Allt du behöver göra inför vintervilan

Publicerad: 2021-11-29   Uppdaterad: 2023-04-18

Allt fler använder sina campingfordon året om, men de allra flesta väljer att ställa undan sin husvagn eller husbil innan det värsta höstrusket kommer. Det är emellertid inte bara att parkera fordonet på tomten eller i en inhyrd lada. Det finns en mängd punkter att bocka av så att husvagnen/husbilen är välmående den dagen det är dags för premiärturen framåt vårkanten. Inför vintervilan har Husvagn & Camping gjort en checklista på vad som kan vara bra att känna till. Nyckelorden är rent, torrt, ventilerat och tömt på vatten.

Allt du behöver göra inför vintervilan
Allt du behöver göra inför vintervilan

Först och främst. Tvätta och vaxa fordonet före vintervilan och var ytterst noggrann. Smutsränder som får sitta länge och gro in har en tendens att vara svåra att få bort.

Ha gärna någon form av ”Bug Remover” till hands för att enklast möjligt få bort tillplattade insekter på motorhuven.

Regel nummer ett när det gäller tvättning av husbilar och husvagnar är precis som tidigare: Använd inte på några som helst villkor högtryckstvätt och/eller fläckborttagningsmedel som är framtagna för personbilar, då dessa fräter på campingfordonens tätningsmassa.

Tvätta istället med borste och använd ett tvättmedel som är anpassat för campingfordon.


Allt du behöver göra inför vintervilan
Allt du behöver göra inför vintervilan

Motorrummet kräver en del underhåll och här gäller det framför allt att vara vaksam och kontrollera frostskyddet, det vill säga glykolhalten, i kylsystemet.

Om ni då och då fyller på vatten under sommartid, tänk på att det är lätt hänt att glömma bort att glykolhalten per automatik då har sjunkit inför vintervilan. Se till att ha glykol så att kylsystemet klarar av minst 25 minusgrader. En glykoltestare kostar någon hundring i välsorterade biltillbehörsbutiker och är värd vartenda öre.

Att byta motorolja, luft- och oljefilter är ett relativt billigt sätt att hålla motorn i gott trim. För gärna anteckningar (datum/mätarställning) så slipper ni vara tveksamma angående när ni bytte senast. Till sist, gör rent i motorrummet. Underhållsladda även såväl bil- som bodelsbatterierna. Moderna laddare kostar inte några stora pengar.

Starta gärna motorn någon gång under vintern, men se till att den går upp i arbetstemperatur innan ni stänger av den. Sitter batterierna lättåtkomliga mår de bäst av att få komma in i värmen.


Allt du behöver göra inför vintervilan

Att glömma kvar livsmedel i kylskåpet är inte bara ofräscht och ohygienisk. Ett stängt kylskåp som inte städats ur kan på kort tid utveckla såväl svamp som mögel som inte bara leder till odör. Det kan bli svårt att över huvud taget få bort detta mögel.

Töm därför kylskåpet helt och hållet. Gör därefter rent ordentligt och torka med torr trasa. Lämna sedan kylskåpsdörren lite på glänt. Rengör även toaletten noggrant före vintervilan. Det finns antibakteriella medel för detta.


Allt du behöver göra inför vintervilan

Plocka ur alla textilier (exempelvis sängkläder, sittdynor och kuddar) och förvara dessa torrt. Om ni på grund av platsbrist inte kan förvara sittdynorna på annan plats än i campingfordonet, ställ dem på högkant så att ni inte stryper luftcirkulationen. Ligger dynorna på sina ordinarie platser bildas det lätt kondens mellan tyget och träkonstruktionerna.

Öppna campingfordonets alla skåp, lådor och luckor för maximal luftgenomströmning. Håll alla ventilationshål öppna. Placera gärna ut ett par torrbollar.

När det gäller bildelen, se till att inte ha tomt med bränsle i dieseltanken, då kan det bildas kondens. Det finns bränsletillsatser som motverkar rost i bränslesystemet och minimerar risken att kondens/vatten samlas i tanken.

Har ni tillgång till starkström (230 V) rekommenderar vi att ni sätter in ett värmeelement och justerar det till en modest men tillräcklig nivå, det vill säga håller minusgraderna stången. Möss älskar stearin, så glöm för all del inte kvar några ljus. 


Allt du behöver göra inför vintervilan


Allt vatten måste ovillkorligen tömmas
ur systemet. Varmvattenberedare, toalett-, färsk-, spill- och grå-vattentank likaså.

Öppna alla kranar, blås gärna i duschslangen för att om möjligt få ut de sista dropparna, likadant i handfat och kök. Några centiliter kvarvarande vatten i kranens huvud kan få slangar att lossna eller packningar att brista.

Det kan nämligen bli en dyr historia att slarva med vattentömningen om kranar och ledningar fryser sönder. Ställ kranarna i öppet läge. Stäng av vattenpumpen (ta ur säkringen).


Allt du behöver göra inför vintervilan
Allt du behöver göra inför vintervilan

Svenska vintrar är nyckfulla. Ena dagen plusgrader, nästa dag vargavinter. Detta kommer självklart att påverka låsen. Detaljer som står orörda under en längre tid har en tendens att kärva eller i värsta fall fastna.

För att undvika att fönstren blir svåröppnade, spruta med silikonspray på listerna och torka sedan varsamt med ren trasa. Använd traditionell låsspray till dörrarna.

Kedjespray, som används till exempelvis tramp- eller motorcyklar, fungerar utmärkt för att hålla stödbensskruvarna friska och krya.


Allt du behöver göra inför vintervilan

Avlasta däcken då husvagnen/husbilen kan komma att stå still under många månader.

Med husvagn är det självklart enklare då det finns fyra stödben (smörj gärna dessa) till hands. Med en husbil är det lite knivigare om man inte har pallbockar.

För att inte platta till däcken bör däcktrycket ökas med cirka ett kilo per däck. Hur mycket lufttryck det ska vara står oftast på dörrkarmen eller på B-stolpen. Rengör däcken för att eliminera risken att få sprickor och ge även fälgarna en rengöringsdos så att det svarta bromsdammet avlägsnas.

Om ekipaget förvaras ute, se till att det inte står helt plant så att snö, vatten och isbildningar kan rinna av. Dra aldrig åt handbromsen då den kan frysa fast. Är det en husbil vi pratar om, lägg i en växel.

Rulla till toppen