Glamping – bekvämt och med stil

Du kommer nära naturen utan att göra avkall på bekvämlighet. Så här ser det exempelvis ut i Årjäng.

Glamping – bekvämt och med stil

Publicerad

Vill du campa med klass utan besvär och samtidigt komma nära naturen med minimal ansträngning? Då kan kanske glamping vara något för dig?

Ordet glamping är en sammanslagning av orden glamorös och camping och boendet är en korsning mellan hotell och camping. Vi tog kontakt med tre campingar som satsat på konceptet och hörde oss för hur de ser på glamping och dess framtid.

– Vi tycker att det är ett spännande koncept och märkte snabbt att intresset var stort. Det här ger även våra gäster som inte har någon egen utrustning möjlighet att prova på campinglivet.

Vi märker redan nu att bokningarna ökar så vi utökar med ytterligare 16 platser och kan nu erbjuda 18 glampingplatser, säger Linda Johansson på Leksand Resort.

Nu är inte Leksand Resort ensamma om detta koncept, och så här lät det från Anfasteröd Gårdsvik:

– Vi ville introducera något som låg rätt i tiden och såg att glamping växte utomlands. Det var helt i linje med vår idé om att erbjuda naturnära och bekväma upplevelser. Efterfrågan har ökat hos oss också och jag tror att det har att göra med ett större intresse för att semestra i Sverige utan att göra avkall på komfort, förklarar Hanna Söderlund.

Bjud din käraste på en upplevelse utöver det vanliga. /// FOTO: Malin Vinblad

Tredje part som vi kontaktade var Trendenborgs Camping.

– Att vi började med detta var lite av en slump. Ursprungligen ville vi ha fler stugor men eftersom vi arrenderar marken av kommunen var den processen lång. Då såg vi möjligheten med glampingtälten som snabbt visade sig bli väldigt populära. Det är verkligen en spännande möjlighet som framför allt lockat de som vill prova någonting nytt, upllyser Jenny Grönlund på Trendenborgs Camping.

Det är många barnfamiljer som lockas av detta eftersom barnen tycker det är spännande och föräldrarna slipper slå upp ett tält och sova på hårda liggunderlag. Också de som vill fira en födelsedag eller få till en unik bröllopsdag börjar få upp ögonen för konceptet.

– Paren som längtar efter en romantisk weekend och kompisgäng har börjat höra av sig, säger Linda Johansson medan Jenny Grönlund poängterar att intresset för möhippor ökar.  

Du som gäst behöver i princip inte ta med dig någonting utöver kläderna. Sängarna är bäddade, kylskåp, vatten- och kaffekokare samt enklare husgeråd finns oftast på plats och ibland även värme.

Glamping är ett perfekt sätt att upptäcka campinglivets möjligheter. /// FOTO: Filip Wästman

–Vi har två olika tältmodeller, ett runt av canvasmodell samt ett polyestertält med två sovalkover och alla är uppställda på träaltaner med mysiga uteplatser. Upplevelsen ska ge den där känslan av njutning och samtidigt ha en touch av barfotalyx med det lilla extra. Det är kul att kunna erbjuda fler intressanta boendealternativ där själva boendet i sig blir en upplevelse. Dessutom kan våra gäster enkelt och smidigt prova på campinglivet och checka in på samma sätt som om de hade bokat en stuga, menar Linda Johansson.

Hanna å sin sida poängterar att glamping är naturnära fast med hotellbekvämlighet på en och samma gång. 

–Du kan höra fåglarna kvittra genom tältduken samtidigt som du ligger nedbäddad i en varm och skön säng. På morgonen kommer frukosten levererad i en korg, eller avnjuts nere i restaurangen vid havet.

När gästerna anländer är sängarna bäddade så ni kan bara fokusera på njutning. /// FOTO: Paula Andre Rosas

Närheten till naturen är fantastisk och våra gäster är väldigt nöjda med upplevelsen och det gläder och peppar oss, säger Hanna Söderlund.

Liknande koncept med canvastält finns hos Trendenborgs Camping.

– Vår glamping är av mycket hög kvalitet och blir som ett hotellrum, fast i ett rymligt och luftigt tält på cirka 30 kvadratmeter. Det är inte alla som har husbil eller husvagn och man kanske inte vill tälta men ändå komma nära naturen, då blir glamping ett riktigt trevligt alternativ, avrundar Jenny Grönlund.

Alla tre är överens om att glamping och konceptet med bekväma naturupplevelser har kommit för att stanna. Så länge intresset finns tänker de arbeta vidare med konceptet och fortsätta erbjuda sina gäster en exklusiv och unik boendeupplevelse. Att få uppleva naturen nära och på naturens egna villkor är något som nog blir en allt viktigare lyx i framtiden, så varför inte lyxa lite i sommar? Att ta med? Ingenting, packa bara kläderna och njut!

FAKTA

Leksand Resort www.leksandresort.se
Tel: 0247-138 00


Anfasteröd Gårdsvik www.anfasterod.se
Tel: 0708-70 72 70


Tredenborgs Camping www.trendenborg.com
Tel: 0456-121 16


Fler glampingplatser hittar du här: www.camping.se/glamping

 • Allt du behöver göra inför vintervilan

  Allt du behöver göra inför vintervilan

  Allt fler använder sina campingfordon året om, men de allra flesta väljer att ställa undan sin husvagn eller husbil innan det värsta höstrusket kommer. Det är emellertid inte bara att parkera fordonet på tomten eller i en inhyrd lada. Det finns en mängd punkter att bocka av så att husvagnen/husbilen är välmående den dagen det är dags för premiärturen framåt vårkanten. Inför vintervilan har Husvagn & Camping gjort en checklista på vad som kan vara bra att känna till. Nyckelorden är rent, torrt, ventilerat och tömt på vatten.

  Artikel Redaktionen, 2021-11-29 07:41

 • Modellnytt 2022 (del 2)

  Modellnytt 2022 (del 2)

  Välkommen till den andra delen av modellnytt 2022. Den här gången betar vi av nya modeller, förändrade planlösningar och detaljförbättringar hos en mängd olika husbils- och husvagnstillverkare. Vad sägs om en ny, slimmad husbil från Sun Living? Dessutom berättar vi om en monumental uppgradering av Adrias åretruntserie Alpina och av den tredimensionella bakdelen FoldXpand som nu finns på var och varannan modell från Knaus. Mycket nöje!

  Artikel Anders Wallsten, 2021-11-26 08:17

 • Hugos Husbilar: Skräddarsyr på beställning

  Hugos Husbilar: Skräddarsyr på beställning

  "Ursäkta röran, vi bygger om". Vem har inte någon gång sett en sådan skylt mitt i ett byggkaos? På Hugos Husbilar i Vetlanda är dock ombyggnationer något av ett normaltillstånd. Hela verksamheten går nämligen ut på att kundanpassa fordon.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-11-23 07:12

 • Naven – skatt på Kållandsö

  Naven – skatt på Kållandsö

  Vackert och välordnat, ja helt enkelt en ställplats att njuta vid. Så kan Ställplats Naven, på Kållandsö i Vänern, beskrivas. Husvagn eller husbil är egalt, men gör dig besväret att upptäcka denna skatt.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-11-19 07:54

 • Klassiker: Volvo(vagnen) från Småland

  Klassiker: Volvo(vagnen) från Småland

  Ett hundratal vagnar räknade Volvo med att sälja redan första året. Företagets campingvagn, som tillverkades i Småland, blev dock ingen succé, trots att den både var en husvagn, en släpkärra och en lekstuga. Efter endast 53 exemplar lades tillverkningen ner.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-11-17 07:34

 • Modellnytt 2022 (del 1)

  Modellnytt 2022 (del 1)

  Som bekant tog Coronapandemin ett fast grepp om världen. Det har emellertid inte hindrat husvagns- och husbilsindustrin från att gnugga geniknölarna – snarare tvärtom. Bürstner kommer med en "uppblåsbar alkov" medan franska Rapido lanserar jubileumsmodeller. Dess syskonmärke Itineo har dessutom fått en ansiktslyftning som heter duga. Även på den svenska tillverkningsmarknaden har det hänt grejer, exempelvis blir Kabes instegsmodell Classic en Estate, medan Polar visar upp ett helt nytt yttre. Hjärtligt välkomna till den första delen av Modellnytt där ni kan botanisera bland tillverkarnas nya planlösningar och deras detaljförändringar.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-10-28 08:10

 • Historik: Lödde husvagnar – ett livsprojekt

  Historik: Lödde husvagnar – ett livsprojekt

  De drömde om ett gemensamt projekt. Så kom det sig att Siw och Bengt Jacobsson startade Lödde Husvagnar år 1988 – utan någon campingerfarenhet. Kontakten med kunderna har hållit gnistan vid liv under alla år, men nu stundar ett generationsskifte i företaget.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-27 07:09

 • Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Att lämna in husbilen på verkstad är ofta en kostsam process som kräver gott om tid. Men vad händer när verkstaden misslyckas eller i värsta fall har sönder, eller slarvar bort ett viktigt tillbehör som i det här fallet en startnyckel? Och sedan vägrar erkänna sitt misstag?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-10-21 08:08

 • Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Hela miljön runt ställplatsen i Skanörs Hamn andas lyx och flärd. Alltifrån sanddynerna och stranden till fiskbutikerna och restaurangerna som känns som något extra.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-10-20 07:56

 • Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Det skulle bli marshmallows – resultatet blev något helt annat. Succén lät dock inte vänta på sig och sedan starten är Ahlgrens världens mest sålda bilar.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-10-19 07:16

 • Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Det var drömmen om den perfekta husvagnen som fick Bengt Bengtsson att ta fram skissblocket. Resultatet blev Sveland, en svensk vagn som tillverkades i England och såldes i 500 exemplar. Så här gick det till när en svensk visionär gjorde dröm till verklighet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-12 07:35

 • Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Startskottet kom genom ett handslag på en camping under 1960-talet. Idag är KAMA Fritid en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn. Vi låter företagets vd göra en historisk tillbakablick och samtidigt ta en titt i framtidskikaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-20 07:10

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1665 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 626 fristående campingplatser och 729 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 310 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-12

 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206