Henrikssons husvagnar: Familjeföretag i tredje generationen

Henrikssons husvagnar: Familjeföretag i tredje generationen

Publicerad

Husvagnsförsäljningen startade i en lada, bara ett stenkast ifrån familjens bostad. Sedan dess har hårt arbete och sund företagsanda banat väg för att Henrikssons Husvagnar har gjort sig ett namn i branschen. Vi hälsar på hos familjeföretaget som nu drivs i tredje generationen.

Föreställ dig att maten står på bordet och att du precis ska börja äta middag med familjen. Då knackar det på dörren. Där står en kund som undrar om det möjligen går att få titta på husvagnarna – trots att butiken är stängd. Just så kunde det se ut hemma hos familjen Henriksson på 60- och 70-talet.

– Vi bodde på andra sidan vägen från butiken sett – och det visste kunderna. Pappa var nästan alltid behjälplig, även om han egentligen hade slutat jobba för dagen. Mamma tyckte nog inte det var så kul de gånger han gick ut för att visa husvagnar när vi satt och åt, säger Christina Henriksson, som idag arbetar med försäljning på företaget.

Henrikssons Husvagnsservice grundades år 1968 och kom att behålla det företagsnamnet en bit in på 80-talet. Det var pappa Stig som startade verksamheten, detta efter att först ha byggt ett antal egna husvagnar hemma i Finland, sedan flyttat till Sverige och där arbetat på husvagnsfabrik och i husvagnsbutik.

Foto från 1968 när företaget var nystartat. På bilden ses mamma Lena, Christer och lilla Christina i vagnen. Notera ladan och husvagnarna i bakgrunden.

– Pappa jobbade i stort sett ensam med att sälja, reparera och serva husvagnar – medan mamma skötte bokföringen. Fabrikaten som salufördes var Fjällvagnen och engelska Sting. Fordonen stod inledningsvis i en lada, berättar Christinas äldre bror Christer Henriksson, vd på Henrikssons Husvagnar.

Affärerna gick stadigt bättre och 1979 gick flyttlasset över till andra sidan vägen. Där ligger företaget kvar än idag.

– I och med flytten kunde pappa bygga en liten försäljningsdel och en mindre verkstad. Fram till dags dato har vi gjort tillbyggnationer sex gånger. Idag är lokalerna 2 500 kvadratmeter stora och innehåller visningshall, verkstad, butik och webbshoplager, berättar Christer.

Nybyggnationen stod klar 1979 och detta foto visar hur det såg ut då.

Förutom tillbyggnationerna är det främst tre milstolpar som Christer och Christina vill lyfta fram när det gäller verksamhetens utveckling.

– Vi började sälja Solifer år 1973 och det kom att bli vårt största fabrikat ända till mitten av 2010-talet, då nytillverkningen upphörde. År 1988 bör också nämnas då vi för första gången började sälja husbilar – även de av märket Solifer. 2010 var ett viktigt år det också, då tog vi beslutet att börja saluföra Polarvagnen, berättar Christer.

Christer och Christina har arbetat heltid på Henrikssons Husvagnar sedan 1981 respektive 1999. Från 2012 är även Christers son, Gustav, ansvarig för webbshopen Campingvaruhuset.se.

– Företaget betyder jättemycket för familjen och detta har blivit som en livsstil för oss.

Flygfoto som visar anläggningen från år 1982 – belägen på samma plats som idag.

Det känns fantastiskt att det som började i en lada lever kvar 50 år senare, och har utvecklats till vad det är idag. Det kan vi tacka våra föräldrar och alla fina medarbetare och kunder för, säger Christina.

Christer och Christina fick tidigt lära sig vikten av att vara försiktiga med ekonomin och investera förnuftigt. De har i mångt och mycket följt sina föräldrars råd, även om de anser att de kanske har vågat lite mer.

– Förr var det nästan standard att återförsäljarna bara erbjöd ett par hyllrader med tillbehör utöver fritidsfordonen. Där var vi tidiga med att satsa på en stor butik. Och när vi öppnade vår webbshop, Campingvaruhuset.se, år 2008 var vi även ganska tidiga med en sådan satsning. Idag sysselsätter webbshopen ett tiotal medarbetare, berättar Christer.

Stig jobbade en gång i tiden i Hummelsta med tillverkning av Myrbyvagnen. Här ses en sådan vagn från år 1960.

Att alltid bemöta kunderna med respekt och ödmjukhet har också genomsyrat verksamheten ända sedan den första dagen.

– Oavsett om kunden köper en toapappershållare eller en husvagn är de lika värdefulla för oss. Det är inget vi bara säger, utan det är verkligen så. Vi märker också att det är ett framgångsrikt förhållningssätt. Idag har vi kunder vars föräldrar började handla hos oss för många herrans år sedan, berättar Christina.

Under 2021 kommer Henrikssons Husvagnar att bygga en ny lokal dit hela tillbehörslagret flyttas. Det medför också att butiksytan blir betydligt större och att sortimentet utökas.

– Allt fler väljer att skaffa fritidsfordon, i synnerhet nu när det är "hemester" som gäller. Vi ser även en stor ökning av efterfrågan på tillbehör, dels i butiken men också via vår webbshop, säger Gustav Henriksson.

HENRIKSSONS HUSVAGNAR

• Grundat: 1968.
• Ort: Lådö, Enköping.
• Antal anställda: 24.
• Antal försäljningar per år: Cirka 150 nya och begagnade fordon.

 • Fem utsökta utomhusspel

  Fem utsökta utomhusspel

  Tidlösa klassiker som kubb, dart och boccia i all ära. Men vilka utomhusspel erbjuder marknaden för den som vill testa något nytt? Det vet Spelexperten.com som har låtit oss testa fem fina favoriter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-06-17 07:16

 • Företagshistoria: Reserven som blev ordinarie

  Företagshistoria: Reserven som blev ordinarie

  Vad är det för likhet mellan en husvagn och en burk senap? Knappast någon om vi ska vara ärliga – men båda produkterna har faktiskt saluförts under samma tak. Det och mycket annat får vi reda på när vi kliver innanför dörrarna hos Husvagnsreserven.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-06-11 07:23

 • Ställplats Bengtsfors: Nära kanalen

  Ställplats Bengtsfors: Nära kanalen

  Dalsland är kanoternas och sjöarnas landskap. Bengtsfors är en av dess populära turistorter. Nära centrum finns en ställplats för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-06-08 07:05

 • Hörviks Marina: Vid en liten fiskehamn

  Hörviks Marina: Vid en liten fiskehamn

  I det lilla fiskeläget Hörvik erbjuds husbilsturister fina möjligheter att övernatta vid havet. På sommaren förgyllt med bad och trevliga restauranger.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-05-14 07:24

 • Historia: Hästjobb bakom AL-KO:s expansion

  Historia: Hästjobb bakom AL-KO:s expansion

  Den verksamhet som startade i en liten bysmedja har idag vuxit till en global koncern. Vi berättar historien om AL-KO Kober, branschledande inom skräddarsydd chassitillverkning för fritidsfordon. Följ med 90 år tillbaka i tiden då historien tog sin början.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-05-10 07:47

 • Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Under det gångna året rullade kampen på gällande titeln Sveriges mest sålda husvagnsmärke 2020. I sedvanlig ordning blev det en batalj kring en trio som alla har sitt säte i trakterna kring mässtaden Jönköping – Adria, Kabe och Hobby. Inte helt otippat lyckades det förstnämnda varumärket försvara förstaplatsen från 2019.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-04-27 07:44

 • Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Deras föräldrar åkte tidigt på camping-semestrar och började sälja husvagnar redan 1966. Syskonen Bengt-Åke, Britt-Marie och Christina har sedan förvaltat sina föräldrars livsverk – och ännu en generation har nu kommit med i gänget. Det här är historien om Bengt i Örkelljunga.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-22 08:52

 • Ställplatser – en het potatis

  Ställplatser – en het potatis

  Syftet med ställplatser har på vissa håll blivit omdiskuterat. Åsikterna går isär kring om både husbilar och husvagnar bör få stå där – eller endast husbilar. Vi har låtit fem aktörer berätta bakgrunden till att endast husbilar får stå på deras ställplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-21 07:37

 • Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Varje år byggs det ungefär 100 000 husbilar på Fiat Ducato-chassin. Hur blev Ducato modellen på alla husbilstillverkares läppar – och hur arbetar Fiat för att behålla sin marknadsledande position? Vi tar ett snack med Fiat Professionals husbilsspecialist.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-20 08:52

 • Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen i Gate är ställplatsen som erbjuder en annorlunda upplevelse. För vad sägs om en safaritur i bisonhagen eller en stilla kväll med milsvid utsikt över Vättern?

  Artikel Catharina Höglund, 2021-04-16 07:14

 • Historik: Toppola – campa på taket

  Historik: Toppola – campa på taket

  Friare än en husvagn, smidigare än en husbil – med en Toppola kunde du campa på taket till din personbil. 1980-talsprylen är lika populär nu som då och lämnar ingen oberörd.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-04-14 07:14

 • Vintercampa i plåtis – går det?

  Vintercampa i plåtis – går det?

  Fenomenet med att åka husbil under vintern sprider sig som en löpeld genom landet och aldrig förr har vi sett så många husbilar ute på vägarna så här års. Vinterisolerade husbilar är en sak, men hur fungerar det att bo i en plåtis när det blir riktigt kallt ute?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-04-12 06:09

 • Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  En del barn drabbas av åksjuka i bilen. Vanligast är det för dem som är mellan två och tio år, men både yngre och äldre kan drabbas. Det finns emellertid en hel del tips att tillgå.

  Artikel Redaktionen, 2021-03-29 07:00

 • Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  På bara några år har Autohallen Husbilar gått från att vara ett tvåmannaföretag till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare av husbilar. Hur har den resan sett ut – och vad ligger bakom expansionen? Vi har intervjuat företagets vd, Joakim Norberg.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-26 07:51

 • Paneler – en solklar investering!

  Paneler – en solklar investering!

  I och med Covid-19 och det ökande semestrandet på hemmaplan, vill allt fler kunna campa i avskildhet. Med en solpanel ökar friheten och möjligheterna att hålla sig på sin egen kant – utan tillgång till elstolpe. Vi tittar närmare på denna solklara investering.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-23 07:24

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1671 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 609 fristående campingplatser och 732 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-07

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206