Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

Publicerad

På bara några år har Autohallen Husbilar gått från att vara ett tvåmannaföretag till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare av husbilar. Hur har den resan sett ut – och vad ligger bakom expansionen? Vi har intervjuat företagets vd, Joakim Norberg.

Joakim Norberg, vd Autohallen.

Kanske minns ni året när kameramobilerna slog igenom och vinnaren av Melodifestivalen blev Fame med låten "Give Me Your Love"? I samma veva startade Autohallen Husbilar sin verksamhet i Hol utanför Alingsås.

– Företaget grundades år 2003 och jag tog över som ägare och vd fem år senare, säger Joakim Norberg, alltjämt ägare och vd.

Även om 2003 inte känns som för så länge sedan har en hel del hänt sedan dess – inte minst hos Autohallen Husbilar. Från att ha sålt cirka 40 husbilar per år var man uppe i 700 under 2019. Försäljningsytan är numera totalt 8 000 kvadratmeter fördelat på fem anläggningar.

Hur kan detta ens vara möjligt? Genom arbetsglädje och flera förvärv, lyder det korta svaret. Joakim Norberg utvecklar:

– Redan året efter ägarbytet förvärvade Autohallen CBI i Örebro/Fjugesta. Det ledde i sin tur till att vi startade verksamhet i Lomma under samma höst. Ett par år senare slog vi även upp portarna till en ny anläggning i Kungsängen utanför Stockholm.

Cirka 80 husbilar campade utanför Autohallen Husbilar i Karlstad under McLouisklubbens årsmöte i maj 2015.

– När jag tog över som ägare och vd kom jag närmast från Malte Månson där jag var huvudägare och vd. Vi utförde bland annat service och reparationer på tunga fordon och maskiner. Under 2012 startade Autohallen Husbilar ett säljkontor i Karlstad, i samarbete med Malte Månson. Två år senare flyttade vi in i egna lokaler strax intill och öppnade även en egen verkstad i Karlstad. Under 2019 drog vi igång en filial i Uddevalla.

Den närmast galna expansionen har inte gått obemärkt förbi. Både 2014 och 2018 belönades Autohallen Husbilar med utmärkelsen Årets Gasell av Dagens Industri. Idag räknas de till ett av Sveriges ledande husbilsföretag och är generalimportör av tre fabrikat.

– Tanken är att oavsett vart kunden än åker ska det vara möjligt att få hjälp med service och garantier hos oss – oberoende av vilken av våra filialer fordonet är köpt på. Vi jobbar inte med återförsäljare utan säljer fordonen från våra fem ställen direkt från fabrik, säger Joakim Norberg.

McLouisklubben anordnade teknikträff på Autohallen Husbilar i Lomma 2017.

På Autohallen Husbilars fantastiska framgångsresa är det ett par hjärtefrågor som har fått peka ut kompassriktningen för verksamheten.

– För oss har det varit viktigt med rätt verktyg och rätt medarbetare – och att leda hela laget genom att visa förtroende och våga ge ansvar. Vi vill att det ska vara roligt att jobba här, säger Joakim Norberg och fortsätter:

– Vi är ett team och hjälper varandra framåt. Eftersom vi arbetar i olika delar av Sverige är det viktigt att träffas ibland – i alla fall innan pandemin bröt ut.

– Vi motiveras av mål som tar oss framåt och när vi når målen belönas det i form av bonusresor som stärker teamkänslan. För oss är det också grundläggande att bemöta alla kunder på bästa sätt, oavsett om de letar efter ett billigare begagnat fordon eller en dyrare premiumhusbil.

Josefin Andersson håller upp diplom för Årets Gasell-företag.

För att stärka relationen till sina kunder har Autohallen Husbilar även bjudit in till återkommande event.

– Innan pandemin bjöd vi regelbundet in dem till olika mässor. Där har vi serverat mat och dryck för att skapa en mötesplats för likasinnade. Våra husbilsklubbar från McLouis och Eura Mobil har också varit klart delaktiga i att sprida denna glädje och gemenskap mellan kunderna.

När Joakim Norberg tillåts titta framåt ser han en händelserik tid med många positiva inslag.

– Vi ser en ljus framtid där vi planerar att öppna nya anläggningar i Sverige för att bredda oss och nå ännu fler människor. 

– Vi funderar även på hur vi kan utveckla vårt utbud så att vi når nya målgrupper. I och med pandemin är möjligheterna begränsade just nu när det gäller resor både i Sverige och utomlands. Där har husbilen varit en räddning för många. Vi märker att fler yngre ser möjligheterna med en husbil och efterfrågan på mindre och billigare campingfordon har ökat.

Alingsås utökade sina lokaler under 2015 med en helt ny hall med plats för fler husbilar inomhus.

AUTOHALLEN HUSBILAR


Grundat
: 2003.
Orter: Alingsås, Karlstad, Kungsängen, Lomma och Uddevalla.
Antal anställda: Drygt 30.
Saluför: Husbilar av fabrikaten McLouis, Eura Mobil, Karmann Mobil, och begagnade fordon av alla märken.
Antal försäljningar per år: Cirka 600–700 st nya och begagnade fordon.

 • Modellnytt 2022 (del 1)

  Modellnytt 2022 (del 1)

  Som bekant tog Coronapandemin ett fast grepp om världen. Det har emellertid inte hindrat husvagns- och husbilsindustrin från att gnugga geniknölarna – snarare tvärtom. Bürstner kommer med en "uppblåsbar alkov" medan franska Rapido lanserar jubileumsmodeller. Dess syskonmärke Itineo har dessutom fått en ansiktslyftning som heter duga. Även på den svenska tillverkningsmarknaden har det hänt grejer, exempelvis blir Kabes instegsmodell Classic en Estate, medan Polar visar upp ett helt nytt yttre. Hjärtligt välkomna till den första delen av Modellnytt där ni kan botanisera bland tillverkarnas nya planlösningar och deras detaljförändringar.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-10-28 08:10

 • Historik: Lödde husvagnar – ett livsprojekt

  Historik: Lödde husvagnar – ett livsprojekt

  De drömde om ett gemensamt projekt. Så kom det sig att Siw och Bengt Jacobsson startade Lödde Husvagnar år 1988 – utan någon campingerfarenhet. Kontakten med kunderna har hållit gnistan vid liv under alla år, men nu stundar ett generationsskifte i företaget.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-27 07:09

 • Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Att lämna in husbilen på verkstad är ofta en kostsam process som kräver gott om tid. Men vad händer när verkstaden misslyckas eller i värsta fall har sönder, eller slarvar bort ett viktigt tillbehör som i det här fallet en startnyckel? Och sedan vägrar erkänna sitt misstag?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-10-21 08:08

 • Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Hela miljön runt ställplatsen i Skanörs Hamn andas lyx och flärd. Alltifrån sanddynerna och stranden till fiskbutikerna och restaurangerna som känns som något extra.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-10-20 07:56

 • Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Det skulle bli marshmallows – resultatet blev något helt annat. Succén lät dock inte vänta på sig och sedan starten är Ahlgrens världens mest sålda bilar.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-10-19 07:16

 • Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Det var drömmen om den perfekta husvagnen som fick Bengt Bengtsson att ta fram skissblocket. Resultatet blev Sveland, en svensk vagn som tillverkades i England och såldes i 500 exemplar. Så här gick det till när en svensk visionär gjorde dröm till verklighet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-12 07:35

 • Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Startskottet kom genom ett handslag på en camping under 1960-talet. Idag är KAMA Fritid en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn. Vi låter företagets vd göra en historisk tillbakablick och samtidigt ta en titt i framtidskikaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-20 07:10

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

 • Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Thule är idag ett välkänt varumärke, inte minst för folk med husbil och husvagn. Men visste du att företagets första produkt var en gäddsax? Här berättar vi historien om Thule – från starten i Hillerstorp till förändringsresan mot sport- och fritidsbranschen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-20 07:06

 • Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-19 07:00

 • Samba firar 70-årsjubileum!

  Samba firar 70-årsjubileum!

  För 70 år sedan presenterade Volkswagen en åttasitsig minibuss vid den internationella bilutställningen IAA i tyska Frankfurt am Main. Idag är den här VW-bussen internationellt känd som "Samba", och i Sverige som "lyxbussen".

  Artikel Redaktionen, 2021-08-18 07:01

 • Historik Tabbert: Endast det bästa

  Historik Tabbert: Endast det bästa

  Det tyska lyxmärket Tabbert har en speciell framtoning. Den elfenbensvita karossen och den "bombastiska" inredningen med äkta trä och små krusiduller kan nog de flesta erfarna campare känna igen.

  Artikel Johan Persson, 2021-08-16 06:33

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1671 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 609 fristående campingplatser och 732 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206