Friheten. Det är den som lockar mest med det mobila levernet på cykelsadeln, i alla fall enligt makarna Louise och Mario. Genom åren har de gjort cykelresor genom Norge, Danmark och Sverige – och en gång trampade de ända ner till Wien.
En sak har de dock saknat på sina resor, nämligen att ha tillgång till ett litet krypin. Tält i alla ära, men ett sådant tar tid att montera och måste dessutom rivas och packas ned efter varje användningstillfälle. I jakt på en smidigare lösning började paret leta på nätet.
– På YouTube fann vi ett par som hade byggt en cykelhusvagn. Den såg så gullig ut och vi blev direkt sugna på att bygga en egen, berättar Louise, som vid det tillfället bodde i Norge tillsammans med Mario.

Efter att ha surfat på Norges motsvarighet till Blocket och funderat ut en lämplig planlösning, kunde bygget påbörjas våren 2020. Paret tillverkade hela vagnen med hjälp av material som Mario hade sparat sedan tidigare, plus tre gamla bokhyllor och ett furubord. De behövde endast köpa skruv och lack till en kostnad av 200 kronor. Enligt Louise var det inte alls särskilt svårt att bygga en cykelhusvagn.
– Vi gjorde först en stomme av träreglar på vilken vi monterade hjul från en mountainbike samt den ställning som fästs i cykeln. Sedan byggde vi både tak och väggar av pärlspont som vi tog från bok-
hyllornas baksidor. Därefter fick vi silikontäta allt och stryka på våtlack i flera omgångar. Eftersom pärlspont är ett ganska lätt material väger cykelhusvagnen endast 60 kilo, berättar Louise.
Utvändigt mäter ekipaget cirka 190 x 110 centimeter. Vagnen har dörr, ett konventionellt fönster, ett takfönster samt en lucka baktill. Sängen består av en skumgummimadrass och ovanför dess fotända finns en hylla med kökstillbehör, vilka nås både in- och utifrån via luckan.

– Vi har minimerat alla mått för att vagnen ska ta liten plats på vägen; sängen mäter exempelvis bara 185 x 105 centimeter. Vi ville även ha möjlighet att laga mat både inomhus och utomhus, det är därför vi har gjort luckan baktill där vi kan ha gasolköket, berättar Mario.
Premiärturen gick till en sjö i närheten av bostaden.
– Med cykelhusvagnen på släp blev det en helt ny grej! Vi grillade, tog en siesta och kokade kaffe i vårt nya kök. Under den turen kände vi oss helt självständiga och ännu friare än tidigare. Insikten slog oss att vi på ett miljövänligt sätt kan ta oss nästan vart vi vill. Det var häftigt, berättar Louise.


Det finns dock ett tillfälle då cykelhusvagnen inte är lika uppskattad som annars. Föreställ dig hur kämpigt det kan vara att cykla i vissa ”elaka” uppförsbackar. Klar? Visualisera då att du hänger på ett släp som väger runt 80 kg med packning.
– Vi brukar turas om att cykla med vagnen i uppförsbackarna. Dock vill jag tillägga att det faktiskt inte är så mycket jobbigare att cykla med den, jämfört med de packningar vi har släpat på tidigare. Däremot behöver man ta det försiktigt i nedförsbackar och bromsa hela tiden, säger Mario.
I höstas flyttade Louise och Mario till Sverige. Här gav de sig ut på en 130 kilometers cykeltur i Småland under fyra dagar. Gensvaret från omgivningen lät inte vänta på sig.
– Det tog lite längre tid än vanligt att ta sig fram med cykelhusvagnen, eftersom den skapade så stor uppmärksamhet. Många blev väldigt glada över att se vårt ekipage och ville stanna och prata med oss, berättar Louise.
Planen på sikt är att hälsa på Marios släktingar i norra Spanien. Ett häftigt projekt att kunna ro iland med endast muskelkraft och ett hemmabyggt hus på hjul.


LOUISE OCH MARIO ANDRADE
Bor: I Fliseryd i Kalmar län.
Tidigare erfarenhet av camping: Har prövat att semestra litegrann med både husvagn och husbil de senaste åren.
Bästa minne från cykelsemester: När vi övernattade i en stor lövskog i Tjeckien eller när vi cyklade genom alla söta byar i Polen. Att cykla genom Wien på kvällen, med husen som färgades orange av solnedgången, var också häftigt och otroligt vackert.
Tips till andra cykelentusiaster: Kolla upp EuroVelo.com, ett EU-finansierat cykelprojekt som har utvecklat ett antal olika cykelrutter genom Europa. Dessa cykelbanor är nästan som egna små ”motorvägar” som i princip är fria från biltrafik.
Framtidsplaner: Testa en alldeles nybyggd cykelhusvagn som mäter 3 x 1,4 meter och som dessutom är isolerad. På sikt ska den även förses med solpanel.