Hugos Husbilar: Skräddarsyr på beställning

Ingenting är omöjligt när Hugos bygger specialkonstruktioner – bara olika svårt. /// FOTO: Hugos Husbilar

Hugos Husbilar: Skräddarsyr på beställning

Publicerad

"Ursäkta röran, vi bygger om". Vem har inte någon gång sett en sådan skylt mitt i ett byggkaos? På Hugos Husbilar i Vetlanda är dock ombyggnationer något av ett normaltillstånd. Hela verksamheten går nämligen ut på att kundanpassa fordon.

Ingenting är omöjligt. Ungefär så skulle man kunna sammanfatta Hugo Husbilars devis, efter drygt 30 år i branschen. Vill man få en mer utförlig beskrivning, kan man släppa fram företagets vd Torbjörn Hugosson.

– Vi skräddarsyr fordon efter kundens behov, oavsett om vi konstruerar en bodel från grunden eller modifierar en befintlig konstruktion. Med eget snickeri har vi möjlighet att tillverka all inredning själva och vi kan även limma sandwichväggar i vår egen limpress, säger han.

Så här såg det ut när de byggde en husbil för 20 år sedan.

Den erfarna personalstyrkan hos Hugos i Vetlanda.

Bland företagets levererade specialbyggen finns husbilar som har anpassats för ett kringresande liv som motocrossförare, vans som har utrustats med såväl elverk som kompressorer och hyllor samt diverse fordon som har modifierats på ett sådant vis att rullstolsburna personer kan leva och bo i dem. På senare tid har Hugos Husbilar även börjat skapa så kallade mobila förskolor åt olika kommuner. 

– Vi utgår då från en passagerarbuss som vi river ut inredningen ur. Vi drar sedan nytt el- och värmesystem och skapar anpassade sittplatser för barnen samt bygger wc, kök och förvaringsutrymmen, säger Torbjörn och fortsätter:

– Förskolebussarna har vanligtvis plats för 24 barn och kommunerna kan använda dem på de orter där det för tillfället är hårdast tryck på förskoleplatser. Bussarna gör det möjligt att förlägga förskoleverksamheten där det passar för dagen, exempelvis till idrottsanläggningar, fina naturområden eller en lantgård.

De har egen snickeriavdelning och har alltså …

… möjlighet att tillverka allting på plats.

Framöver kommer Torbjörn och hans medarbetare även leverera en bokbuss åt Örnsköldsviks kommun. Med så stora uppdragsgivare och välutrustade lokaler, växer nyfikenheten kring hur allt började en gång i tiden. Torbjörn berättar:

– Vi får gå tillbaka till 70-talet då min pappa Åke började bygga husvagnar hemma i garaget. Med tiden hyrde vi in oss i en liten industrilokal där pappa fortsatte med husvagnar och jag mekade med bilar. Det var väldigt spartanskt och det fanns varken vatten eller wc. Vi fick nyttja dessa faciliteter i en intilliggande lokal. År 1989 startade pappa, min lillebror Peter och jag Hugos bil- och husvagnsservice.

Verksamheten utgjordes inledningsvis av att serva, reparera och bygga om husvagnar och andra fordon. Med tiden omfattade hantverket även vans och husbilar. Det ledde fram till att man så småningom började bygga egna husbilar; man gjöt glasfiberkarosser i Göteborg och inredde bodelen från grunden på hemmaplan.

På 1990-talet uppmärksammades verksamheten av Kabe – och ett samarbete mellan de två aktörerna inleddes. I samma veva flyttades verksamheten till dubbelt så stora lokaler där det även fanns plats för ett litet kontor och en tillbehörsbutik.

Service- och företagsfordon kirras det också …

– Eftersom vi hade utarbetat ett färdigt glasfiberkoncept gjorde vi ett antal karosser till Kabe – som de inredde. Med tiden tog de över produktionen av karosserna, säger Torbjörn.

– Verksamheten växte hela tiden och i slutet av 1990-talet gick det mer åt att vi skapade husbilar från grunden. Vi hade då tre egna gjutformar i olika bredder och byggde både halv- och helintegrerade husbilar. För åtta år sedan flyttade vi till dagens lokaler. Här förfogar vi över 1 500 m2 med taktraverser och sex meter i takhöjd. Vi kan lyfta fordon som väger upp till 26 ton.

I skrivande stund pågår ett riktigt spännande specialbygge. Hugos Husbilar bygger en nio meter lång och 7,5 ton tung husbil. I den ska det gå att köra in en gokart och hela husbilen ska vara anpassad för ett liv på och runt tävlingsbanorna.

– Ett mycket inspirerande projekt där vi gör allt från grunden. Från att mestadels ha levererat förskolebussar under den senaste tiden, bygger vi även husbilar igen. Det känns kul, säger Torbjörn. 

Vill du se mer av Hugo Husbilars specialfordon? Besök då hugoshusbilar.se/byggnationer. Där finns en hel uppsjö av skräddarsydda fordon som stärker insikten om att ingenting är omöjligt!

… liksom gigantiska byggen på lastbilschassin.

Fakta: HUGOS HUSBILAR

Grundat: 1989
Ort: Vetlanda
Antal anställda: 10
Erbjuder: Ombyggnationer, reparationer och service av husbilar och andra fordon.
Antal ombyggnationer per år: Det varierar med fordonen och kundernas önskemål. Vissa fordon byggs om på 25 timmar medan exempelvis förskolebussar tar cirka 700 timmar i anspråk.

 • Ställplats Kosta Lodge: Populärt i glasriket

  Ställplats Kosta Lodge: Populärt i glasriket

  Glasmetropolen Kosta har även blivit en turistmetropol. Kosta Lodge Hotels satsning på en ställplats är en av anledningarna. Nu händer det ständigt nya saker i området.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-17 07:58

 • HC undersöker: AdBlue-fel stoppade drömresan

  HC undersöker: AdBlue-fel stoppade drömresan

  Resan till östra Finland skulle bli sommarens höjdpunkt för Heitti och Caisa Teder. "Men istället fick vi tillbringa dagar på en verkstad som förgäves försökte laga AdBlue-systemet i vår nya husbil", berättar Heitti. "Vi tog oss hem till Kristianstad med ett nödrop. Där lade bilen av definitivt!" Först nio veckor senare var den körbar igen, men då var sommarsäsongen slut sedan länge.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-08-16 07:28

 • Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  En Combi-Camp är varken ett tält eller en husvagn, snarare en kombination av båda. Ewa Fredricson Andersson följde hjärtat när hon köpte sin 72:a och den har en fördel som ingen husvagn kan skryta med.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-04 07:21

 • Modeller: Småskalig kärlek

  Modeller: Småskalig kärlek

  Leksaksbilar är populära bland både samlare av gamla leksaker och som rena modeller. Men hur ser utbudet ut när det kommer till husvagnar?

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-03 07:26

 • Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Älskar du att tillaga fisk eller att besöka en genuin fiskrestaurang, lägg då Tiraholm på minnet. Där övernattar du vid sjön Bolmens strand och har både fiskbutik och fiskrestaurang på platsen.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-01 07:23

 • Allemansrätten – vad får vi göra?

  Allemansrätten – vad får vi göra?

  Vad är det egentligen som gäller när någon vill övernatta i det fria med hus-bil/husvagn, eller kanske slå upp ett tält? Här är några av de regler och rekommendationer som Naturvårdsverket lyfter fram för de som vill fricampa.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-07-29 07:47

 • Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Orörd natur och ett oändligt hav möter besökarna vid Nabbelunds Ställplats. Här kan du koppla av totalt befriad från allt som kostar pengar förutom ställplatsavgiften.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-26 07:06

 • Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  En ny samling med fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-07-12 08:46

 • Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Få ställplatser är så populära som de längs Göta kanal. Den här gången har vi kollat Forsviks sluss. En historisk plats mellan sjöarna Viken och Vättern.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-05 06:36

 • Full pott för Oasen på danska Römö

  Full pott för Oasen på danska Römö

  Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-30 07:41

 • Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-06-28 06:32

 • Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-06-27 07:57

 • Vad gäller på campingen?

  Vad gäller på campingen?

  Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-15 18:19

 • Vilka tillbehör gäller 2022?

  Vilka tillbehör gäller 2022?

  Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-31 07:25

 • HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-30 07:26

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206