Ställplatser – en het potatis

FOTO: Jorry Streipel

Ställplatser – en het potatis

Publicerad

Syftet med ställplatser har på vissa håll blivit omdiskuterat. Åsikterna går isär kring om både husbilar och husvagnar bör få stå där – eller endast husbilar. Vi har låtit fem aktörer berätta bakgrunden till att endast husbilar får stå på deras ställplatser.

I takt med att allt fler har börjat semestra med husbil och husvagn har trycket på campingar och ställplatser ökat. Med detta tätnar också konkurrensen om att få stå på de mest åtråvärda platserna.

När det gäller ställplatser har det dock visat sig att husvagnsägare ibland inte ens får blanda sig i leken. Istället möts de av en skylt där det står att endast husbilister är välkomna. Detta tycker vissa är både frustrerande och diskriminerande.

Vi låter här de som driver ställplatser för husbilar komma till tals, för att på så vis få en bakgrund till varför verkligheten ser ut som den gör. Här är facit.


 

Ställplats: SP 264 Gästhamnen i Mariestad – 15 platser

 

Gästhamnen i Mariestad

Intervjuad: Linda Sjöström, gästhamnsansvarig

Policy kring ställplatserna:

– I samband med en brandinspektion, beslutades att endast husbilar får stå på våra ställplatser när säsongen är som mest intensiv. Det beror på att bil och släp inte får plats innanför markeringarna, vilket innebär att husvagnarna behöver kopplas loss för att kunna stå på platserna. Kontentan blir att de inte kan flyttas tillräckligt snabbt i händelse av brand, vilket är ett måste när fordonen står så tätt. Vi brukar däremot välkomna husvagnar om vi har väldigt lugnt på ställplatserna. Då kan ju husvagnarna stå på ett större avstånd från sina grannar.


 

Ställplats: SP 247 Kolholmarna och SP 248 Valbodalen – 110 platser totalt

 

Koholmarna

Koholmarna

Valbodalen

Valbodalen

Intervjuad: Kent Håkonsen, hamnkapten för Lysekil kommun

Policy kring ställplatserna:

– I den bästa av världar skulle vi välkomna alla att stå på våra ställplatser. Men bygglovet gäller P-platser för personbil klass 2 – och detta är vad vi får förhålla oss till. Om någon med husvagn ställer sig hos oss ber vi dem parkera dragbilen på en annan plats och de får då vanligtvis stå kvar till nästa dag. Men platserna är avsedda för att husbilar ska ha någonstans att parkera när de besöker våra hamnar, inget annat.


 

Ställplats: SP 120 Böda Hamn – 40 platser

 

Böda hamn

Böda hamn

Intervjuad: Hans Johannesson, hamnchef Tillväxtenheten Borgholm

Policy kring ställplatserna:

– Eftersom fler och fler besökare kommer till våra hamnar via landvägen med bil, cykel, mc och husbil, har det blivit väldigt intensiv trafik och tryck på parkeringsfrågan. För att få struktur på detta, och för att kunna hänvisa husbilsgästerna till en särskild parkeringsyta i hamnområdet, sökte vi bygglov för en parkeringsplats för personbil klass 2.

– Det är helt enkelt en parkeringslösning för våra husbilsgäster, då de ofta står parkerade en längre tid eller över natten. Denna lösning skapar mer utrymme för våra övriga gäster som besöker hamnen, badplatsen eller någon av restaurangerna under en kortare tid. Husvagnsgästerna hör vi inget av, och det beror säkert på det stora utbud av fina campingplatser som finns i närområdet och på hela Öland.


 

Ställplats: SP 208 Trosa Brygga – 22 platser

 

Trosa gästhamn

Trosa gästhamn /// FOTO: Apelago

Intervjuad: Johan Wolpher, hamnkapten och Sara Fältskog Eldros, kultur- och föreningschef 

Policy kring ställplatserna:

– Vi har valt att kalla våra platser för husbilsplatser. Det beror på att många har önskat att kunna boka i förväg. Genom den nya benämningen kan vi nu erbjuda förhandsbokning på sex av våra 22 platser, säger Johan Wolpher.

Sara Fältskog Eldros tillägger:

– En av orsakerna till att vi endast välkomnar husbilar är att det inte finns utrymme för husvagnar med personbil på den avsedda ytan. Ett annat viktigt skäl är att vi inte vill konkurrera med vår andra campinganläggning, Trosa Havsbad & Familjecamping. Denna anläggning drivs också i form av tjänstekoncession, så det är viktigt att båda verksamheterna har tillräckligt med utrymme för att blomstra.


 

Ställplats: SP 243 Ölandskajen, gästhamnen – 13 platser

 

Ölandskajen, gästhamnen

Ölandskajen, gästhamnen. /// FOTO: Sofia Sköld, Kalmar kommun

Intervjuad: Stefan Jonsson, turistchef Kalmar kommun

Policy kring ställplatserna:

– På våra ställplatser finns det lokala ordningsföreskrifter som säger "Parkering max 24 timmar för personbil klass 2 inom särskilt markerade platser". Samhällsbyggnadskontoret tog detta beslut i början av 2019 och i hamnen gäller samma ordningsföreskrifter som i hela Kalmar kommun. Det har varit en svår uppgift att över huvud taget få till stånd våra befintliga ställplatser, så att öka trycket ytterligare med att bjuda in husvagnar på området skulle bli en utmaning som vi inte har möjlighet att anta.

VAD ÄR EN STÄLLPLATS?

• En iordningställd plats för campingfordon för antingen övernattning eller ett par timmars vila.

• Ställplatser kan skötas/drivas av kommuner, företag eller av en förening.

• De kan vara avgiftsfria men oftast tas det ut någon form av avgift som kan variera beroende på exempelvis ställplatsens läge och servicegrad.

• Kommunens lokala ordningsstadga gäller på platsen. Är beslut taget att endast husbilar får vistas på ställplatsen är det bara att finna sig i detta.

• En privat markägare kan själv ta beslutet vilka fordons typer (husbilar och/eller husvagnar) som får stå på dennes ägor.

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

 • Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Thule är idag ett välkänt varumärke, inte minst för folk med husbil och husvagn. Men visste du att företagets första produkt var en gäddsax? Här berättar vi historien om Thule – från starten i Hillerstorp till förändringsresan mot sport- och fritidsbranschen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-20 07:06

 • Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-19 07:00

 • Samba firar 70-årsjubileum!

  Samba firar 70-årsjubileum!

  För 70 år sedan presenterade Volkswagen en åttasitsig minibuss vid den internationella bilutställningen IAA i tyska Frankfurt am Main. Idag är den här VW-bussen internationellt känd som "Samba", och i Sverige som "lyxbussen".

  Artikel Redaktionen, 2021-08-18 07:01

 • Historik Tabbert: Endast det bästa

  Historik Tabbert: Endast det bästa

  Det tyska lyxmärket Tabbert har en speciell framtoning. Den elfenbensvita karossen och den "bombastiska" inredningen med äkta trä och små krusiduller kan nog de flesta erfarna campare känna igen.

  Artikel Johan Persson, 2021-08-16 06:33

 • Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Göta Holme är bara för husbilar, men det är en alldeles utmärkt ställplats att övernatta på när man far längs Inlandsvägen.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-08-13 07:25

 • MKP Petit – en dansk charmör

  MKP Petit – en dansk charmör

  Danska MKP Petit är charmig som få andra vagnar, och har dessutom många kluriga lösningar. Martin och Maggan Olofsson från Falkenberg använder sin husvagn så ofta de kan och givetvis bakom sin VW – bilen som vagnen byggdes för.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-08-10 07:45

 • Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Att bo på taket till sin bil har blivit trendigt igen. Men ursprunget kom faktiskt från Östtyskland. Och fortfarande finns det entusiaster som vårdar sina original, 30 år efter att tillverkningen lades ner. Dachzelt är inte bara nostalgi, det är också historien om en folkrörelse som DDR-regimen inte kunde stoppa.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2021-08-02 07:16

 • Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  När alla stjärnor står rätt kan det hända häftiga grejer. För Christian och Mathias Forsberg skulle branschkunniga föräldrar, en vältajmad lågkonjunktur och en ohygglig drivkraft lägga grunden till en sällan skådad expansion. Här är historien om Forsbergs Fritidscenter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-21 07:58

 • Glamping – bekvämt och med stil

  Glamping – bekvämt och med stil

  Vill du campa med klass utan besvär och samtidigt komma nära naturen med minimal ansträngning? Då kan kanske glamping vara något för dig?

  Artikel Peter Fredberg, 2021-07-15 07:53

 • Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  I en glänta i skogen kan husbilarna stå på rad och vi fordonsägare kan blicka ut mot de anrika slussarna vid Bjurbäcken. Helt klart ett populärt övernattningsställe på sommaren.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-07-12 07:29

 • De trampar och campar – med en cykelhusvagn

  De trampar och campar – med en cykelhusvagn

  En hemmabyggd husvagn som dras fram med hjälp av tramptag och jävlar anamma. Är det en kommande trend vi ser, eller är konstruktörerna helt ute och cyklar? Vi har träffat Louise och Mario Andrade som har byggt sin egen cykelhusvagn.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-08 07:08

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1680 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 740 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206