Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

Richard (t.h.) och Johan Gustavsson är bröder och närmaste kollegor.

Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

Publicerad

Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

Är du bekant med båtmodellen Ryds Camping? Bildgoogla gärna i annat fall. Föreställ dig sedan att bo två vuxna, tre barn och två hundar i skutan. Trångt? En aning. Nästan så de gamla äggformade SMV-vagnarna framstår som hyggligt rymliga i jämförelse. Likväl är det med värme och glädje som Richard och Johan Gustavsson minns sina barndomssomrar tillsammans med pappa Dag, mamma Gunilla och lillasyster Sara.

– I mitten av 70-talet körde pappa ut en Cavalier 1400 med kofärja till Hindö i S:t Anna skärgård, platsen där han växte upp. På somrarna bodde vi på ön i vår husvagn. Hela familjen gjorde ofta utflykter på
sjön – och vi övernattade i båten, minns Johan, och ler åt "stolleprovet".

Richard, Gunilla, Dag och deras medarbetare Mats poserar utanför Dags Husvagnscenter.

I tidernas begynnelse. Dag mekar med elbromsen på en Cabbyvagn.

På den tiden var Dag anställd som husvagnsreparatör. När företaget lades ner i början av 80-talet, stod plötsligt en hel kundstock utan verkstad. I sin strävan att hjälpa kunderna kontaktade Dag sin vän Sammey, och tillsammans öppnade de Sammeys Bensin & Husvagnsservice. Några år senare startade Dag en renodlad husvagnsverkstad.

– Ursprungstanken var att han skulle reparera och serva husvagnar, medan mamma fick sköta bokföringen. Pappa valde dock namnet Dags Husvagnscenter med en tanke om att  någon gång kunna utveckla verksamheten – utan att behöva byta namn, berättar Richard.

Så här 35 år senare behöver man bara läsa på skyltarna vid entrén för att konstatera att Dag tänkte rätt.

Men hur kunde då ett enmansföretag utvecklas till att bli en modern anläggning med nio anställda, stor visningshall, tillbehörsbutik, auktoriserad verkstad samt uthyrning av både fritidsfordon och uppställningsplatser? 

– Första milstolpen kom när företaget som pappa köpte reservdelar av frågade om han ville börja sälja husvagnar också. Trots att han var tveksam körde de ner några begagnade vagnar till Norrköping – och dessa såldes nästan direkt, berättar Richard.

Verkstaden sedd från ovan. Den tekniska kompetensen har alltid varit ett signum för Dags.

År 1988 blev Dags Husvagnscenter återförsäljare av Knaus husvagnar – och i samma veva anställdes Richard. Under 90-talets finanskris kom hyresvärden med ett erbjudande om att utöka hyreskontraktet.

– Med större lokaler kunde vi bygga en visningshall, ha en mer omfattande verkstad samt ordna en tältutställning. Visningshallen rymde fem vagnar om vi ställde dem tight, minns Richard.

År 2004 var det dags för Johan att ta anställning i firman, för övrigt samma år som man började saluföra husbilar för första gången. Tre år senare gick flytten till nya lokaler, som under 2016 byggdes ut till den dubbla ytan och stöptes i nuvarande form. Pappa Dag har alldeles nyligen gått i pension och mamma Gunilla gick ur tiden för drygt tio år sedan – men skötte bokföringen ända fram till dess.

Numera är det alltså Richard och Johan som driver företaget tillsammans med sina anställda. Vilken är då den största skillnaden på verksamheten idag jämfört med i begynnelsen? Richard behöver inte lång betänketid.

– Leveransservicen. Förr behövde vi endast montera tv-antenn och batteri innan vi lämnade över nycklarna till kunden. Idag erbjuds det så oerhört många tillval. Eftersom vi inte kan veta vad varje enskild kund önskar, beställer vi oftast fordonen i ett grundutförande. Det innebär att vi får montera eventuella tillbehör själva – och de kan vara rätt många.

Rutinerad räv. Lars Helmerud har varit anställd på Dags sedan 2001.

Joakim Johansson är butiksansvarig och möter alltid kunderna med ett leende.

– Vi är dessutom oerhört noggranna innan vi överlämnar en ny husvagn eller husbil. Men vi investerar hellre lite extra tid i verkstaden och får nöjda kunder, än att vi riskerar att de kommer tillbaka med grejer som inte fungerar, tillägger Johan.

Bröderna tror att det är just verkstaden som har lagt grunden till Dags Husvagncenters fantastiska expansion.

– Vi har alltid varit duktiga på service och reparationer, det var ju med verkstaden allt började en gång i tiden. Vår tekniska kompetens har nog gjort att många kunder har känt en trygghet i att köpa från oss, säger Richard.

– Kundvård är en annan viktig sak. Vi har inte gått "all in" för att bli så stora som möjligt, utan värdesätter att vårda det vi har byggt upp. Jag tror att kunderna känner sig sedda hos oss, säger Johan.

 

DAGS HUSVAGNSCENTER

Grundat: 1986
Ort: Norrköping
Antal anställda: 9
Saluför: Knaus, Weinsberg, Tabbert, T@B, CI och Roller Team
Antal försäljningar per år: Cirka 160 nya och begagnade fordon

 • Ställplats Kosta Lodge: Populärt i glasriket

  Ställplats Kosta Lodge: Populärt i glasriket

  Glasmetropolen Kosta har även blivit en turistmetropol. Kosta Lodge Hotels satsning på en ställplats är en av anledningarna. Nu händer det ständigt nya saker i området.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-17 07:58

 • HC undersöker: AdBlue-fel stoppade drömresan

  HC undersöker: AdBlue-fel stoppade drömresan

  Resan till östra Finland skulle bli sommarens höjdpunkt för Heitti och Caisa Teder. "Men istället fick vi tillbringa dagar på en verkstad som förgäves försökte laga AdBlue-systemet i vår nya husbil", berättar Heitti. "Vi tog oss hem till Kristianstad med ett nödrop. Där lade bilen av definitivt!" Först nio veckor senare var den körbar igen, men då var sommarsäsongen slut sedan länge.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-08-16 07:28

 • Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  En Combi-Camp är varken ett tält eller en husvagn, snarare en kombination av båda. Ewa Fredricson Andersson följde hjärtat när hon köpte sin 72:a och den har en fördel som ingen husvagn kan skryta med.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-04 07:21

 • Modeller: Småskalig kärlek

  Modeller: Småskalig kärlek

  Leksaksbilar är populära bland både samlare av gamla leksaker och som rena modeller. Men hur ser utbudet ut när det kommer till husvagnar?

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-03 07:26

 • Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Älskar du att tillaga fisk eller att besöka en genuin fiskrestaurang, lägg då Tiraholm på minnet. Där övernattar du vid sjön Bolmens strand och har både fiskbutik och fiskrestaurang på platsen.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-01 07:23

 • Allemansrätten – vad får vi göra?

  Allemansrätten – vad får vi göra?

  Vad är det egentligen som gäller när någon vill övernatta i det fria med hus-bil/husvagn, eller kanske slå upp ett tält? Här är några av de regler och rekommendationer som Naturvårdsverket lyfter fram för de som vill fricampa.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-07-29 07:47

 • Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Orörd natur och ett oändligt hav möter besökarna vid Nabbelunds Ställplats. Här kan du koppla av totalt befriad från allt som kostar pengar förutom ställplatsavgiften.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-26 07:06

 • Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  En ny samling med fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-07-12 08:46

 • Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Få ställplatser är så populära som de längs Göta kanal. Den här gången har vi kollat Forsviks sluss. En historisk plats mellan sjöarna Viken och Vättern.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-05 06:36

 • Full pott för Oasen på danska Römö

  Full pott för Oasen på danska Römö

  Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-30 07:41

 • Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-06-28 06:32

 • Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-06-27 07:57

 • Vad gäller på campingen?

  Vad gäller på campingen?

  Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-15 18:19

 • Vilka tillbehör gäller 2022?

  Vilka tillbehör gäller 2022?

  Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-31 07:25

 • HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-30 07:26

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206