Hugos Husbilar: Skräddarsyr på beställning

Ingenting är omöjligt när Hugos bygger specialkonstruktioner – bara olika svårt. /// FOTO: Hugos Husbilar

Hugos Husbilar: Skräddarsyr på beställning

Publicerad

"Ursäkta röran, vi bygger om". Vem har inte någon gång sett en sådan skylt mitt i ett byggkaos? På Hugos Husbilar i Vetlanda är dock ombyggnationer något av ett normaltillstånd. Hela verksamheten går nämligen ut på att kundanpassa fordon.

Ingenting är omöjligt. Ungefär så skulle man kunna sammanfatta Hugo Husbilars devis, efter drygt 30 år i branschen. Vill man få en mer utförlig beskrivning, kan man släppa fram företagets vd Torbjörn Hugosson.

– Vi skräddarsyr fordon efter kundens behov, oavsett om vi konstruerar en bodel från grunden eller modifierar en befintlig konstruktion. Med eget snickeri har vi möjlighet att tillverka all inredning själva och vi kan även limma sandwichväggar i vår egen limpress, säger han.

Så här såg det ut när de byggde en husbil för 20 år sedan.

Den erfarna personalstyrkan hos Hugos i Vetlanda.

Bland företagets levererade specialbyggen finns husbilar som har anpassats för ett kringresande liv som motocrossförare, vans som har utrustats med såväl elverk som kompressorer och hyllor samt diverse fordon som har modifierats på ett sådant vis att rullstolsburna personer kan leva och bo i dem. På senare tid har Hugos Husbilar även börjat skapa så kallade mobila förskolor åt olika kommuner. 

– Vi utgår då från en passagerarbuss som vi river ut inredningen ur. Vi drar sedan nytt el- och värmesystem och skapar anpassade sittplatser för barnen samt bygger wc, kök och förvaringsutrymmen, säger Torbjörn och fortsätter:

– Förskolebussarna har vanligtvis plats för 24 barn och kommunerna kan använda dem på de orter där det för tillfället är hårdast tryck på förskoleplatser. Bussarna gör det möjligt att förlägga förskoleverksamheten där det passar för dagen, exempelvis till idrottsanläggningar, fina naturområden eller en lantgård.

De har egen snickeriavdelning och har alltså …

… möjlighet att tillverka allting på plats.

Framöver kommer Torbjörn och hans medarbetare även leverera en bokbuss åt Örnsköldsviks kommun. Med så stora uppdragsgivare och välutrustade lokaler, växer nyfikenheten kring hur allt började en gång i tiden. Torbjörn berättar:

– Vi får gå tillbaka till 70-talet då min pappa Åke började bygga husvagnar hemma i garaget. Med tiden hyrde vi in oss i en liten industrilokal där pappa fortsatte med husvagnar och jag mekade med bilar. Det var väldigt spartanskt och det fanns varken vatten eller wc. Vi fick nyttja dessa faciliteter i en intilliggande lokal. År 1989 startade pappa, min lillebror Peter och jag Hugos bil- och husvagnsservice.

Verksamheten utgjordes inledningsvis av att serva, reparera och bygga om husvagnar och andra fordon. Med tiden omfattade hantverket även vans och husbilar. Det ledde fram till att man så småningom började bygga egna husbilar; man gjöt glasfiberkarosser i Göteborg och inredde bodelen från grunden på hemmaplan.

På 1990-talet uppmärksammades verksamheten av Kabe – och ett samarbete mellan de två aktörerna inleddes. I samma veva flyttades verksamheten till dubbelt så stora lokaler där det även fanns plats för ett litet kontor och en tillbehörsbutik.

Service- och företagsfordon kirras det också …

– Eftersom vi hade utarbetat ett färdigt glasfiberkoncept gjorde vi ett antal karosser till Kabe – som de inredde. Med tiden tog de över produktionen av karosserna, säger Torbjörn.

– Verksamheten växte hela tiden och i slutet av 1990-talet gick det mer åt att vi skapade husbilar från grunden. Vi hade då tre egna gjutformar i olika bredder och byggde både halv- och helintegrerade husbilar. För åtta år sedan flyttade vi till dagens lokaler. Här förfogar vi över 1 500 m2 med taktraverser och sex meter i takhöjd. Vi kan lyfta fordon som väger upp till 26 ton.

I skrivande stund pågår ett riktigt spännande specialbygge. Hugos Husbilar bygger en nio meter lång och 7,5 ton tung husbil. I den ska det gå att köra in en gokart och hela husbilen ska vara anpassad för ett liv på och runt tävlingsbanorna.

– Ett mycket inspirerande projekt där vi gör allt från grunden. Från att mestadels ha levererat förskolebussar under den senaste tiden, bygger vi även husbilar igen. Det känns kul, säger Torbjörn. 

Vill du se mer av Hugo Husbilars specialfordon? Besök då hugoshusbilar.se/byggnationer. Där finns en hel uppsjö av skräddarsydda fordon som stärker insikten om att ingenting är omöjligt!

… liksom gigantiska byggen på lastbilschassin.

Fakta: HUGOS HUSBILAR

Grundat: 1989
Ort: Vetlanda
Antal anställda: 10
Erbjuder: Ombyggnationer, reparationer och service av husbilar och andra fordon.
Antal ombyggnationer per år: Det varierar med fordonen och kundernas önskemål. Vissa fordon byggs om på 25 timmar medan exempelvis förskolebussar tar cirka 700 timmar i anspråk.

 • Vi testar: Lim som sitter som berget

  Vi testar: Lim som sitter som berget

  Ett lim är ett lim, eller? Hur bra står sig vanligt trälim mot konkurrenterna på en någorlunda slät yta? Vi testar vilket lim som sitter som berget.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-01-17 08:46

 • Persköp – prisad plats vid E4:an

  Persköp – prisad plats vid E4:an

  Så tyst att du nästan hör dina andetag och ändå är vi bara några få kilometer från Sveriges puls, E4:an. Det handlar om prisbelönade Perköps ställplats – där både husvagnar och husbilar är välkomna.

  Artikel Michael Åhman, 2022-01-13 07:00

 • I spåkulan: Framtidens fritidsfordon

  I spåkulan: Framtidens fritidsfordon

  Utvecklingen av husvagnar och husbilar går stadigt framåt – och nästan varje år kommer nya innovationer. Går det att föregå utvecklingen och förutspå hur framtidens fritidsfordon kan se ut? Vi kikar i spåkulan tillsammans med några av branschens giganter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-01-12 07:36

 • Vi undersöker: Klarar kylskåpet färjan?

  Vi undersöker: Klarar kylskåpet färjan?

  Hur klarar sig innehållet i kyl och frys på färjeturen? Det kan vara klurigt att veta när det inte finns någon elanslutning ombord och gasolkranen måste vara stängd. Vi har testat hur länge matvarorna hålls kalla i en avstängd kyl. Din yoghurt kan kanske klara sig under överfarten till Polen – men frysvarorna hinner tina redan innan du når finska Vasa.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-01-10 07:38

 • Klassiker: VW-buss typ 2 – fränaste folkabussen

  Klassiker: VW-buss typ 2 – fränaste folkabussen

  Borde inte en VW buss från 1967 vara mogen för ett lugnt pensionärsliv på ett museum? Inte alls, tycker Elisabeth och Per Holmqvist som gärna använder sin läckra camper. Paret köpte den i England, men den såldes ny i Schweiz. /// FOTO: Robert Gustavsson

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-01-06 07:21

 • Dyra stenskott i framlyktor

  Dyra stenskott i framlyktor

  Det är tur att fordonsförsäkringen även gäller stenskott i strålkastare. Allt fler husbilar har avancerade framlyktor som skyddas av härdat glas. Snyggt, och lätt att hålla rent. Men ett stenskott kan bli väldigt dyrt. Var beredd på 15 000–20 000 kr per lykta, för när glaset krackelerar måste hela paketet bytas ut.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-01-05 07:08

 • Mässbesök: Häng med på Caravan Salon som fyllde 60 år!

  Mässbesök: Häng med på Caravan Salon som fyllde 60 år!

  Mäktiga Caravan Salon i Düsseldorf fyllde 60 år. Och även om pandemin satte sin prägel på jubileet så fanns det en hel del smått och gott att titta på. Häng med i vår rundvandring bland 653 utställare!

  Artikel Anders Wallsten, 2021-12-22 07:02

 • Modellnytt 2022 (del 3)

  Modellnytt 2022 (del 3)

  Vi vänder åter blicken mot svenskbyggda Polar. Innovativa fransosen Chausson lanserar en husbil med två entrédörrar medan Niesmanns iSmove har fått ett storasyskon. Karmann har i sin tur lagt mycket möda på att göra sina plåtisar ännu mera attraktiva. Här presenterar Husvagn & Camping den tredje och sista delen av modellnytt anno 2022.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-12-21 07:13

 • Ställplats Kvarkenfisk: Drömplats för fiskälskare

  Ställplats Kvarkenfisk: Drömplats för fiskälskare

  I en liten fiskehamn i skärgården utanför Umeå har företaget Kvarkenfisk anlagt en ställplats som låter tala om sig och det med all rätt.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-12-16 09:10

 • Hur säker är bilen vid ett blixtnedslag?

  Hur säker är bilen vid ett blixtnedslag?

  Åskvädren i sommar har fått många husbilsägare att bli oroliga. Hur säker är bilen vid ett blixtnedslag? Olyckor är sällsynta, men de förekommer. Vi har talat med några som fått sina bilar delvis förstörda av åskan. "En oerhört skrämmande upplevelse", säger Owe Olofsson, en av de drabbade.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2021-12-14 07:07

 • Klassiker: Saabo – en Saab kan man bo i

  Klassiker: Saabo – en Saab kan man bo i

  Lätt nog för att en Saab ska orka dra den, men stor nog för fyra personer. För att uppfylla de kraven fick Saab bygga en egen husvagn. Karl-Inge och Birgit Persson köpte sin Saabo 1994 och de kör fortfarande med den.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-12-10 07:24

 • Allt du behöver göra inför vintervilan

  Allt du behöver göra inför vintervilan

  Allt fler använder sina campingfordon året om, men de allra flesta väljer att ställa undan sin husvagn eller husbil innan det värsta höstrusket kommer. Det är emellertid inte bara att parkera fordonet på tomten eller i en inhyrd lada. Det finns en mängd punkter att bocka av så att husvagnen/husbilen är välmående den dagen det är dags för premiärturen framåt vårkanten. Inför vintervilan har Husvagn & Camping gjort en checklista på vad som kan vara bra att känna till. Nyckelorden är rent, torrt, ventilerat och tömt på vatten.

  Artikel Redaktionen, 2021-11-29 07:41

 • Modellnytt 2022 (del 2)

  Modellnytt 2022 (del 2)

  Välkommen till den andra delen av modellnytt 2022. Den här gången betar vi av nya modeller, förändrade planlösningar och detaljförbättringar hos en mängd olika husbils- och husvagnstillverkare. Vad sägs om en ny, slimmad husbil från Sun Living? Dessutom berättar vi om en monumental uppgradering av Adrias åretruntserie Alpina och av den tredimensionella bakdelen FoldXpand som nu finns på var och varannan modell från Knaus. Mycket nöje!

  Artikel Anders Wallsten, 2021-11-26 08:17

 • Naven – skatt på Kållandsö

  Naven – skatt på Kållandsö

  Vackert och välordnat, ja helt enkelt en ställplats att njuta vid. Så kan Ställplats Naven, på Kållandsö i Vänern, beskrivas. Husvagn eller husbil är egalt, men gör dig besväret att upptäcka denna skatt.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-11-19 07:54

 • Klassiker: Volvo(vagnen) från Småland

  Klassiker: Volvo(vagnen) från Småland

  Ett hundratal vagnar räknade Volvo med att sälja redan första året. Företagets campingvagn, som tillverkades i Småland, blev dock ingen succé, trots att den både var en husvagn, en släpkärra och en lekstuga. Efter endast 53 exemplar lades tillverkningen ner.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-11-17 07:34

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1680 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 637 fristående campingplatser och 741 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 302 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-01

 • Husvagn & Camping 2021-12

 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206