Fem utsökta utomhusspel

Den rutinerade testpanelen: Från vänster ses Ann-Cathrine Nyqvist, Uffe Nyqvist, Anders Frick och Britt-Marie Kratz.

Fem utsökta utomhusspel

Publicerad

Tidlösa klassiker som kubb, dart och boccia i all ära. Men vilka utomhusspel erbjuder marknaden för den som vill testa något nytt? Det vet Spelexperten.com som har låtit oss testa fem fina favoriter.

Samtliga varianter innehöll regler skrivna på svenska. Vissa spel krävde sin genomgång innan start, medan andra kunde utövas omedelbart.

Förutsättningarna var helt perfekta när vi sammanstrålade på Arkösunds Camping. Solen värmde skönt, en svag bris svepte över viken och gräsmattan var alldeles nyklippt. Nu skulle här lekas!

De fem olika förpackningarna hade Spelexperten.com skickat till oss, efter önskemålet att spelen skulle attrahera en bred målgrupp. Samtliga varianter kan spelas en mot en, eller lag mot lag. Testpanelen för dagen bestod av säsongscamparna Ann-Cathrine och Uffe Nyqvist samt Anders Frick och Britt-Marie Kratz.

Denna kvartett får ses som mycket rutinerad i sammanhanget, då de under flera decennier har roat sig med olika utomhusspel på campingen.

De fem utgåvorna testades och betygsattes utifrån skalan 1–5, där en högre siffra innebar högre underhållningsvärde. Poängen räknades sedan samman och dividerades med antalet deltagare (4). Spelen kunde alltså få 5 poäng som mest och 1 poäng som minst. Så här gick det.

Vill du testa?

Spelexperten.com saluförs de fem favoriter som vi har testat samt mängder av andra utomhusspel, sällskapsspel, spelbord och pussel.

Rollors Family

Tillverkare: BEX
Cirkapris: 399 kr

Kortfattad spelbeskrivning: Här gäller det att rulla diskarna närmast målpinnen. Dock måste du placera din disk minst 1,5 meter från målpinnen för att få poäng (snöret som sitter fast i målpinnen är till för att mäta med). Siffran på disken som ligger närmast pinnen ger motsvarande antal poäng. Först till 21 poäng vinner.

Betyg: 3,5


Kommentarer från testpanelen
: Det gick snabbt och enkelt att komma igång tack vare enkla
regler och få beståndsdelar. Kul och lite ovanlig idé att man ska rulla fram sina diskar på högkant, det krävde sin teknik och precision. Passar alla åldrar.

Tournament of Knights

(Riddarspelet)
Tillverkare: BEX. Cirkapris: 439 kr

Kortfattad spelbeskrivning: Spelas i två olika moment, från två olika "baslinjer". Först försöker du kasta och placera dina klot innanför de tre uppspända trianglarna. När du eller ditt lag har placerat ett klot inom varje triangel har ni slagläge. Ni byter då baslinje och ska nu kasta kloten mot motståndarnas pjäser. Målet är att fälla riddarna först och damen sist. Det lag som först lyckas med det vinner.

Betyg: 2,75


Kommentarer från testpanelen
: Lite bökigt att komma igång och lära sig alla regler. Kul med två
olika moment, det är lite ovanligt. Kan bli roligare när man har lärt sig reglerna utantill.

Mölkky

Tillverkare: Tactic. Cirkapris: 348 kr

Kortfattad spelbeskrivning: Fäll käglor med kastpinnen och samla poäng! Lägg ner flera pjäser samtidigt och du får lika många poäng som antalet du nyss har fällt. Om du däremot lyckas få ner en enda kägla är det siffran på den individen som ger motsvarande antal poäng. Från början är alla käglor hopställda men i takt med att de faller sprids de ut – och då blir det enklare att få ner enskilda pjäser. Den som först får exakt 50 poäng vinner.

Betyg: 4,75


Kommentarer från testpanelen
: Kanonbra idé, riktigt kul! Enkelt att komma igång. Ganska likt kubb. Man har nytta av att vara lite taktisk och matematisk för att komma först till 50 poäng, det finns nämligen flera olika sätt att tänka och agera på.

Spin-ladder

Tillverkare: BEX. Cirkapris: 439 kr

Kortfattad spelbeskrivning: Avgörs i tre ronder. I varje rond kastar varje deltagare sina tre spinnbollar separat – med målet att komma först till 21 poäng. Träff på övre steget ger 3 poäng, mellersta steget 2 poäng och det nedre steget 1 poäng. Alla tre spinnbollar på samma steg ger 1 bonuspoäng.

Betyg: 4,25


Kommentarer från testpanelen
: Krävde montering med stjärnskruvmejsel och de medföljande skruvarna innan man kom igång. Roligt att utöva och inga avancerade regler. Lätt för alla att vara med, oavsett ålder. Barn skulle nog uppskatta detta! Man kan variera kastavståndet beroende på vilka som är med. Tar lite plats i monterad form.

Tumbling Tower Party

Tillverkare: Philos. Cirkapris: 479 kr

Kortfattad spelbeskrivning: Innan ni startar bygger ni ihop tornet med hjälp av alla träbitar. Varje deltagare turas sedan om att ta bort en bit i taget, varpå samma bit placeras längst upp i tornet av den som tog bort biten. Spelet avslutas när tornet rasar – och vinnaren är den som allra sist lade dit sin bit utan att allt kollapsade.

Betyg: 4


Kommentarer från testpanelen:
Trevligt familjespel där både stora och små kan spela tillsammans. Det blir en sorts gemenskap när alla spelare samsas om samma torn. Man måste verkligen vara stadig på handen! Enkelt att komma igång och det blir bara mer och mer spännande ju längre in i spelet man kommer.

Så här glad och tokig kan man bli av att leka en hel förmiddag!

 • Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Det var drömmen om den perfekta husvagnen som fick Bengt Bengtsson att ta fram skissblocket. Resultatet blev Sveland, en svensk vagn som tillverkades i England och såldes i 500 exemplar. Så här gick det till när en svensk visionär gjorde dröm till verklighet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-12 07:35

 • Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Startskottet kom genom ett handslag på en camping under 1960-talet. Idag är KAMA Fritid en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn. Vi låter företagets vd göra en historisk tillbakablick och samtidigt ta en titt i framtidskikaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-20 07:10

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

 • Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Thule är idag ett välkänt varumärke, inte minst för folk med husbil och husvagn. Men visste du att företagets första produkt var en gäddsax? Här berättar vi historien om Thule – från starten i Hillerstorp till förändringsresan mot sport- och fritidsbranschen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-20 07:06

 • Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-19 07:00

 • Samba firar 70-årsjubileum!

  Samba firar 70-årsjubileum!

  För 70 år sedan presenterade Volkswagen en åttasitsig minibuss vid den internationella bilutställningen IAA i tyska Frankfurt am Main. Idag är den här VW-bussen internationellt känd som "Samba", och i Sverige som "lyxbussen".

  Artikel Redaktionen, 2021-08-18 07:01

 • Historik Tabbert: Endast det bästa

  Historik Tabbert: Endast det bästa

  Det tyska lyxmärket Tabbert har en speciell framtoning. Den elfenbensvita karossen och den "bombastiska" inredningen med äkta trä och små krusiduller kan nog de flesta erfarna campare känna igen.

  Artikel Johan Persson, 2021-08-16 06:33

 • Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Göta Holme är bara för husbilar, men det är en alldeles utmärkt ställplats att övernatta på när man far längs Inlandsvägen.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-08-13 07:25

 • MKP Petit – en dansk charmör

  MKP Petit – en dansk charmör

  Danska MKP Petit är charmig som få andra vagnar, och har dessutom många kluriga lösningar. Martin och Maggan Olofsson från Falkenberg använder sin husvagn så ofta de kan och givetvis bakom sin VW – bilen som vagnen byggdes för.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-08-10 07:45

 • Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Att bo på taket till sin bil har blivit trendigt igen. Men ursprunget kom faktiskt från Östtyskland. Och fortfarande finns det entusiaster som vårdar sina original, 30 år efter att tillverkningen lades ner. Dachzelt är inte bara nostalgi, det är också historien om en folkrörelse som DDR-regimen inte kunde stoppa.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2021-08-02 07:16

 • Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  När alla stjärnor står rätt kan det hända häftiga grejer. För Christian och Mathias Forsberg skulle branschkunniga föräldrar, en vältajmad lågkonjunktur och en ohygglig drivkraft lägga grunden till en sällan skådad expansion. Här är historien om Forsbergs Fritidscenter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-21 07:58

 • Glamping – bekvämt och med stil

  Glamping – bekvämt och med stil

  Vill du campa med klass utan besvär och samtidigt komma nära naturen med minimal ansträngning? Då kan kanske glamping vara något för dig?

  Artikel Peter Fredberg, 2021-07-15 07:53

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206