Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

Publicerad

På bara några år har Autohallen Husbilar gått från att vara ett tvåmannaföretag till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare av husbilar. Hur har den resan sett ut – och vad ligger bakom expansionen? Vi har intervjuat företagets vd, Joakim Norberg.

Joakim Norberg, vd Autohallen.

Kanske minns ni året när kameramobilerna slog igenom och vinnaren av Melodifestivalen blev Fame med låten "Give Me Your Love"? I samma veva startade Autohallen Husbilar sin verksamhet i Hol utanför Alingsås.

– Företaget grundades år 2003 och jag tog över som ägare och vd fem år senare, säger Joakim Norberg, alltjämt ägare och vd.

Även om 2003 inte känns som för så länge sedan har en hel del hänt sedan dess – inte minst hos Autohallen Husbilar. Från att ha sålt cirka 40 husbilar per år var man uppe i 700 under 2019. Försäljningsytan är numera totalt 8 000 kvadratmeter fördelat på fem anläggningar.

Hur kan detta ens vara möjligt? Genom arbetsglädje och flera förvärv, lyder det korta svaret. Joakim Norberg utvecklar:

– Redan året efter ägarbytet förvärvade Autohallen CBI i Örebro/Fjugesta. Det ledde i sin tur till att vi startade verksamhet i Lomma under samma höst. Ett par år senare slog vi även upp portarna till en ny anläggning i Kungsängen utanför Stockholm.

Cirka 80 husbilar campade utanför Autohallen Husbilar i Karlstad under McLouisklubbens årsmöte i maj 2015.

– När jag tog över som ägare och vd kom jag närmast från Malte Månson där jag var huvudägare och vd. Vi utförde bland annat service och reparationer på tunga fordon och maskiner. Under 2012 startade Autohallen Husbilar ett säljkontor i Karlstad, i samarbete med Malte Månson. Två år senare flyttade vi in i egna lokaler strax intill och öppnade även en egen verkstad i Karlstad. Under 2019 drog vi igång en filial i Uddevalla.

Den närmast galna expansionen har inte gått obemärkt förbi. Både 2014 och 2018 belönades Autohallen Husbilar med utmärkelsen Årets Gasell av Dagens Industri. Idag räknas de till ett av Sveriges ledande husbilsföretag och är generalimportör av tre fabrikat.

– Tanken är att oavsett vart kunden än åker ska det vara möjligt att få hjälp med service och garantier hos oss – oberoende av vilken av våra filialer fordonet är köpt på. Vi jobbar inte med återförsäljare utan säljer fordonen från våra fem ställen direkt från fabrik, säger Joakim Norberg.

McLouisklubben anordnade teknikträff på Autohallen Husbilar i Lomma 2017.

På Autohallen Husbilars fantastiska framgångsresa är det ett par hjärtefrågor som har fått peka ut kompassriktningen för verksamheten.

– För oss har det varit viktigt med rätt verktyg och rätt medarbetare – och att leda hela laget genom att visa förtroende och våga ge ansvar. Vi vill att det ska vara roligt att jobba här, säger Joakim Norberg och fortsätter:

– Vi är ett team och hjälper varandra framåt. Eftersom vi arbetar i olika delar av Sverige är det viktigt att träffas ibland – i alla fall innan pandemin bröt ut.

– Vi motiveras av mål som tar oss framåt och när vi når målen belönas det i form av bonusresor som stärker teamkänslan. För oss är det också grundläggande att bemöta alla kunder på bästa sätt, oavsett om de letar efter ett billigare begagnat fordon eller en dyrare premiumhusbil.

Josefin Andersson håller upp diplom för Årets Gasell-företag.

För att stärka relationen till sina kunder har Autohallen Husbilar även bjudit in till återkommande event.

– Innan pandemin bjöd vi regelbundet in dem till olika mässor. Där har vi serverat mat och dryck för att skapa en mötesplats för likasinnade. Våra husbilsklubbar från McLouis och Eura Mobil har också varit klart delaktiga i att sprida denna glädje och gemenskap mellan kunderna.

När Joakim Norberg tillåts titta framåt ser han en händelserik tid med många positiva inslag.

– Vi ser en ljus framtid där vi planerar att öppna nya anläggningar i Sverige för att bredda oss och nå ännu fler människor. 

– Vi funderar även på hur vi kan utveckla vårt utbud så att vi når nya målgrupper. I och med pandemin är möjligheterna begränsade just nu när det gäller resor både i Sverige och utomlands. Där har husbilen varit en räddning för många. Vi märker att fler yngre ser möjligheterna med en husbil och efterfrågan på mindre och billigare campingfordon har ökat.

Alingsås utökade sina lokaler under 2015 med en helt ny hall med plats för fler husbilar inomhus.

AUTOHALLEN HUSBILAR


Grundat
: 2003.
Orter: Alingsås, Karlstad, Kungsängen, Lomma och Uddevalla.
Antal anställda: Drygt 30.
Saluför: Husbilar av fabrikaten McLouis, Eura Mobil, Karmann Mobil, och begagnade fordon av alla märken.
Antal försäljningar per år: Cirka 600–700 st nya och begagnade fordon.

 • Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Under det gångna året rullade kampen på gällande titeln Sveriges mest sålda husvagnsmärke 2020. I sedvanlig ordning blev det en batalj kring en trio som alla har sitt säte i trakterna kring mässtaden Jönköping – Adria, Kabe och Hobby. Inte helt otippat lyckades det förstnämnda varumärket försvara förstaplatsen från 2019.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-04-27 07:44

 • Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Deras föräldrar åkte tidigt på camping-semestrar och började sälja husvagnar redan 1966. Syskonen Bengt-Åke, Britt-Marie och Christina har sedan förvaltat sina föräldrars livsverk – och ännu en generation har nu kommit med i gänget. Det här är historien om Bengt i Örkelljunga.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-22 08:52

 • Ställplatser – en het potatis

  Ställplatser – en het potatis

  Syftet med ställplatser har på vissa håll blivit omdiskuterat. Åsikterna går isär kring om både husbilar och husvagnar bör få stå där – eller endast husbilar. Vi har låtit fem aktörer berätta bakgrunden till att endast husbilar får stå på deras ställplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-21 07:37

 • Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Varje år byggs det ungefär 100 000 husbilar på Fiat Ducato-chassin. Hur blev Ducato modellen på alla husbilstillverkares läppar – och hur arbetar Fiat för att behålla sin marknadsledande position? Vi tar ett snack med Fiat Professionals husbilsspecialist.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-20 08:52

 • Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen i Gate är ställplatsen som erbjuder en annorlunda upplevelse. För vad sägs om en safaritur i bisonhagen eller en stilla kväll med milsvid utsikt över Vättern?

  Artikel Catharina Höglund, 2021-04-16 07:14

 • Historik: Toppola – campa på taket

  Historik: Toppola – campa på taket

  Friare än en husvagn, smidigare än en husbil – med en Toppola kunde du campa på taket till din personbil. 1980-talsprylen är lika populär nu som då och lämnar ingen oberörd.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-04-14 07:14

 • Vintercampa i plåtis – går det?

  Vintercampa i plåtis – går det?

  Fenomenet med att åka husbil under vintern sprider sig som en löpeld genom landet och aldrig förr har vi sett så många husbilar ute på vägarna så här års. Vinterisolerade husbilar är en sak, men hur fungerar det att bo i en plåtis när det blir riktigt kallt ute?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-04-12 06:09

 • Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  En del barn drabbas av åksjuka i bilen. Vanligast är det för dem som är mellan två och tio år, men både yngre och äldre kan drabbas. Det finns emellertid en hel del tips att tillgå.

  Artikel Redaktionen, 2021-03-29 07:00

 • Paneler – en solklar investering!

  Paneler – en solklar investering!

  I och med Covid-19 och det ökande semestrandet på hemmaplan, vill allt fler kunna campa i avskildhet. Med en solpanel ökar friheten och möjligheterna att hålla sig på sin egen kant – utan tillgång till elstolpe. Vi tittar närmare på denna solklara investering.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-23 07:24

 • Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  En åda glider förbi följd av ett harem av ejderhannar. Vid horisonten syns ömsom Stena-färjorna och ömsom Beda eller kanske Ada, de gula landsvägsfärjorna. Utsikten från ställplatsen på Hälsö är helt fantastisk.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-03-19 07:17

 • Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  "The Thrilla in Manila" beskrivs ofta som 1900-talets boxningsfight. Nu är tiden kommen för 2000-talets tungviktsmöte. I ena ringhörnan står en tvåhjuling med stödben; på motsatta sidan en fyrhjuling med motor. Här pucklar de på varandra i tolv ronder.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-18 07:49

 • Historik: Brittiska husvagnar

  Historik: Brittiska husvagnar

  På 60- och 70-talet var husvagnar från England överrepresenterade på den svenska marknaden. Idag är det endast Sprite som är kvar. Här sammanfattas historien om några av de märken som funnits. Vissa nådde Sveriges gränser, andra inte.

  Artikel Johan Persson, 2021-03-17 06:27

 • Kontor på hjul i corona-tider

  Kontor på hjul i corona-tider

  Bostaden hade fått en vattenläcka och jobbdatorn fick flyttas runt likt en jagad schackpjäs under renoveringen. Till slut fick Sanna Holm nog och började googla efter husvagnar. Idag har hon världens bästa kontor hemma på tomten – i en ombyggd Adria 330.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-15 07:35

 • Historia: Så blev Caravan Club störst

  Historia: Så blev Caravan Club störst

  Med över 60 års erfarenhet av campingbranschen är Caravan Club idag Sveriges största organisation för mobil fritid. Men hur tog allt sin början och vad har medlemmarna åstadkommit fram till idag? Vi tar ett snack med vice ordförande Lasse Lindström.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-12 07:52

 • Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Att bli sjuk eller råka ut för en olycka utomlands är rena rama mardrömsscenariot. Men med planering och enkla förberedelser kan du åtminstone undvika onödigt lidande. Det menar Susanne Fagerberg som är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-25 07:25

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1637 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 605 fristående campingplatser och 707 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206