Historik: Toppola – campa på taket

Det allra sista exemplaret ägs av Toppolaentusiasten Bernt Tornefjell och det används fortfarande flitigt.

Historik: Toppola – campa på taket

Publicerad

Friare än en husvagn, smidigare än en husbil – med en Toppola kunde du campa på taket till din personbil. 1980-talsprylen är lika populär nu som då och lämnar ingen oberörd.

Att vindsurfa var det häftigaste du kunde göra i början av 1980-talet och det var också vindsurfarna som var målgruppen för Toppolan, en enkel personbilscamper som du häktade på din personbil. Arwo Pullola kläckte idén och projektet togs över av de båda kunniga båtbyggarna Peter Malmberg och Matts Mollestam 1982.

– Toppolan innebar en ny sorts frihet, utan 70-begränsning och du kunde parkera nästan var som helst, säger Toppolaentusiasten Bernt Tornefjell som äger det allra sista tillverkade exemplaret från 1996.

Tyskland var den största exportmarknaden och de flesta var anpassade för Ford Sierra eller Ford Scorpio.

Den som tror att det är svårt att förvandla en halvkombi till en campingbil har fel. Visst, det är otympligt att montera bort bakluckan själv, men Toppolan hängs upp i en enkel ställning, typ gungställning, och sedan backas bilen in under.

– Hela konstruktionen väger bara 120 kilo och kan lätt lyftas på av fyra man om du inte har en ställning.

Därefter låses den fast mot takräcket, två spännband fästs och sedan är det klart. Mer än 15–20 minuter brukar det inte ta att förvandla bilen.

Ett av de tolv första tillverkade exemplaren vilket känns igen genom att dörren sitter till vänster istället för centralt. Surfare var för övrigt den tänkta målgruppen.

– Ett par kompisar ringde och undrade om jag ville komma förbi och grilla. De var utanför Rödby i Danmark. En timme senare var jag på väg dit efter att ha packat för några dagar och lastat Toppolan. 

Eftersom det var båtbyggare som byggde Toppolan är den helt vattentät. Riktigt varma dagar kan den dock upplevas som varm att sova i med två vuxna och två barn, om inte fönstren är öppna. På senare modeller kom dock ventilatorer med fläktar som gjorde susen.

– Man måste gilla compact living och äter gör man utanför bilen.

I "ståutrymmet" finns en fotogenspis och rinnande vatten är standard, och sovplatsen är belägen ovanpå taket.

Peter Malmbergs Saab 99 fick utgöra försökskanin när det dansktillverkade förtältet skulle provas. Då fick Toppolaägaren plötsligt en matplats.

– Det finns förtält som togs fram av en dansk firma och då har du plötsligt ett vardagsrum med en matplats. Med ett sådant klarar du av riktiga långfärder.

Konstruktionen godkändes av tyska TÜV vilket är ett kvitto på att det är en säker konstruktion.

 180 kilometer i timmen ska den klara av utan problem.

– När du kör märker du knappt av den, men man får tänka på att höjden är 2,5 meter.

Omkring 300 tillverkades och Bernt har koll på ungefär 100 stycken. När det dyker upp en till salu brukar den sällan finnas kvar många dagar.

– Nej, Saabentusiasterna är som galna i dem och de är nästan mer eftertraktade nu än de var när de var nya.

Så här ser det ut när du kliver in genom dörren.

Fakta om Toppola


Cirka 1980/1981 Arwo Pullola får idén att skapa en personbilscamper.

1982 Peter Malmberg och Matts Mollestam köper projektet, bildar Emico, påbörjar en småskalig tillverkning samt namnger den. ”Topp” för att den är placerad på toppen av bilen och ”ola” efter Arwo Pullola. I september kommer Saab in i bilden.

1983 Ny utformning som 1984 års modell med centralt placerad dörr, tre fyr-kantiga fönster för bakåtsikten, ett runt fönster på dörrens övre del samt ny spis vilken även fungerar som värmare på vintern.

1984 När Saab 9000 premiärvisas på Vildmarkshotellet i Kolmården, står två Saab 900 med Toppola vid entrén. I december läggs Emico ner, tillverkningen upphör och Saab försvinner ur bilden.

1986 Tillverkningen tas upp igen i Malmbergs nya företag Scando.

1987 Det brinner i en annan firma i Toppolafabrikens lokaler.

1988 Tillverkningen upphör efter en årslång kamp med försäkringsbolaget efter branden.

1990 Den vidareutvecklade Toppola II presenteras. Bättre innerutrymmen och lägre luftmotstånd. Damasken mellan bilen och campern blir utbytbar.

1995/1996 Lågkonjunktur och fritidsmarknaden är stendöd. Tillverkningen upphör 1996. Då kostade en fullutrustad Toppola 135 000 kronor.

Ungefär 300 exemplar tillverkades totalt, ett åttiotal exporterades till 13 olika länder, varav Tyskland var den största marknaden där ett tjugotal såldes.

Det är så här vi är vana att se en Toppola – på en Saab 900 Combi Coupé. Och med en Toppola kunde du även få med båten. Försök med det om du drar en husvagn.

 • Mera prylar för fritiden

  Mera prylar för fritiden

  Prylar som kan vara roliga eller praktiska att ha.

  Artikel Redaktionen, 2023-01-16 07:17

 • Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Att helt och hållet bo i campingfordon under stora delar av året blir allt vanligare. Kan denna livsstil rent av leda till att man behöver byta folkbokföringsadress? Vi kollar med en av Skatteverkets experter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-13 07:07

 • Knaus historia: Från svalbo till nutid

  Knaus historia: Från svalbo till nutid

  Det började med ett svalbo. Idag är Knaus husbils- och husvagnsindustri ett miljardprojekt. I ett bildspel förmedlar vi här en ärofylld inblick från det första spadtaget i det förflutna till en modern och högteknologisk nutid.

  Artikel Anders Wallsten, 2023-01-11 06:35

 • Enklare långresa med dieselvärme

  Enklare långresa med dieselvärme

  I Sverige har nästan alla husbilar och husvagnar någon typ av gasolvärme, men de senaste åren har intresset ökat för värmare som använder dieselolja som bränsle.

  Artikel Håkan Johansson, 2023-01-10 07:12

 • Företagshistoria: Bergholm – drömmen som blev verklighet

  Företagshistoria: Bergholm – drömmen som blev verklighet

  Olle Bergholm knegade på Cabby och närde en dröm om att starta eget. Han gjorde slag i saken 1992 – och 30 år senare är Bergholm en av branschens importjättar. Men vägen dit har sannerligen inte varit spikrak. Vi möter Lars Bergholm i en personlig intervju i samband med företagets 30-årsjubileum.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-09 07:08

 • Kättingens ställplats: Med bad och bär

  Kättingens ställplats: Med bad och bär

  Kättingens ställplats i Orsa är ganska ny och ett skolexempel på hur en bra ställplats kan se ut.

  Artikel Catharina Höglund, 2023-01-03 07:27

 • Bilkameror – ökad trygghet med dash cam

  Bilkameror – ökad trygghet med dash cam

  Videokameror som monteras i bilens framruta ökar i popularitet. De kallas dashcam och är mycket praktiska i händelse av olycka eller inbrott. Vi pratar med en expert som förklarar hur de fungerar – och ger några värdefulla tips inför ett eventuellt köp.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-02 07:17

 • Klassikern: VW Typ 2 – drömkåken på hjul

  Klassikern: VW Typ 2 – drömkåken på hjul

  Den skapar omedelbart ett habegär som är svårt att mota bort. Det är bara prislappen som avskräcker. Lite.

  Artikel Anders Tengner, 2022-12-29 07:58

 • Modellnytt 2022, del 3

  Modellnytt 2022, del 3

  I den tredje och sista vändan av modellnytt anno 2023 har vi tagit med det allra hetaste som inte visades för allmänheten före Caravan Salon och Elmiamässan. Är det bara bottenskrapet kvar? O, nej! Här kan ni ta del av nyheterna från exempelvis storsäljare som Rapido och Pilote samt samt plåtisen Affinity. Mycket nöje!

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-19 10:07

 • Garantins villkor: Kunden har inte alltid rätt

  Garantins villkor: Kunden har inte alltid rätt

  Om du tecknar avtal om att köpa en ny husbil idag kan det dröja 18 månader innan den levereras. Läget är betydligt bättre när det gäller husvagnar. Men läs avtalet innan du handlar.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-12-16 07:57

 • Prylar: Liten kamera med stor kapacitet

  Prylar: Liten kamera med stor kapacitet

  Vi har än en gång samlat ihop ett antal prylar – praktiska, roliga, fiffiga. Helt enkelt saker som kan vara kul eller bra att ha.

  Artikel Redaktionen, 2022-12-15 06:57

 • Elmia Husvagn Husbil: Återkomsten!

  Elmia Husvagn Husbil: Återkomsten!

  Saknad och efterlängtad. Stora, breda leenden och till och med en tår av glädje. Ja, det fick vi ta del av när Elmia Husvagn Husbil gjorde comeback efter två års pandemi. Okej, allt var inte som förut, men känslan över att återigen vara på plats var nästan obeskrivlig. I detta bildspel bjuder Husvagn & Camping på kul på hjul.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-12 07:59

 • Ställplats Din Husbil: Bra läge för citycamping

  Ställplats Din Husbil: Bra läge för citycamping

  Din Husbil heter företaget som erbjuder övernattning för både husvagnar och husbilar centralt i Jönköping.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-12-10 07:06

 • Bildspecial: Caravan Salon i Düsseldorf

  Bildspecial: Caravan Salon i Düsseldorf

  Düsseldorf. Mässa. Husbilar och husvagnar. Livet känns nästan som vanligt igen. När Caravan Salon öppnade portarna för den 61:a upplagan var intresset mycket stort. Husvagn & Camping har denna gång valt att bevaka världens största mässa för mobil fritid via bilder.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-08 07:07

 • Story House Egmont skapar Sveriges största marknadsplats inom camping tillsammans med Hollistay

  Story House Egmont skapar Sveriges största marknadsplats inom camping tillsammans med Hollistay

  Story House Egmonts och Husvagn & Campings partnerskap med den digitala plattformen Hollistay ska ta den svenska campingvärlden med storm. Genom samarbetet utökar Husvagn & Camping kraftigt sina registrerade camping- och ställplatser och skapar därmed landets största campingmarknadsplats.

  Artikel Redaktionen, 2022-12-07 13:00

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206