En Eurolite skymmer inte sikten och märks knappt bakom en stark Ford från 1950-talet.
Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.
Hopfällbara husvagnar är en nästan lika gammal företeelse som bildragna husvagnar. Störst och kanske äldst är fenomenet i USA och redan före 1915 fanns det ett tiotal tillverkare av hopfällbara vagnar, även om det i ärlighetens namn mest var tältvagnar med en sparsam produktion.
Med tiden blev vagnarna mer avancerade och fick fler finesser. De allra lyxigaste hade riktiga väggar och med tiden blev även förvandlingen till husvagn elektrifierad.
Disney tog fasta på fenomenet och använde en liknande skapelse i filmen om Kalle Ankas, Musse Piggs och Janne Långbens husvagnssemester. Alla läsare känner säkert till filmsekvensen som visats varje julafton sedan 1982.
I Europa var fällbara vagnar inte lika populära men förekom då och då hos olika tillverkare på
kontinenten. En av dem var Bammens från holländska Maarsen. De ritade en elektriskt hopfällbar vagn med riktiga väggar och fönster.
Runt 1967 var prototypen klar och det nya husvagnsmärket döptes till Eurolite. Ska man vara riktigt noga går det att se både en och två likheter med amerikanska förebilder som Rolite och Apache.
Historien om Bammens husvagnsproduktion är lite diffus men en minimal produktion kom igång.
I januari 1969 visades en Eurolite 300 upp tillsammans med den större modellen 380 på husvagnsmässan Caravan RAI i Europahal i Amsterdam. Vagnarna var inte bara genialt konstruerade och för tiden mycket tekniskt avancerade, de var dessutom ganska dyra.
Sidoväggarna är manuella och först måste höger sida upp. En elektrisk motor höjer taket med hjälp av ett kedjesystem. Skulle batteriet vara slut finns en vev som reserv. När högra väggen är klar kan dörrens båda delar häktas samman, därefter säkras den genom att taket sänks ner.
I runda slängar kostade en husvagn dubbelt så mycket som en ny bil och efterfrågan blev därför ytterst liten. Efter endast sju tillverkade vagnar lades modellen ner och Bammens, som fortfarande finns kvar, inriktade sig istället på tillverkning av sopkärl för offentliga miljöer.
Vagnen på bilderna är den lyxiga Eurolite 380D och tillhör Kaj Persson i Tomelilla.
– Jag gillar gamla husvagnar och när jag fick se annonsen om en som var hopfällbar kunde jag inte motstå att köpa den, säger Kaj.
Det var 2010 och tvärtemot vad man kan tro var Kaj inte ensam om att köra omkring med en Eurolite.
– Nej, när de var som flest fanns det fem stycken Eurolite i Sverige och alla ägarna bodde i Skåne. Det är lite märkligt då det bara tillverkades sju stycken, menar Kaj.
Köksdelen med vask, "bänkskivor" och plattor sitter fast med gångjärn i väggen och hamnar automatiskt på rätt plats.
Han hänger helst på vagnen bakom sin Ford Skyliner från 1957 med fällbart plåttak, en så kallad plåtcab, och även om Euroliten är 4,80 meter lång och två meter bred ser den inte för stor ut bakom Forden. När Kaj ska cabba upp sin Ford trycker han bara på en knapp och likadant är det med Euroliten – ett tryck på knappen innanför dörren, och taket höjs med ett surrande.
Fram- och bakväggarna kommer på plats automatiskt, medan sidoväggarna viks upp manuellt. Efter att hörnstolparna monterats på plats är det klart att kliva in i vagnen.
– På campingplatser brukar det bli folksamling när släpet förvandlas till husvagn och det är alltid någon som nämner Kalle Anka, skrockar Kaj.
Inredningen är dock inte lika avancerad som i den tecknade filmen, men ändå finurlig. Sofforna är fasta och köksdelen fälls fram samtidigt som sidoväggen hissas. De två garderoberna sitter fast i taket vid färd och kan med ett par handgrepp förvandlas till ordinära klädskrubbar.
I standardutrustningen ingår även ett kylskåp, men det är lågt och fast monterat för att alltid finnas på rätt plats. Vagnen är inte godkänd för körning i "boläge" utan endast i det mer kompakta transportläget. Det tar nästan alltid längre tid att stuva undan prylarna för att de inte ska klämmas fast, än det tar att sänka taket och väggarna.
– Det momentet tar inte ens en minut och sedan kan man köra iväg. En Eurolite är kanske det fränaste man kan ha bakom en Skyliner. Nästan en plåtcab bakom en plåtcab, även om husvagnens tak är av glasfiber, avslutar Kaj.
En Combi-Camp är varken ett tält eller en husvagn, snarare en kombination av båda. Ewa Fredricson Andersson följde hjärtat när hon köpte sin 72:a och den har en fördel som ingen husvagn kan skryta med.
Leksaksbilar är populära bland både samlare av gamla leksaker och som rena modeller. Men hur ser utbudet ut när det kommer till husvagnar?
Älskar du att tillaga fisk eller att besöka en genuin fiskrestaurang, lägg då Tiraholm på minnet. Där övernattar du vid sjön Bolmens strand och har både fiskbutik och fiskrestaurang på platsen.
Vad är det egentligen som gäller när någon vill övernatta i det fria med hus-bil/husvagn, eller kanske slå upp ett tält? Här är några av de regler och rekommendationer som Naturvårdsverket lyfter fram för de som vill fricampa.
Orörd natur och ett oändligt hav möter besökarna vid Nabbelunds Ställplats. Här kan du koppla av totalt befriad från allt som kostar pengar förutom ställplatsavgiften.
En ny samling med fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.
Få ställplatser är så populära som de längs Göta kanal. Den här gången har vi kollat Forsviks sluss. En historisk plats mellan sjöarna Viken och Vättern.
Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.
Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.
Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.
Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.
Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.
Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?
Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.
I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.