Henrikssons husvagnar: Familjeföretag i tredje generationen

Henrikssons husvagnar: Familjeföretag i tredje generationen

Publicerad

Husvagnsförsäljningen startade i en lada, bara ett stenkast ifrån familjens bostad. Sedan dess har hårt arbete och sund företagsanda banat väg för att Henrikssons Husvagnar har gjort sig ett namn i branschen. Vi hälsar på hos familjeföretaget som nu drivs i tredje generationen.

Föreställ dig att maten står på bordet och att du precis ska börja äta middag med familjen. Då knackar det på dörren. Där står en kund som undrar om det möjligen går att få titta på husvagnarna – trots att butiken är stängd. Just så kunde det se ut hemma hos familjen Henriksson på 60- och 70-talet.

– Vi bodde på andra sidan vägen från butiken sett – och det visste kunderna. Pappa var nästan alltid behjälplig, även om han egentligen hade slutat jobba för dagen. Mamma tyckte nog inte det var så kul de gånger han gick ut för att visa husvagnar när vi satt och åt, säger Christina Henriksson, som idag arbetar med försäljning på företaget.

Henrikssons Husvagnsservice grundades år 1968 och kom att behålla det företagsnamnet en bit in på 80-talet. Det var pappa Stig som startade verksamheten, detta efter att först ha byggt ett antal egna husvagnar hemma i Finland, sedan flyttat till Sverige och där arbetat på husvagnsfabrik och i husvagnsbutik.

Foto från 1968 när företaget var nystartat. På bilden ses mamma Lena, Christer och lilla Christina i vagnen. Notera ladan och husvagnarna i bakgrunden.

– Pappa jobbade i stort sett ensam med att sälja, reparera och serva husvagnar – medan mamma skötte bokföringen. Fabrikaten som salufördes var Fjällvagnen och engelska Sting. Fordonen stod inledningsvis i en lada, berättar Christinas äldre bror Christer Henriksson, vd på Henrikssons Husvagnar.

Affärerna gick stadigt bättre och 1979 gick flyttlasset över till andra sidan vägen. Där ligger företaget kvar än idag.

– I och med flytten kunde pappa bygga en liten försäljningsdel och en mindre verkstad. Fram till dags dato har vi gjort tillbyggnationer sex gånger. Idag är lokalerna 2 500 kvadratmeter stora och innehåller visningshall, verkstad, butik och webbshoplager, berättar Christer.

Nybyggnationen stod klar 1979 och detta foto visar hur det såg ut då.

Förutom tillbyggnationerna är det främst tre milstolpar som Christer och Christina vill lyfta fram när det gäller verksamhetens utveckling.

– Vi började sälja Solifer år 1973 och det kom att bli vårt största fabrikat ända till mitten av 2010-talet, då nytillverkningen upphörde. År 1988 bör också nämnas då vi för första gången började sälja husbilar – även de av märket Solifer. 2010 var ett viktigt år det också, då tog vi beslutet att börja saluföra Polarvagnen, berättar Christer.

Christer och Christina har arbetat heltid på Henrikssons Husvagnar sedan 1981 respektive 1999. Från 2012 är även Christers son, Gustav, ansvarig för webbshopen Campingvaruhuset.se.

– Företaget betyder jättemycket för familjen och detta har blivit som en livsstil för oss.

Flygfoto som visar anläggningen från år 1982 – belägen på samma plats som idag.

Det känns fantastiskt att det som började i en lada lever kvar 50 år senare, och har utvecklats till vad det är idag. Det kan vi tacka våra föräldrar och alla fina medarbetare och kunder för, säger Christina.

Christer och Christina fick tidigt lära sig vikten av att vara försiktiga med ekonomin och investera förnuftigt. De har i mångt och mycket följt sina föräldrars råd, även om de anser att de kanske har vågat lite mer.

– Förr var det nästan standard att återförsäljarna bara erbjöd ett par hyllrader med tillbehör utöver fritidsfordonen. Där var vi tidiga med att satsa på en stor butik. Och när vi öppnade vår webbshop, Campingvaruhuset.se, år 2008 var vi även ganska tidiga med en sådan satsning. Idag sysselsätter webbshopen ett tiotal medarbetare, berättar Christer.

Stig jobbade en gång i tiden i Hummelsta med tillverkning av Myrbyvagnen. Här ses en sådan vagn från år 1960.

Att alltid bemöta kunderna med respekt och ödmjukhet har också genomsyrat verksamheten ända sedan den första dagen.

– Oavsett om kunden köper en toapappershållare eller en husvagn är de lika värdefulla för oss. Det är inget vi bara säger, utan det är verkligen så. Vi märker också att det är ett framgångsrikt förhållningssätt. Idag har vi kunder vars föräldrar började handla hos oss för många herrans år sedan, berättar Christina.

Under 2021 kommer Henrikssons Husvagnar att bygga en ny lokal dit hela tillbehörslagret flyttas. Det medför också att butiksytan blir betydligt större och att sortimentet utökas.

– Allt fler väljer att skaffa fritidsfordon, i synnerhet nu när det är "hemester" som gäller. Vi ser även en stor ökning av efterfrågan på tillbehör, dels i butiken men också via vår webbshop, säger Gustav Henriksson.

HENRIKSSONS HUSVAGNAR

• Grundat: 1968.
• Ort: Lådö, Enköping.
• Antal anställda: 24.
• Antal försäljningar per år: Cirka 150 nya och begagnade fordon.

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

 • Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Thule är idag ett välkänt varumärke, inte minst för folk med husbil och husvagn. Men visste du att företagets första produkt var en gäddsax? Här berättar vi historien om Thule – från starten i Hillerstorp till förändringsresan mot sport- och fritidsbranschen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-20 07:06

 • Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-19 07:00

 • Samba firar 70-årsjubileum!

  Samba firar 70-årsjubileum!

  För 70 år sedan presenterade Volkswagen en åttasitsig minibuss vid den internationella bilutställningen IAA i tyska Frankfurt am Main. Idag är den här VW-bussen internationellt känd som "Samba", och i Sverige som "lyxbussen".

  Artikel Redaktionen, 2021-08-18 07:01

 • Historik Tabbert: Endast det bästa

  Historik Tabbert: Endast det bästa

  Det tyska lyxmärket Tabbert har en speciell framtoning. Den elfenbensvita karossen och den "bombastiska" inredningen med äkta trä och små krusiduller kan nog de flesta erfarna campare känna igen.

  Artikel Johan Persson, 2021-08-16 06:33

 • Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Göta Holme är bara för husbilar, men det är en alldeles utmärkt ställplats att övernatta på när man far längs Inlandsvägen.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-08-13 07:25

 • MKP Petit – en dansk charmör

  MKP Petit – en dansk charmör

  Danska MKP Petit är charmig som få andra vagnar, och har dessutom många kluriga lösningar. Martin och Maggan Olofsson från Falkenberg använder sin husvagn så ofta de kan och givetvis bakom sin VW – bilen som vagnen byggdes för.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-08-10 07:45

 • Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Att bo på taket till sin bil har blivit trendigt igen. Men ursprunget kom faktiskt från Östtyskland. Och fortfarande finns det entusiaster som vårdar sina original, 30 år efter att tillverkningen lades ner. Dachzelt är inte bara nostalgi, det är också historien om en folkrörelse som DDR-regimen inte kunde stoppa.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2021-08-02 07:16

 • Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  När alla stjärnor står rätt kan det hända häftiga grejer. För Christian och Mathias Forsberg skulle branschkunniga föräldrar, en vältajmad lågkonjunktur och en ohygglig drivkraft lägga grunden till en sällan skådad expansion. Här är historien om Forsbergs Fritidscenter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-21 07:58

 • Glamping – bekvämt och med stil

  Glamping – bekvämt och med stil

  Vill du campa med klass utan besvär och samtidigt komma nära naturen med minimal ansträngning? Då kan kanske glamping vara något för dig?

  Artikel Peter Fredberg, 2021-07-15 07:53

 • Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  I en glänta i skogen kan husbilarna stå på rad och vi fordonsägare kan blicka ut mot de anrika slussarna vid Bjurbäcken. Helt klart ett populärt övernattningsställe på sommaren.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-07-12 07:29

 • De trampar och campar – med en cykelhusvagn

  De trampar och campar – med en cykelhusvagn

  En hemmabyggd husvagn som dras fram med hjälp av tramptag och jävlar anamma. Är det en kommande trend vi ser, eller är konstruktörerna helt ute och cyklar? Vi har träffat Louise och Mario Andrade som har byggt sin egen cykelhusvagn.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-08 07:08

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1680 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 740 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206