Naven – skatt på Kållandsö

Publicerad: 2021-11-19   Uppdaterad: 2023-04-18

Vackert och välordnat, ja helt enkelt en ställplats att njuta vid. Så kan Ställplats Naven, på Kållandsö i Vänern, beskrivas. Husvagn eller husbil är egalt, men gör dig besväret att upptäcka denna skatt.

Läge – 4

Från Lidköping far du mot Läckö och Kållandsö. När du passerat ett sund tar du första avtagsvägen till vänster (Nore 7 km) och kör till du ser skyltningen Naven, totalt cirka tre mil. Vägen är krokig men väl ute på Naven får du din belöning. Omgiven av Vänern ett stenkast från den välkända Ekens skärgård får du en fantastisk naturupplevelse.

Naven – skatt på Kållandsö
Solnedgången över Dalbosjön.

Service / standard – 5

Platsen anlades 2018 och det är en genomtänkt anläggning där man haft gästens bästa för ögonen. I det sprillans nya servicehuset finns ett modernt kök med all tänkbar utrustning. Dessutom tvättmaskin och handikappanpassat badrum med dusch. Separat dusch respektive toalett ingår även i det nya servicehuset.

Att diska med utsikt över skärgården är inte så tokigt. Källsortering av sopor med diskret placerade kärl. Plats att tömma latrin såväl som fasta tankar finns också. Fri wifi. Bokning och betalning sker via telefon. All information finns på hemsidan.

Naven – skatt på Kållandsö
Den populära bastuflotten.

Uppställning – 4

Samtliga uppställningsplatser är på hårt grusat underlag och de är finurligt utspridda på området så att alla ska ha sjöutsikt. Det är inte trångt. Säkring 10 ampere.

Allmänt – 4

Värdparet som bor på Naven är mycket serviceinriktat och hjälper gärna till både med incheckning och råd om sådant som förgyller tillvaron. I köket finns en hylla med bra informationsmaterial i form av kartor och broschyrer. Läckö slott en mil bort är förstås den mest namnkunniga sevärdheten. Närmaste restaurang hittar man vid Hörviken, 5 km.

Det finns badstegar inne på ställplatsen och det är nära till en klippa att fiska från. Fisket är gratis och det är inte alls ovanligt att man får en gös på kroken. Hyra kanot eller kajak och bastuflotte går bra när det inte är pandemi. Navens Fyr var bemannad 1830–1952 och har en spännande historia.

Naven – skatt på Kållandsö
Rulla till toppen