Omkring 500 lastbilar och ett tåg levererar delar till Sevel – varje dag. Över 200 lastbilar och åtta tåg med färdiga produkter lämnar också dagligen Sevel.

Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

Publicerad: 2021-04-20   Uppdaterad: 2023-04-18

Varje år byggs det ungefär 100 000 husbilar på Fiat Ducato-chassin. Hur blev Ducato modellen på alla husbilstillverkares läppar – och hur arbetar Fiat för att behålla sin marknadsledande position? Vi tar ett snack med Fiat Professionals husbilsspecialist.

Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen
Bengt Appelqvist

Den första generationen Fiat Ducato såg dagens ljus år 1981. Modellen marknadsfördes som ett nyttofordon, men visade sig även ha egenskaper som attraherade campare. 

Initialt användes Ducatochassin till hemmabyggen, men med tiden började även husbilstillverkarna intressera sig för det nya chassit.

På 90-talet hade efterfrågan på Fiat Ducatos chassiversion stigit rejält inom husbilsindustrin. Det ledde fram till att man inom Fiat tog ett strategiskt beslut – som kom att bli en milstolpe i företagets historia.

– Man såg att husbilsmarknaden växte. Med potentialen och flexibiliteten hos Ducatochassit var det naturligt att samarbeta direkt med husbilsfabrikanterna, säger Fiats husbilsspecialist Bengt Appelqvist, och fortsätter:

Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen
Första generationen av Fiat Ducato.

– Beslutet togs år 2003, alltså tre år innan den tredje generationen Ducato skulle släppas. Nu ville man samla husbilsproducenterna vid bordet och höra vilka önskemål de hade på den nya modellen.

I praktiken gick det till så att tillverkarna bjöds in till Italien ett antal gånger per år, närmare bestämt till industrianläggningen Sevel i Chieti där Fiat Ducato byggs.

Tillsammans diskuterade man vilka behov och önskemål som fanns och hur produkten kunde utvecklas. Det ledde fram till ett flertal modifieringar – som faktiskt är standard än idag.

Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen
Produktionen i Sevel.
Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen
Sevel – the home of Ducato.

– Den nya modellen kan, som tillval, levereras med bredare spårvidd bak för att man ska kunna ha högre bodel med bibehållen stabilitet. Man har även lett bort avgassystemet från chassit så att det inte ska störa bodelsbyggandet och hindra placeringen av grå- och färskvattentankarna. Dessutom har handbromsspaken placerats till vänster om förarsätet för att öka framkomligheten mellan förarhytt och bodel, berättar Bengt och tillägger:

– Man har undvikit att ändra i grundkonstruktionen på den tredje generationen Ducato – i synnerhet när det gäller modifieringar på förarhyttens bakre del. På så vis kan husbilstillverkarna behålla formar och gjutningar när de gör karosserna vilket är kostnadseffektivt. Ducato är sig ganska lik exteriört, men har genomgått olika facelift sedan 2006.

Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen
Alla generationer av Fiat Ducato.
Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen
Duacto specialchassi – lågbyggt chassi framtaget enbart för husbilstillverkning.

På senare år har det mesta kretsat kring att installera nya säkerhetssystemen och utveckla motorer i enlighet med nya miljöklasser. 

Fiat Ducato kan idag beställas i smått otroliga 10 000 utföranden, om alla olika kombinationer räknas samman. När en halvintegrerad husbil ska byggas levereras Ducaton med hytt – fast utan bakvägg och med ursågat tak som tillval.

För helintegrerade husbilar beställs Ducato istället helt utan kaross. Och vid montering av AL-KO-chassi går det att beställa en bil som slutar direkt bakom förarhytten. Fiat Ducato kan även levereras som komplett van, för att sedan förädlas till en plåtis hos husbilsfabrikanten.

Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen
Det finns sannerligen fler än ett sätt att bygga husbilar på. Här ses olika husbilsbaser för hel- och halvintegrerade modeller.

Efterfrågan och marknaden för husbilar har växt, även intresset för att resa och uppleva på ett nytt sätt. Det har resulterat i att fler tillverkare har tagit upp kampen om kunderna.

– Fiat Professional fokuserar på mjuka kundvärden, och husbilar är sedan många år en egen ”business unit” vid sidan om transportbilarna, avslöjar Bengt och fortsätter:

– Detta innebär ett eget servicesystem med ett kundcenter som alltid är öppet och finns representerat i 51 länder på 15 olika språk, med 6 500 auktoriserade verkstäder världen över – varav 1 800 är extra specialiserade på husbilar – och en egen hemsida.

Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen
VÄNSTER: Ducato tillverkas med fem olika längder på hjulbasen.
HÖGER: Idéskiss för tänkt påbyggnad av Ducato.
Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen
Uppkopplingsbar teknik och infotainmentsystem.

fiatcamper.com kan husbilisten, förutom att hitta närmaste verkstad, också lära sig om och registrera sitt chassi, se aktuella kampanjer samt status på både service och reparationer.

Satsningen skvallrar om hur viktig Ducato är för Fiat och om att husbilssegmentet fortsatt är att räkna med.

– Inom transportsektorn ligger Fiat Ducato på andra plats när det gäller totalt antal sålda bilar världen över. Konstruktionen öppnar så många möjligheter, både inom transport- och husbilssektorn. När det gäller den senare är den jätteviktig för Fiat, både med avseende på försäljningsvolym, men också som marknadsföringsverktyg. Varumärket stärks av att så många väljer att bygga husbilar på Fiats chassin, säger Bengt.

Hur kommer då framtidens Fiat Ducato att se ut? Faktum är att den första eldrivna modellen redan har sett dagens ljus. Den ska lanseras under 2021.

– Vi får väl se om någon av husbilstillverkarna beslutar sig för att bygga bodel på den. Jag är övertygad om att någon kommer göra det, tids nog måste det ju ske en utveckling mot fossilfritt även på husbilssidan. Men till dess behöver man kanske räta ut frågetecknen kring vikt, räckvidd och infrastruktur med laddstationer, avslutar Bengt.