De trampar och campar – med en cykelhusvagn

Inte så underligt att cykelturerna tar längre tid än väntat. Vem vill inte stoppa Louise och Mario Andrade för en pratstund?

De trampar och campar – med en cykelhusvagn

Publicerad

En hemmabyggd husvagn som dras fram med hjälp av tramptag och jävlar anamma. Är det en kommande trend vi ser, eller är konstruktörerna helt ute och cyklar? Vi har träffat Louise och Mario Andrade som har byggt sin egen cykelhusvagn.

Friheten. Det är den som lockar mest med det mobila levernet på cykelsadeln, i alla fall enligt makarna Louise och Mario. Genom åren har de gjort cykelresor genom Norge, Danmark och Sverige – och en gång trampade de ända ner till Wien.

En sak har de dock saknat på sina resor, nämligen att ha tillgång till ett litet krypin. Tält i alla ära, men ett sådant tar tid att montera och måste dessutom rivas och packas ned efter varje användningstillfälle. I jakt på en smidigare lösning började paret leta på nätet.

– På YouTube fann vi ett par som hade byggt en cykelhusvagn. Den såg så gullig ut och vi blev direkt sugna på att bygga en egen, berättar Louise, som vid det tillfället bodde i Norge tillsammans med Mario.

Med cykelhusvagn blir det alltid fricampande som gäller, eller? Håll med om att det ser mysigt ut!

Efter att ha surfat på Norges motsvarighet till Blocket och funderat ut en lämplig planlösning, kunde bygget påbörjas våren 2020. Paret tillverkade hela vagnen med hjälp av material som Mario hade sparat sedan tidigare, plus tre gamla bokhyllor och ett furubord. De behövde endast köpa skruv och lack till en kostnad av 200 kronor. Enligt Louise var det inte alls särskilt svårt att bygga en cykelhusvagn.

– Vi gjorde först en stomme av träreglar på vilken vi monterade hjul från en mountainbike samt den ställning som fästs i cykeln. Sedan byggde vi både tak och väggar av pärlspont som vi tog från bok-
hyllornas baksidor. Därefter fick vi silikontäta allt och stryka på våtlack i flera omgångar. Eftersom pärlspont är ett ganska lätt material väger cykelhusvagnen endast 60 kilo, berättar Louise. 

Utvändigt mäter ekipaget cirka 190 x 110 centimeter. Vagnen har dörr, ett konventionellt fönster, ett takfönster samt en lucka baktill. Sängen består av en skumgummimadrass och ovanför dess fotända finns en hylla med kökstillbehör, vilka nås både in- och utifrån via luckan.

Med material från tre bokhyllor och ett furubord byggdes cykelhusvagnen. Stommen består av träreglar och hjul från en MTB-cykel.

– Vi har minimerat alla mått för att vagnen ska ta liten plats på vägen; sängen mäter exempelvis bara 185 x 105 centimeter. Vi ville även ha möjlighet att laga mat både inomhus och utomhus, det är därför vi har gjort luckan baktill där vi kan ha gasolköket, berättar Mario.

Premiärturen gick till en sjö i närheten av bostaden.

– Med cykelhusvagnen på släp blev det en helt ny grej! Vi grillade, tog en siesta och kokade kaffe i vårt nya kök. Under den turen kände vi oss helt självständiga och ännu friare än tidigare. Insikten slog oss att vi på ett miljövänligt sätt kan ta oss nästan vart vi vill. Det var häftigt, berättar Louise.

Louise slipar finishen på "karossen".

Sovutrymmet mäter 185 x 105 centimeter.

Det finns dock ett tillfälle då cykelhusvagnen inte är lika uppskattad som annars. Föreställ dig hur kämpigt det kan vara att cykla i vissa "elaka" uppförsbackar. Klar? Visualisera då att du hänger på ett släp som väger runt 80 kg med packning.

– Vi brukar turas om att cykla med vagnen i uppförsbackarna. Dock vill jag tillägga att det faktiskt inte är så mycket jobbigare att cykla med den, jämfört med de packningar vi har släpat på tidigare. Däremot behöver man ta det försiktigt i nedförsbackar och bromsa hela tiden, säger Mario.

I höstas flyttade Louise och Mario till Sverige. Här gav de sig ut på en 130 kilometers cykeltur i Småland under fyra dagar. Gensvaret från omgivningen lät inte vänta på sig.

– Det tog lite längre tid än vanligt att ta sig fram med cykelhusvagnen, eftersom den skapade så stor uppmärksamhet. Många blev väldigt glada över att se vårt ekipage och ville stanna och prata med oss, berättar Louise. 

Planen på sikt är att hälsa på Marios släktingar i norra Spanien. Ett häftigt projekt att kunna ro iland med endast muskelkraft och ett hemmabyggt hus på hjul.

Mario njuter av friheten, eller är det så att han pustar ut på grund av underlaget?

LOUISE OCH MARIO ANDRADE


Bor: I Fliseryd i Kalmar län.

Tidigare erfarenhet av camping: Har prövat att semestra litegrann med både husvagn och husbil de senaste åren.

Bästa minne från cykelsemester: När vi övernattade i en stor lövskog i Tjeckien eller när vi cyklade genom alla söta byar i Polen. Att cykla genom Wien på kvällen, med husen som färgades orange av solnedgången, var också häftigt och otroligt vackert.

Tips till andra cykelentusiaster: Kolla upp EuroVelo.com, ett EU-finansierat cykelprojekt som har utvecklat ett antal olika cykelrutter genom Europa. Dessa cykelbanor är nästan som egna små ”motorvägar” som i princip är fria från biltrafik.

Framtidsplaner: Testa en alldeles nybyggd cykelhusvagn som mäter 3 x 1,4 meter och som dessutom är isolerad. På sikt ska den även förses med solpanel.

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

 • Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Thule är idag ett välkänt varumärke, inte minst för folk med husbil och husvagn. Men visste du att företagets första produkt var en gäddsax? Här berättar vi historien om Thule – från starten i Hillerstorp till förändringsresan mot sport- och fritidsbranschen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-20 07:06

 • Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-19 07:00

 • Samba firar 70-årsjubileum!

  Samba firar 70-årsjubileum!

  För 70 år sedan presenterade Volkswagen en åttasitsig minibuss vid den internationella bilutställningen IAA i tyska Frankfurt am Main. Idag är den här VW-bussen internationellt känd som "Samba", och i Sverige som "lyxbussen".

  Artikel Redaktionen, 2021-08-18 07:01

 • Historik Tabbert: Endast det bästa

  Historik Tabbert: Endast det bästa

  Det tyska lyxmärket Tabbert har en speciell framtoning. Den elfenbensvita karossen och den "bombastiska" inredningen med äkta trä och små krusiduller kan nog de flesta erfarna campare känna igen.

  Artikel Johan Persson, 2021-08-16 06:33

 • Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Göta Holme är bara för husbilar, men det är en alldeles utmärkt ställplats att övernatta på när man far längs Inlandsvägen.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-08-13 07:25

 • MKP Petit – en dansk charmör

  MKP Petit – en dansk charmör

  Danska MKP Petit är charmig som få andra vagnar, och har dessutom många kluriga lösningar. Martin och Maggan Olofsson från Falkenberg använder sin husvagn så ofta de kan och givetvis bakom sin VW – bilen som vagnen byggdes för.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-08-10 07:45

 • Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Att bo på taket till sin bil har blivit trendigt igen. Men ursprunget kom faktiskt från Östtyskland. Och fortfarande finns det entusiaster som vårdar sina original, 30 år efter att tillverkningen lades ner. Dachzelt är inte bara nostalgi, det är också historien om en folkrörelse som DDR-regimen inte kunde stoppa.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2021-08-02 07:16

 • Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  När alla stjärnor står rätt kan det hända häftiga grejer. För Christian och Mathias Forsberg skulle branschkunniga föräldrar, en vältajmad lågkonjunktur och en ohygglig drivkraft lägga grunden till en sällan skådad expansion. Här är historien om Forsbergs Fritidscenter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-21 07:58

 • Glamping – bekvämt och med stil

  Glamping – bekvämt och med stil

  Vill du campa med klass utan besvär och samtidigt komma nära naturen med minimal ansträngning? Då kan kanske glamping vara något för dig?

  Artikel Peter Fredberg, 2021-07-15 07:53

 • Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  I en glänta i skogen kan husbilarna stå på rad och vi fordonsägare kan blicka ut mot de anrika slussarna vid Bjurbäcken. Helt klart ett populärt övernattningsställe på sommaren.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-07-12 07:29

 • Ställplats Huskvarna – vid kristallklart vatten

  Ställplats Huskvarna – vid kristallklart vatten

  Ett perfekt stopp för resenärer längs E4:an och ett utmärkt ställe att stanna på om det är badväder. Bara några steg från ställplatsen väntar en sandstrand och Vätterns kristallklara vatten.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-07-06 07:07

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1680 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 740 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206