Mässbesök: Häng med på Caravan Salon som fyllde 60 år!

653 UTSTÄLLARE: Trots att det fanns 653 utställare på Caravan Salon var det praktiskt taget omöjligt att missa husbils- och husvagnstillverkaren Hobby. De hade som alltid en megastor monter bredvid huvudentrén. Populärast i år? De nya husvagnsserierna Maxia och Beachy.

Mässbesök: Häng med på Caravan Salon som fyllde 60 år!

Publicerad

Mäktiga Caravan Salon i Düsseldorf fyllde 60 år. Och även om pandemin satte sin prägel på jubileet så fanns det en hel del smått och gott att titta på. Häng med i vår rundvandring bland 653 utställare!

En kravspecificerad mässa. Ja, i varje fall för att kunna kvittera ut en entrébiljett och få komma in.

När mäktiga Caravan Salon i Düsseldorf firade 60 år trodde nog många att allt skulle vara som vanligt igen, men icke. Det var bara att rätta sig i ledet och hålla sig till rådande pandemiregler.

Utan bevis för komplett vaccination, alternativt negativt testresultat (utfört max 48 timmar innan) blev det tvärstopp vid entrén. Givetvis gällde mask på samt att hålla ett avstånd på en och en halv meter till närmaste besökare.

Dessutom hade arrangören i samråd med myndigheterna fastställt att det högst fick vara 20 000 besökare under en och samma dag. Dessa fördelades på 250 000 kvadratmeter och 13 utställningshallar.

Så trots ett ökat intresse för mobil fritid kunde arrangören inte slå något nytt besöksrekord. Det bjöds emellertid på en hel del smått och gott som vi här presenterar i bildform.

A LOT OF MONEY HONEY: Går ni i köptankar och har en hel del pengar att spendera, då kan det här vara något att kika närmare på. Husbilen Volkner går lös på 6 500 000 euro och vill man dessutom ha som på bilden, en Bugatti Chiron också, ja då får man punga ut med ytterligare
2 035 000 euro. Pst! Den franska sportbilen är försedd med 1 500 hästkrafter!

FÄRGGRANN FRÄCKIS: En nästan självlysande gulgrön kaross. Jodå, VanTourers nya modell Urban fick en och annan besökare att haja till. Bilen byggs på ett chassi från Mercedes Vito och den har som synes pop-up-tak. Interiört noterar vi bland annat skinnklädsel. Serien består av fyra olika modeller.

BLÅGULT: Nej, vi på redaktionen har inte blivit färgblinda. Det var bara intressant och kul att se två svenska husvagnsvarumärken på Caravan Salon – Kabe och Polar. Hoppas att deras kvalitetsvagnar även väcker stort intresse på den tyska marknaden.

TOUR DE FRANCE: Endast det bästa är gott nog för en vinnare. Den slovenske cyklisten Tadej "Pogi" Pogacar blev ifjol den näst yngste någonsin att vinna det klassiska cykelloppet Tour de France. När han inte använder tramppedalerna trycker han tydligen på gaspedalen i sin Carthago.

ÖKAT INTRESSE: Pandemin har verkligen inte satt stopp för den mobila fritidens utveckling, snarare tvärtom. När många tvingades ställa in charter-resan blev det istället hög tid att prova på att fjällvandra eller campa med husbil eller husvagn. Och när alla nyanlända campare kom samtidigt, ja då räckte helt enkelt inte fordonen till. Bekymmersamt? Ja! Och samtidigt ett ytterst gynnsamt problem.

HYBRIDTEKNIK: Systemet e.power finns redan inom en mängd Knaus Südwind- och Sport-modeller. Men hur långt har man kommit med kombinationen eldrift och husbil? Knaus och HWA har tagit fram en prototyp som har kombinationen eldrift och en bensindriven wankelmotor (alltså inga rörliga delar som kolvar och ventiler). Inom två år väntas modellen vara klar för försäljning.

OLD FASHION VANLIFE: I år har vi fått lära oss ett nytt ord – Vanlife. Oftast är ordet förknippat med att campa i det fria i kombination med en gnutta äventyr och helst också en sovplats på taket. Mässan hade en hel avdelning för detta i hall 3 (kallad Travel & Nature). Och som synes behöver inte fordonen vara sprillans nya för att man själv ska bli ung och äventyrlig på nytt.

POPNITAR: Hoppla! Det är inte varje dag som vi européer får stifta bekantskap med en amerikansk Airstream. Ni vet den silverglänsande husvagnen som på mils avstånd känns igen för sitt aluminiumskrov. Popnitad och samtidigt flygplansinfluerad – här har vi en livs levande, förlåt rullande ikon.

LITE FÖR UNGA: Vi pratar ofta om den unga, nya generationen som är på väg in i den mobila fritiden – men det här var kanske lite överdrivet. Sorry, grabbar men ni får vänta några år innan ni får ratta er egen husbil. Men det skadar aldrig att hänga med mamma och pappa och styra upp deras inköp.

HJUL OCH HUS: Wheel House är ett tyskt varumärke som har specialiserat sig på udda skapelser på två hjul inom segmentet offroad. Den här modellen heter Mink 2.0 och påminner en smula om en T@B som har tvättats i 90 grader och krympt. 412/182 centimeter i längd/höjd säger väl allt. Totalvikten är på beskedliga 750 kg.

ÄNNU EN 60-ÅRING: Precis som Caravan Salon firar det franska varumärket Rapido 60 år. Något som de firar med två halv-integrerade och en kvartett helintegrerade modeller med namnet 60 Edition. Hatten av för möbelsnickaren Constant Rosseau som grundade företaget.

ENKELT OCH SMIDIGT: Det visade sig att det inte bara är den nya, unga generationen husvagnscampare som är ute efter att skaffa sig en vagn som uppfyller kraven – enkel, smidig och billig. Weinsberg har en mängd CaraOne och nästan lika många eldrivna CaraCito som infriar dessa kunders önskemål.

STRANDRAGGAREN: Den kommer knappast att bli en kioskvältare, i varje fall inte inledningsvis. Vem vet, om låt oss säga tio år kanske vi säger: "Hobby Beachy var verkligen före sin tid." Ska Husvagn & Camping sätta tänderna i den inom kort? Räkna med det!

GAMMAL ÄR ÄLDST: Svårt att gissa vad som sades på bilden, men vi kan nog räkna med att det handlade om trevliga eller dråpliga minnen som etsats sig fast sedan tiden då de själva hade en liknande husvagn. Det sägs att ett gott skratt förlänger livet. Det gör goda minnen också.

EGEN TID: Det är sällan eller aldrig man kan se fördelar med den pågående pandemin. Fast var man på rätt plats vid rätt tidpunkt (vid sitt favoritfordon) kunde man få ordentligt med egen tid för att dra i lådor och lyfta på dynor. Trängseln var i stort sett obefintlig – det här gjorde arrangörerna bra.

FÖRE SIN TID: Renaults 60-talscampingbil Estafette var helt klart före sin tid när det begav sig. Bänksätena kunde förvandlas till våningssängar och det fanns även en kokvrå med två spisplattor. Nu fick den gamla trotjänaren dela monter med Renaults stora snackis – Hippie Caviar Hotel, elminibussen som gör utflykten till en femstjärnig hotellupplevelse.

 • Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Den som väntar på något gott väntar inte för länge, heter det. Husbilar tycks bli allt godare eftersom allt fler får vänta allt längre på dem. Det finns massor av skäl till det, och alla är obegripligt små. Vi förklarar varför det är brist på husbilar, varför nya och begagnade bilar kommer att bli dyrare och hur länge det kan dröja innan allt är normalt igen – om det någonsin blir det.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-05-17 07:40

 • Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Gullig är kanske det ord som bäst beskriver Per-Erik och Ingela Henrikssons Knaus Schwalbennest – som är rymligare än de flesta tror. Detta exemplar har dessutom kopplingar till en viss Herr Nilsson.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-05-12 07:37

 • HC tipsar: Elementärt om el

  HC tipsar: Elementärt om el

  På campingplatser och många ställplatser kan gästerna koppla upp sig på 230 volt, vilket medför att elutrustning kan användas på samma sätt som hemma. Men vad är det för regler som gäller och vad bör vi tänka på när vi är uppkopplade på starkström?

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-11 07:13

 • Ännu mer roliga och bra prylar

  Ännu mer roliga och bra prylar

  Vi bjuder på fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-04-26 07:49

 • Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Omgiven av restauranger, butiker, båtliv och till och med padelbanor, ja så är läget om du står på husbilsplatsen mitt i centrala Oskarshamn. En mycket fräsch och ändamålsenlig ställplats.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-04-14 07:09

 • Har du rätt behörighet på körkortet?

  Har du rätt behörighet på körkortet?

  Under pandemin har campingbranschen i Sverige fått ett rejält uppsving. Men hur insatta är nytillkomna och erfarna campare i vilka regler som gäller för olika fordon och fordonskombinationer? Vi har pratat med Transport-styrelsen för att reda ut begreppen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-04-12 08:02

 • Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Fem år tog renoveringen, men i ärlighetens namn har Lars Grehn inte bara renoverat sin Boca – den är i stort sett byggd från grunden och har en dold finess som inte fanns på vagnen när den var ny 1966.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-04-11 08:58

 • Husvagnarnas tio-i-topp 2021: Adria toppar!

  Husvagnarnas tio-i-topp 2021: Adria toppar!

  Precis som de senaste åren fortsätter Adria att vara det bäst säljande varumärket på den svenska husvagnsmarknaden. Även Hobby och Kabe nådde pallen i år igen men till skillnad från 2020 var det nu de tyskbyggda vagnarna som tog hand om silvermedaljen. Vi märker också en trend i att små husvagnar tycks sälja bättre än på många, många år. Här presenterar Husvagn & Camping topp 10 för 2021 plus att vi även kikar på vilka specifika modeller som sålde allra bäst.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-04-08 07:13

 • Historik: Polar – idén som blev en fullträff

  Historik: Polar – idén som blev en fullträff

  Våren 1964 började den kringflackande vägteknikern Håkan Wallin och smidesarbetaren Bertil Holmqvist med verksamhet runt knuten, bedriva hemlighetsmakeri i en lada i Junsele. Några anade till slut vad som pågick. Bakom laduportarna växte nämligen en husvagn fram. Och ja, resten är historia. Det här är berättelsen om Polarvagnen.

  Artikel Johan Persson, 2022-04-06 07:21

 • Prylar, prylar och mera prylar

  Prylar, prylar och mera prylar

  Vi bjuder på fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-03-17 07:11

 • hc undersöker: Vad är FoldXpand?

  hc undersöker: Vad är FoldXpand?

  Såväl reportrar som säljare inom husvagns- och husbilsindustrin använder allt oftare ordet FoldXpand. Men vad är det egentligen? Jo, den nya och nästan släta bakväggen på Knaus husbilar som medför att fordonet blir rymligare invändigt, utan att växa på längden utvändigt.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-03-16 07:01

 • Lögnäs gård – ställplats för livsnjutare

  Lögnäs gård – ställplats för livsnjutare

  På slätten mellan Laholm och Båstad finns en ställplats som inte bara erbjuder en utmärkt service utan också njutning för både kropp och själ. Och du är välkommen vare sig du har det minsta tältet eller den största husbilen.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-03-10 06:21

 • Elbil som dragbil – följ med strömmen och byta körkort?

  Elbil som dragbil – följ med strömmen och byta körkort?

  I en nära framtid kommer vi att köra elbil, om man får tro tillverkarna. Men bara ett fåtal av dagens elbilar klarar av att dra husvagnar. Och med de nuvarande reglerna måste många svenskar utbilda sig för att få åka på campingsemester med den nya fossilfria bilen. Vi visar vad du får köra med ett vanligt körkort idag, vad du behöver göra för att få högre behörighet och vad som är tillåtet då.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-03-08 07:57

 • Historik: Laika – det ljuva livet

  Historik: Laika – det ljuva livet

  La dolce vita – det ljuva livet, förknippas ofta med den italienska husbilstillverkaren Laika. Ända sedan företagets första spadtag 1964 har de legat i framkant gällande modern design och innovativa lösningar. Att varumärket fick detta namn beror på att grundaren, Giovanbattista Moscardini, var en stor rymdentusiast. Som bekant var rymdkapplöpningen mellan forna Sovjet och USA i full gång under 1960-talet. Därför döpte han företaget till Laika, efter hunden med samma namn som var den första levande varelsen i rymden, och som även finns avbildad som företagets logotyp.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-03-07 06:41

 • HC undersöker: Fossilfria husbilar

  HC undersöker: Fossilfria husbilar

  En eldriven husbil som egentligen var avsedd för stadstrafik kördes till Europas nordligaste punkt. En annan till den sydligaste utan att behöva besöka en enda laddstolpe. Framtidens husbilar bortom bensin och diesel? Vi tittar i kristallkulan och listar var utvecklingen står just nu för fordonen som går på alternativa bränslen.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-03-02 07:33

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1701 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 760 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

 • Husvagn & Camping 2022-01

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206