Ställplatser – en het potatis

FOTO: Jorry Streipel

Ställplatser – en het potatis

Publicerad

Syftet med ställplatser har på vissa håll blivit omdiskuterat. Åsikterna går isär kring om både husbilar och husvagnar bör få stå där – eller endast husbilar. Vi har låtit fem aktörer berätta bakgrunden till att endast husbilar får stå på deras ställplatser.

I takt med att allt fler har börjat semestra med husbil och husvagn har trycket på campingar och ställplatser ökat. Med detta tätnar också konkurrensen om att få stå på de mest åtråvärda platserna.

När det gäller ställplatser har det dock visat sig att husvagnsägare ibland inte ens får blanda sig i leken. Istället möts de av en skylt där det står att endast husbilister är välkomna. Detta tycker vissa är både frustrerande och diskriminerande.

Vi låter här de som driver ställplatser för husbilar komma till tals, för att på så vis få en bakgrund till varför verkligheten ser ut som den gör. Här är facit.


 

Ställplats: SP 264 Gästhamnen i Mariestad – 15 platser

 

Gästhamnen i Mariestad

Intervjuad: Linda Sjöström, gästhamnsansvarig

Policy kring ställplatserna:

– I samband med en brandinspektion, beslutades att endast husbilar får stå på våra ställplatser när säsongen är som mest intensiv. Det beror på att bil och släp inte får plats innanför markeringarna, vilket innebär att husvagnarna behöver kopplas loss för att kunna stå på platserna. Kontentan blir att de inte kan flyttas tillräckligt snabbt i händelse av brand, vilket är ett måste när fordonen står så tätt. Vi brukar däremot välkomna husvagnar om vi har väldigt lugnt på ställplatserna. Då kan ju husvagnarna stå på ett större avstånd från sina grannar.


 

Ställplats: SP 247 Kolholmarna och SP 248 Valbodalen – 110 platser totalt

 

Koholmarna

Koholmarna

Valbodalen

Valbodalen

Intervjuad: Kent Håkonsen, hamnkapten för Lysekil kommun

Policy kring ställplatserna:

– I den bästa av världar skulle vi välkomna alla att stå på våra ställplatser. Men bygglovet gäller P-platser för personbil klass 2 – och detta är vad vi får förhålla oss till. Om någon med husvagn ställer sig hos oss ber vi dem parkera dragbilen på en annan plats och de får då vanligtvis stå kvar till nästa dag. Men platserna är avsedda för att husbilar ska ha någonstans att parkera när de besöker våra hamnar, inget annat.


 

Ställplats: SP 120 Böda Hamn – 40 platser

 

Böda hamn

Böda hamn

Intervjuad: Hans Johannesson, hamnchef Tillväxtenheten Borgholm

Policy kring ställplatserna:

– Eftersom fler och fler besökare kommer till våra hamnar via landvägen med bil, cykel, mc och husbil, har det blivit väldigt intensiv trafik och tryck på parkeringsfrågan. För att få struktur på detta, och för att kunna hänvisa husbilsgästerna till en särskild parkeringsyta i hamnområdet, sökte vi bygglov för en parkeringsplats för personbil klass 2.

– Det är helt enkelt en parkeringslösning för våra husbilsgäster, då de ofta står parkerade en längre tid eller över natten. Denna lösning skapar mer utrymme för våra övriga gäster som besöker hamnen, badplatsen eller någon av restaurangerna under en kortare tid. Husvagnsgästerna hör vi inget av, och det beror säkert på det stora utbud av fina campingplatser som finns i närområdet och på hela Öland.


 

Ställplats: SP 208 Trosa Brygga – 22 platser

 

Trosa gästhamn

Trosa gästhamn /// FOTO: Apelago

Intervjuad: Johan Wolpher, hamnkapten och Sara Fältskog Eldros, kultur- och föreningschef 

Policy kring ställplatserna:

– Vi har valt att kalla våra platser för husbilsplatser. Det beror på att många har önskat att kunna boka i förväg. Genom den nya benämningen kan vi nu erbjuda förhandsbokning på sex av våra 22 platser, säger Johan Wolpher.

Sara Fältskog Eldros tillägger:

– En av orsakerna till att vi endast välkomnar husbilar är att det inte finns utrymme för husvagnar med personbil på den avsedda ytan. Ett annat viktigt skäl är att vi inte vill konkurrera med vår andra campinganläggning, Trosa Havsbad & Familjecamping. Denna anläggning drivs också i form av tjänstekoncession, så det är viktigt att båda verksamheterna har tillräckligt med utrymme för att blomstra.


 

Ställplats: SP 243 Ölandskajen, gästhamnen – 13 platser

 

Ölandskajen, gästhamnen

Ölandskajen, gästhamnen. /// FOTO: Sofia Sköld, Kalmar kommun

Intervjuad: Stefan Jonsson, turistchef Kalmar kommun

Policy kring ställplatserna:

– På våra ställplatser finns det lokala ordningsföreskrifter som säger "Parkering max 24 timmar för personbil klass 2 inom särskilt markerade platser". Samhällsbyggnadskontoret tog detta beslut i början av 2019 och i hamnen gäller samma ordningsföreskrifter som i hela Kalmar kommun. Det har varit en svår uppgift att över huvud taget få till stånd våra befintliga ställplatser, så att öka trycket ytterligare med att bjuda in husvagnar på området skulle bli en utmaning som vi inte har möjlighet att anta.

VAD ÄR EN STÄLLPLATS?

• En iordningställd plats för campingfordon för antingen övernattning eller ett par timmars vila.

• Ställplatser kan skötas/drivas av kommuner, företag eller av en förening.

• De kan vara avgiftsfria men oftast tas det ut någon form av avgift som kan variera beroende på exempelvis ställplatsens läge och servicegrad.

• Kommunens lokala ordningsstadga gäller på platsen. Är beslut taget att endast husbilar får vistas på ställplatsen är det bara att finna sig i detta.

• En privat markägare kan själv ta beslutet vilka fordons typer (husbilar och/eller husvagnar) som får stå på dennes ägor.

 • Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Under det gångna året rullade kampen på gällande titeln Sveriges mest sålda husvagnsmärke 2020. I sedvanlig ordning blev det en batalj kring en trio som alla har sitt säte i trakterna kring mässtaden Jönköping – Adria, Kabe och Hobby. Inte helt otippat lyckades det förstnämnda varumärket försvara förstaplatsen från 2019.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-04-27 07:44

 • Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Deras föräldrar åkte tidigt på camping-semestrar och började sälja husvagnar redan 1966. Syskonen Bengt-Åke, Britt-Marie och Christina har sedan förvaltat sina föräldrars livsverk – och ännu en generation har nu kommit med i gänget. Det här är historien om Bengt i Örkelljunga.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-22 08:52

 • Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Varje år byggs det ungefär 100 000 husbilar på Fiat Ducato-chassin. Hur blev Ducato modellen på alla husbilstillverkares läppar – och hur arbetar Fiat för att behålla sin marknadsledande position? Vi tar ett snack med Fiat Professionals husbilsspecialist.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-20 08:52

 • Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen i Gate är ställplatsen som erbjuder en annorlunda upplevelse. För vad sägs om en safaritur i bisonhagen eller en stilla kväll med milsvid utsikt över Vättern?

  Artikel Catharina Höglund, 2021-04-16 07:14

 • Historik: Toppola – campa på taket

  Historik: Toppola – campa på taket

  Friare än en husvagn, smidigare än en husbil – med en Toppola kunde du campa på taket till din personbil. 1980-talsprylen är lika populär nu som då och lämnar ingen oberörd.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-04-14 07:14

 • Vintercampa i plåtis – går det?

  Vintercampa i plåtis – går det?

  Fenomenet med att åka husbil under vintern sprider sig som en löpeld genom landet och aldrig förr har vi sett så många husbilar ute på vägarna så här års. Vinterisolerade husbilar är en sak, men hur fungerar det att bo i en plåtis när det blir riktigt kallt ute?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-04-12 06:09

 • Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  En del barn drabbas av åksjuka i bilen. Vanligast är det för dem som är mellan två och tio år, men både yngre och äldre kan drabbas. Det finns emellertid en hel del tips att tillgå.

  Artikel Redaktionen, 2021-03-29 07:00

 • Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  På bara några år har Autohallen Husbilar gått från att vara ett tvåmannaföretag till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare av husbilar. Hur har den resan sett ut – och vad ligger bakom expansionen? Vi har intervjuat företagets vd, Joakim Norberg.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-26 07:51

 • Paneler – en solklar investering!

  Paneler – en solklar investering!

  I och med Covid-19 och det ökande semestrandet på hemmaplan, vill allt fler kunna campa i avskildhet. Med en solpanel ökar friheten och möjligheterna att hålla sig på sin egen kant – utan tillgång till elstolpe. Vi tittar närmare på denna solklara investering.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-23 07:24

 • Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  En åda glider förbi följd av ett harem av ejderhannar. Vid horisonten syns ömsom Stena-färjorna och ömsom Beda eller kanske Ada, de gula landsvägsfärjorna. Utsikten från ställplatsen på Hälsö är helt fantastisk.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-03-19 07:17

 • Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  "The Thrilla in Manila" beskrivs ofta som 1900-talets boxningsfight. Nu är tiden kommen för 2000-talets tungviktsmöte. I ena ringhörnan står en tvåhjuling med stödben; på motsatta sidan en fyrhjuling med motor. Här pucklar de på varandra i tolv ronder.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-18 07:49

 • Historik: Brittiska husvagnar

  Historik: Brittiska husvagnar

  På 60- och 70-talet var husvagnar från England överrepresenterade på den svenska marknaden. Idag är det endast Sprite som är kvar. Här sammanfattas historien om några av de märken som funnits. Vissa nådde Sveriges gränser, andra inte.

  Artikel Johan Persson, 2021-03-17 06:27

 • Kontor på hjul i corona-tider

  Kontor på hjul i corona-tider

  Bostaden hade fått en vattenläcka och jobbdatorn fick flyttas runt likt en jagad schackpjäs under renoveringen. Till slut fick Sanna Holm nog och började googla efter husvagnar. Idag har hon världens bästa kontor hemma på tomten – i en ombyggd Adria 330.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-15 07:35

 • Historia: Så blev Caravan Club störst

  Historia: Så blev Caravan Club störst

  Med över 60 års erfarenhet av campingbranschen är Caravan Club idag Sveriges största organisation för mobil fritid. Men hur tog allt sin början och vad har medlemmarna åstadkommit fram till idag? Vi tar ett snack med vice ordförande Lasse Lindström.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-12 07:52

 • Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Att bli sjuk eller råka ut för en olycka utomlands är rena rama mardrömsscenariot. Men med planering och enkla förberedelser kan du åtminstone undvika onödigt lidande. Det menar Susanne Fagerberg som är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-25 07:25

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1637 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 605 fristående campingplatser och 707 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206