Historik: ”Man ska ha husvagn”

Milton, hans fru Eivor och barnen fick hela svenska folket att nynna "man ska ha husvagn". /// FOTO: Kulturtuben

Historik: ”Man ska ha husvagn”

Publicerad

När tv-serien Macken sändes år 1986 började ett helt folk nynna "Man ska ha husvagn". Vi möter Claes Eriksson och Per Fritzell som berättar om hur låten Husvagn kom till, vad texten egentligen beskriver och varför pappan i husvagnsfamiljen alltid får som han vill.

Vinden pinar och regnet öser ner på campingen i Skåne sommaren 1966. Familjen Eriksson har just anlänt med sitt nyinköpta tält av modell XL, förpackat i tre stora säckar.

– Pappa hann bara plocka fram bruksanvisningen innan den blåste sönder och flög all världens väg, minns Claes Eriksson. Vi fick improvisera fram monteringen, och när tältet väl stod på plats var vi tvungna att gräva kanaler för att leda bort regnvattnet.

Ett drygt decennium därpå är Claes på väg mot en ny camping. Denna gång tillsammans med sin dåvarande fru och deras två små barn. På släp har de en hyrd Cabbyvagn och nu väntar två veckors semester. Tanken är att husvagnen ska bli ett lyft jämfört med ungdomens tältsemestrar. Men i efterhand kommer Claes att beskriva Ölandstrippen 1979 som sin "första och sista husvagnssemester".

35 år efter megasuccén, berättar Claes Eriksson om hur låten kom till.

– Det var inte så fantastiskt med husvagn som många hade sagt. Det var snarare bökigt att köra och backa med det där "åbäket" – och ständigt behöva hålla koll på spillvattnet. Jag toppade semestern med att rigga ett foto på vårt och våra vänners husvagnsekipage. Senare upptäckte jag att det inte hade funnits någon film i kameran.

Väl på hemmaplan skriver Claes sången (Man ska ha) Husvagn, som en slags parodi på livet i hus på hjul.

– En harmlös låt skriven utan några som helst ambitioner att ta heder och ära av folk som tycker om husvagnar. Jag gillar särskilt meningen "Man blir trygg och låst och fri". Det är något svenskt över det där, man upplever sig fri men ändå gör man samma sak hela tiden.

Återkommande ger också texten en elegant satirisk skildring av hur husvagnsfamiljen stannar fem minuter här, och fem minuter där.

– Då när låten skrevs upplevde jag att resandet med husvagn var omgivet av en slags rastlöshet, det gick ut på att se så mycket som möjligt.

Några år senare skriver Claes manus till Galenskaparna och After Shaves tv-serie Macken. Då kommer han att tänka på Husvagn, som tidigare har framförts av Claes lillebror Anders i radioserien Översyn av etablissemanget. Det är dock nära att Husvagn aldrig blir en del av tv-serien.

– Övriga medlemmar tyckte att låten var riktigt dålig. Jag trodde dock på min idé med familjen i likadana träningsoveraller. Efter en hel del dividerande och korrigeringar hittade vi rätt, berättar Claes.

Milton och hans fru Eivor, drar loss med "Man ska ha husvagn", på Roy & Rogers mack.

Macken sänds hösten 1986 och blir en riktig dundersuccé. Miljontals tv-tittare fascineras av livet på Roy & Rogers mack och kunderna som gästar den.

– Pappan i husvagnsfamiljen är en sådan som alltid får sin vilja igenom, även om han uttrycker den på ett otroligt tafatt sätt. Han ger sig aldrig, så övriga familjen får finna sig i att dansa efter hans pipa. Per (Fritzell) gestaltar pappa Milton fantastiskt bra, säger Claes.  

– Jag vet inte hur många tusen gånger jag har framträtt med Husvagn genom åren, men jag älskar det fortfarande! Milton har ju ingen taktkänsla, han dansar i en takt och sjunger i en annan. Det kan vara lite lurigt ibland, berättar Per, som under fjolåret uppträdde med den egna föreställningen "Fredagsmys eller Ska vi ha chips?" med husvagnskuliss på scenen och Husvagn på låtlistan.

Per och Claes menar att publiken alltid har haft ett kärleksfullt förhållande till Husvagnssången.

– Jag tror Claes lyckades fånga något fint och typiskt svenskt när han skrev den – det finns en stor igenkänningsfaktor i det enkla. Många av oss behöver inte gå i smoking på Franska rivieran, utan nöjer oss med husvagnssemester och träningsoverall. Själv seglar jag och ser stora likheter med husvagnslivet – även om seglare gärna låter påskina att segling är lite "tjusigare", säger Per.

– När jag för några år sedan klippte föreställningen "Macken – TV-serien på scen", kunde jag se på publikbilderna hur många sjöng med i Husvagn. Publikens oerhörda engagemang gjorde mig nästan tårögd, säger Claes.

Mer om Husvagn och Macken


• Barnen i husvagnsfamiljen skulle från början ha spelats av Peter Rangmar och Knut Agnred. ”Men det såg för jävligt ut så vi fick tänka om”, säger Claes.

• Inspirationen till husvagnsfamiljens klädstil hämtade Claes från 60-talets tältsemestrar. ”Det var husvagnsfolk som spelade badminton och gick och handlade i likadana träningsoveraller, precis som om de hade köpt ett familjekit med kläder.”

• Det sista avsnittet av Macken hade drygt 3,6 miljoner tittare.

• Flera av låtarna i tv-serien hamnade på Svensktoppen.

• På Claes Erikssons 50-årsfest fick ett antal gäster övernatta i husvagn. En av dem var Per Fritzell, som även fick framföra Husvagnslåten ackompanjerad av Claes som spelade melodin på ett positiv.

 • Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  När alla stjärnor står rätt kan det hända häftiga grejer. För Christian och Mathias Forsberg skulle branschkunniga föräldrar, en vältajmad lågkonjunktur och en ohygglig drivkraft lägga grunden till en sällan skådad expansion. Här är historien om Forsbergs Fritidscenter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-21 07:58

 • Glamping – bekvämt och med stil

  Glamping – bekvämt och med stil

  Vill du campa med klass utan besvär och samtidigt komma nära naturen med minimal ansträngning? Då kan kanske glamping vara något för dig?

  Artikel Peter Fredberg, 2021-07-15 07:53

 • Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  I en glänta i skogen kan husbilarna stå på rad och vi fordonsägare kan blicka ut mot de anrika slussarna vid Bjurbäcken. Helt klart ett populärt övernattningsställe på sommaren.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-07-12 07:29

 • De trampar och campar – med en cykelhusvagn

  De trampar och campar – med en cykelhusvagn

  En hemmabyggd husvagn som dras fram med hjälp av tramptag och jävlar anamma. Är det en kommande trend vi ser, eller är konstruktörerna helt ute och cyklar? Vi har träffat Louise och Mario Andrade som har byggt sin egen cykelhusvagn.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-08 07:08

 • Ställplats Huskvarna – vid kristallklart vatten

  Ställplats Huskvarna – vid kristallklart vatten

  Ett perfekt stopp för resenärer längs E4:an och ett utmärkt ställe att stanna på om det är badväder. Bara några steg från ställplatsen väntar en sandstrand och Vätterns kristallklara vatten.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-07-06 07:07

 • Fem utsökta utomhusspel

  Fem utsökta utomhusspel

  Tidlösa klassiker som kubb, dart och boccia i all ära. Men vilka utomhusspel erbjuder marknaden för den som vill testa något nytt? Det vet Spelexperten.com som har låtit oss testa fem fina favoriter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-06-17 07:16

 • Företagshistoria: Reserven som blev ordinarie

  Företagshistoria: Reserven som blev ordinarie

  Vad är det för likhet mellan en husvagn och en burk senap? Knappast någon om vi ska vara ärliga – men båda produkterna har faktiskt saluförts under samma tak. Det och mycket annat får vi reda på när vi kliver innanför dörrarna hos Husvagnsreserven.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-06-11 07:23

 • Ställplats Bengtsfors: Nära kanalen

  Ställplats Bengtsfors: Nära kanalen

  Dalsland är kanoternas och sjöarnas landskap. Bengtsfors är en av dess populära turistorter. Nära centrum finns en ställplats för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-06-08 07:05

 • Henrikssons husvagnar: Familjeföretag i tredje generationen

  Henrikssons husvagnar: Familjeföretag i tredje generationen

  Husvagnsförsäljningen startade i en lada, bara ett stenkast ifrån familjens bostad. Sedan dess har hårt arbete och sund företagsanda banat väg för att Henrikssons Husvagnar har gjort sig ett namn i branschen. Vi hälsar på hos familjeföretaget som nu drivs i tredje generationen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-05-18 07:17

 • Hörviks Marina: Vid en liten fiskehamn

  Hörviks Marina: Vid en liten fiskehamn

  I det lilla fiskeläget Hörvik erbjuds husbilsturister fina möjligheter att övernatta vid havet. På sommaren förgyllt med bad och trevliga restauranger.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-05-14 07:24

 • Historia: Hästjobb bakom AL-KO:s expansion

  Historia: Hästjobb bakom AL-KO:s expansion

  Den verksamhet som startade i en liten bysmedja har idag vuxit till en global koncern. Vi berättar historien om AL-KO Kober, branschledande inom skräddarsydd chassitillverkning för fritidsfordon. Följ med 90 år tillbaka i tiden då historien tog sin början.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-05-10 07:47

 • Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Under det gångna året rullade kampen på gällande titeln Sveriges mest sålda husvagnsmärke 2020. I sedvanlig ordning blev det en batalj kring en trio som alla har sitt säte i trakterna kring mässtaden Jönköping – Adria, Kabe och Hobby. Inte helt otippat lyckades det förstnämnda varumärket försvara förstaplatsen från 2019.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-04-27 07:44

 • Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Deras föräldrar åkte tidigt på camping-semestrar och började sälja husvagnar redan 1966. Syskonen Bengt-Åke, Britt-Marie och Christina har sedan förvaltat sina föräldrars livsverk – och ännu en generation har nu kommit med i gänget. Det här är historien om Bengt i Örkelljunga.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-22 08:52

 • Ställplatser – en het potatis

  Ställplatser – en het potatis

  Syftet med ställplatser har på vissa håll blivit omdiskuterat. Åsikterna går isär kring om både husbilar och husvagnar bör få stå där – eller endast husbilar. Vi har låtit fem aktörer berätta bakgrunden till att endast husbilar får stå på deras ställplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-21 07:37

 • Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Varje år byggs det ungefär 100 000 husbilar på Fiat Ducato-chassin. Hur blev Ducato modellen på alla husbilstillverkares läppar – och hur arbetar Fiat för att behålla sin marknadsledande position? Vi tar ett snack med Fiat Professionals husbilsspecialist.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-20 08:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1676 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 609 fristående campingplatser och 737 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206