Vintercampa i plåtis – går det?

Det går även att njuta av vintercampandet i plåtisar, men man får tänka till en smula.

Vintercampa i plåtis – går det?

Publicerad

Fenomenet med att åka husbil under vintern sprider sig som en löpeld genom landet och aldrig förr har vi sett så många husbilar ute på vägarna så här års. Vinterisolerade husbilar är en sak, men hur fungerar det att bo i en plåtis när det blir riktigt kallt ute?

Det svåra med att hålla värmen vintertid visar sig inte vara uppvärmningen, utan bristen på isolering och kallras. Plåtisarna är förhållandevis små och har vanligtvis värmaren centralt placerad i bilen med små värmeförluster oavsett om du väljer gasoluppvärmning eller dieselvärmare.

Båda är lika effektiva, men den som planerar att resa utanför Sverige bör med fördel kika närmare på en dieselvärmare eftersom man då slipper krånglet med att fylla svenska gasoltuber på kontinenten.

Enklast är att köpa en van med dieselvärmare där värmaren hämtar bränslet från huvudtanken vilket tycks bli alltmer populärt i nybilssegmentet. Så länge det finns diesel finns det med andra ord värme, åtminstone om det är kraft i batteriet. Bränsleförbrukningen skiljer sig minimalt.

Isolergardinen över framrutan minskar kallraset i förarhytten.

Trumas värmepanna Combi 6E förbrukar 160–460 gram gasol i timmen (2 000–6 000 watt) medan dieselvärmaren från samma tillverkare, Truma Combi D6 E, använder 220–630 ml diesel i timmen (2 000–6 000 watt) med en genomsnittlig förbrukning av drygt en deciliter i timmen (110 ml) vid 1 000 watts effektuttag. Dieselvärmaren drar däremot något mer ström, 1,8–4 A medan Combipannan har en genomsnittlig förbrukning på 1,4 A (tillfälligt max 6,5 A). Något som sällan orsakar några problem.

Största utmaningen med att campa vintertid är alltså inte att värma upp bodelen utan förmågan att stänga kylan och kondensen ute och tilläggsisolera där det behövs.

Isolergardin för skjutdörren minskar kallraset i bodelen.

Skär till en heltäckningsmatta för bodelen för att undvika kalla golv.

I princip alla tillverkare monterar skåp, soffor och sängar inne i bilen med en luftspalt bakom vilket minimerar risken för kondens, åtminstone i jämförelse med sådana som bygger egna vans. Dessutom är kallraset stort i förarhytten, vid bakdörrarna, sidodörren och golvet. 

Enklaste lösningen är att skära till en heltäckningsmatta och lägga på golvet, gärna med ullinblandning och använda ett par sköna tofflor med raggsockor. Utöver det finns det en rad tillverkare som säljer vintertäcken, både för invändigt och utvändigt bruk.

Det vanligaste är att använda ett vindrutetäcke som spänns fast över bilen utvändigt, antingen över vindrutan eller över både vindruta och framdörrar.

Dessutom finns isoleringsmattor för sidorutor, bakrutor och pop-ups. Själv använder jag en isolergardin från Kama Fritid både till sidodörren, bakdörrarna och vindrutan.

Effektiva isolergardiner för bakdörrarna går att använda året om.

När vi är fyra i bilen måste vi använda alla sätena vilket innebär att vi inte kan hänga på ett thermodraperi mellan bodelen och förarhytten, något som annars minskar kallraset markant. Ett tips är att hänga upp en ullfilt under natten. 

För att minska risken att plåtisen automatiskt tömmer färskvattentanken måste man konstant ha tillräckligt varmt inne i bilen. FrostControl tömmer tanken automatiskt när temperaturen sjunker under 3 °C. Det går därefter inte att fylla på vattentanken förrän värmen stiger över 7 °C.

I vår husbil sitter frostvakten och Trumavärmaren under soffan i bodelen vilket garanterar att det är tillräckligt varmt vid sensorn när värmaren är i drift. 

Nästan alla plåtisar som säljs på den nordiska marknaden har en uppvärmd gråvattentank, men sällan en uppvärmd dränering. Det innebär att gråvattnet i bästa fall inte fryser i tanken, men att det sällan går att tappa ut vattnet då slangen fryser.

Ett bra tips kan vara att ständigt låta kranen vara öppen och låta gråvattnet rinna ut i en behållare under. Även vattenledningssystemet är en svag länk då slangarna är oisolerade, sitter löjligt nära ytterväggarna (hur tänkte konstruktörerna här?) och saknar uppvärmning. Med en vattentank under sängarna är det inte ovanligt att det blir mycket kallt i garagedelen då få plåtisar har värmeblås i den.

Då kan det vara smartare att inte använda vattensystemet alls och istället ta in vatten i bilen i dunkar. Åtminstone när det blir riktigt kyligt och kallgraderna kryper ner till tvåsiffrigt. Men campa det bör vi – året om!

De smidiga och effektiva isolergardinerna för bakdörrarna från Kama Fritid sätts enkelt fast på bakdörrarna med magneter.

 • Modellnytt 2022 (del 1)

  Modellnytt 2022 (del 1)

  Som bekant tog Coronapandemin ett fast grepp om världen. Det har emellertid inte hindrat husvagns- och husbilsindustrin från att gnugga geniknölarna – snarare tvärtom. Bürstner kommer med en "uppblåsbar alkov" medan franska Rapido lanserar jubileumsmodeller. Dess syskonmärke Itineo har dessutom fått en ansiktslyftning som heter duga. Även på den svenska tillverkningsmarknaden har det hänt grejer, exempelvis blir Kabes instegsmodell Classic en Estate, medan Polar visar upp ett helt nytt yttre. Hjärtligt välkomna till den första delen av Modellnytt där ni kan botanisera bland tillverkarnas nya planlösningar och deras detaljförändringar.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-10-28 08:10

 • Historik: Lödde husvagnar – ett livsprojekt

  Historik: Lödde husvagnar – ett livsprojekt

  De drömde om ett gemensamt projekt. Så kom det sig att Siw och Bengt Jacobsson startade Lödde Husvagnar år 1988 – utan någon campingerfarenhet. Kontakten med kunderna har hållit gnistan vid liv under alla år, men nu stundar ett generationsskifte i företaget.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-27 07:09

 • Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Att lämna in husbilen på verkstad är ofta en kostsam process som kräver gott om tid. Men vad händer när verkstaden misslyckas eller i värsta fall har sönder, eller slarvar bort ett viktigt tillbehör som i det här fallet en startnyckel? Och sedan vägrar erkänna sitt misstag?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-10-21 08:08

 • Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Hela miljön runt ställplatsen i Skanörs Hamn andas lyx och flärd. Alltifrån sanddynerna och stranden till fiskbutikerna och restaurangerna som känns som något extra.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-10-20 07:56

 • Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Det skulle bli marshmallows – resultatet blev något helt annat. Succén lät dock inte vänta på sig och sedan starten är Ahlgrens världens mest sålda bilar.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-10-19 07:16

 • Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Det var drömmen om den perfekta husvagnen som fick Bengt Bengtsson att ta fram skissblocket. Resultatet blev Sveland, en svensk vagn som tillverkades i England och såldes i 500 exemplar. Så här gick det till när en svensk visionär gjorde dröm till verklighet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-12 07:35

 • Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Startskottet kom genom ett handslag på en camping under 1960-talet. Idag är KAMA Fritid en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn. Vi låter företagets vd göra en historisk tillbakablick och samtidigt ta en titt i framtidskikaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-20 07:10

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

 • Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Thule är idag ett välkänt varumärke, inte minst för folk med husbil och husvagn. Men visste du att företagets första produkt var en gäddsax? Här berättar vi historien om Thule – från starten i Hillerstorp till förändringsresan mot sport- och fritidsbranschen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-20 07:06

 • Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-19 07:00

 • Samba firar 70-årsjubileum!

  Samba firar 70-årsjubileum!

  För 70 år sedan presenterade Volkswagen en åttasitsig minibuss vid den internationella bilutställningen IAA i tyska Frankfurt am Main. Idag är den här VW-bussen internationellt känd som "Samba", och i Sverige som "lyxbussen".

  Artikel Redaktionen, 2021-08-18 07:01

 • Historik Tabbert: Endast det bästa

  Historik Tabbert: Endast det bästa

  Det tyska lyxmärket Tabbert har en speciell framtoning. Den elfenbensvita karossen och den "bombastiska" inredningen med äkta trä och små krusiduller kan nog de flesta erfarna campare känna igen.

  Artikel Johan Persson, 2021-08-16 06:33

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1671 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 609 fristående campingplatser och 732 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206