Glamping – bekvämt och med stil

Publicerad: 2021-07-15   Uppdaterad: 2023-04-18

Vill du campa med klass utan besvär och samtidigt komma nära naturen med minimal ansträngning? Då kan kanske glamping vara något för dig?

Ordet glamping är en sammanslagning av orden glamorös och camping och boendet är en korsning mellan hotell och camping. Vi tog kontakt med tre campingar som satsat på konceptet och hörde oss för hur de ser på glamping och dess framtid.

– Vi tycker att det är ett spännande koncept och märkte snabbt att intresset var stort. Det här ger även våra gäster som inte har någon egen utrustning möjlighet att prova på campinglivet.

Vi märker redan nu att bokningarna ökar så vi utökar med ytterligare 16 platser och kan nu erbjuda 18 glampingplatser, säger Linda Johansson på Leksand Resort.

Nu är inte Leksand Resort ensamma om detta koncept, och så här lät det från Anfasteröd Gårdsvik:

– Vi ville introducera något som låg rätt i tiden och såg att glamping växte utomlands. Det var helt i linje med vår idé om att erbjuda naturnära och bekväma upplevelser. Efterfrågan har ökat hos oss också och jag tror att det har att göra med ett större intresse för att semestra i Sverige utan att göra avkall på komfort, förklarar Hanna Söderlund.

Glamping – bekvämt och med stil
Bjud din käraste på en upplevelse utöver det vanliga. /// FOTO: Malin Vinblad

Tredje part som vi kontaktade var Trendenborgs Camping.

– Att vi började med detta var lite av en slump. Ursprungligen ville vi ha fler stugor men eftersom vi arrenderar marken av kommunen var den processen lång. Då såg vi möjligheten med glampingtälten som snabbt visade sig bli väldigt populära. Det är verkligen en spännande möjlighet som framför allt lockat de som vill prova någonting nytt, upllyser Jenny Grönlund på Trendenborgs Camping.

Det är många barnfamiljer som lockas av detta eftersom barnen tycker det är spännande och föräldrarna slipper slå upp ett tält och sova på hårda liggunderlag. Också de som vill fira en födelsedag eller få till en unik bröllopsdag börjar få upp ögonen för konceptet.

– Paren som längtar efter en romantisk weekend och kompisgäng har börjat höra av sig, säger Linda Johansson medan Jenny Grönlund poängterar att intresset för möhippor ökar.  

Du som gäst behöver i princip inte ta med dig någonting utöver kläderna. Sängarna är bäddade, kylskåp, vatten- och kaffekokare samt enklare husgeråd finns oftast på plats och ibland även värme.

Glamping – bekvämt och med stil
Glamping är ett perfekt sätt att upptäcka campinglivets möjligheter. /// FOTO: Filip Wästman

–Vi har två olika tältmodeller, ett runt av canvasmodell samt ett polyestertält med två sovalkover och alla är uppställda på träaltaner med mysiga uteplatser. Upplevelsen ska ge den där känslan av njutning och samtidigt ha en touch av barfotalyx med det lilla extra. Det är kul att kunna erbjuda fler intressanta boendealternativ där själva boendet i sig blir en upplevelse. Dessutom kan våra gäster enkelt och smidigt prova på campinglivet och checka in på samma sätt som om de hade bokat en stuga, menar Linda Johansson.

Hanna å sin sida poängterar att glamping är naturnära fast med hotellbekvämlighet på en och samma gång. 

–Du kan höra fåglarna kvittra genom tältduken samtidigt som du ligger nedbäddad i en varm och skön säng. På morgonen kommer frukosten levererad i en korg, eller avnjuts nere i restaurangen vid havet.

Glamping – bekvämt och med stil
När gästerna anländer är sängarna bäddade så ni kan bara fokusera på njutning. /// FOTO: Paula Andre Rosas

Närheten till naturen är fantastisk och våra gäster är väldigt nöjda med upplevelsen och det gläder och peppar oss, säger Hanna Söderlund.

Liknande koncept med canvastält finns hos Trendenborgs Camping.

– Vår glamping är av mycket hög kvalitet och blir som ett hotellrum, fast i ett rymligt och luftigt tält på cirka 30 kvadratmeter. Det är inte alla som har husbil eller husvagn och man kanske inte vill tälta men ändå komma nära naturen, då blir glamping ett riktigt trevligt alternativ, avrundar Jenny Grönlund.

Alla tre är överens om att glamping och konceptet med bekväma naturupplevelser har kommit för att stanna. Så länge intresset finns tänker de arbeta vidare med konceptet och fortsätta erbjuda sina gäster en exklusiv och unik boendeupplevelse. Att få uppleva naturen nära och på naturens egna villkor är något som nog blir en allt viktigare lyx i framtiden, så varför inte lyxa lite i sommar? Att ta med? Ingenting, packa bara kläderna och njut!

FAKTA

Leksand Resort www.leksandresort.se
Tel: 0247-138 00

Anfasteröd Gårdsvik www.anfasterod.se
Tel: 0708-70 72 70

Tredenborgs Camping www.trendenborg.com
Tel: 0456-121 16

Fler glampingplatser hittar du här: www.camping.se/glamping

Rulla till toppen