Historik: ”Man ska ha husvagn”

Publicerad: 2021-07-05   Uppdaterad: 2023-04-18

När tv-serien Macken sändes år 1986 började ett helt folk nynna "Man ska ha husvagn". Vi möter Claes Eriksson och Per Fritzell som berättar om hur låten Husvagn kom till, vad texten egentligen beskriver och varför pappan i husvagnsfamiljen alltid får som han vill.

Vinden pinar och regnet öser ner på campingen i Skåne sommaren 1966. Familjen Eriksson har just anlänt med sitt nyinköpta tält av modell XL, förpackat i tre stora säckar.

– Pappa hann bara plocka fram bruksanvisningen innan den blåste sönder och flög all världens väg, minns Claes Eriksson. Vi fick improvisera fram monteringen, och när tältet väl stod på plats var vi tvungna att gräva kanaler för att leda bort regnvattnet.

Ett drygt decennium därpå är Claes på väg mot en ny camping. Denna gång tillsammans med sin dåvarande fru och deras två små barn. På släp har de en hyrd Cabbyvagn och nu väntar två veckors semester. Tanken är att husvagnen ska bli ett lyft jämfört med ungdomens tältsemestrar. Men i efterhand kommer Claes att beskriva Ölandstrippen 1979 som sin ”första och sista husvagnssemester”.

Historik: ”Man ska ha husvagn”
35 år efter megasuccén, berättar Claes Eriksson om hur låten kom till.

– Det var inte så fantastiskt med husvagn som många hade sagt. Det var snarare bökigt att köra och backa med det där ”åbäket” – och ständigt behöva hålla koll på spillvattnet. Jag toppade semestern med att rigga ett foto på vårt och våra vänners husvagnsekipage. Senare upptäckte jag att det inte hade funnits någon film i kameran.

Väl på hemmaplan skriver Claes sången (Man ska ha) Husvagn, som en slags parodi på livet i hus på hjul.

– En harmlös låt skriven utan några som helst ambitioner att ta heder och ära av folk som tycker om husvagnar. Jag gillar särskilt meningen ”Man blir trygg och låst och fri”. Det är något svenskt över det där, man upplever sig fri men ändå gör man samma sak hela tiden.

Återkommande ger också texten en elegant satirisk skildring av hur husvagnsfamiljen stannar fem minuter här, och fem minuter där.

– Då när låten skrevs upplevde jag att resandet med husvagn var omgivet av en slags rastlöshet, det gick ut på att se så mycket som möjligt.

Några år senare skriver Claes manus till Galenskaparna och After Shaves tv-serie Macken. Då kommer han att tänka på Husvagn, som tidigare har framförts av Claes lillebror Anders i radioserien Översyn av etablissemanget. Det är dock nära att Husvagn aldrig blir en del av tv-serien.

– Övriga medlemmar tyckte att låten var riktigt dålig. Jag trodde dock på min idé med familjen i likadana träningsoveraller. Efter en hel del dividerande och korrigeringar hittade vi rätt, berättar Claes.

Historik: ”Man ska ha husvagn”
Milton och hans fru Eivor, drar loss med ”Man ska ha husvagn”, på Roy & Rogers mack.

Macken sänds hösten 1986 och blir en riktig dundersuccé. Miljontals tv-tittare fascineras av livet på Roy & Rogers mack och kunderna som gästar den.

– Pappan i husvagnsfamiljen är en sådan som alltid får sin vilja igenom, även om han uttrycker den på ett otroligt tafatt sätt. Han ger sig aldrig, så övriga familjen får finna sig i att dansa efter hans pipa. Per (Fritzell) gestaltar pappa Milton fantastiskt bra, säger Claes.  

– Jag vet inte hur många tusen gånger jag har framträtt med Husvagn genom åren, men jag älskar det fortfarande! Milton har ju ingen taktkänsla, han dansar i en takt och sjunger i en annan. Det kan vara lite lurigt ibland, berättar Per, som under fjolåret uppträdde med den egna föreställningen ”Fredagsmys eller Ska vi ha chips?” med husvagnskuliss på scenen och Husvagn på låtlistan.

Per och Claes menar att publiken alltid har haft ett kärleksfullt förhållande till Husvagnssången.

– Jag tror Claes lyckades fånga något fint och typiskt svenskt när han skrev den – det finns en stor igenkänningsfaktor i det enkla. Många av oss behöver inte gå i smoking på Franska rivieran, utan nöjer oss med husvagnssemester och träningsoverall. Själv seglar jag och ser stora likheter med husvagnslivet – även om seglare gärna låter påskina att segling är lite ”tjusigare”, säger Per.

– När jag för några år sedan klippte föreställningen ”Macken – TV-serien på scen”, kunde jag se på publikbilderna hur många sjöng med i Husvagn. Publikens oerhörda engagemang gjorde mig nästan tårögd, säger Claes.

Mer om Husvagn och Macken


• Barnen i husvagnsfamiljen skulle från början ha spelats av Peter Rangmar och Knut Agnred. ”Men det såg för jävligt ut så vi fick tänka om”, säger Claes.

• Inspirationen till husvagnsfamiljens klädstil hämtade Claes från 60-talets tältsemestrar. ”Det var husvagnsfolk som spelade badminton och gick och handlade i likadana träningsoveraller, precis som om de hade köpt ett familjekit med kläder.”

• Det sista avsnittet av Macken hade drygt 3,6 miljoner tittare.

• Flera av låtarna i tv-serien hamnade på Svensktoppen.

• På Claes Erikssons 50-årsfest fick ett antal gäster övernatta i husvagn. En av dem var Per Fritzell, som även fick framföra Husvagnslåten ackompanjerad av Claes som spelade melodin på ett positiv.

Rulla till toppen