Historik: ”Man ska ha husvagn”

Milton, hans fru Eivor och barnen fick hela svenska folket att nynna "man ska ha husvagn". /// FOTO: Kulturtuben

Historik: ”Man ska ha husvagn”

Publicerad

När tv-serien Macken sändes år 1986 började ett helt folk nynna "Man ska ha husvagn". Vi möter Claes Eriksson och Per Fritzell som berättar om hur låten Husvagn kom till, vad texten egentligen beskriver och varför pappan i husvagnsfamiljen alltid får som han vill.

Vinden pinar och regnet öser ner på campingen i Skåne sommaren 1966. Familjen Eriksson har just anlänt med sitt nyinköpta tält av modell XL, förpackat i tre stora säckar.

– Pappa hann bara plocka fram bruksanvisningen innan den blåste sönder och flög all världens väg, minns Claes Eriksson. Vi fick improvisera fram monteringen, och när tältet väl stod på plats var vi tvungna att gräva kanaler för att leda bort regnvattnet.

Ett drygt decennium därpå är Claes på väg mot en ny camping. Denna gång tillsammans med sin dåvarande fru och deras två små barn. På släp har de en hyrd Cabbyvagn och nu väntar två veckors semester. Tanken är att husvagnen ska bli ett lyft jämfört med ungdomens tältsemestrar. Men i efterhand kommer Claes att beskriva Ölandstrippen 1979 som sin "första och sista husvagnssemester".

35 år efter megasuccén, berättar Claes Eriksson om hur låten kom till.

– Det var inte så fantastiskt med husvagn som många hade sagt. Det var snarare bökigt att köra och backa med det där "åbäket" – och ständigt behöva hålla koll på spillvattnet. Jag toppade semestern med att rigga ett foto på vårt och våra vänners husvagnsekipage. Senare upptäckte jag att det inte hade funnits någon film i kameran.

Väl på hemmaplan skriver Claes sången (Man ska ha) Husvagn, som en slags parodi på livet i hus på hjul.

– En harmlös låt skriven utan några som helst ambitioner att ta heder och ära av folk som tycker om husvagnar. Jag gillar särskilt meningen "Man blir trygg och låst och fri". Det är något svenskt över det där, man upplever sig fri men ändå gör man samma sak hela tiden.

Återkommande ger också texten en elegant satirisk skildring av hur husvagnsfamiljen stannar fem minuter här, och fem minuter där.

– Då när låten skrevs upplevde jag att resandet med husvagn var omgivet av en slags rastlöshet, det gick ut på att se så mycket som möjligt.

Några år senare skriver Claes manus till Galenskaparna och After Shaves tv-serie Macken. Då kommer han att tänka på Husvagn, som tidigare har framförts av Claes lillebror Anders i radioserien Översyn av etablissemanget. Det är dock nära att Husvagn aldrig blir en del av tv-serien.

– Övriga medlemmar tyckte att låten var riktigt dålig. Jag trodde dock på min idé med familjen i likadana träningsoveraller. Efter en hel del dividerande och korrigeringar hittade vi rätt, berättar Claes.

Milton och hans fru Eivor, drar loss med "Man ska ha husvagn", på Roy & Rogers mack.

Macken sänds hösten 1986 och blir en riktig dundersuccé. Miljontals tv-tittare fascineras av livet på Roy & Rogers mack och kunderna som gästar den.

– Pappan i husvagnsfamiljen är en sådan som alltid får sin vilja igenom, även om han uttrycker den på ett otroligt tafatt sätt. Han ger sig aldrig, så övriga familjen får finna sig i att dansa efter hans pipa. Per (Fritzell) gestaltar pappa Milton fantastiskt bra, säger Claes.  

– Jag vet inte hur många tusen gånger jag har framträtt med Husvagn genom åren, men jag älskar det fortfarande! Milton har ju ingen taktkänsla, han dansar i en takt och sjunger i en annan. Det kan vara lite lurigt ibland, berättar Per, som under fjolåret uppträdde med den egna föreställningen "Fredagsmys eller Ska vi ha chips?" med husvagnskuliss på scenen och Husvagn på låtlistan.

Per och Claes menar att publiken alltid har haft ett kärleksfullt förhållande till Husvagnssången.

– Jag tror Claes lyckades fånga något fint och typiskt svenskt när han skrev den – det finns en stor igenkänningsfaktor i det enkla. Många av oss behöver inte gå i smoking på Franska rivieran, utan nöjer oss med husvagnssemester och träningsoverall. Själv seglar jag och ser stora likheter med husvagnslivet – även om seglare gärna låter påskina att segling är lite "tjusigare", säger Per.

– När jag för några år sedan klippte föreställningen "Macken – TV-serien på scen", kunde jag se på publikbilderna hur många sjöng med i Husvagn. Publikens oerhörda engagemang gjorde mig nästan tårögd, säger Claes.

Mer om Husvagn och Macken


• Barnen i husvagnsfamiljen skulle från början ha spelats av Peter Rangmar och Knut Agnred. ”Men det såg för jävligt ut så vi fick tänka om”, säger Claes.

• Inspirationen till husvagnsfamiljens klädstil hämtade Claes från 60-talets tältsemestrar. ”Det var husvagnsfolk som spelade badminton och gick och handlade i likadana träningsoveraller, precis som om de hade köpt ett familjekit med kläder.”

• Det sista avsnittet av Macken hade drygt 3,6 miljoner tittare.

• Flera av låtarna i tv-serien hamnade på Svensktoppen.

• På Claes Erikssons 50-årsfest fick ett antal gäster övernatta i husvagn. En av dem var Per Fritzell, som även fick framföra Husvagnslåten ackompanjerad av Claes som spelade melodin på ett positiv.

 • Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Det var drömmen om den perfekta husvagnen som fick Bengt Bengtsson att ta fram skissblocket. Resultatet blev Sveland, en svensk vagn som tillverkades i England och såldes i 500 exemplar. Så här gick det till när en svensk visionär gjorde dröm till verklighet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-12 07:35

 • Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Startskottet kom genom ett handslag på en camping under 1960-talet. Idag är KAMA Fritid en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn. Vi låter företagets vd göra en historisk tillbakablick och samtidigt ta en titt i framtidskikaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-20 07:10

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

 • Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Thule är idag ett välkänt varumärke, inte minst för folk med husbil och husvagn. Men visste du att företagets första produkt var en gäddsax? Här berättar vi historien om Thule – från starten i Hillerstorp till förändringsresan mot sport- och fritidsbranschen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-20 07:06

 • Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-19 07:00

 • Samba firar 70-årsjubileum!

  Samba firar 70-årsjubileum!

  För 70 år sedan presenterade Volkswagen en åttasitsig minibuss vid den internationella bilutställningen IAA i tyska Frankfurt am Main. Idag är den här VW-bussen internationellt känd som "Samba", och i Sverige som "lyxbussen".

  Artikel Redaktionen, 2021-08-18 07:01

 • Historik Tabbert: Endast det bästa

  Historik Tabbert: Endast det bästa

  Det tyska lyxmärket Tabbert har en speciell framtoning. Den elfenbensvita karossen och den "bombastiska" inredningen med äkta trä och små krusiduller kan nog de flesta erfarna campare känna igen.

  Artikel Johan Persson, 2021-08-16 06:33

 • Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Göta Holme är bara för husbilar, men det är en alldeles utmärkt ställplats att övernatta på när man far längs Inlandsvägen.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-08-13 07:25

 • MKP Petit – en dansk charmör

  MKP Petit – en dansk charmör

  Danska MKP Petit är charmig som få andra vagnar, och har dessutom många kluriga lösningar. Martin och Maggan Olofsson från Falkenberg använder sin husvagn så ofta de kan och givetvis bakom sin VW – bilen som vagnen byggdes för.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-08-10 07:45

 • Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Att bo på taket till sin bil har blivit trendigt igen. Men ursprunget kom faktiskt från Östtyskland. Och fortfarande finns det entusiaster som vårdar sina original, 30 år efter att tillverkningen lades ner. Dachzelt är inte bara nostalgi, det är också historien om en folkrörelse som DDR-regimen inte kunde stoppa.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2021-08-02 07:16

 • Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  När alla stjärnor står rätt kan det hända häftiga grejer. För Christian och Mathias Forsberg skulle branschkunniga föräldrar, en vältajmad lågkonjunktur och en ohygglig drivkraft lägga grunden till en sällan skådad expansion. Här är historien om Forsbergs Fritidscenter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-21 07:58

 • Glamping – bekvämt och med stil

  Glamping – bekvämt och med stil

  Vill du campa med klass utan besvär och samtidigt komma nära naturen med minimal ansträngning? Då kan kanske glamping vara något för dig?

  Artikel Peter Fredberg, 2021-07-15 07:53

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206