MKP Petit – en dansk charmör

Glasfibervagnar får ofta en sliten yta med åren och därför är det vanligt att de lackeras om. Martin och Maggans vagn hade klarat sig bra och körs fortfarande omkring i enbart gelcoat.

MKP Petit – en dansk charmör

Publicerad

Danska MKP Petit är charmig som få andra vagnar, och har dessutom många kluriga lösningar. Martin och Maggan Olofsson från Falkenberg använder sin husvagn så ofta de kan och givetvis bakom sin VW – bilen som vagnen byggdes för.

Logotypen användes mellan 1959 och 1972. När MKP fyllde 50 år 1973 bytte de till en rektangulär logotyp.

På mindre än en minut kan Martin och Maggan förvandla matplatsen till en sovplats i sin MKP Petit 500 från 1963. Snabbheten imponerar inte bara på åskådare vid träffar och på utställningar utan även på luttrade husvagnsjournalister.

– Vi har egentligen inte tränat men handgreppen är väl invanda och vagnens konstruktion är genomtänkt, säger Martin.

Paret kom över sin vagn för omkring tio år sedan och den visade sig vara så gott som komplett och i väldigt bra skick, i alla fall efter att ekipaget hade genomgått en rejäl djuprengöring.

Inredningen var helt intakt och plockar du bort bordsskivan av perstorpslaminat kan den...

– Det tog oss nästan en månad att förvandla den från fynd till resklar och redan samma sommar började vi använda den på våra resor och på träffar, berättar Martin.

Att det blev en MKP Petit har sin logiska förklaring då de är VW-entusiaster och kör omkring med den tyska Folkvagnen på somrarna.

– Enligt historien som vi hört, är Petit-modellen beställd av VW för att passa perfekt bakom en Bubbla, säger Martin och visar något som de flesta missar vid en snabb titt. 

Vagnen har samma form som bakdelen på en VW-buss och i princip har MKP gjutits av två sådana, som tillverkaren monterat ihop och passat in med ett eget tak.

...användas vid uteplatsen. Maggan och Martin tycker bättre om gamla än nya prylar när de fikar i vagnen.

Varning för gupp? Skylten är egentillverkad och ett utslag av Maggans och Martins sköna humor.

Dörren är klurigt nog placerad på bakstammen och kanske var tanken att man inte skulle ha den ut mot trafiken om man stannade längs vägen, vare sig man var i Danmark som då hade högertrafik, eller i Sverige som hade vänstertrafik.

Så gott som alla husvagnar från tidigt 1960-tal har en köksavdelning men på en MKP finns det två stycken. Fäll hyllan på dörrens insida och plocka fram gasolköket och vips kan du stå och laga mat i vårsolen.

– Den kommer till stor nytta när vi är ute och åker med vagnen, menar Maggan.

Direkt innanför dörren finns ytterligare en finess, en liten kyl från UPO. I ärlighetens namn är det inte ett traditionellt kylskåp, snarare ett väl fungerade isskåp som håller maten fräsch under varma sommardagar. Det är både en fränare och mer praktisk lösning än en kylväska. Apropå kylväska har Martin byggt om
gasolflaskan på dragstången till en lika finurlig som diskret drickakyl.

Föredrar du att laga mat i det fria hänger du bara upp gasolköket på dörrens hylla. Inget matos inne i vagnen samtidigt som du kan njuta av solen.
Gasoltuben är numera ombyggd till en diskret drickakyl. Utseendet lurar de flesta inklusive besiktningsmännen.

– Förra gången jag besiktigade vagnen började besiktningskillen att skruva på kranen innan han upptäckte att flaskan bara var en attrapp, avslöjar Martin.

Hur är MKP då att köra efter en VW?

– Lättdragen är det ord som beskriver den bäst, och jag är glad över att den har en riktig påskjutsbroms. Det underlättar körningen när en Bubbla är dragbil, förklarar Martin.

Den vanligaste frågan när ni ställer upp ekipaget på en camping?

– Bor ni verkligen i den här? Det kommer alltid förbi trevliga människor och pratar om camping, VW och annat som gör livet glatt. 2019 semestrade vi i Danmark och där fick vi knappt vara ifred någonstans, danskarna fullkomligt älskar MKP, avslutar Maggan.

FAKTA

Namnet MKP kommer från grundaren Mikkel Krister Pedersens initialer. Han startade en karosserifabrik i Kolding 1923 och 1950 började firman även tillverka husvagnar. Fem år senare, 1955, byggde han de första vagnarna i glasfiber och snart lanserades deras storsäljare Petit. Skandinavien och det forna Västtyskland blev de största marknaderna för varumärket och vagnarna fick snabbt ett gott rykte om sig att vara små, snygga och lätta med praktiska lösningar.


De började säljas i USA 1970 men i samband med oljekrisen några år senare steg produktionskostnaderna mycket på glasfiber och företaget fick ekonomiska problem. MKP kom snart igen och fortsatte med produktionen innan efterfrågan åter sjönk i mitten av 1980-talet. Tillverkningen lades ner 1988. För de inbitna entusiasterna finns klubben MKP Caravan Club International, vilken bildades 1984.

 • Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Att lämna in husbilen på verkstad är ofta en kostsam process som kräver gott om tid. Men vad händer när verkstaden misslyckas eller i värsta fall har sönder, eller slarvar bort ett viktigt tillbehör som i det här fallet en startnyckel? Och sedan vägrar erkänna sitt misstag?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-10-21 08:08

 • Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Hela miljön runt ställplatsen i Skanörs Hamn andas lyx och flärd. Alltifrån sanddynerna och stranden till fiskbutikerna och restaurangerna som känns som något extra.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-10-20 07:56

 • Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Det skulle bli marshmallows – resultatet blev något helt annat. Succén lät dock inte vänta på sig och sedan starten är Ahlgrens världens mest sålda bilar.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-10-19 07:16

 • Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Det var drömmen om den perfekta husvagnen som fick Bengt Bengtsson att ta fram skissblocket. Resultatet blev Sveland, en svensk vagn som tillverkades i England och såldes i 500 exemplar. Så här gick det till när en svensk visionär gjorde dröm till verklighet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-12 07:35

 • Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Startskottet kom genom ett handslag på en camping under 1960-talet. Idag är KAMA Fritid en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn. Vi låter företagets vd göra en historisk tillbakablick och samtidigt ta en titt i framtidskikaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-20 07:10

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

 • Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Thule är idag ett välkänt varumärke, inte minst för folk med husbil och husvagn. Men visste du att företagets första produkt var en gäddsax? Här berättar vi historien om Thule – från starten i Hillerstorp till förändringsresan mot sport- och fritidsbranschen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-20 07:06

 • Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-19 07:00

 • Samba firar 70-årsjubileum!

  Samba firar 70-årsjubileum!

  För 70 år sedan presenterade Volkswagen en åttasitsig minibuss vid den internationella bilutställningen IAA i tyska Frankfurt am Main. Idag är den här VW-bussen internationellt känd som "Samba", och i Sverige som "lyxbussen".

  Artikel Redaktionen, 2021-08-18 07:01

 • Historik Tabbert: Endast det bästa

  Historik Tabbert: Endast det bästa

  Det tyska lyxmärket Tabbert har en speciell framtoning. Den elfenbensvita karossen och den "bombastiska" inredningen med äkta trä och små krusiduller kan nog de flesta erfarna campare känna igen.

  Artikel Johan Persson, 2021-08-16 06:33

 • Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Göta Holme är bara för husbilar, men det är en alldeles utmärkt ställplats att övernatta på när man far längs Inlandsvägen.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-08-13 07:25

 • Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Att bo på taket till sin bil har blivit trendigt igen. Men ursprunget kom faktiskt från Östtyskland. Och fortfarande finns det entusiaster som vårdar sina original, 30 år efter att tillverkningen lades ner. Dachzelt är inte bara nostalgi, det är också historien om en folkrörelse som DDR-regimen inte kunde stoppa.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2021-08-02 07:16

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206