Samba firar 70-årsjubileum!

Lyxbussen av tre olika årsmodeller: 1962, 1954 och 1965. /// FOTO: Volkswagen

Samba firar 70-årsjubileum!

Publicerad

För 70 år sedan presenterade Volkswagen en åttasitsig minibuss vid den internationella bilutställningen IAA i tyska Frankfurt am Main. Idag är den här VW-bussen internationellt känd som "Samba", och i Sverige som "lyxbussen".

Totalt tillverkades de i 100 000 exemplar fram till 1967, varav 6 389 under 50-talet. För att bli ägare till en välvårdad Samba idag är det inte ovanligt att man får betala ett sjusiffrigt belopp. 

– För många är denna version själva ursprunget till den kult som växt fram kring Folkabussen, menar Alexander Dahlin, press- och reklamansvarig för Volkswagen Transportbilar, i ett pressmeddelande.

Volkswagens monter på IAA i Frankfurt 1951.

Den 19 april 1951 kickade kalaset igång. Volkswagen satsade stort med 1 350 kvadratmeter utställningsyta på IAA-mässan. Där byggde man upp en mindre kopia av fabrikens produktionslina för Bubblan och adderade en ljusshow för att trollbinda besökarna.

Medierna kallade installationen för "Volkswagentemplet" och därmed lades även ribban som andra biltillverkare sedan följde. Men det var inte bara detta som gjorde succé. För här lanserades även lyxbussen.

Skillnaden jämfört med den ordinarie VW-bussen var slående, vilket i sin tur kunde motivera prispåslaget (3 000 D-mark). Kunderna fick helt enkelt en exklusivare framtoning och många nya finesser. En Samba hade tvåtonslackering, kromdetaljer, ett öppningsbart tygtak samt hela 23 fönster.

Soltak – snacka om lyx!

Blygsamma 25 hästkrafter i den luftkylda motorn.

I USA lanserades modellen under namnet Microbus "Deluxe". Hemmavid i Tyskland var kunderna snabba med att hitta på egna och coola namn, och vilken som är den exakta innebörden av "Samba" är lite osäkert.

Namnet kan komma av Sonnendach-Ausfürung mit besonderem Armaturenbrett (soltaksversion med specialinstrumentbräda), alternativt Sonder Ausfürung mit besonderer Ausstattung (specialversion med specialutrustning). I den nederländska prislistan dyker namnet Samba upp officiellt första gången 1954.

Förarinteriören med några få knappar och bussvinkel på ratten.

Körriktningsvisare på en Samba från 1954.

Den förmodligen äldsta Samba-bussen finns idag hos en privat samlare i Tyskland. Praktiskt taget hela fordonets historia finns dokumenterad, inklusive originalkvittot.

Första ägaren hade betalat 9 025 D-mark, vilket framstår som ett exceptionellt fynd jämfört med dagens värde. Men då ska man också ha i åtanke att vid den tidpunkten var den genomsnittliga årsinkomsten 3 579 D-mark, vilket ställer prisbilden i ett helt annat ljus.

Idag är de mer eftertraktade än någonsin och det märks på priserna som kan uppnå astronomiska höjder. Vid auktionen Barrett–Jackson (i Scottsdale, Arizona) år 2017 såldes ett exemplar för 302 500 dollar (cirka 2,7 miljoner kronor med dagens växlingskurs).

FAKTA SAMBA  


• Produktionen startade den 27 juni 1951 och upphörde i juli 1967.

• Modellen var nästan alltid tvåtonslackerad.

• En Samba hade krom och polerad aluminium överallt.

• Bilarna som producerades fram till augusti 1963 hade 23 fönster (skjutfönstret på förardörren räknades som ett separat fönster).

• Bilarna som producerades från augusti 1963 till juli 1967 har 21 fönster (hörnfönstren togs bort till förmån för en bredare baklucka).

• Första modellen hade 25 hästkrafter, 1 131 cc och en toppfart på 75 km/h. Den sista hade 44 hästkrafter, 1 493 cc och toppade 105 km/h. 

• Den första modellen var 410/170 cm lång/bred, från och med december 1953 var de 422/175 cm, och från augusti 1960 430/180 cm. 

• 1953 blev Samba den första Volkswagen Typ 2 som hade en riktig stötfångare bak.

• I februari 1955 byttes plexiglaset ut mot säkerhetsglas. I Schweiz kallades den innan bytet för Plexibus.

 • Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Att lämna in husbilen på verkstad är ofta en kostsam process som kräver gott om tid. Men vad händer när verkstaden misslyckas eller i värsta fall har sönder, eller slarvar bort ett viktigt tillbehör som i det här fallet en startnyckel? Och sedan vägrar erkänna sitt misstag?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-10-21 08:08

 • Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Hela miljön runt ställplatsen i Skanörs Hamn andas lyx och flärd. Alltifrån sanddynerna och stranden till fiskbutikerna och restaurangerna som känns som något extra.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-10-20 07:56

 • Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Det skulle bli marshmallows – resultatet blev något helt annat. Succén lät dock inte vänta på sig och sedan starten är Ahlgrens världens mest sålda bilar.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-10-19 07:16

 • Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Det var drömmen om den perfekta husvagnen som fick Bengt Bengtsson att ta fram skissblocket. Resultatet blev Sveland, en svensk vagn som tillverkades i England och såldes i 500 exemplar. Så här gick det till när en svensk visionär gjorde dröm till verklighet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-12 07:35

 • Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Startskottet kom genom ett handslag på en camping under 1960-talet. Idag är KAMA Fritid en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn. Vi låter företagets vd göra en historisk tillbakablick och samtidigt ta en titt i framtidskikaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-20 07:10

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

 • Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Thule är idag ett välkänt varumärke, inte minst för folk med husbil och husvagn. Men visste du att företagets första produkt var en gäddsax? Här berättar vi historien om Thule – från starten i Hillerstorp till förändringsresan mot sport- och fritidsbranschen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-20 07:06

 • Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-19 07:00

 • Historik Tabbert: Endast det bästa

  Historik Tabbert: Endast det bästa

  Det tyska lyxmärket Tabbert har en speciell framtoning. Den elfenbensvita karossen och den "bombastiska" inredningen med äkta trä och små krusiduller kan nog de flesta erfarna campare känna igen.

  Artikel Johan Persson, 2021-08-16 06:33

 • Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Göta Holme är bara för husbilar, men det är en alldeles utmärkt ställplats att övernatta på när man far längs Inlandsvägen.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-08-13 07:25

 • MKP Petit – en dansk charmör

  MKP Petit – en dansk charmör

  Danska MKP Petit är charmig som få andra vagnar, och har dessutom många kluriga lösningar. Martin och Maggan Olofsson från Falkenberg använder sin husvagn så ofta de kan och givetvis bakom sin VW – bilen som vagnen byggdes för.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-08-10 07:45

 • Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Att bo på taket till sin bil har blivit trendigt igen. Men ursprunget kom faktiskt från Östtyskland. Och fortfarande finns det entusiaster som vårdar sina original, 30 år efter att tillverkningen lades ner. Dachzelt är inte bara nostalgi, det är också historien om en folkrörelse som DDR-regimen inte kunde stoppa.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2021-08-02 07:16

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206