Historik: Lödde husvagnar – ett livsprojekt

Det började med 700 kvadratmeter, numera är hela tomtytan på 5 500 kvadratmeter. Infällda bilden: Grundarna, Siw och Bengt Jacobsson.

Historik: Lödde husvagnar – ett livsprojekt

Publicerad

De drömde om ett gemensamt projekt. Så kom det sig att Siw och Bengt Jacobsson startade Lödde Husvagnar år 1988 – utan någon campingerfarenhet. Kontakten med kunderna har hållit gnistan vid liv under alla år, men nu stundar ett generationsskifte i företaget.

Det var under det glada 80-talet som de två trettioplussarna möttes. Siw arbetade då som reseledare i Europa medan Bengt var lärare och ekonom på en skola. Snart började paret en dröm om att driva ett projekt tillsammans, hemma i Löddeköpinge. 

– Vi började titta på potentiella marknader och fann att det inte fanns någon återförsäljare av husvagnar i Löddeköpinge. Vi vände oss då till kommunen och berättade om våra tankar – och fick väldigt bra hjälp och vägledning. Vi bestämde oss snart för att starta Lödde Husvagnar, berättar Siw.

Varken Bengt eller Siw hade någon som helst erfarenhet av camping sedan tidigare. Men deras längtan efter att driva företag och träffa kunder var större än farhågorna. En handfull Cabbyvagnar beställdes hem till den hyrda lokalen på 200 kvadratmeter – och sedan var det bara att starta försäljningen.

Medan Siw hade börjat utbilda sig till ekonom, med målet att sköta företagets redovisning, började Bengt ta emot kunderna. Hans stora intresse för bilar gjorde att han snabbt lärde sig om vagnarna.

Kul vid hjul, lagom till jul. Siw och Bengt Jacobsson med sin personalstyrka.

– På den tiden var de så enkelt utrustade, så det var inte särskilt svårt att vara säljare. Man fick läsa på en del bara. En bra källa till kunskap var faktiskt att lyssna på kunderna när de kom in och pratade, minns Bengt, som sålde sin första vagn i januari 1989, en Cabby 590 -89 till ett pris av 107 000 kr. 

Med tiden utökades sortimentet med Bürstner och Dethleffs – och efter två år byggde makarna Jacobsson egna lokaler på 700 kvadratmeter. På samma plats huserar Lödde Husvagnar än idag, även om lokalerna har byggts ut till nästan den dubbla ytan. Under årens lopp har husbilar tillkommit i sortimentet liksom en verkstad, tillbehörsbutik och uthyrningsfordon. Tomten är idag på 5 500 kvadratmeter.

– Uthyrningsverksamheten började vi med för ungefär tio år sedan och den har gett oss ett stort antal nya kunder. Många vill pröva på campinglivet först, innan de tar steget och köper ett eget fordon, berättar Bengt.

Givetvis har tillbyggnad skett – för att möta den stora efterfrågan.

Sedan begynnelsen har verksamheten expanderat rejält, så pass mycket att Lödde Husvagnar blev utsedda till Årets företag i Kävlinge kommun år 2014. Vad har då varit viktigt för att lyckas? 

– Vår gedigna kunskap i kombination med vår omtanke om kunderna. Ta bara mekanikern Lars Stenström som exempel, han anställdes i vår verkstad i början av 1990-talet och arbetade hos oss ända fram tills han nyligen blev pensionär. Han har varit en guldgruva och har delat med sig av sin kunskap till nya medarbetare, berättar Siw. Bengt tillägger:

– Vi bryr oss om våra kunder, alla ska känna sig välkomna och ihågkomna hos oss. Idag kommer barn och barnbarn till våra äldsta kunder in hit och köper fritidsfordon. Det är oerhört glädjande och ett kvitto på att vi har gjort någonting rätt.

För att stärka kundkontakten har företaget satsat stort på återkommande event som tjejkvällar, julmingel och olika aktiviteter inom Lödde Campingklubb – klubben för alla som har köpt ett fritidsfordon hos Lödde Husvagnar. Det har också varit viktigt att omge sig med medarbetare som värderar kunderna lika högt som företagets grundare.

De är återförsäljare av fem varumärken: Weinsberg, Solifer, Polar, Laika och Knaus.

– Där har vi haft turen att hitta rätt personer som delar vår filosofi kring kundbemötande och företagande. Vi vill att alla medarbetare ska känna att vi gör det här tillsammans, menar Bengt.

Siw och Bengts barn är idag anställda och delägare i företaget, detta efter att tidigare ha prövat sina vingar på olika håll ute i arbetslivet. Emma arbetar som försäljningschef medan Viktor är verkstadschef. Tanken är att de ska ställa sig vid rodret inom en snar framtid.

– Bengt och jag håller väl på att dra oss tillbaka och tanken är att barnen ska ta över driften. Vi känner fullt förtroende för hela kollegiet. Tack vare alla våra fina medarbetare har vi lyckats bygga upp en solid och genuin verksamhet. Kunderna har rekommenderat oss genom åren och vi har även lyckats överleva i tuffa tider. Det är vi oerhört stolta över och tacksamma för, säger Siw.

Knaus- och Polarvagnar ingår i sortimentet.

Lödde Husvagnar

Grundat: 1988
Ort: Löddeköpinge
Antal anställda: 10
Saluför: Knaus, Weinsberg, Polar, Laika och Solifer
Antal försäljningar per år: Cirka 300 nya och begagnade fordon

 • Ställplats Kosta Lodge: Populärt i glasriket

  Ställplats Kosta Lodge: Populärt i glasriket

  Glasmetropolen Kosta har även blivit en turistmetropol. Kosta Lodge Hotels satsning på en ställplats är en av anledningarna. Nu händer det ständigt nya saker i området.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-17 07:58

 • HC undersöker: AdBlue-fel stoppade drömresan

  HC undersöker: AdBlue-fel stoppade drömresan

  Resan till östra Finland skulle bli sommarens höjdpunkt för Heitti och Caisa Teder. "Men istället fick vi tillbringa dagar på en verkstad som förgäves försökte laga AdBlue-systemet i vår nya husbil", berättar Heitti. "Vi tog oss hem till Kristianstad med ett nödrop. Där lade bilen av definitivt!" Först nio veckor senare var den körbar igen, men då var sommarsäsongen slut sedan länge.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-08-16 07:28

 • Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  En Combi-Camp är varken ett tält eller en husvagn, snarare en kombination av båda. Ewa Fredricson Andersson följde hjärtat när hon köpte sin 72:a och den har en fördel som ingen husvagn kan skryta med.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-04 07:21

 • Modeller: Småskalig kärlek

  Modeller: Småskalig kärlek

  Leksaksbilar är populära bland både samlare av gamla leksaker och som rena modeller. Men hur ser utbudet ut när det kommer till husvagnar?

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-03 07:26

 • Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Älskar du att tillaga fisk eller att besöka en genuin fiskrestaurang, lägg då Tiraholm på minnet. Där övernattar du vid sjön Bolmens strand och har både fiskbutik och fiskrestaurang på platsen.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-01 07:23

 • Allemansrätten – vad får vi göra?

  Allemansrätten – vad får vi göra?

  Vad är det egentligen som gäller när någon vill övernatta i det fria med hus-bil/husvagn, eller kanske slå upp ett tält? Här är några av de regler och rekommendationer som Naturvårdsverket lyfter fram för de som vill fricampa.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-07-29 07:47

 • Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Orörd natur och ett oändligt hav möter besökarna vid Nabbelunds Ställplats. Här kan du koppla av totalt befriad från allt som kostar pengar förutom ställplatsavgiften.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-26 07:06

 • Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  En ny samling med fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-07-12 08:46

 • Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Få ställplatser är så populära som de längs Göta kanal. Den här gången har vi kollat Forsviks sluss. En historisk plats mellan sjöarna Viken och Vättern.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-05 06:36

 • Full pott för Oasen på danska Römö

  Full pott för Oasen på danska Römö

  Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-30 07:41

 • Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-06-28 06:32

 • Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-06-27 07:57

 • Vad gäller på campingen?

  Vad gäller på campingen?

  Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-15 18:19

 • Vilka tillbehör gäller 2022?

  Vilka tillbehör gäller 2022?

  Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-31 07:25

 • HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-30 07:26

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206