Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

Richard (t.h.) och Johan Gustavsson är bröder och närmaste kollegor.

Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

Publicerad

Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

Är du bekant med båtmodellen Ryds Camping? Bildgoogla gärna i annat fall. Föreställ dig sedan att bo två vuxna, tre barn och två hundar i skutan. Trångt? En aning. Nästan så de gamla äggformade SMV-vagnarna framstår som hyggligt rymliga i jämförelse. Likväl är det med värme och glädje som Richard och Johan Gustavsson minns sina barndomssomrar tillsammans med pappa Dag, mamma Gunilla och lillasyster Sara.

– I mitten av 70-talet körde pappa ut en Cavalier 1400 med kofärja till Hindö i S:t Anna skärgård, platsen där han växte upp. På somrarna bodde vi på ön i vår husvagn. Hela familjen gjorde ofta utflykter på
sjön – och vi övernattade i båten, minns Johan, och ler åt "stolleprovet".

Richard, Gunilla, Dag och deras medarbetare Mats poserar utanför Dags Husvagnscenter.

I tidernas begynnelse. Dag mekar med elbromsen på en Cabbyvagn.

På den tiden var Dag anställd som husvagnsreparatör. När företaget lades ner i början av 80-talet, stod plötsligt en hel kundstock utan verkstad. I sin strävan att hjälpa kunderna kontaktade Dag sin vän Sammey, och tillsammans öppnade de Sammeys Bensin & Husvagnsservice. Några år senare startade Dag en renodlad husvagnsverkstad.

– Ursprungstanken var att han skulle reparera och serva husvagnar, medan mamma fick sköta bokföringen. Pappa valde dock namnet Dags Husvagnscenter med en tanke om att  någon gång kunna utveckla verksamheten – utan att behöva byta namn, berättar Richard.

Så här 35 år senare behöver man bara läsa på skyltarna vid entrén för att konstatera att Dag tänkte rätt.

Men hur kunde då ett enmansföretag utvecklas till att bli en modern anläggning med nio anställda, stor visningshall, tillbehörsbutik, auktoriserad verkstad samt uthyrning av både fritidsfordon och uppställningsplatser? 

– Första milstolpen kom när företaget som pappa köpte reservdelar av frågade om han ville börja sälja husvagnar också. Trots att han var tveksam körde de ner några begagnade vagnar till Norrköping – och dessa såldes nästan direkt, berättar Richard.

Verkstaden sedd från ovan. Den tekniska kompetensen har alltid varit ett signum för Dags.

År 1988 blev Dags Husvagnscenter återförsäljare av Knaus husvagnar – och i samma veva anställdes Richard. Under 90-talets finanskris kom hyresvärden med ett erbjudande om att utöka hyreskontraktet.

– Med större lokaler kunde vi bygga en visningshall, ha en mer omfattande verkstad samt ordna en tältutställning. Visningshallen rymde fem vagnar om vi ställde dem tight, minns Richard.

År 2004 var det dags för Johan att ta anställning i firman, för övrigt samma år som man började saluföra husbilar för första gången. Tre år senare gick flytten till nya lokaler, som under 2016 byggdes ut till den dubbla ytan och stöptes i nuvarande form. Pappa Dag har alldeles nyligen gått i pension och mamma Gunilla gick ur tiden för drygt tio år sedan – men skötte bokföringen ända fram till dess.

Numera är det alltså Richard och Johan som driver företaget tillsammans med sina anställda. Vilken är då den största skillnaden på verksamheten idag jämfört med i begynnelsen? Richard behöver inte lång betänketid.

– Leveransservicen. Förr behövde vi endast montera tv-antenn och batteri innan vi lämnade över nycklarna till kunden. Idag erbjuds det så oerhört många tillval. Eftersom vi inte kan veta vad varje enskild kund önskar, beställer vi oftast fordonen i ett grundutförande. Det innebär att vi får montera eventuella tillbehör själva – och de kan vara rätt många.

Rutinerad räv. Lars Helmerud har varit anställd på Dags sedan 2001.

Joakim Johansson är butiksansvarig och möter alltid kunderna med ett leende.

– Vi är dessutom oerhört noggranna innan vi överlämnar en ny husvagn eller husbil. Men vi investerar hellre lite extra tid i verkstaden och får nöjda kunder, än att vi riskerar att de kommer tillbaka med grejer som inte fungerar, tillägger Johan.

Bröderna tror att det är just verkstaden som har lagt grunden till Dags Husvagncenters fantastiska expansion.

– Vi har alltid varit duktiga på service och reparationer, det var ju med verkstaden allt började en gång i tiden. Vår tekniska kompetens har nog gjort att många kunder har känt en trygghet i att köpa från oss, säger Richard.

– Kundvård är en annan viktig sak. Vi har inte gått "all in" för att bli så stora som möjligt, utan värdesätter att vårda det vi har byggt upp. Jag tror att kunderna känner sig sedda hos oss, säger Johan.

 

DAGS HUSVAGNSCENTER

Grundat: 1986
Ort: Norrköping
Antal anställda: 9
Saluför: Knaus, Weinsberg, Tabbert, T@B, CI och Roller Team
Antal försäljningar per år: Cirka 160 nya och begagnade fordon

 • Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Att lämna in husbilen på verkstad är ofta en kostsam process som kräver gott om tid. Men vad händer när verkstaden misslyckas eller i värsta fall har sönder, eller slarvar bort ett viktigt tillbehör som i det här fallet en startnyckel? Och sedan vägrar erkänna sitt misstag?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-10-21 08:08

 • Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Hela miljön runt ställplatsen i Skanörs Hamn andas lyx och flärd. Alltifrån sanddynerna och stranden till fiskbutikerna och restaurangerna som känns som något extra.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-10-20 07:56

 • Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Det skulle bli marshmallows – resultatet blev något helt annat. Succén lät dock inte vänta på sig och sedan starten är Ahlgrens världens mest sålda bilar.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-10-19 07:16

 • Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Det var drömmen om den perfekta husvagnen som fick Bengt Bengtsson att ta fram skissblocket. Resultatet blev Sveland, en svensk vagn som tillverkades i England och såldes i 500 exemplar. Så här gick det till när en svensk visionär gjorde dröm till verklighet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-12 07:35

 • Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Startskottet kom genom ett handslag på en camping under 1960-talet. Idag är KAMA Fritid en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn. Vi låter företagets vd göra en historisk tillbakablick och samtidigt ta en titt i framtidskikaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-20 07:10

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

 • Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Thule är idag ett välkänt varumärke, inte minst för folk med husbil och husvagn. Men visste du att företagets första produkt var en gäddsax? Här berättar vi historien om Thule – från starten i Hillerstorp till förändringsresan mot sport- och fritidsbranschen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-20 07:06

 • Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-19 07:00

 • Samba firar 70-årsjubileum!

  Samba firar 70-årsjubileum!

  För 70 år sedan presenterade Volkswagen en åttasitsig minibuss vid den internationella bilutställningen IAA i tyska Frankfurt am Main. Idag är den här VW-bussen internationellt känd som "Samba", och i Sverige som "lyxbussen".

  Artikel Redaktionen, 2021-08-18 07:01

 • Historik Tabbert: Endast det bästa

  Historik Tabbert: Endast det bästa

  Det tyska lyxmärket Tabbert har en speciell framtoning. Den elfenbensvita karossen och den "bombastiska" inredningen med äkta trä och små krusiduller kan nog de flesta erfarna campare känna igen.

  Artikel Johan Persson, 2021-08-16 06:33

 • Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Göta Holme är bara för husbilar, men det är en alldeles utmärkt ställplats att övernatta på när man far längs Inlandsvägen.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-08-13 07:25

 • MKP Petit – en dansk charmör

  MKP Petit – en dansk charmör

  Danska MKP Petit är charmig som få andra vagnar, och har dessutom många kluriga lösningar. Martin och Maggan Olofsson från Falkenberg använder sin husvagn så ofta de kan och givetvis bakom sin VW – bilen som vagnen byggdes för.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-08-10 07:45

 • Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Att bo på taket till sin bil har blivit trendigt igen. Men ursprunget kom faktiskt från Östtyskland. Och fortfarande finns det entusiaster som vårdar sina original, 30 år efter att tillverkningen lades ner. Dachzelt är inte bara nostalgi, det är också historien om en folkrörelse som DDR-regimen inte kunde stoppa.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2021-08-02 07:16

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206