Företagshistoria: Dags Husvagnscenter förvaltar ett livsverk

Publicerad: 2021-09-17   Uppdaterad: 2023-04-18

Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

Är du bekant med båtmodellen Ryds Camping? Bildgoogla gärna i annat fall. Föreställ dig sedan att bo två vuxna, tre barn och två hundar i skutan. Trångt? En aning. Nästan så de gamla äggformade SMV-vagnarna framstår som hyggligt rymliga i jämförelse. Likväl är det med värme och glädje som Richard och Johan Gustavsson minns sina barndomssomrar tillsammans med pappa Dag, mamma Gunilla och lillasyster Sara.

– I mitten av 70-talet körde pappa ut en Cavalier 1400 med kofärja till Hindö i S:t Anna skärgård, platsen där han växte upp. På somrarna bodde vi på ön i vår husvagn. Hela familjen gjorde ofta utflykter på
sjön – och vi övernattade i båten, minns Johan, och ler åt ”stolleprovet”.

Företagshistoria: Dags Husvagnscenter förvaltar ett livsverk
Richard, Gunilla, Dag och deras medarbetare Mats poserar utanför Dags Husvagnscenter.
Företagshistoria: Dags Husvagnscenter förvaltar ett livsverk
I tidernas begynnelse. Dag mekar med elbromsen på en Cabbyvagn.

På den tiden var Dag anställd som husvagnsreparatör. När företaget lades ner i början av 80-talet, stod plötsligt en hel kundstock utan verkstad. I sin strävan att hjälpa kunderna kontaktade Dag sin vän Sammey, och tillsammans öppnade de Sammeys Bensin & Husvagnsservice. Några år senare startade Dag en renodlad husvagnsverkstad.

– Ursprungstanken var att han skulle reparera och serva husvagnar, medan mamma fick sköta bokföringen. Pappa valde dock namnet Dags Husvagnscenter med en tanke om att  någon gång kunna utveckla verksamheten – utan att behöva byta namn, berättar Richard.

Så här 35 år senare behöver man bara läsa på skyltarna vid entrén för att konstatera att Dag tänkte rätt.

Men hur kunde då ett enmansföretag utvecklas till att bli en modern anläggning med nio anställda, stor visningshall, tillbehörsbutik, auktoriserad verkstad samt uthyrning av både fritidsfordon och uppställningsplatser? 

– Första milstolpen kom när företaget som pappa köpte reservdelar av frågade om han ville börja sälja husvagnar också. Trots att han var tveksam körde de ner några begagnade vagnar till Norrköping – och dessa såldes nästan direkt, berättar Richard.

Företagshistoria: Dags Husvagnscenter förvaltar ett livsverk
Verkstaden sedd från ovan. Den tekniska kompetensen har alltid varit ett signum för Dags.
Företagshistoria: Dags Husvagnscenter förvaltar ett livsverk

År 1988 blev Dags Husvagnscenter återförsäljare av Knaus husvagnar – och i samma veva anställdes Richard. Under 90-talets finanskris kom hyresvärden med ett erbjudande om att utöka hyreskontraktet.

– Med större lokaler kunde vi bygga en visningshall, ha en mer omfattande verkstad samt ordna en tältutställning. Visningshallen rymde fem vagnar om vi ställde dem tight, minns Richard.

År 2004 var det dags för Johan att ta anställning i firman, för övrigt samma år som man började saluföra husbilar för första gången. Tre år senare gick flytten till nya lokaler, som under 2016 byggdes ut till den dubbla ytan och stöptes i nuvarande form. Pappa Dag har alldeles nyligen gått i pension och mamma Gunilla gick ur tiden för drygt tio år sedan – men skötte bokföringen ända fram till dess.

Numera är det alltså Richard och Johan som driver företaget tillsammans med sina anställda. Vilken är då den största skillnaden på verksamheten idag jämfört med i begynnelsen? Richard behöver inte lång betänketid.

– Leveransservicen. Förr behövde vi endast montera tv-antenn och batteri innan vi lämnade över nycklarna till kunden. Idag erbjuds det så oerhört många tillval. Eftersom vi inte kan veta vad varje enskild kund önskar, beställer vi oftast fordonen i ett grundutförande. Det innebär att vi får montera eventuella tillbehör själva – och de kan vara rätt många.

Företagshistoria: Dags Husvagnscenter förvaltar ett livsverk
Rutinerad räv. Lars Helmerud har varit anställd på Dags sedan 2001.
Företagshistoria: Dags Husvagnscenter förvaltar ett livsverk
Joakim Johansson är butiksansvarig och möter alltid kunderna med ett leende.

– Vi är dessutom oerhört noggranna innan vi överlämnar en ny husvagn eller husbil. Men vi investerar hellre lite extra tid i verkstaden och får nöjda kunder, än att vi riskerar att de kommer tillbaka med grejer som inte fungerar, tillägger Johan.

Bröderna tror att det är just verkstaden som har lagt grunden till Dags Husvagncenters fantastiska expansion.

– Vi har alltid varit duktiga på service och reparationer, det var ju med verkstaden allt började en gång i tiden. Vår tekniska kompetens har nog gjort att många kunder har känt en trygghet i att köpa från oss, säger Richard.

– Kundvård är en annan viktig sak. Vi har inte gått ”all in” för att bli så stora som möjligt, utan värdesätter att vårda det vi har byggt upp. Jag tror att kunderna känner sig sedda hos oss, säger Johan.

 

DAGS HUSVAGNSCENTER

Grundat: 1986
Ort: Norrköping
Antal anställda: 9
Saluför: Knaus, Weinsberg, Tabbert, T@B, CI och Roller Team
Antal försäljningar per år: Cirka 160 nya och begagnade fordon

Rulla till toppen