Bisonfarmen – ställplats med Safari

Publicerad: 2021-04-16   Uppdaterad: 2023-04-18

Bisonfarmen i Gate är ställplatsen som erbjuder en annorlunda upplevelse. För vad sägs om en safaritur i bisonhagen eller en stilla kväll med milsvid utsikt över Vättern?

Läge – 3

Två mil söder om Hjo och fem mil norr om Jönköping utmed väg 195 ser du skyltningen, Bisonfarmen i Gate. Från 195:an slingrar sig vägen genom byn Gate och uppför Hökensås sluttning, Efter cirka fyra kilometer är du framme på Mogården och dess magnifika utsikt över Vättern.

Från midsommar till i mitten av augusti är servering och gårdsbutik öppna. Skogen med promenad-vägar, svamp och bär har du inpå knuten.

Bisonfarmen – ställplats med Safari
På safarituren får du under en halvtimma fara runt bland gårdens djur och du får framför allt lära dig om bison och kanske träffar du Bamse, en av gårdens största med en mankhöjd på två meter och 1 400 kilo tung.

Service/standard – 4

Det är välskyltat till ställplatsen och där finns en stor tavla som informerar om swishbetalning. Från 26 juni till 26 augusti finns personal i gårdsbutiken klockan 10–17 alla dagar utom måndag. Under sommaren är restaurang Saloonen öppen kvällstid.

Här finns tömningsplats för fasta tankar, latrin och gråvatten. Vattenpost och ”soprum”. Diskplatsen är utomhus under tak. Tre toaletter och en duschkabin, fast arbetet med ett nytt servicehus var igång sommaren 2020.

Uppställning – 4

En fin ställplats i två etage har anlagts på gården. Tjugo ekipage har tillgång till el och husvagnar såväl som husbilar är välkomna. Bli inte förvånad om du finner konstgräs utanför din dörr för det var planen vid vårt försommarbesök. Någon direkt handikappanpassning kan man inte tala om men toaletterna är i marknivå och miljön är som på en normal bondgård.  

På vissa tomter finns det avloppsanslutning. Här kan du se solen gå upp över Vättern.

Allmänt – 4

Mogården är en riktig sommaridyll, här trippar hönorna och katten runt i trädgården. Ute i hagarna betar över 100 präriebison vilket motsvarar mer än hälften av det svenska beståndet. Vid vår skogspromenad passerade vi ett gäng trevliga Linderödsgrisar och en shetlandsponny.

Tre gånger om dagen kan du uppleva en safari i djurhagarna. Du kan dessutom hyra fyrhjuling för en tur på Hökensås skogsvägar. Gårdsbutiken säljer eget kött och närproducerat mathantverk samt skinnprodukter. I restaurangen kan du ta en fika med hembakat eller äta mat – bisonburgaren är en delikatess. Här befinner du dig också i kanten av Hökensås Fiskeområde med ett trettiotal naturliga sjöar fyllda med ädelfisk.

Bisonfarmen – ställplats med Safari
Rulla till toppen