Historik: Lödde husvagnar – ett livsprojekt

Publicerad: 2021-10-27   Uppdaterad: 2023-04-18

De drömde om ett gemensamt projekt. Så kom det sig att Siw och Bengt Jacobsson startade Lödde Husvagnar år 1988 – utan någon campingerfarenhet. Kontakten med kunderna har hållit gnistan vid liv under alla år, men nu stundar ett generationsskifte i företaget.

Det var under det glada 80-talet som de två trettioplussarna möttes. Siw arbetade då som reseledare i Europa medan Bengt var lärare och ekonom på en skola. Snart började paret en dröm om att driva ett projekt tillsammans, hemma i Löddeköpinge. 

– Vi började titta på potentiella marknader och fann att det inte fanns någon återförsäljare av husvagnar i Löddeköpinge. Vi vände oss då till kommunen och berättade om våra tankar – och fick väldigt bra hjälp och vägledning. Vi bestämde oss snart för att starta Lödde Husvagnar, berättar Siw.

Varken Bengt eller Siw hade någon som helst erfarenhet av camping sedan tidigare. Men deras längtan efter att driva företag och träffa kunder var större än farhågorna. En handfull Cabbyvagnar beställdes hem till den hyrda lokalen på 200 kvadratmeter – och sedan var det bara att starta försäljningen.

Medan Siw hade börjat utbilda sig till ekonom, med målet att sköta företagets redovisning, började Bengt ta emot kunderna. Hans stora intresse för bilar gjorde att han snabbt lärde sig om vagnarna.

Historik: Lödde husvagnar – ett livsprojekt
Kul vid hjul, lagom till jul. Siw och Bengt Jacobsson med sin personalstyrka.

– På den tiden var de så enkelt utrustade, så det var inte särskilt svårt att vara säljare. Man fick läsa på en del bara. En bra källa till kunskap var faktiskt att lyssna på kunderna när de kom in och pratade, minns Bengt, som sålde sin första vagn i januari 1989, en Cabby 590 -89 till ett pris av 107 000 kr. 

Med tiden utökades sortimentet med Bürstner och Dethleffs – och efter två år byggde makarna Jacobsson egna lokaler på 700 kvadratmeter. På samma plats huserar Lödde Husvagnar än idag, även om lokalerna har byggts ut till nästan den dubbla ytan. Under årens lopp har husbilar tillkommit i sortimentet liksom en verkstad, tillbehörsbutik och uthyrningsfordon. Tomten är idag på 5 500 kvadratmeter.

– Uthyrningsverksamheten började vi med för ungefär tio år sedan och den har gett oss ett stort antal nya kunder. Många vill pröva på campinglivet först, innan de tar steget och köper ett eget fordon, berättar Bengt.

Historik: Lödde husvagnar – ett livsprojekt
Givetvis har tillbyggnad skett – för att möta den stora efterfrågan.

Sedan begynnelsen har verksamheten expanderat rejält, så pass mycket att Lödde Husvagnar blev utsedda till Årets företag i Kävlinge kommun år 2014. Vad har då varit viktigt för att lyckas? 

– Vår gedigna kunskap i kombination med vår omtanke om kunderna. Ta bara mekanikern Lars Stenström som exempel, han anställdes i vår verkstad i början av 1990-talet och arbetade hos oss ända fram tills han nyligen blev pensionär. Han har varit en guldgruva och har delat med sig av sin kunskap till nya medarbetare, berättar Siw. Bengt tillägger:

– Vi bryr oss om våra kunder, alla ska känna sig välkomna och ihågkomna hos oss. Idag kommer barn och barnbarn till våra äldsta kunder in hit och köper fritidsfordon. Det är oerhört glädjande och ett kvitto på att vi har gjort någonting rätt.

För att stärka kundkontakten har företaget satsat stort på återkommande event som tjejkvällar, julmingel och olika aktiviteter inom Lödde Campingklubb – klubben för alla som har köpt ett fritidsfordon hos Lödde Husvagnar. Det har också varit viktigt att omge sig med medarbetare som värderar kunderna lika högt som företagets grundare.

Historik: Lödde husvagnar – ett livsprojekt
De är återförsäljare av fem varumärken: Weinsberg, Solifer, Polar, Laika och Knaus.

– Där har vi haft turen att hitta rätt personer som delar vår filosofi kring kundbemötande och företagande. Vi vill att alla medarbetare ska känna att vi gör det här tillsammans, menar Bengt.

Siw och Bengts barn är idag anställda och delägare i företaget, detta efter att tidigare ha prövat sina vingar på olika håll ute i arbetslivet. Emma arbetar som försäljningschef medan Viktor är verkstadschef. Tanken är att de ska ställa sig vid rodret inom en snar framtid.

– Bengt och jag håller väl på att dra oss tillbaka och tanken är att barnen ska ta över driften. Vi känner fullt förtroende för hela kollegiet. Tack vare alla våra fina medarbetare har vi lyckats bygga upp en solid och genuin verksamhet. Kunderna har rekommenderat oss genom åren och vi har även lyckats överleva i tuffa tider. Det är vi oerhört stolta över och tacksamma för, säger Siw.

Historik: Lödde husvagnar – ett livsprojekt
Knaus- och Polarvagnar ingår i sortimentet.

Lödde Husvagnar

Grundat: 1988
Ort: Löddeköpinge
Antal anställda: 10
Saluför: Knaus, Weinsberg, Polar, Laika och Solifer
Antal försäljningar per år: Cirka 300 nya och begagnade fordon

Rulla till toppen