Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

Omkring 500 lastbilar och ett tåg levererar delar till Sevel – varje dag. Över 200 lastbilar och åtta tåg med färdiga produkter lämnar också dagligen Sevel.

Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

Publicerad

Varje år byggs det ungefär 100 000 husbilar på Fiat Ducato-chassin. Hur blev Ducato modellen på alla husbilstillverkares läppar – och hur arbetar Fiat för att behålla sin marknadsledande position? Vi tar ett snack med Fiat Professionals husbilsspecialist.

Bengt Appelqvist

Den första generationen Fiat Ducato såg dagens ljus år 1981. Modellen marknadsfördes som ett nyttofordon, men visade sig även ha egenskaper som attraherade campare. 

Initialt användes Ducatochassin till hemmabyggen, men med tiden började även husbilstillverkarna intressera sig för det nya chassit.

På 90-talet hade efterfrågan på Fiat Ducatos chassiversion stigit rejält inom husbilsindustrin. Det ledde fram till att man inom Fiat tog ett strategiskt beslut – som kom att bli en milstolpe i företagets historia.

– Man såg att husbilsmarknaden växte. Med potentialen och flexibiliteten hos Ducatochassit var det naturligt att samarbeta direkt med husbilsfabrikanterna, säger Fiats husbilsspecialist Bengt Appelqvist, och fortsätter:

Första generationen av Fiat Ducato.

– Beslutet togs år 2003, alltså tre år innan den tredje generationen Ducato skulle släppas. Nu ville man samla husbilsproducenterna vid bordet och höra vilka önskemål de hade på den nya modellen.

I praktiken gick det till så att tillverkarna bjöds in till Italien ett antal gånger per år, närmare bestämt till industrianläggningen Sevel i Chieti där Fiat Ducato byggs.

Tillsammans diskuterade man vilka behov och önskemål som fanns och hur produkten kunde utvecklas. Det ledde fram till ett flertal modifieringar – som faktiskt är standard än idag.

Produktionen i Sevel.

Sevel – the home of Ducato.

– Den nya modellen kan, som tillval, levereras med bredare spårvidd bak för att man ska kunna ha högre bodel med bibehållen stabilitet. Man har även lett bort avgassystemet från chassit så att det inte ska störa bodelsbyggandet och hindra placeringen av grå- och färskvattentankarna. Dessutom har handbromsspaken placerats till vänster om förarsätet för att öka framkomligheten mellan förarhytt och bodel, berättar Bengt och tillägger:

– Man har undvikit att ändra i grundkonstruktionen på den tredje generationen Ducato – i synnerhet när det gäller modifieringar på förarhyttens bakre del. På så vis kan husbilstillverkarna behålla formar och gjutningar när de gör karosserna vilket är kostnadseffektivt. Ducato är sig ganska lik exteriört, men har genomgått olika facelift sedan 2006.

Alla generationer av Fiat Ducato.

Duacto specialchassi – lågbyggt chassi framtaget enbart för husbilstillverkning.

På senare år har det mesta kretsat kring att installera nya säkerhetssystemen och utveckla motorer i enlighet med nya miljöklasser. 

Fiat Ducato kan idag beställas i smått otroliga 10 000 utföranden, om alla olika kombinationer räknas samman. När en halvintegrerad husbil ska byggas levereras Ducaton med hytt – fast utan bakvägg och med ursågat tak som tillval.

För helintegrerade husbilar beställs Ducato istället helt utan kaross. Och vid montering av AL-KO-chassi går det att beställa en bil som slutar direkt bakom förarhytten. Fiat Ducato kan även levereras som komplett van, för att sedan förädlas till en plåtis hos husbilsfabrikanten.

Det finns sannerligen fler än ett sätt att bygga husbilar på. Här ses olika husbilsbaser för hel- och halvintegrerade modeller.

Efterfrågan och marknaden för husbilar har växt, även intresset för att resa och uppleva på ett nytt sätt. Det har resulterat i att fler tillverkare har tagit upp kampen om kunderna.

– Fiat Professional fokuserar på mjuka kundvärden, och husbilar är sedan många år en egen "business unit" vid sidan om transportbilarna, avslöjar Bengt och fortsätter:

– Detta innebär ett eget servicesystem med ett kundcenter som alltid är öppet och finns representerat i 51 länder på 15 olika språk, med 6 500 auktoriserade verkstäder världen över – varav 1 800 är extra specialiserade på husbilar – och en egen hemsida.

VÄNSTER: Ducato tillverkas med fem olika längder på hjulbasen.
HÖGER: Idéskiss för tänkt påbyggnad av Ducato.

Uppkopplingsbar teknik och infotainmentsystem.

fiatcamper.com kan husbilisten, förutom att hitta närmaste verkstad, också lära sig om och registrera sitt chassi, se aktuella kampanjer samt status på både service och reparationer.

Satsningen skvallrar om hur viktig Ducato är för Fiat och om att husbilssegmentet fortsatt är att räkna med.

– Inom transportsektorn ligger Fiat Ducato på andra plats när det gäller totalt antal sålda bilar världen över. Konstruktionen öppnar så många möjligheter, både inom transport- och husbilssektorn. När det gäller den senare är den jätteviktig för Fiat, både med avseende på försäljningsvolym, men också som marknadsföringsverktyg. Varumärket stärks av att så många väljer att bygga husbilar på Fiats chassin, säger Bengt.

Hur kommer då framtidens Fiat Ducato att se ut? Faktum är att den första eldrivna modellen redan har sett dagens ljus. Den ska lanseras under 2021.

– Vi får väl se om någon av husbilstillverkarna beslutar sig för att bygga bodel på den. Jag är övertygad om att någon kommer göra det, tids nog måste det ju ske en utveckling mot fossilfritt även på husbilssidan. Men till dess behöver man kanske räta ut frågetecknen kring vikt, räckvidd och infrastruktur med laddstationer, avslutar Bengt.

 • Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Under det gångna året rullade kampen på gällande titeln Sveriges mest sålda husvagnsmärke 2020. I sedvanlig ordning blev det en batalj kring en trio som alla har sitt säte i trakterna kring mässtaden Jönköping – Adria, Kabe och Hobby. Inte helt otippat lyckades det förstnämnda varumärket försvara förstaplatsen från 2019.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-04-27 07:44

 • Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Deras föräldrar åkte tidigt på camping-semestrar och började sälja husvagnar redan 1966. Syskonen Bengt-Åke, Britt-Marie och Christina har sedan förvaltat sina föräldrars livsverk – och ännu en generation har nu kommit med i gänget. Det här är historien om Bengt i Örkelljunga.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-22 08:52

 • Ställplatser – en het potatis

  Ställplatser – en het potatis

  Syftet med ställplatser har på vissa håll blivit omdiskuterat. Åsikterna går isär kring om både husbilar och husvagnar bör få stå där – eller endast husbilar. Vi har låtit fem aktörer berätta bakgrunden till att endast husbilar får stå på deras ställplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-21 07:37

 • Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen i Gate är ställplatsen som erbjuder en annorlunda upplevelse. För vad sägs om en safaritur i bisonhagen eller en stilla kväll med milsvid utsikt över Vättern?

  Artikel Catharina Höglund, 2021-04-16 07:14

 • Historik: Toppola – campa på taket

  Historik: Toppola – campa på taket

  Friare än en husvagn, smidigare än en husbil – med en Toppola kunde du campa på taket till din personbil. 1980-talsprylen är lika populär nu som då och lämnar ingen oberörd.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-04-14 07:14

 • Vintercampa i plåtis – går det?

  Vintercampa i plåtis – går det?

  Fenomenet med att åka husbil under vintern sprider sig som en löpeld genom landet och aldrig förr har vi sett så många husbilar ute på vägarna så här års. Vinterisolerade husbilar är en sak, men hur fungerar det att bo i en plåtis när det blir riktigt kallt ute?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-04-12 06:09

 • Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  En del barn drabbas av åksjuka i bilen. Vanligast är det för dem som är mellan två och tio år, men både yngre och äldre kan drabbas. Det finns emellertid en hel del tips att tillgå.

  Artikel Redaktionen, 2021-03-29 07:00

 • Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  På bara några år har Autohallen Husbilar gått från att vara ett tvåmannaföretag till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare av husbilar. Hur har den resan sett ut – och vad ligger bakom expansionen? Vi har intervjuat företagets vd, Joakim Norberg.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-26 07:51

 • Paneler – en solklar investering!

  Paneler – en solklar investering!

  I och med Covid-19 och det ökande semestrandet på hemmaplan, vill allt fler kunna campa i avskildhet. Med en solpanel ökar friheten och möjligheterna att hålla sig på sin egen kant – utan tillgång till elstolpe. Vi tittar närmare på denna solklara investering.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-23 07:24

 • Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  En åda glider förbi följd av ett harem av ejderhannar. Vid horisonten syns ömsom Stena-färjorna och ömsom Beda eller kanske Ada, de gula landsvägsfärjorna. Utsikten från ställplatsen på Hälsö är helt fantastisk.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-03-19 07:17

 • Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  "The Thrilla in Manila" beskrivs ofta som 1900-talets boxningsfight. Nu är tiden kommen för 2000-talets tungviktsmöte. I ena ringhörnan står en tvåhjuling med stödben; på motsatta sidan en fyrhjuling med motor. Här pucklar de på varandra i tolv ronder.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-18 07:49

 • Historik: Brittiska husvagnar

  Historik: Brittiska husvagnar

  På 60- och 70-talet var husvagnar från England överrepresenterade på den svenska marknaden. Idag är det endast Sprite som är kvar. Här sammanfattas historien om några av de märken som funnits. Vissa nådde Sveriges gränser, andra inte.

  Artikel Johan Persson, 2021-03-17 06:27

 • Kontor på hjul i corona-tider

  Kontor på hjul i corona-tider

  Bostaden hade fått en vattenläcka och jobbdatorn fick flyttas runt likt en jagad schackpjäs under renoveringen. Till slut fick Sanna Holm nog och började googla efter husvagnar. Idag har hon världens bästa kontor hemma på tomten – i en ombyggd Adria 330.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-15 07:35

 • Historia: Så blev Caravan Club störst

  Historia: Så blev Caravan Club störst

  Med över 60 års erfarenhet av campingbranschen är Caravan Club idag Sveriges största organisation för mobil fritid. Men hur tog allt sin början och vad har medlemmarna åstadkommit fram till idag? Vi tar ett snack med vice ordförande Lasse Lindström.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-12 07:52

 • Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Att bli sjuk eller råka ut för en olycka utomlands är rena rama mardrömsscenariot. Men med planering och enkla förberedelser kan du åtminstone undvika onödigt lidande. Det menar Susanne Fagerberg som är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-25 07:25

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1637 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 605 fristående campingplatser och 707 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206