Historik: Toppola – campa på taket

Det allra sista exemplaret ägs av Toppolaentusiasten Bernt Tornefjell och det används fortfarande flitigt.

Historik: Toppola – campa på taket

Publicerad

Friare än en husvagn, smidigare än en husbil – med en Toppola kunde du campa på taket till din personbil. 1980-talsprylen är lika populär nu som då och lämnar ingen oberörd.

Att vindsurfa var det häftigaste du kunde göra i början av 1980-talet och det var också vindsurfarna som var målgruppen för Toppolan, en enkel personbilscamper som du häktade på din personbil. Arwo Pullola kläckte idén och projektet togs över av de båda kunniga båtbyggarna Peter Malmberg och Matts Mollestam 1982.

– Toppolan innebar en ny sorts frihet, utan 70-begränsning och du kunde parkera nästan var som helst, säger Toppolaentusiasten Bernt Tornefjell som äger det allra sista tillverkade exemplaret från 1996.

Tyskland var den största exportmarknaden och de flesta var anpassade för Ford Sierra eller Ford Scorpio.

Den som tror att det är svårt att förvandla en halvkombi till en campingbil har fel. Visst, det är otympligt att montera bort bakluckan själv, men Toppolan hängs upp i en enkel ställning, typ gungställning, och sedan backas bilen in under.

– Hela konstruktionen väger bara 120 kilo och kan lätt lyftas på av fyra man om du inte har en ställning.

Därefter låses den fast mot takräcket, två spännband fästs och sedan är det klart. Mer än 15–20 minuter brukar det inte ta att förvandla bilen.

Ett av de tolv första tillverkade exemplaren vilket känns igen genom att dörren sitter till vänster istället för centralt. Surfare var för övrigt den tänkta målgruppen.

– Ett par kompisar ringde och undrade om jag ville komma förbi och grilla. De var utanför Rödby i Danmark. En timme senare var jag på väg dit efter att ha packat för några dagar och lastat Toppolan. 

Eftersom det var båtbyggare som byggde Toppolan är den helt vattentät. Riktigt varma dagar kan den dock upplevas som varm att sova i med två vuxna och två barn, om inte fönstren är öppna. På senare modeller kom dock ventilatorer med fläktar som gjorde susen.

– Man måste gilla compact living och äter gör man utanför bilen.

I "ståutrymmet" finns en fotogenspis och rinnande vatten är standard, och sovplatsen är belägen ovanpå taket.

Peter Malmbergs Saab 99 fick utgöra försökskanin när det dansktillverkade förtältet skulle provas. Då fick Toppolaägaren plötsligt en matplats.

– Det finns förtält som togs fram av en dansk firma och då har du plötsligt ett vardagsrum med en matplats. Med ett sådant klarar du av riktiga långfärder.

Konstruktionen godkändes av tyska TÜV vilket är ett kvitto på att det är en säker konstruktion.

 180 kilometer i timmen ska den klara av utan problem.

– När du kör märker du knappt av den, men man får tänka på att höjden är 2,5 meter.

Omkring 300 tillverkades och Bernt har koll på ungefär 100 stycken. När det dyker upp en till salu brukar den sällan finnas kvar många dagar.

– Nej, Saabentusiasterna är som galna i dem och de är nästan mer eftertraktade nu än de var när de var nya.

Så här ser det ut när du kliver in genom dörren.

Fakta om Toppola


Cirka 1980/1981 Arwo Pullola får idén att skapa en personbilscamper.

1982 Peter Malmberg och Matts Mollestam köper projektet, bildar Emico, påbörjar en småskalig tillverkning samt namnger den. ”Topp” för att den är placerad på toppen av bilen och ”ola” efter Arwo Pullola. I september kommer Saab in i bilden.

1983 Ny utformning som 1984 års modell med centralt placerad dörr, tre fyr-kantiga fönster för bakåtsikten, ett runt fönster på dörrens övre del samt ny spis vilken även fungerar som värmare på vintern.

1984 När Saab 9000 premiärvisas på Vildmarkshotellet i Kolmården, står två Saab 900 med Toppola vid entrén. I december läggs Emico ner, tillverkningen upphör och Saab försvinner ur bilden.

1986 Tillverkningen tas upp igen i Malmbergs nya företag Scando.

1987 Det brinner i en annan firma i Toppolafabrikens lokaler.

1988 Tillverkningen upphör efter en årslång kamp med försäkringsbolaget efter branden.

1990 Den vidareutvecklade Toppola II presenteras. Bättre innerutrymmen och lägre luftmotstånd. Damasken mellan bilen och campern blir utbytbar.

1995/1996 Lågkonjunktur och fritidsmarknaden är stendöd. Tillverkningen upphör 1996. Då kostade en fullutrustad Toppola 135 000 kronor.

Ungefär 300 exemplar tillverkades totalt, ett åttiotal exporterades till 13 olika länder, varav Tyskland var den största marknaden där ett tjugotal såldes.

Det är så här vi är vana att se en Toppola – på en Saab 900 Combi Coupé. Och med en Toppola kunde du även få med båten. Försök med det om du drar en husvagn.

 • Full pott för Oasen på danska Römö

  Full pott för Oasen på danska Römö

  Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-30 07:41

 • Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-06-28 06:32

 • Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-06-27 07:57

 • Vad gäller på campingen?

  Vad gäller på campingen?

  Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-15 18:19

 • Vilka tillbehör gäller 2022?

  Vilka tillbehör gäller 2022?

  Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-31 07:25

 • HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-30 07:26

 • Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-23 07:12

 • VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.

  Artikel Redaktionen, 2022-05-22 22:33

 • Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Den som väntar på något gott väntar inte för länge, heter det. Husbilar tycks bli allt godare eftersom allt fler får vänta allt längre på dem. Det finns massor av skäl till det, och alla är obegripligt små. Vi förklarar varför det är brist på husbilar, varför nya och begagnade bilar kommer att bli dyrare och hur länge det kan dröja innan allt är normalt igen – om det någonsin blir det.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-05-17 07:40

 • Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Gullig är kanske det ord som bäst beskriver Per-Erik och Ingela Henrikssons Knaus Schwalbennest – som är rymligare än de flesta tror. Detta exemplar har dessutom kopplingar till en viss Herr Nilsson.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-05-12 07:37

 • HC tipsar: Elementärt om el

  HC tipsar: Elementärt om el

  På campingplatser och många ställplatser kan gästerna koppla upp sig på 230 volt, vilket medför att elutrustning kan användas på samma sätt som hemma. Men vad är det för regler som gäller och vad bör vi tänka på när vi är uppkopplade på starkström?

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-11 07:13

 • Ännu mer roliga och bra prylar

  Ännu mer roliga och bra prylar

  Vi bjuder på fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-04-26 07:49

 • Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Omgiven av restauranger, butiker, båtliv och till och med padelbanor, ja så är läget om du står på husbilsplatsen mitt i centrala Oskarshamn. En mycket fräsch och ändamålsenlig ställplats.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-04-14 07:09

 • Har du rätt behörighet på körkortet?

  Har du rätt behörighet på körkortet?

  Under pandemin har campingbranschen i Sverige fått ett rejält uppsving. Men hur insatta är nytillkomna och erfarna campare i vilka regler som gäller för olika fordon och fordonskombinationer? Vi har pratat med Transport-styrelsen för att reda ut begreppen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-04-12 08:02

 • Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Fem år tog renoveringen, men i ärlighetens namn har Lars Grehn inte bara renoverat sin Boca – den är i stort sett byggd från grunden och har en dold finess som inte fanns på vagnen när den var ny 1966.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-04-11 08:58

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1710 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206