Vintercampa i plåtis – går det?

Det går även att njuta av vintercampandet i plåtisar, men man får tänka till en smula.

Vintercampa i plåtis – går det?

Publicerad

Fenomenet med att åka husbil under vintern sprider sig som en löpeld genom landet och aldrig förr har vi sett så många husbilar ute på vägarna så här års. Vinterisolerade husbilar är en sak, men hur fungerar det att bo i en plåtis när det blir riktigt kallt ute?

Det svåra med att hålla värmen vintertid visar sig inte vara uppvärmningen, utan bristen på isolering och kallras. Plåtisarna är förhållandevis små och har vanligtvis värmaren centralt placerad i bilen med små värmeförluster oavsett om du väljer gasoluppvärmning eller dieselvärmare.

Båda är lika effektiva, men den som planerar att resa utanför Sverige bör med fördel kika närmare på en dieselvärmare eftersom man då slipper krånglet med att fylla svenska gasoltuber på kontinenten.

Enklast är att köpa en van med dieselvärmare där värmaren hämtar bränslet från huvudtanken vilket tycks bli alltmer populärt i nybilssegmentet. Så länge det finns diesel finns det med andra ord värme, åtminstone om det är kraft i batteriet. Bränsleförbrukningen skiljer sig minimalt.

Isolergardinen över framrutan minskar kallraset i förarhytten.

Trumas värmepanna Combi 6E förbrukar 160–460 gram gasol i timmen (2 000–6 000 watt) medan dieselvärmaren från samma tillverkare, Truma Combi D6 E, använder 220–630 ml diesel i timmen (2 000–6 000 watt) med en genomsnittlig förbrukning av drygt en deciliter i timmen (110 ml) vid 1 000 watts effektuttag. Dieselvärmaren drar däremot något mer ström, 1,8–4 A medan Combipannan har en genomsnittlig förbrukning på 1,4 A (tillfälligt max 6,5 A). Något som sällan orsakar några problem.

Största utmaningen med att campa vintertid är alltså inte att värma upp bodelen utan förmågan att stänga kylan och kondensen ute och tilläggsisolera där det behövs.

Isolergardin för skjutdörren minskar kallraset i bodelen.

Skär till en heltäckningsmatta för bodelen för att undvika kalla golv.

I princip alla tillverkare monterar skåp, soffor och sängar inne i bilen med en luftspalt bakom vilket minimerar risken för kondens, åtminstone i jämförelse med sådana som bygger egna vans. Dessutom är kallraset stort i förarhytten, vid bakdörrarna, sidodörren och golvet. 

Enklaste lösningen är att skära till en heltäckningsmatta och lägga på golvet, gärna med ullinblandning och använda ett par sköna tofflor med raggsockor. Utöver det finns det en rad tillverkare som säljer vintertäcken, både för invändigt och utvändigt bruk.

Det vanligaste är att använda ett vindrutetäcke som spänns fast över bilen utvändigt, antingen över vindrutan eller över både vindruta och framdörrar.

Dessutom finns isoleringsmattor för sidorutor, bakrutor och pop-ups. Själv använder jag en isolergardin från Kama Fritid både till sidodörren, bakdörrarna och vindrutan.

Effektiva isolergardiner för bakdörrarna går att använda året om.

När vi är fyra i bilen måste vi använda alla sätena vilket innebär att vi inte kan hänga på ett thermodraperi mellan bodelen och förarhytten, något som annars minskar kallraset markant. Ett tips är att hänga upp en ullfilt under natten. 

För att minska risken att plåtisen automatiskt tömmer färskvattentanken måste man konstant ha tillräckligt varmt inne i bilen. FrostControl tömmer tanken automatiskt när temperaturen sjunker under 3 °C. Det går därefter inte att fylla på vattentanken förrän värmen stiger över 7 °C.

I vår husbil sitter frostvakten och Trumavärmaren under soffan i bodelen vilket garanterar att det är tillräckligt varmt vid sensorn när värmaren är i drift. 

Nästan alla plåtisar som säljs på den nordiska marknaden har en uppvärmd gråvattentank, men sällan en uppvärmd dränering. Det innebär att gråvattnet i bästa fall inte fryser i tanken, men att det sällan går att tappa ut vattnet då slangen fryser.

Ett bra tips kan vara att ständigt låta kranen vara öppen och låta gråvattnet rinna ut i en behållare under. Även vattenledningssystemet är en svag länk då slangarna är oisolerade, sitter löjligt nära ytterväggarna (hur tänkte konstruktörerna här?) och saknar uppvärmning. Med en vattentank under sängarna är det inte ovanligt att det blir mycket kallt i garagedelen då få plåtisar har värmeblås i den.

Då kan det vara smartare att inte använda vattensystemet alls och istället ta in vatten i bilen i dunkar. Åtminstone när det blir riktigt kyligt och kallgraderna kryper ner till tvåsiffrigt. Men campa det bör vi – året om!

De smidiga och effektiva isolergardinerna för bakdörrarna från Kama Fritid sätts enkelt fast på bakdörrarna med magneter.

 • Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Under det gångna året rullade kampen på gällande titeln Sveriges mest sålda husvagnsmärke 2020. I sedvanlig ordning blev det en batalj kring en trio som alla har sitt säte i trakterna kring mässtaden Jönköping – Adria, Kabe och Hobby. Inte helt otippat lyckades det förstnämnda varumärket försvara förstaplatsen från 2019.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-04-27 07:44

 • Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Deras föräldrar åkte tidigt på camping-semestrar och började sälja husvagnar redan 1966. Syskonen Bengt-Åke, Britt-Marie och Christina har sedan förvaltat sina föräldrars livsverk – och ännu en generation har nu kommit med i gänget. Det här är historien om Bengt i Örkelljunga.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-22 08:52

 • Ställplatser – en het potatis

  Ställplatser – en het potatis

  Syftet med ställplatser har på vissa håll blivit omdiskuterat. Åsikterna går isär kring om både husbilar och husvagnar bör få stå där – eller endast husbilar. Vi har låtit fem aktörer berätta bakgrunden till att endast husbilar får stå på deras ställplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-21 07:37

 • Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Varje år byggs det ungefär 100 000 husbilar på Fiat Ducato-chassin. Hur blev Ducato modellen på alla husbilstillverkares läppar – och hur arbetar Fiat för att behålla sin marknadsledande position? Vi tar ett snack med Fiat Professionals husbilsspecialist.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-20 08:52

 • Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen i Gate är ställplatsen som erbjuder en annorlunda upplevelse. För vad sägs om en safaritur i bisonhagen eller en stilla kväll med milsvid utsikt över Vättern?

  Artikel Catharina Höglund, 2021-04-16 07:14

 • Historik: Toppola – campa på taket

  Historik: Toppola – campa på taket

  Friare än en husvagn, smidigare än en husbil – med en Toppola kunde du campa på taket till din personbil. 1980-talsprylen är lika populär nu som då och lämnar ingen oberörd.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-04-14 07:14

 • Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  En del barn drabbas av åksjuka i bilen. Vanligast är det för dem som är mellan två och tio år, men både yngre och äldre kan drabbas. Det finns emellertid en hel del tips att tillgå.

  Artikel Redaktionen, 2021-03-29 07:00

 • Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  På bara några år har Autohallen Husbilar gått från att vara ett tvåmannaföretag till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare av husbilar. Hur har den resan sett ut – och vad ligger bakom expansionen? Vi har intervjuat företagets vd, Joakim Norberg.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-26 07:51

 • Paneler – en solklar investering!

  Paneler – en solklar investering!

  I och med Covid-19 och det ökande semestrandet på hemmaplan, vill allt fler kunna campa i avskildhet. Med en solpanel ökar friheten och möjligheterna att hålla sig på sin egen kant – utan tillgång till elstolpe. Vi tittar närmare på denna solklara investering.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-23 07:24

 • Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  En åda glider förbi följd av ett harem av ejderhannar. Vid horisonten syns ömsom Stena-färjorna och ömsom Beda eller kanske Ada, de gula landsvägsfärjorna. Utsikten från ställplatsen på Hälsö är helt fantastisk.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-03-19 07:17

 • Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  "The Thrilla in Manila" beskrivs ofta som 1900-talets boxningsfight. Nu är tiden kommen för 2000-talets tungviktsmöte. I ena ringhörnan står en tvåhjuling med stödben; på motsatta sidan en fyrhjuling med motor. Här pucklar de på varandra i tolv ronder.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-18 07:49

 • Historik: Brittiska husvagnar

  Historik: Brittiska husvagnar

  På 60- och 70-talet var husvagnar från England överrepresenterade på den svenska marknaden. Idag är det endast Sprite som är kvar. Här sammanfattas historien om några av de märken som funnits. Vissa nådde Sveriges gränser, andra inte.

  Artikel Johan Persson, 2021-03-17 06:27

 • Kontor på hjul i corona-tider

  Kontor på hjul i corona-tider

  Bostaden hade fått en vattenläcka och jobbdatorn fick flyttas runt likt en jagad schackpjäs under renoveringen. Till slut fick Sanna Holm nog och började googla efter husvagnar. Idag har hon världens bästa kontor hemma på tomten – i en ombyggd Adria 330.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-15 07:35

 • Historia: Så blev Caravan Club störst

  Historia: Så blev Caravan Club störst

  Med över 60 års erfarenhet av campingbranschen är Caravan Club idag Sveriges största organisation för mobil fritid. Men hur tog allt sin början och vad har medlemmarna åstadkommit fram till idag? Vi tar ett snack med vice ordförande Lasse Lindström.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-12 07:52

 • Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Att bli sjuk eller råka ut för en olycka utomlands är rena rama mardrömsscenariot. Men med planering och enkla förberedelser kan du åtminstone undvika onödigt lidande. Det menar Susanne Fagerberg som är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-25 07:25

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1637 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 605 fristående campingplatser och 707 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206