De trampar och campar – med en cykelhusvagn

Inte så underligt att cykelturerna tar längre tid än väntat. Vem vill inte stoppa Louise och Mario Andrade för en pratstund?

De trampar och campar – med en cykelhusvagn

Publicerad

En hemmabyggd husvagn som dras fram med hjälp av tramptag och jävlar anamma. Är det en kommande trend vi ser, eller är konstruktörerna helt ute och cyklar? Vi har träffat Louise och Mario Andrade som har byggt sin egen cykelhusvagn.

Friheten. Det är den som lockar mest med det mobila levernet på cykelsadeln, i alla fall enligt makarna Louise och Mario. Genom åren har de gjort cykelresor genom Norge, Danmark och Sverige – och en gång trampade de ända ner till Wien.

En sak har de dock saknat på sina resor, nämligen att ha tillgång till ett litet krypin. Tält i alla ära, men ett sådant tar tid att montera och måste dessutom rivas och packas ned efter varje användningstillfälle. I jakt på en smidigare lösning började paret leta på nätet.

– På YouTube fann vi ett par som hade byggt en cykelhusvagn. Den såg så gullig ut och vi blev direkt sugna på att bygga en egen, berättar Louise, som vid det tillfället bodde i Norge tillsammans med Mario.

Med cykelhusvagn blir det alltid fricampande som gäller, eller? Håll med om att det ser mysigt ut!

Efter att ha surfat på Norges motsvarighet till Blocket och funderat ut en lämplig planlösning, kunde bygget påbörjas våren 2020. Paret tillverkade hela vagnen med hjälp av material som Mario hade sparat sedan tidigare, plus tre gamla bokhyllor och ett furubord. De behövde endast köpa skruv och lack till en kostnad av 200 kronor. Enligt Louise var det inte alls särskilt svårt att bygga en cykelhusvagn.

– Vi gjorde först en stomme av träreglar på vilken vi monterade hjul från en mountainbike samt den ställning som fästs i cykeln. Sedan byggde vi både tak och väggar av pärlspont som vi tog från bok-
hyllornas baksidor. Därefter fick vi silikontäta allt och stryka på våtlack i flera omgångar. Eftersom pärlspont är ett ganska lätt material väger cykelhusvagnen endast 60 kilo, berättar Louise. 

Utvändigt mäter ekipaget cirka 190 x 110 centimeter. Vagnen har dörr, ett konventionellt fönster, ett takfönster samt en lucka baktill. Sängen består av en skumgummimadrass och ovanför dess fotända finns en hylla med kökstillbehör, vilka nås både in- och utifrån via luckan.

Med material från tre bokhyllor och ett furubord byggdes cykelhusvagnen. Stommen består av träreglar och hjul från en MTB-cykel.

– Vi har minimerat alla mått för att vagnen ska ta liten plats på vägen; sängen mäter exempelvis bara 185 x 105 centimeter. Vi ville även ha möjlighet att laga mat både inomhus och utomhus, det är därför vi har gjort luckan baktill där vi kan ha gasolköket, berättar Mario.

Premiärturen gick till en sjö i närheten av bostaden.

– Med cykelhusvagnen på släp blev det en helt ny grej! Vi grillade, tog en siesta och kokade kaffe i vårt nya kök. Under den turen kände vi oss helt självständiga och ännu friare än tidigare. Insikten slog oss att vi på ett miljövänligt sätt kan ta oss nästan vart vi vill. Det var häftigt, berättar Louise.

Louise slipar finishen på "karossen".

Sovutrymmet mäter 185 x 105 centimeter.

Det finns dock ett tillfälle då cykelhusvagnen inte är lika uppskattad som annars. Föreställ dig hur kämpigt det kan vara att cykla i vissa "elaka" uppförsbackar. Klar? Visualisera då att du hänger på ett släp som väger runt 80 kg med packning.

– Vi brukar turas om att cykla med vagnen i uppförsbackarna. Dock vill jag tillägga att det faktiskt inte är så mycket jobbigare att cykla med den, jämfört med de packningar vi har släpat på tidigare. Däremot behöver man ta det försiktigt i nedförsbackar och bromsa hela tiden, säger Mario.

I höstas flyttade Louise och Mario till Sverige. Här gav de sig ut på en 130 kilometers cykeltur i Småland under fyra dagar. Gensvaret från omgivningen lät inte vänta på sig.

– Det tog lite längre tid än vanligt att ta sig fram med cykelhusvagnen, eftersom den skapade så stor uppmärksamhet. Många blev väldigt glada över att se vårt ekipage och ville stanna och prata med oss, berättar Louise. 

Planen på sikt är att hälsa på Marios släktingar i norra Spanien. Ett häftigt projekt att kunna ro iland med endast muskelkraft och ett hemmabyggt hus på hjul.

Mario njuter av friheten, eller är det så att han pustar ut på grund av underlaget?

LOUISE OCH MARIO ANDRADE


Bor: I Fliseryd i Kalmar län.

Tidigare erfarenhet av camping: Har prövat att semestra litegrann med både husvagn och husbil de senaste åren.

Bästa minne från cykelsemester: När vi övernattade i en stor lövskog i Tjeckien eller när vi cyklade genom alla söta byar i Polen. Att cykla genom Wien på kvällen, med husen som färgades orange av solnedgången, var också häftigt och otroligt vackert.

Tips till andra cykelentusiaster: Kolla upp EuroVelo.com, ett EU-finansierat cykelprojekt som har utvecklat ett antal olika cykelrutter genom Europa. Dessa cykelbanor är nästan som egna små ”motorvägar” som i princip är fria från biltrafik.

Framtidsplaner: Testa en alldeles nybyggd cykelhusvagn som mäter 3 x 1,4 meter och som dessutom är isolerad. På sikt ska den även förses med solpanel.

 • Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  När alla stjärnor står rätt kan det hända häftiga grejer. För Christian och Mathias Forsberg skulle branschkunniga föräldrar, en vältajmad lågkonjunktur och en ohygglig drivkraft lägga grunden till en sällan skådad expansion. Här är historien om Forsbergs Fritidscenter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-21 07:58

 • Glamping – bekvämt och med stil

  Glamping – bekvämt och med stil

  Vill du campa med klass utan besvär och samtidigt komma nära naturen med minimal ansträngning? Då kan kanske glamping vara något för dig?

  Artikel Peter Fredberg, 2021-07-15 07:53

 • Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  I en glänta i skogen kan husbilarna stå på rad och vi fordonsägare kan blicka ut mot de anrika slussarna vid Bjurbäcken. Helt klart ett populärt övernattningsställe på sommaren.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-07-12 07:29

 • Ställplats Huskvarna – vid kristallklart vatten

  Ställplats Huskvarna – vid kristallklart vatten

  Ett perfekt stopp för resenärer längs E4:an och ett utmärkt ställe att stanna på om det är badväder. Bara några steg från ställplatsen väntar en sandstrand och Vätterns kristallklara vatten.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-07-06 07:07

 • Historik: ”Man ska ha husvagn”

  Historik: ”Man ska ha husvagn”

  När tv-serien Macken sändes år 1986 började ett helt folk nynna "Man ska ha husvagn". Vi möter Claes Eriksson och Per Fritzell som berättar om hur låten Husvagn kom till, vad texten egentligen beskriver och varför pappan i husvagnsfamiljen alltid får som han vill.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-05 07:27

 • Fem utsökta utomhusspel

  Fem utsökta utomhusspel

  Tidlösa klassiker som kubb, dart och boccia i all ära. Men vilka utomhusspel erbjuder marknaden för den som vill testa något nytt? Det vet Spelexperten.com som har låtit oss testa fem fina favoriter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-06-17 07:16

 • Företagshistoria: Reserven som blev ordinarie

  Företagshistoria: Reserven som blev ordinarie

  Vad är det för likhet mellan en husvagn och en burk senap? Knappast någon om vi ska vara ärliga – men båda produkterna har faktiskt saluförts under samma tak. Det och mycket annat får vi reda på när vi kliver innanför dörrarna hos Husvagnsreserven.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-06-11 07:23

 • Ställplats Bengtsfors: Nära kanalen

  Ställplats Bengtsfors: Nära kanalen

  Dalsland är kanoternas och sjöarnas landskap. Bengtsfors är en av dess populära turistorter. Nära centrum finns en ställplats för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-06-08 07:05

 • Henrikssons husvagnar: Familjeföretag i tredje generationen

  Henrikssons husvagnar: Familjeföretag i tredje generationen

  Husvagnsförsäljningen startade i en lada, bara ett stenkast ifrån familjens bostad. Sedan dess har hårt arbete och sund företagsanda banat väg för att Henrikssons Husvagnar har gjort sig ett namn i branschen. Vi hälsar på hos familjeföretaget som nu drivs i tredje generationen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-05-18 07:17

 • Hörviks Marina: Vid en liten fiskehamn

  Hörviks Marina: Vid en liten fiskehamn

  I det lilla fiskeläget Hörvik erbjuds husbilsturister fina möjligheter att övernatta vid havet. På sommaren förgyllt med bad och trevliga restauranger.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-05-14 07:24

 • Historia: Hästjobb bakom AL-KO:s expansion

  Historia: Hästjobb bakom AL-KO:s expansion

  Den verksamhet som startade i en liten bysmedja har idag vuxit till en global koncern. Vi berättar historien om AL-KO Kober, branschledande inom skräddarsydd chassitillverkning för fritidsfordon. Följ med 90 år tillbaka i tiden då historien tog sin början.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-05-10 07:47

 • Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Under det gångna året rullade kampen på gällande titeln Sveriges mest sålda husvagnsmärke 2020. I sedvanlig ordning blev det en batalj kring en trio som alla har sitt säte i trakterna kring mässtaden Jönköping – Adria, Kabe och Hobby. Inte helt otippat lyckades det förstnämnda varumärket försvara förstaplatsen från 2019.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-04-27 07:44

 • Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Deras föräldrar åkte tidigt på camping-semestrar och började sälja husvagnar redan 1966. Syskonen Bengt-Åke, Britt-Marie och Christina har sedan förvaltat sina föräldrars livsverk – och ännu en generation har nu kommit med i gänget. Det här är historien om Bengt i Örkelljunga.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-22 08:52

 • Ställplatser – en het potatis

  Ställplatser – en het potatis

  Syftet med ställplatser har på vissa håll blivit omdiskuterat. Åsikterna går isär kring om både husbilar och husvagnar bör få stå där – eller endast husbilar. Vi har låtit fem aktörer berätta bakgrunden till att endast husbilar får stå på deras ställplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-21 07:37

 • Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Varje år byggs det ungefär 100 000 husbilar på Fiat Ducato-chassin. Hur blev Ducato modellen på alla husbilstillverkares läppar – och hur arbetar Fiat för att behålla sin marknadsledande position? Vi tar ett snack med Fiat Professionals husbilsspecialist.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-20 08:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1676 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 609 fristående campingplatser och 737 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206