Glamping – bekvämt och med stil

Du kommer nära naturen utan att göra avkall på bekvämlighet. Så här ser det exempelvis ut i Årjäng.

Glamping – bekvämt och med stil

Publicerad

Vill du campa med klass utan besvär och samtidigt komma nära naturen med minimal ansträngning? Då kan kanske glamping vara något för dig?

Ordet glamping är en sammanslagning av orden glamorös och camping och boendet är en korsning mellan hotell och camping. Vi tog kontakt med tre campingar som satsat på konceptet och hörde oss för hur de ser på glamping och dess framtid.

– Vi tycker att det är ett spännande koncept och märkte snabbt att intresset var stort. Det här ger även våra gäster som inte har någon egen utrustning möjlighet att prova på campinglivet.

Vi märker redan nu att bokningarna ökar så vi utökar med ytterligare 16 platser och kan nu erbjuda 18 glampingplatser, säger Linda Johansson på Leksand Resort.

Nu är inte Leksand Resort ensamma om detta koncept, och så här lät det från Anfasteröd Gårdsvik:

– Vi ville introducera något som låg rätt i tiden och såg att glamping växte utomlands. Det var helt i linje med vår idé om att erbjuda naturnära och bekväma upplevelser. Efterfrågan har ökat hos oss också och jag tror att det har att göra med ett större intresse för att semestra i Sverige utan att göra avkall på komfort, förklarar Hanna Söderlund.

Bjud din käraste på en upplevelse utöver det vanliga. /// FOTO: Malin Vinblad

Tredje part som vi kontaktade var Trendenborgs Camping.

– Att vi började med detta var lite av en slump. Ursprungligen ville vi ha fler stugor men eftersom vi arrenderar marken av kommunen var den processen lång. Då såg vi möjligheten med glampingtälten som snabbt visade sig bli väldigt populära. Det är verkligen en spännande möjlighet som framför allt lockat de som vill prova någonting nytt, upllyser Jenny Grönlund på Trendenborgs Camping.

Det är många barnfamiljer som lockas av detta eftersom barnen tycker det är spännande och föräldrarna slipper slå upp ett tält och sova på hårda liggunderlag. Också de som vill fira en födelsedag eller få till en unik bröllopsdag börjar få upp ögonen för konceptet.

– Paren som längtar efter en romantisk weekend och kompisgäng har börjat höra av sig, säger Linda Johansson medan Jenny Grönlund poängterar att intresset för möhippor ökar.  

Du som gäst behöver i princip inte ta med dig någonting utöver kläderna. Sängarna är bäddade, kylskåp, vatten- och kaffekokare samt enklare husgeråd finns oftast på plats och ibland även värme.

Glamping är ett perfekt sätt att upptäcka campinglivets möjligheter. /// FOTO: Filip Wästman

–Vi har två olika tältmodeller, ett runt av canvasmodell samt ett polyestertält med två sovalkover och alla är uppställda på träaltaner med mysiga uteplatser. Upplevelsen ska ge den där känslan av njutning och samtidigt ha en touch av barfotalyx med det lilla extra. Det är kul att kunna erbjuda fler intressanta boendealternativ där själva boendet i sig blir en upplevelse. Dessutom kan våra gäster enkelt och smidigt prova på campinglivet och checka in på samma sätt som om de hade bokat en stuga, menar Linda Johansson.

Hanna å sin sida poängterar att glamping är naturnära fast med hotellbekvämlighet på en och samma gång. 

–Du kan höra fåglarna kvittra genom tältduken samtidigt som du ligger nedbäddad i en varm och skön säng. På morgonen kommer frukosten levererad i en korg, eller avnjuts nere i restaurangen vid havet.

När gästerna anländer är sängarna bäddade så ni kan bara fokusera på njutning. /// FOTO: Paula Andre Rosas

Närheten till naturen är fantastisk och våra gäster är väldigt nöjda med upplevelsen och det gläder och peppar oss, säger Hanna Söderlund.

Liknande koncept med canvastält finns hos Trendenborgs Camping.

– Vår glamping är av mycket hög kvalitet och blir som ett hotellrum, fast i ett rymligt och luftigt tält på cirka 30 kvadratmeter. Det är inte alla som har husbil eller husvagn och man kanske inte vill tälta men ändå komma nära naturen, då blir glamping ett riktigt trevligt alternativ, avrundar Jenny Grönlund.

Alla tre är överens om att glamping och konceptet med bekväma naturupplevelser har kommit för att stanna. Så länge intresset finns tänker de arbeta vidare med konceptet och fortsätta erbjuda sina gäster en exklusiv och unik boendeupplevelse. Att få uppleva naturen nära och på naturens egna villkor är något som nog blir en allt viktigare lyx i framtiden, så varför inte lyxa lite i sommar? Att ta med? Ingenting, packa bara kläderna och njut!

FAKTA

Leksand Resort www.leksandresort.se
Tel: 0247-138 00


Anfasteröd Gårdsvik www.anfasterod.se
Tel: 0708-70 72 70


Tredenborgs Camping www.trendenborg.com
Tel: 0456-121 16


Fler glampingplatser hittar du här: www.camping.se/glamping

 • Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  När alla stjärnor står rätt kan det hända häftiga grejer. För Christian och Mathias Forsberg skulle branschkunniga föräldrar, en vältajmad lågkonjunktur och en ohygglig drivkraft lägga grunden till en sällan skådad expansion. Här är historien om Forsbergs Fritidscenter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-21 07:58

 • Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  I en glänta i skogen kan husbilarna stå på rad och vi fordonsägare kan blicka ut mot de anrika slussarna vid Bjurbäcken. Helt klart ett populärt övernattningsställe på sommaren.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-07-12 07:29

 • De trampar och campar – med en cykelhusvagn

  De trampar och campar – med en cykelhusvagn

  En hemmabyggd husvagn som dras fram med hjälp av tramptag och jävlar anamma. Är det en kommande trend vi ser, eller är konstruktörerna helt ute och cyklar? Vi har träffat Louise och Mario Andrade som har byggt sin egen cykelhusvagn.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-08 07:08

 • Ställplats Huskvarna – vid kristallklart vatten

  Ställplats Huskvarna – vid kristallklart vatten

  Ett perfekt stopp för resenärer längs E4:an och ett utmärkt ställe att stanna på om det är badväder. Bara några steg från ställplatsen väntar en sandstrand och Vätterns kristallklara vatten.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-07-06 07:07

 • Historik: ”Man ska ha husvagn”

  Historik: ”Man ska ha husvagn”

  När tv-serien Macken sändes år 1986 började ett helt folk nynna "Man ska ha husvagn". Vi möter Claes Eriksson och Per Fritzell som berättar om hur låten Husvagn kom till, vad texten egentligen beskriver och varför pappan i husvagnsfamiljen alltid får som han vill.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-05 07:27

 • Fem utsökta utomhusspel

  Fem utsökta utomhusspel

  Tidlösa klassiker som kubb, dart och boccia i all ära. Men vilka utomhusspel erbjuder marknaden för den som vill testa något nytt? Det vet Spelexperten.com som har låtit oss testa fem fina favoriter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-06-17 07:16

 • Företagshistoria: Reserven som blev ordinarie

  Företagshistoria: Reserven som blev ordinarie

  Vad är det för likhet mellan en husvagn och en burk senap? Knappast någon om vi ska vara ärliga – men båda produkterna har faktiskt saluförts under samma tak. Det och mycket annat får vi reda på när vi kliver innanför dörrarna hos Husvagnsreserven.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-06-11 07:23

 • Ställplats Bengtsfors: Nära kanalen

  Ställplats Bengtsfors: Nära kanalen

  Dalsland är kanoternas och sjöarnas landskap. Bengtsfors är en av dess populära turistorter. Nära centrum finns en ställplats för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-06-08 07:05

 • Henrikssons husvagnar: Familjeföretag i tredje generationen

  Henrikssons husvagnar: Familjeföretag i tredje generationen

  Husvagnsförsäljningen startade i en lada, bara ett stenkast ifrån familjens bostad. Sedan dess har hårt arbete och sund företagsanda banat väg för att Henrikssons Husvagnar har gjort sig ett namn i branschen. Vi hälsar på hos familjeföretaget som nu drivs i tredje generationen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-05-18 07:17

 • Hörviks Marina: Vid en liten fiskehamn

  Hörviks Marina: Vid en liten fiskehamn

  I det lilla fiskeläget Hörvik erbjuds husbilsturister fina möjligheter att övernatta vid havet. På sommaren förgyllt med bad och trevliga restauranger.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-05-14 07:24

 • Historia: Hästjobb bakom AL-KO:s expansion

  Historia: Hästjobb bakom AL-KO:s expansion

  Den verksamhet som startade i en liten bysmedja har idag vuxit till en global koncern. Vi berättar historien om AL-KO Kober, branschledande inom skräddarsydd chassitillverkning för fritidsfordon. Följ med 90 år tillbaka i tiden då historien tog sin början.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-05-10 07:47

 • Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Under det gångna året rullade kampen på gällande titeln Sveriges mest sålda husvagnsmärke 2020. I sedvanlig ordning blev det en batalj kring en trio som alla har sitt säte i trakterna kring mässtaden Jönköping – Adria, Kabe och Hobby. Inte helt otippat lyckades det förstnämnda varumärket försvara förstaplatsen från 2019.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-04-27 07:44

 • Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Deras föräldrar åkte tidigt på camping-semestrar och började sälja husvagnar redan 1966. Syskonen Bengt-Åke, Britt-Marie och Christina har sedan förvaltat sina föräldrars livsverk – och ännu en generation har nu kommit med i gänget. Det här är historien om Bengt i Örkelljunga.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-22 08:52

 • Ställplatser – en het potatis

  Ställplatser – en het potatis

  Syftet med ställplatser har på vissa håll blivit omdiskuterat. Åsikterna går isär kring om både husbilar och husvagnar bör få stå där – eller endast husbilar. Vi har låtit fem aktörer berätta bakgrunden till att endast husbilar får stå på deras ställplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-21 07:37

 • Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Varje år byggs det ungefär 100 000 husbilar på Fiat Ducato-chassin. Hur blev Ducato modellen på alla husbilstillverkares läppar – och hur arbetar Fiat för att behålla sin marknadsledande position? Vi tar ett snack med Fiat Professionals husbilsspecialist.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-20 08:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1676 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 609 fristående campingplatser och 737 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206