Världens mest sålda bilar!

Publicerad: 2021-10-19   Uppdaterad: 2023-04-18

Det skulle bli marshmallows – resultatet blev något helt annat. Succén lät dock inte vänta på sig och sedan starten är Ahlgrens världens mest sålda bilar.

Världens mest sålda bilar!
Husvagnarna gjorde ett gästspel 2009.

Året var 1953 och en mängd influenser kom från USA – film, musik, läsk och godis förstås.

Och inom det sistnämnda, var det marshmallows som gällde, i alla fall på den amerikanska marknaden. Det var Ahlgrens fabrikschef, Gustav Belinky, som fick uppdraget att ta fram en svensk version av den fluffiga godsaken.

Tillsammans med förmannen Erik Persson påbörjades ett projekt där ingredienserna hårt vispad äggvita, socker och gelatin blandades. Resultatet blev i och för sig segt, men konsistensen blev något annat än vad som var tänkt. Det blev ett fiasko och en succé på en samma gång! Skumbilarna hade sett dagens ljus, och de hade kommit för att stanna.

Inledningsvis såldes de som lösviktsgodis för ett öre stycket. Efter en tid noterade man att bilarna hårdnade när de låg framme. För att hålla dem fräscha under längre tid hamnade de istället i en lufttät plastförpackning.

Världens mest sålda bilar!
Bilarna som alla svenskar kört – in i munnen.

Namnet då? Till en början var det skumbilar som gällde och det var först på 1970-talet som de döptes om till Ahlgrens bilar. Under modern tid har det populära skumgodiset även funnits som bland annat limousiner, dubbeldäckare, Volvo V70, elbilar, radiobilar och som olika biltillbehör.

2009 fick vi campingentusiaster glädjas åt ett gästspel av Ahlgrens bilar Husvagnar (tillverkades i
70 miljoner exemplar med Fruxo-fruktsmaker), och det leder ofrånkomligt till frågan vi alla vill ha svar på:

Nu när husbilar är mer populära än någonsin, är de också planerade att inom kort bli skumbilar?

– Även om Ahlgrens bilar Original är storsäljaren arbetar bilfabriken ständigt på att uppdatera
garaget med nya modeller, både permanenta och tillfälliga. I år har vi exempelvis lanserat krockvänliga Ahlgrens bilar Radiobilar.

– Just nu finns det inga planer på att lansera Ahlgrens bilar Husbilar, men man vet aldrig vilka modeller som dyker upp i framtiden, hälsar Mikael Blomqwist, kommunikationschef på Cloetta Sverige.

FAKTA

Sloganer: ”Det finns bara ett sätt att stoppa den – i munnen” och ”Sveriges mest köpta bil” (tidigare med tillägget – har ingen broms)
Antal: Cirka fyra miljarder tillverkas årligen
Ägarewww.cloetta.se
Smaken: Tillverkaren är förtegen i ärendet. Allmänt sägs det att det enda som skiljer bilarna åt är färgämnen, och de har ingen egen smak.
Modellen: Bilen sägs vara en Bugatti (Gustav Belinky älskade deras racerbilar)

Källa: wikipedia

 

 

Rulla till toppen