år

Bor: I ett hus i Skälleryd mellan Kalmar och Mönsterås

Familj: Sambon Tobias och barnen Joni och Jim

Yrke: Change Manager på E-hälsomyndigheten, en statlig myndighet som ombesörjer all e-recepthantering och leder regeringens satsning på e-hälsa

Fritidsfordon: Volkswagen T4 Multivan och Adria 330 från 1975

Bäst med husvagnen: Formen på den, den är ju ursnygg!

Fritidsintressen: Kolonilotten, odla grönsaker, fricampa och gå på loppis

 • Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Under det gångna året rullade kampen på gällande titeln Sveriges mest sålda husvagnsmärke 2020. I sedvanlig ordning blev det en batalj kring en trio som alla har sitt säte i trakterna kring mässtaden Jönköping – Adria, Kabe och Hobby. Inte helt otippat lyckades det förstnämnda varumärket försvara förstaplatsen från 2019.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-04-27 07:44

 • Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Deras föräldrar åkte tidigt på camping-semestrar och började sälja husvagnar redan 1966. Syskonen Bengt-Åke, Britt-Marie och Christina har sedan förvaltat sina föräldrars livsverk – och ännu en generation har nu kommit med i gänget. Det här är historien om Bengt i Örkelljunga.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-22 08:52

 • Ställplatser – en het potatis

  Ställplatser – en het potatis

  Syftet med ställplatser har på vissa håll blivit omdiskuterat. Åsikterna går isär kring om både husbilar och husvagnar bör få stå där – eller endast husbilar. Vi har låtit fem aktörer berätta bakgrunden till att endast husbilar får stå på deras ställplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-21 07:37

 • Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Varje år byggs det ungefär 100 000 husbilar på Fiat Ducato-chassin. Hur blev Ducato modellen på alla husbilstillverkares läppar – och hur arbetar Fiat för att behålla sin marknadsledande position? Vi tar ett snack med Fiat Professionals husbilsspecialist.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-20 08:52

 • Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen i Gate är ställplatsen som erbjuder en annorlunda upplevelse. För vad sägs om en safaritur i bisonhagen eller en stilla kväll med milsvid utsikt över Vättern?

  Artikel Catharina Höglund, 2021-04-16 07:14

 • Historik: Toppola – campa på taket

  Historik: Toppola – campa på taket

  Friare än en husvagn, smidigare än en husbil – med en Toppola kunde du campa på taket till din personbil. 1980-talsprylen är lika populär nu som då och lämnar ingen oberörd.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-04-14 07:14

 • Vintercampa i plåtis – går det?

  Vintercampa i plåtis – går det?

  Fenomenet med att åka husbil under vintern sprider sig som en löpeld genom landet och aldrig förr har vi sett så många husbilar ute på vägarna så här års. Vinterisolerade husbilar är en sak, men hur fungerar det att bo i en plåtis när det blir riktigt kallt ute?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-04-12 06:09

 • Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  En del barn drabbas av åksjuka i bilen. Vanligast är det för dem som är mellan två och tio år, men både yngre och äldre kan drabbas. Det finns emellertid en hel del tips att tillgå.

  Artikel Redaktionen, 2021-03-29 07:00

 • Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  På bara några år har Autohallen Husbilar gått från att vara ett tvåmannaföretag till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare av husbilar. Hur har den resan sett ut – och vad ligger bakom expansionen? Vi har intervjuat företagets vd, Joakim Norberg.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-26 07:51

 • Paneler – en solklar investering!

  Paneler – en solklar investering!

  I och med Covid-19 och det ökande semestrandet på hemmaplan, vill allt fler kunna campa i avskildhet. Med en solpanel ökar friheten och möjligheterna att hålla sig på sin egen kant – utan tillgång till elstolpe. Vi tittar närmare på denna solklara investering.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-23 07:24

 • Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  En åda glider förbi följd av ett harem av ejderhannar. Vid horisonten syns ömsom Stena-färjorna och ömsom Beda eller kanske Ada, de gula landsvägsfärjorna. Utsikten från ställplatsen på Hälsö är helt fantastisk.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-03-19 07:17

 • Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  "The Thrilla in Manila" beskrivs ofta som 1900-talets boxningsfight. Nu är tiden kommen för 2000-talets tungviktsmöte. I ena ringhörnan står en tvåhjuling med stödben; på motsatta sidan en fyrhjuling med motor. Här pucklar de på varandra i tolv ronder.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-18 07:49

 • Historik: Brittiska husvagnar

  Historik: Brittiska husvagnar

  På 60- och 70-talet var husvagnar från England överrepresenterade på den svenska marknaden. Idag är det endast Sprite som är kvar. Här sammanfattas historien om några av de märken som funnits. Vissa nådde Sveriges gränser, andra inte.

  Artikel Johan Persson, 2021-03-17 06:27

 • Historia: Så blev Caravan Club störst

  Historia: Så blev Caravan Club störst

  Med över 60 års erfarenhet av campingbranschen är Caravan Club idag Sveriges största organisation för mobil fritid. Men hur tog allt sin början och vad har medlemmarna åstadkommit fram till idag? Vi tar ett snack med vice ordförande Lasse Lindström.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-12 07:52

 • Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Att bli sjuk eller råka ut för en olycka utomlands är rena rama mardrömsscenariot. Men med planering och enkla förberedelser kan du åtminstone undvika onödigt lidande. Det menar Susanne Fagerberg som är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-25 07:25

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1637 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 605 fristående campingplatser och 707 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206