Historik: Toppola – campa på taket

Det allra sista exemplaret ägs av Toppolaentusiasten Bernt Tornefjell och det används fortfarande flitigt.

Historik: Toppola – campa på taket

Publicerad

Friare än en husvagn, smidigare än en husbil – med en Toppola kunde du campa på taket till din personbil. 1980-talsprylen är lika populär nu som då och lämnar ingen oberörd.

Att vindsurfa var det häftigaste du kunde göra i början av 1980-talet och det var också vindsurfarna som var målgruppen för Toppolan, en enkel personbilscamper som du häktade på din personbil. Arwo Pullola kläckte idén och projektet togs över av de båda kunniga båtbyggarna Peter Malmberg och Matts Mollestam 1982.

– Toppolan innebar en ny sorts frihet, utan 70-begränsning och du kunde parkera nästan var som helst, säger Toppolaentusiasten Bernt Tornefjell som äger det allra sista tillverkade exemplaret från 1996.

Tyskland var den största exportmarknaden och de flesta var anpassade för Ford Sierra eller Ford Scorpio.

Den som tror att det är svårt att förvandla en halvkombi till en campingbil har fel. Visst, det är otympligt att montera bort bakluckan själv, men Toppolan hängs upp i en enkel ställning, typ gungställning, och sedan backas bilen in under.

– Hela konstruktionen väger bara 120 kilo och kan lätt lyftas på av fyra man om du inte har en ställning.

Därefter låses den fast mot takräcket, två spännband fästs och sedan är det klart. Mer än 15–20 minuter brukar det inte ta att förvandla bilen.

Ett av de tolv första tillverkade exemplaren vilket känns igen genom att dörren sitter till vänster istället för centralt. Surfare var för övrigt den tänkta målgruppen.

– Ett par kompisar ringde och undrade om jag ville komma förbi och grilla. De var utanför Rödby i Danmark. En timme senare var jag på väg dit efter att ha packat för några dagar och lastat Toppolan. 

Eftersom det var båtbyggare som byggde Toppolan är den helt vattentät. Riktigt varma dagar kan den dock upplevas som varm att sova i med två vuxna och två barn, om inte fönstren är öppna. På senare modeller kom dock ventilatorer med fläktar som gjorde susen.

– Man måste gilla compact living och äter gör man utanför bilen.

I "ståutrymmet" finns en fotogenspis och rinnande vatten är standard, och sovplatsen är belägen ovanpå taket.

Peter Malmbergs Saab 99 fick utgöra försökskanin när det dansktillverkade förtältet skulle provas. Då fick Toppolaägaren plötsligt en matplats.

– Det finns förtält som togs fram av en dansk firma och då har du plötsligt ett vardagsrum med en matplats. Med ett sådant klarar du av riktiga långfärder.

Konstruktionen godkändes av tyska TÜV vilket är ett kvitto på att det är en säker konstruktion.

 180 kilometer i timmen ska den klara av utan problem.

– När du kör märker du knappt av den, men man får tänka på att höjden är 2,5 meter.

Omkring 300 tillverkades och Bernt har koll på ungefär 100 stycken. När det dyker upp en till salu brukar den sällan finnas kvar många dagar.

– Nej, Saabentusiasterna är som galna i dem och de är nästan mer eftertraktade nu än de var när de var nya.

Så här ser det ut när du kliver in genom dörren.

Fakta om Toppola


Cirka 1980/1981 Arwo Pullola får idén att skapa en personbilscamper.

1982 Peter Malmberg och Matts Mollestam köper projektet, bildar Emico, påbörjar en småskalig tillverkning samt namnger den. ”Topp” för att den är placerad på toppen av bilen och ”ola” efter Arwo Pullola. I september kommer Saab in i bilden.

1983 Ny utformning som 1984 års modell med centralt placerad dörr, tre fyr-kantiga fönster för bakåtsikten, ett runt fönster på dörrens övre del samt ny spis vilken även fungerar som värmare på vintern.

1984 När Saab 9000 premiärvisas på Vildmarkshotellet i Kolmården, står två Saab 900 med Toppola vid entrén. I december läggs Emico ner, tillverkningen upphör och Saab försvinner ur bilden.

1986 Tillverkningen tas upp igen i Malmbergs nya företag Scando.

1987 Det brinner i en annan firma i Toppolafabrikens lokaler.

1988 Tillverkningen upphör efter en årslång kamp med försäkringsbolaget efter branden.

1990 Den vidareutvecklade Toppola II presenteras. Bättre innerutrymmen och lägre luftmotstånd. Damasken mellan bilen och campern blir utbytbar.

1995/1996 Lågkonjunktur och fritidsmarknaden är stendöd. Tillverkningen upphör 1996. Då kostade en fullutrustad Toppola 135 000 kronor.

Ungefär 300 exemplar tillverkades totalt, ett åttiotal exporterades till 13 olika länder, varav Tyskland var den största marknaden där ett tjugotal såldes.

Det är så här vi är vana att se en Toppola – på en Saab 900 Combi Coupé. Och med en Toppola kunde du även få med båten. Försök med det om du drar en husvagn.

 • Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Under det gångna året rullade kampen på gällande titeln Sveriges mest sålda husvagnsmärke 2020. I sedvanlig ordning blev det en batalj kring en trio som alla har sitt säte i trakterna kring mässtaden Jönköping – Adria, Kabe och Hobby. Inte helt otippat lyckades det förstnämnda varumärket försvara förstaplatsen från 2019.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-04-27 07:44

 • Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Deras föräldrar åkte tidigt på camping-semestrar och började sälja husvagnar redan 1966. Syskonen Bengt-Åke, Britt-Marie och Christina har sedan förvaltat sina föräldrars livsverk – och ännu en generation har nu kommit med i gänget. Det här är historien om Bengt i Örkelljunga.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-22 08:52

 • Ställplatser – en het potatis

  Ställplatser – en het potatis

  Syftet med ställplatser har på vissa håll blivit omdiskuterat. Åsikterna går isär kring om både husbilar och husvagnar bör få stå där – eller endast husbilar. Vi har låtit fem aktörer berätta bakgrunden till att endast husbilar får stå på deras ställplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-21 07:37

 • Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Varje år byggs det ungefär 100 000 husbilar på Fiat Ducato-chassin. Hur blev Ducato modellen på alla husbilstillverkares läppar – och hur arbetar Fiat för att behålla sin marknadsledande position? Vi tar ett snack med Fiat Professionals husbilsspecialist.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-20 08:52

 • Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen i Gate är ställplatsen som erbjuder en annorlunda upplevelse. För vad sägs om en safaritur i bisonhagen eller en stilla kväll med milsvid utsikt över Vättern?

  Artikel Catharina Höglund, 2021-04-16 07:14

 • Vintercampa i plåtis – går det?

  Vintercampa i plåtis – går det?

  Fenomenet med att åka husbil under vintern sprider sig som en löpeld genom landet och aldrig förr har vi sett så många husbilar ute på vägarna så här års. Vinterisolerade husbilar är en sak, men hur fungerar det att bo i en plåtis när det blir riktigt kallt ute?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-04-12 06:09

 • Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  En del barn drabbas av åksjuka i bilen. Vanligast är det för dem som är mellan två och tio år, men både yngre och äldre kan drabbas. Det finns emellertid en hel del tips att tillgå.

  Artikel Redaktionen, 2021-03-29 07:00

 • Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  På bara några år har Autohallen Husbilar gått från att vara ett tvåmannaföretag till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare av husbilar. Hur har den resan sett ut – och vad ligger bakom expansionen? Vi har intervjuat företagets vd, Joakim Norberg.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-26 07:51

 • Paneler – en solklar investering!

  Paneler – en solklar investering!

  I och med Covid-19 och det ökande semestrandet på hemmaplan, vill allt fler kunna campa i avskildhet. Med en solpanel ökar friheten och möjligheterna att hålla sig på sin egen kant – utan tillgång till elstolpe. Vi tittar närmare på denna solklara investering.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-23 07:24

 • Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  En åda glider förbi följd av ett harem av ejderhannar. Vid horisonten syns ömsom Stena-färjorna och ömsom Beda eller kanske Ada, de gula landsvägsfärjorna. Utsikten från ställplatsen på Hälsö är helt fantastisk.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-03-19 07:17

 • Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  "The Thrilla in Manila" beskrivs ofta som 1900-talets boxningsfight. Nu är tiden kommen för 2000-talets tungviktsmöte. I ena ringhörnan står en tvåhjuling med stödben; på motsatta sidan en fyrhjuling med motor. Här pucklar de på varandra i tolv ronder.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-18 07:49

 • Historik: Brittiska husvagnar

  Historik: Brittiska husvagnar

  På 60- och 70-talet var husvagnar från England överrepresenterade på den svenska marknaden. Idag är det endast Sprite som är kvar. Här sammanfattas historien om några av de märken som funnits. Vissa nådde Sveriges gränser, andra inte.

  Artikel Johan Persson, 2021-03-17 06:27

 • Kontor på hjul i corona-tider

  Kontor på hjul i corona-tider

  Bostaden hade fått en vattenläcka och jobbdatorn fick flyttas runt likt en jagad schackpjäs under renoveringen. Till slut fick Sanna Holm nog och började googla efter husvagnar. Idag har hon världens bästa kontor hemma på tomten – i en ombyggd Adria 330.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-15 07:35

 • Historia: Så blev Caravan Club störst

  Historia: Så blev Caravan Club störst

  Med över 60 års erfarenhet av campingbranschen är Caravan Club idag Sveriges största organisation för mobil fritid. Men hur tog allt sin början och vad har medlemmarna åstadkommit fram till idag? Vi tar ett snack med vice ordförande Lasse Lindström.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-12 07:52

 • Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Att bli sjuk eller råka ut för en olycka utomlands är rena rama mardrömsscenariot. Men med planering och enkla förberedelser kan du åtminstone undvika onödigt lidande. Det menar Susanne Fagerberg som är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-25 07:25

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1637 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 605 fristående campingplatser och 707 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206