Historik: Brittiska husvagnar

Historik: Brittiska husvagnar

Publicerad

På 60- och 70-talet var husvagnar från England överrepresenterade på den svenska marknaden. Idag är det endast Sprite som är kvar. Här sammanfattas historien om några av de märken som funnits. Vissa nådde Sveriges gränser, andra inte.

Nypremiär 1988 på Elmiamässan.

Abbey (1966–2007)


Humber Insulation Company sadlade om från produktion av containrar för fiskeindustrin till husvagnar. 1975 såldes 677 vagnar i Sverige vilket slog Sprites rekord. Det ledde till en femteplats i försäljningsstatistiken. Efter några års frånvaro gjorde Abbey comeback i Sverige 1988 via Värmlands Caravan. Deras tid som volymmärke konstaterades dock vara förbi och det nya ledordet blev kvalitet. 2007 lades tillverkningen ned.

Bailey (1948–nutid)


Fred Bailey grundade 1947 en firma som specialiserade sig på byggandet av stationsvagns-karosser. De gick snart över till att bygga husvagnar med mottot "The best or nothing".

Den första modellen var 18 fot lång och vägde två ton. Priset var 200 pund. 1961 importerades Bailey till Sverige via AB Miami i Tullinge, ett uppdrag som senare togs över av Husvagn Service i Huddinge. 1973 påbörjades export till Frankrike.

Fleetwood köptes av Kabe 1987. Detta är Crystal-serien.

Fleetwood (1966–2009)


Fleetwood byggdes i Colchester fram till 1972 då man flyttade till Long Melford i Suffolk. Varumärket
Fleetwood kom att bli samlingsnamn för flera fabrikat som Melford, Colchester, Crystal och Cavalier. De satsade tidigt på export till bland annat Skandinavien och Frankrike, men under det tidiga 70-talet började brittiska fabrikat tappa på exportmarknaderna, samtidigt som Fleetwoods marknadsandel på hemmaplan var begränsad. Trots detta hade de kommit upp i en produktion på 40 vagnar i veckan. I fabriken i Long Melford byggdes också Solifer 420 på uppdrag av den finska tillverkaren.

1982 rekonstruerades företaget på grund av ekonomiska problem, något som gav effekt och fem år senare såldes det till svenska Kabe. Ett resultat av affären blev en Kabe-modell med namnet Crystal som byggdes i Long Melford. Under tidigt 2000-tal togs Fleetwood över av slovenska Adria, och i Adria-fabriken byggdes modellen Fleetwood Sonata under en period. 2009 gick Fleetwood i konkurs.

Avondale (1970–2008)


Avondale Coachcraft i Atherstone grundades 1970 och specialiserade sig på husvagnar i det exklusiva segmentet. Det som tidigt kännetecknade Avondales vagnar var taket av glasfiber. 1979 lanserades North 520 CI för den skandinaviska marknaden. Priset var 29 500 kronor. Firman Masterindustri i Spånga stod för importen.

Under det tidiga 90-talet satsade man på export till Nederländerna och Frankrike. I Frankrike hade man en modellserie som hette Panthere med versioner på upp till 7,3 meters invändig längd.

Monza ingick i ABI-koncernen.

ABI (1972–nutid)


I början av 70-talet gick Ace Caravans ihop med villa-vagnstillverkaren Belmont Caravans och bildade Ace Belmont International vilket ABI var en förkortning för. Inom ABI-koncernen förekom flera märken som Maurader, Monza, Elddis, Sprinter, Award och Supreme.

1987 introducerades ABI i Sverige med modellerna Daystar, Nightstar och boggievagnen Superstar. Importör var nybildade firman Alfa-Beta International. Efter ett par år försvann märket från Sverige för gott. Idag är ABI synonymt med tillverkning av villavagnar. 

Sprite by Swift som de heter idag.

Sprite (1948–nutid)


Allkonstnären Sam Alper började som 23-åring bygga husvagnar tillsammans med sin bror. Den första modellen hette Rover och kostade då 575 pund. Ambitionen var att göra en "folkhusvagn" som alla hade råd med men tillgången på material var begränsad efter andra världskriget. Så pass att de första vagnarnas hjul kom från stridsflygplanet Spitfire.

1963 slogs Sprite och konkurrenten Bluebird ihop vilket resulterade i koncernen Caravans International. 1976 startades tillverkning i Sverige under märkesnamnet Sävsjö. 1982 gick Caravans International i konkurs. I Sverige har de gjort comeback via importören June Fritid AB.

Traditionellt brittisk med långsoffor.

Bessacarr (1959–nutid)


Albert Skepper grundade Bessacarr 1959. Produktionen bestod till en början mestadels av villavagnar men också av en fyrabäddarsvagn med namnet Royalette och prislappen 325 pund. Man satsade tidigt på export till bland annat Sverige och Norge. I Sverige var det handelsbolaget Germia i Göteborg som stod för importen. 1961 registrerades en Bessacarr i Sverige.

I början av 80-talet presenterades modellserien Admiral, en vagn med futuristisk design som kan sägas varit före sin tid. Moderkoncernen Arnold Laver Group sponsrade 1994 fotbollsklubben Sheffield United. 1997 övertogs Bessacarr-märket av Swift Group som flyttade tillverkningen till Cottingham.

 • Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Under det gångna året rullade kampen på gällande titeln Sveriges mest sålda husvagnsmärke 2020. I sedvanlig ordning blev det en batalj kring en trio som alla har sitt säte i trakterna kring mässtaden Jönköping – Adria, Kabe och Hobby. Inte helt otippat lyckades det förstnämnda varumärket försvara förstaplatsen från 2019.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-04-27 07:44

 • Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Deras föräldrar åkte tidigt på camping-semestrar och började sälja husvagnar redan 1966. Syskonen Bengt-Åke, Britt-Marie och Christina har sedan förvaltat sina föräldrars livsverk – och ännu en generation har nu kommit med i gänget. Det här är historien om Bengt i Örkelljunga.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-22 08:52

 • Ställplatser – en het potatis

  Ställplatser – en het potatis

  Syftet med ställplatser har på vissa håll blivit omdiskuterat. Åsikterna går isär kring om både husbilar och husvagnar bör få stå där – eller endast husbilar. Vi har låtit fem aktörer berätta bakgrunden till att endast husbilar får stå på deras ställplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-21 07:37

 • Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Varje år byggs det ungefär 100 000 husbilar på Fiat Ducato-chassin. Hur blev Ducato modellen på alla husbilstillverkares läppar – och hur arbetar Fiat för att behålla sin marknadsledande position? Vi tar ett snack med Fiat Professionals husbilsspecialist.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-20 08:52

 • Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen i Gate är ställplatsen som erbjuder en annorlunda upplevelse. För vad sägs om en safaritur i bisonhagen eller en stilla kväll med milsvid utsikt över Vättern?

  Artikel Catharina Höglund, 2021-04-16 07:14

 • Historik: Toppola – campa på taket

  Historik: Toppola – campa på taket

  Friare än en husvagn, smidigare än en husbil – med en Toppola kunde du campa på taket till din personbil. 1980-talsprylen är lika populär nu som då och lämnar ingen oberörd.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-04-14 07:14

 • Vintercampa i plåtis – går det?

  Vintercampa i plåtis – går det?

  Fenomenet med att åka husbil under vintern sprider sig som en löpeld genom landet och aldrig förr har vi sett så många husbilar ute på vägarna så här års. Vinterisolerade husbilar är en sak, men hur fungerar det att bo i en plåtis när det blir riktigt kallt ute?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-04-12 06:09

 • Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  En del barn drabbas av åksjuka i bilen. Vanligast är det för dem som är mellan två och tio år, men både yngre och äldre kan drabbas. Det finns emellertid en hel del tips att tillgå.

  Artikel Redaktionen, 2021-03-29 07:00

 • Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  På bara några år har Autohallen Husbilar gått från att vara ett tvåmannaföretag till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare av husbilar. Hur har den resan sett ut – och vad ligger bakom expansionen? Vi har intervjuat företagets vd, Joakim Norberg.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-26 07:51

 • Paneler – en solklar investering!

  Paneler – en solklar investering!

  I och med Covid-19 och det ökande semestrandet på hemmaplan, vill allt fler kunna campa i avskildhet. Med en solpanel ökar friheten och möjligheterna att hålla sig på sin egen kant – utan tillgång till elstolpe. Vi tittar närmare på denna solklara investering.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-23 07:24

 • Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  En åda glider förbi följd av ett harem av ejderhannar. Vid horisonten syns ömsom Stena-färjorna och ömsom Beda eller kanske Ada, de gula landsvägsfärjorna. Utsikten från ställplatsen på Hälsö är helt fantastisk.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-03-19 07:17

 • Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  "The Thrilla in Manila" beskrivs ofta som 1900-talets boxningsfight. Nu är tiden kommen för 2000-talets tungviktsmöte. I ena ringhörnan står en tvåhjuling med stödben; på motsatta sidan en fyrhjuling med motor. Här pucklar de på varandra i tolv ronder.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-18 07:49

 • Kontor på hjul i corona-tider

  Kontor på hjul i corona-tider

  Bostaden hade fått en vattenläcka och jobbdatorn fick flyttas runt likt en jagad schackpjäs under renoveringen. Till slut fick Sanna Holm nog och började googla efter husvagnar. Idag har hon världens bästa kontor hemma på tomten – i en ombyggd Adria 330.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-15 07:35

 • Historia: Så blev Caravan Club störst

  Historia: Så blev Caravan Club störst

  Med över 60 års erfarenhet av campingbranschen är Caravan Club idag Sveriges största organisation för mobil fritid. Men hur tog allt sin början och vad har medlemmarna åstadkommit fram till idag? Vi tar ett snack med vice ordförande Lasse Lindström.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-12 07:52

 • Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Att bli sjuk eller råka ut för en olycka utomlands är rena rama mardrömsscenariot. Men med planering och enkla förberedelser kan du åtminstone undvika onödigt lidande. Det menar Susanne Fagerberg som är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-25 07:25

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1637 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 605 fristående campingplatser och 707 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206