Kontor på hjul i corona-tider

Kontor på hjul i corona-tider

Publicerad

Bostaden hade fått en vattenläcka och jobbdatorn fick flyttas runt likt en jagad schackpjäs under renoveringen. Till slut fick Sanna Holm nog och började googla efter husvagnar. Idag har hon världens bästa kontor hemma på tomten – i en ombyggd Adria 330.

Här lyser flitens lampa.

Sanna Holm är en av alla de hundratusentals svenskar som började jobba hemifrån i våras, i spåren av coronapandemin. I samma veva tvingades familjen även renovera köket, till följd av en vattenläcka. Det var knappast en omständighet som gynnade arbetsglädjen.

– En arbetsdag kunde börja med att jag först satt med laptopen i sängen. Sedan när hantverkarna kom och började bryta med kofot i köket fick jag flytta till uteplatsen – och sedan vidare till uterummet om det blev för kallt, berättar Sanna.

När laptopen hade fått tjänstgöra på barnens pysselskåp, uppe på ett vitrinskåp och till och med på strykbrädan, fick Sanna en idé.

– Jag kom att tänka på att vår familjs Volkswagen T4 Multivan har både bord och soffa. Det var när jag satte mig där för att arbeta, och kände lugnet, som jag plötsligt insåg att detta är ju lösningen!

Med barndomsminnen från mormor och morfars Kabe Briljant och många semesterupplevelser med familjens Multivan, var Sanna redan väl förtrogen med fritidsfordon.

– Att ta steget och köpa husvagn kändes inte så stort. Jag scrollade en hel del på Pinterest för att finna inspiration. Där märkte jag att många hade gjort små gäststugor av husvagnar. De var så fint inredda och dekorerade med lyktor och grejer. Då föddes idén om en retrovagn som skulle rymma ett permanent hemmakontor.

Så här ser nya kontoret ut.

Sanna satte en budget på 25 000 kronor och började leta efter husvagnar på nätet. Hon lade även ut en köpesannons, något som visade sig vara ett genidrag.

– Jag fick napp från en familj här i närheten. De hade renoverat en gammal husvagn från 1975 och hade sedan upptäckt att campinglivet inte passade dem. Husvagnen var ommålad, hade laminatgolv och en stor dubbelsäng. Stuket var precis som jag önskade – så jag slog till, säger Sanna, som klarade budgeten med några tusenlappar till godo.

Sanna har satt sin prägel på husvagnen genom att måla om och tapetsera. Hon har även höjt upp bordet för att kunna använda en riktig kontorsstol och på så vis få en mer ergonomisk sittställning.

Till våren finns planer på att ersätta dubbelsängen med en liten soffa, och därigenom skapa en lunchhörna med konferensmöjligheter. Eventuellt kommer också spisen bytas ut mot ett högt bord så att Sanna kan stå upp och jobba. Därutöver ska det installeras solceller och en kaffebryggare av det minsta slaget.

Husvagnen står nu på familjens tomt, som omges av häst- och fårhagar. Frågan är hur hemarbetet har förändrats sedan tiden då Sanna lekte Följa John med datorn?

Sängen kanske byts ut till en soffa i vår.

– Åh, jag ser mycket mer fram emot att "gå till jobbet" nu – jag får miljöombyte och kan lämna disken och tvätten i huset. Det känns meningsfullt på morgonen när jag kokar mitt kaffe, tar med termosen och traskar ut till husvagnen som står och lyser i trädgården. Jag har timer på alla lampor och på radion, så det är riktigt mysigt att öppna dörren. Värme får jag via ett litet elektriskt element, berättar Sanna.

Och hur är det med arbetsron?

– Det är väldigt lugnt och skönt på mitt nya kontor och jag kan verkligen fokusera fullt ut på mina arbetsuppgifter. Jag har även en mysig läshörna för rasterna och ett hemligt godisförråd som familjen inte kommer åt, haha! När arbetsdagen är slut släcker jag i husvagnen och går in i huset – där jag numera kan känna mig helt ledig. Det är lite Macken-känsla, typ "Hej då kontoret, vi ses i mörr'n". 

Sanna avslöjar också att det finns planer på att låta hjulen på Adrian få jobba framåt sommaren.

– Vi älskar ju att semestra med vår Multivan, så planen är att dra husvagnen efter den. Då får hela familjen mer utrymme och vi slipper ta med tältet.

Sannas rullande hemmakontor är ett fint exempel på att innovation som uppstår ur svårigheter faktiskt kan mynna ut i någonting positivt. Snacka om efterlängtade nyheter.

SANNA HOLM


Ålder: 33 år

Bor: I ett hus i Skälleryd mellan Kalmar och Mönsterås

Familj: Sambon Tobias och barnen Joni och Jim

Yrke: Change Manager på E-hälsomyndigheten, en statlig myndighet som ombesörjer all e-recepthantering och leder regeringens satsning på e-hälsa

Fritidsfordon: Volkswagen T4 Multivan och Adria 330 från 1975

Bäst med husvagnen: Formen på den, den är ju ursnygg!

Fritidsintressen: Kolonilotten, odla grönsaker, fricampa och gå på loppis

 • Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Det var drömmen om den perfekta husvagnen som fick Bengt Bengtsson att ta fram skissblocket. Resultatet blev Sveland, en svensk vagn som tillverkades i England och såldes i 500 exemplar. Så här gick det till när en svensk visionär gjorde dröm till verklighet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-12 07:35

 • Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Startskottet kom genom ett handslag på en camping under 1960-talet. Idag är KAMA Fritid en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn. Vi låter företagets vd göra en historisk tillbakablick och samtidigt ta en titt i framtidskikaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-20 07:10

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

 • Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Thule är idag ett välkänt varumärke, inte minst för folk med husbil och husvagn. Men visste du att företagets första produkt var en gäddsax? Här berättar vi historien om Thule – från starten i Hillerstorp till förändringsresan mot sport- och fritidsbranschen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-20 07:06

 • Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-19 07:00

 • Samba firar 70-årsjubileum!

  Samba firar 70-årsjubileum!

  För 70 år sedan presenterade Volkswagen en åttasitsig minibuss vid den internationella bilutställningen IAA i tyska Frankfurt am Main. Idag är den här VW-bussen internationellt känd som "Samba", och i Sverige som "lyxbussen".

  Artikel Redaktionen, 2021-08-18 07:01

 • Historik Tabbert: Endast det bästa

  Historik Tabbert: Endast det bästa

  Det tyska lyxmärket Tabbert har en speciell framtoning. Den elfenbensvita karossen och den "bombastiska" inredningen med äkta trä och små krusiduller kan nog de flesta erfarna campare känna igen.

  Artikel Johan Persson, 2021-08-16 06:33

 • Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Göta Holme är bara för husbilar, men det är en alldeles utmärkt ställplats att övernatta på när man far längs Inlandsvägen.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-08-13 07:25

 • MKP Petit – en dansk charmör

  MKP Petit – en dansk charmör

  Danska MKP Petit är charmig som få andra vagnar, och har dessutom många kluriga lösningar. Martin och Maggan Olofsson från Falkenberg använder sin husvagn så ofta de kan och givetvis bakom sin VW – bilen som vagnen byggdes för.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-08-10 07:45

 • Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Att bo på taket till sin bil har blivit trendigt igen. Men ursprunget kom faktiskt från Östtyskland. Och fortfarande finns det entusiaster som vårdar sina original, 30 år efter att tillverkningen lades ner. Dachzelt är inte bara nostalgi, det är också historien om en folkrörelse som DDR-regimen inte kunde stoppa.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2021-08-02 07:16

 • Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  När alla stjärnor står rätt kan det hända häftiga grejer. För Christian och Mathias Forsberg skulle branschkunniga föräldrar, en vältajmad lågkonjunktur och en ohygglig drivkraft lägga grunden till en sällan skådad expansion. Här är historien om Forsbergs Fritidscenter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-21 07:58

 • Glamping – bekvämt och med stil

  Glamping – bekvämt och med stil

  Vill du campa med klass utan besvär och samtidigt komma nära naturen med minimal ansträngning? Då kan kanske glamping vara något för dig?

  Artikel Peter Fredberg, 2021-07-15 07:53

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206