Fem utsökta utomhusspel

Den rutinerade testpanelen: Från vänster ses Ann-Cathrine Nyqvist, Uffe Nyqvist, Anders Frick och Britt-Marie Kratz.

Fem utsökta utomhusspel

Publicerad

Tidlösa klassiker som kubb, dart och boccia i all ära. Men vilka utomhusspel erbjuder marknaden för den som vill testa något nytt? Det vet Spelexperten.com som har låtit oss testa fem fina favoriter.

Samtliga varianter innehöll regler skrivna på svenska. Vissa spel krävde sin genomgång innan start, medan andra kunde utövas omedelbart.

Förutsättningarna var helt perfekta när vi sammanstrålade på Arkösunds Camping. Solen värmde skönt, en svag bris svepte över viken och gräsmattan var alldeles nyklippt. Nu skulle här lekas!

De fem olika förpackningarna hade Spelexperten.com skickat till oss, efter önskemålet att spelen skulle attrahera en bred målgrupp. Samtliga varianter kan spelas en mot en, eller lag mot lag. Testpanelen för dagen bestod av säsongscamparna Ann-Cathrine och Uffe Nyqvist samt Anders Frick och Britt-Marie Kratz.

Denna kvartett får ses som mycket rutinerad i sammanhanget, då de under flera decennier har roat sig med olika utomhusspel på campingen.

De fem utgåvorna testades och betygsattes utifrån skalan 1–5, där en högre siffra innebar högre underhållningsvärde. Poängen räknades sedan samman och dividerades med antalet deltagare (4). Spelen kunde alltså få 5 poäng som mest och 1 poäng som minst. Så här gick det.

Vill du testa?

Spelexperten.com saluförs de fem favoriter som vi har testat samt mängder av andra utomhusspel, sällskapsspel, spelbord och pussel.

Rollors Family

Tillverkare: BEX
Cirkapris: 399 kr

Kortfattad spelbeskrivning: Här gäller det att rulla diskarna närmast målpinnen. Dock måste du placera din disk minst 1,5 meter från målpinnen för att få poäng (snöret som sitter fast i målpinnen är till för att mäta med). Siffran på disken som ligger närmast pinnen ger motsvarande antal poäng. Först till 21 poäng vinner.

Betyg: 3,5


Kommentarer från testpanelen
: Det gick snabbt och enkelt att komma igång tack vare enkla
regler och få beståndsdelar. Kul och lite ovanlig idé att man ska rulla fram sina diskar på högkant, det krävde sin teknik och precision. Passar alla åldrar.

Tournament of Knights

(Riddarspelet)
Tillverkare: BEX. Cirkapris: 439 kr

Kortfattad spelbeskrivning: Spelas i två olika moment, från två olika "baslinjer". Först försöker du kasta och placera dina klot innanför de tre uppspända trianglarna. När du eller ditt lag har placerat ett klot inom varje triangel har ni slagläge. Ni byter då baslinje och ska nu kasta kloten mot motståndarnas pjäser. Målet är att fälla riddarna först och damen sist. Det lag som först lyckas med det vinner.

Betyg: 2,75


Kommentarer från testpanelen
: Lite bökigt att komma igång och lära sig alla regler. Kul med två
olika moment, det är lite ovanligt. Kan bli roligare när man har lärt sig reglerna utantill.

Mölkky

Tillverkare: Tactic. Cirkapris: 348 kr

Kortfattad spelbeskrivning: Fäll käglor med kastpinnen och samla poäng! Lägg ner flera pjäser samtidigt och du får lika många poäng som antalet du nyss har fällt. Om du däremot lyckas få ner en enda kägla är det siffran på den individen som ger motsvarande antal poäng. Från början är alla käglor hopställda men i takt med att de faller sprids de ut – och då blir det enklare att få ner enskilda pjäser. Den som först får exakt 50 poäng vinner.

Betyg: 4,75


Kommentarer från testpanelen
: Kanonbra idé, riktigt kul! Enkelt att komma igång. Ganska likt kubb. Man har nytta av att vara lite taktisk och matematisk för att komma först till 50 poäng, det finns nämligen flera olika sätt att tänka och agera på.

Spin-ladder

Tillverkare: BEX. Cirkapris: 439 kr

Kortfattad spelbeskrivning: Avgörs i tre ronder. I varje rond kastar varje deltagare sina tre spinnbollar separat – med målet att komma först till 21 poäng. Träff på övre steget ger 3 poäng, mellersta steget 2 poäng och det nedre steget 1 poäng. Alla tre spinnbollar på samma steg ger 1 bonuspoäng.

Betyg: 4,25


Kommentarer från testpanelen
: Krävde montering med stjärnskruvmejsel och de medföljande skruvarna innan man kom igång. Roligt att utöva och inga avancerade regler. Lätt för alla att vara med, oavsett ålder. Barn skulle nog uppskatta detta! Man kan variera kastavståndet beroende på vilka som är med. Tar lite plats i monterad form.

Tumbling Tower Party

Tillverkare: Philos. Cirkapris: 479 kr

Kortfattad spelbeskrivning: Innan ni startar bygger ni ihop tornet med hjälp av alla träbitar. Varje deltagare turas sedan om att ta bort en bit i taget, varpå samma bit placeras längst upp i tornet av den som tog bort biten. Spelet avslutas när tornet rasar – och vinnaren är den som allra sist lade dit sin bit utan att allt kollapsade.

Betyg: 4


Kommentarer från testpanelen:
Trevligt familjespel där både stora och små kan spela tillsammans. Det blir en sorts gemenskap när alla spelare samsas om samma torn. Man måste verkligen vara stadig på handen! Enkelt att komma igång och det blir bara mer och mer spännande ju längre in i spelet man kommer.

Så här glad och tokig kan man bli av att leka en hel förmiddag!

 • Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  När alla stjärnor står rätt kan det hända häftiga grejer. För Christian och Mathias Forsberg skulle branschkunniga föräldrar, en vältajmad lågkonjunktur och en ohygglig drivkraft lägga grunden till en sällan skådad expansion. Här är historien om Forsbergs Fritidscenter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-21 07:58

 • Glamping – bekvämt och med stil

  Glamping – bekvämt och med stil

  Vill du campa med klass utan besvär och samtidigt komma nära naturen med minimal ansträngning? Då kan kanske glamping vara något för dig?

  Artikel Peter Fredberg, 2021-07-15 07:53

 • Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  I en glänta i skogen kan husbilarna stå på rad och vi fordonsägare kan blicka ut mot de anrika slussarna vid Bjurbäcken. Helt klart ett populärt övernattningsställe på sommaren.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-07-12 07:29

 • De trampar och campar – med en cykelhusvagn

  De trampar och campar – med en cykelhusvagn

  En hemmabyggd husvagn som dras fram med hjälp av tramptag och jävlar anamma. Är det en kommande trend vi ser, eller är konstruktörerna helt ute och cyklar? Vi har träffat Louise och Mario Andrade som har byggt sin egen cykelhusvagn.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-08 07:08

 • Ställplats Huskvarna – vid kristallklart vatten

  Ställplats Huskvarna – vid kristallklart vatten

  Ett perfekt stopp för resenärer längs E4:an och ett utmärkt ställe att stanna på om det är badväder. Bara några steg från ställplatsen väntar en sandstrand och Vätterns kristallklara vatten.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-07-06 07:07

 • Historik: ”Man ska ha husvagn”

  Historik: ”Man ska ha husvagn”

  När tv-serien Macken sändes år 1986 började ett helt folk nynna "Man ska ha husvagn". Vi möter Claes Eriksson och Per Fritzell som berättar om hur låten Husvagn kom till, vad texten egentligen beskriver och varför pappan i husvagnsfamiljen alltid får som han vill.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-05 07:27

 • Företagshistoria: Reserven som blev ordinarie

  Företagshistoria: Reserven som blev ordinarie

  Vad är det för likhet mellan en husvagn och en burk senap? Knappast någon om vi ska vara ärliga – men båda produkterna har faktiskt saluförts under samma tak. Det och mycket annat får vi reda på när vi kliver innanför dörrarna hos Husvagnsreserven.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-06-11 07:23

 • Ställplats Bengtsfors: Nära kanalen

  Ställplats Bengtsfors: Nära kanalen

  Dalsland är kanoternas och sjöarnas landskap. Bengtsfors är en av dess populära turistorter. Nära centrum finns en ställplats för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-06-08 07:05

 • Henrikssons husvagnar: Familjeföretag i tredje generationen

  Henrikssons husvagnar: Familjeföretag i tredje generationen

  Husvagnsförsäljningen startade i en lada, bara ett stenkast ifrån familjens bostad. Sedan dess har hårt arbete och sund företagsanda banat väg för att Henrikssons Husvagnar har gjort sig ett namn i branschen. Vi hälsar på hos familjeföretaget som nu drivs i tredje generationen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-05-18 07:17

 • Hörviks Marina: Vid en liten fiskehamn

  Hörviks Marina: Vid en liten fiskehamn

  I det lilla fiskeläget Hörvik erbjuds husbilsturister fina möjligheter att övernatta vid havet. På sommaren förgyllt med bad och trevliga restauranger.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-05-14 07:24

 • Historia: Hästjobb bakom AL-KO:s expansion

  Historia: Hästjobb bakom AL-KO:s expansion

  Den verksamhet som startade i en liten bysmedja har idag vuxit till en global koncern. Vi berättar historien om AL-KO Kober, branschledande inom skräddarsydd chassitillverkning för fritidsfordon. Följ med 90 år tillbaka i tiden då historien tog sin början.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-05-10 07:47

 • Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Under det gångna året rullade kampen på gällande titeln Sveriges mest sålda husvagnsmärke 2020. I sedvanlig ordning blev det en batalj kring en trio som alla har sitt säte i trakterna kring mässtaden Jönköping – Adria, Kabe och Hobby. Inte helt otippat lyckades det förstnämnda varumärket försvara förstaplatsen från 2019.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-04-27 07:44

 • Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Deras föräldrar åkte tidigt på camping-semestrar och började sälja husvagnar redan 1966. Syskonen Bengt-Åke, Britt-Marie och Christina har sedan förvaltat sina föräldrars livsverk – och ännu en generation har nu kommit med i gänget. Det här är historien om Bengt i Örkelljunga.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-22 08:52

 • Ställplatser – en het potatis

  Ställplatser – en het potatis

  Syftet med ställplatser har på vissa håll blivit omdiskuterat. Åsikterna går isär kring om både husbilar och husvagnar bör få stå där – eller endast husbilar. Vi har låtit fem aktörer berätta bakgrunden till att endast husbilar får stå på deras ställplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-21 07:37

 • Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Varje år byggs det ungefär 100 000 husbilar på Fiat Ducato-chassin. Hur blev Ducato modellen på alla husbilstillverkares läppar – och hur arbetar Fiat för att behålla sin marknadsledande position? Vi tar ett snack med Fiat Professionals husbilsspecialist.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-20 08:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1676 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 609 fristående campingplatser och 737 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206