Dyra stenskott i framlyktor

Publicerad

Det är tur att fordonsförsäkringen även gäller stenskott i strålkastare. Allt fler husbilar har avancerade framlyktor som skyddas av härdat glas. Snyggt, och lätt att hålla rent. Men ett stenskott kan bli väldigt dyrt. Var beredd på 15 000–20 000 kr per lykta, för när glaset krackelerar måste hela paketet bytas ut.

Kompletta framlyktor till nya personbilar har ofta prislappar på 10 000–15 000 kr/styck även till vanliga märken. Husbilar kan ha ännu dyrare strålkastare. Den långa livslängden på husbilar innebär också andra problem. Lyktor till helintegrerade fordon finns sällan i lager och leveranstiden räknas ofta i veckor eller månader. 

Många nya husbilar har avancerade strålkastare. Ofta är det helt slutna enheter med integrerade LED-lampor för hel-, halv-, parkeringsljus och blinkers. Det är sällan eller aldrig möjligt att byta bara det täckande glaset. Eftersom ytterglaset är härdat kan även ett litet stenskott få dramatiska konsekvenser.

Härdningen gör visserligen glaset upp till sex gånger starkare, men vid ett stenskott kan hela glasskivan spricka och förvandlas till det som kallas glasgranulat, massor av små glasbitar. Till skillnad från glaset i framrutan finns det ingenting som håller ihop bitarna utan de kan ramla bort och lämna lamporna utsatta för väder och vind.

När undertecknad upptäckte ett stenskott i höger framlykta på vår husbil hängde alla glasbitar fortfarande kvar. Leveranstiden på en ny strålkastare var två–tre veckor, men vi räddade situationen med en billig stenskottsfolie. Den har extremt god vidhäftning och när hela ytan var täckt kunde vi fortsätta att använda bilen tills den nya lyktan levererats.

Hittills är det mest ägare av dyra personbilar som valt att skydda utsatta delar med foliering. Genomskinlig film, i olika tjocklek, monteras då på framför allt huv, framskärmar, utvändiga backspeglar och framlyktor. Redan tidigare har bland annat bussbolagen upptäckt fördelarna med foliering. Vi har pratat med verkstadschefer som årligen beräknar vinsterna med folierade glasdetaljer till många tusenlappar.

Vi valde att utföra folieringen på IR Skylt i Falun, som har lång erfarenhet av detta, både på hela fordon och på enskilda detaljer. Det finns gott om företag som monterar skyddsfolie mot stenskott. Sök till exempel på "stenskottsfolie" på Internet. Folien till strålkastarna är extra tjock för att kraften i ett stenskott ska fördelas över större yta. Det minskar risken för att glaset spricker, men även om det skulle inträffa håller folien ihop glasbitarna och lamporna fungerar tills du kan byta strålkastaren.

Arbetet går fort, men kräver känsliga fingrar. Knivbladet ska skära igenom folien, men inte skada ytan under. Det gäller dessutom att vara väldigt noggrann så att det inte kommer in damm eller annat skräp under filmen. Då ökar risken att den släpper från glaset och skyddar sämre.

Priset beror på lyktornas storlek, men det är betydligt billigare än att byta strålkastare. Det är med andra ord värt pengarna, speciellt för de som kör året runt och är extra utsatta för vinterns och vårens ökade risk för stenskott. Du kan naturligtvis göra jobbet själv också. Det finns skyddsfilm från några hundralappar och uppåt, bland annat på Biltema.

Martin Solberger, kvantitativ analytiker på Svensk Försäkring.

FAKTA

• Högsäsong för stenskott: Grus på hala vintervägar kan förvandlas till hagelsvärmar av vinterdäck. Däckens mjukare gummiblandning gör att småsten lätt fastnar och skjuts i väg från däcken när farten ökar. Det blir allt vanligare med stenskott. Enligt branschorganisationen Svensk Försäkring rapporterades drygt 163 000 glasskador år 1997 – 25 år senare är det glasskador som dominerar när man jämför ersättningar via motordelen på fordonsförsäkringen. Kostnaderna har ökat från 200 till mer än 600 miljoner kronor årligen! Det finns flera orsaker, enligt Svensk Försäkring (se punkter nedan).


• Fler bilar och tätare trafik: Antalet bilar på svenska vägar har ökat med mer än 50 procent. Trafiken har blivit tätare med ökad risk för stenskott som följd.


• Mer grus och dubbfria däck: Alltmer grus och sand används vid halkbekämpning – bland annat för att fler väljer dubbfria däck. Dessa har ofta en gummiblandning som gör att grus och småsten lätt fastnar i mönstret.


• Tunnare framrutor: Dagens vindrutor är runt tio procent tunnare än de som monterades för några år sedan, vilket ökar sannolikheten för att ett stenskott ska lämna en spricka efter sig.


• Borttagna stänkskydd: Tidigare hade alla bilar stänkskydd som fångade upp mycket grus som slungades bakåt av däcken. På nya modeller är de ovanliga. Dessutom sitter bakhjulen allt längre bak på fordonet, vilket också ökar risken för stenskott.


• Ökad vägstandard: Dagens vägar har fler parallella körfält. De flesta glasskadorna uppstår vid påkörning på ny väg – exempelvis på motorvägens accelerations-fält – och vid omkörning.

 • Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Den som väntar på något gott väntar inte för länge, heter det. Husbilar tycks bli allt godare eftersom allt fler får vänta allt längre på dem. Det finns massor av skäl till det, och alla är obegripligt små. Vi förklarar varför det är brist på husbilar, varför nya och begagnade bilar kommer att bli dyrare och hur länge det kan dröja innan allt är normalt igen – om det någonsin blir det.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-05-17 07:40

 • Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Gullig är kanske det ord som bäst beskriver Per-Erik och Ingela Henrikssons Knaus Schwalbennest – som är rymligare än de flesta tror. Detta exemplar har dessutom kopplingar till en viss Herr Nilsson.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-05-12 07:37

 • HC tipsar: Elementärt om el

  HC tipsar: Elementärt om el

  På campingplatser och många ställplatser kan gästerna koppla upp sig på 230 volt, vilket medför att elutrustning kan användas på samma sätt som hemma. Men vad är det för regler som gäller och vad bör vi tänka på när vi är uppkopplade på starkström?

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-11 07:13

 • Ännu mer roliga och bra prylar

  Ännu mer roliga och bra prylar

  Vi bjuder på fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-04-26 07:49

 • Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Omgiven av restauranger, butiker, båtliv och till och med padelbanor, ja så är läget om du står på husbilsplatsen mitt i centrala Oskarshamn. En mycket fräsch och ändamålsenlig ställplats.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-04-14 07:09

 • Har du rätt behörighet på körkortet?

  Har du rätt behörighet på körkortet?

  Under pandemin har campingbranschen i Sverige fått ett rejält uppsving. Men hur insatta är nytillkomna och erfarna campare i vilka regler som gäller för olika fordon och fordonskombinationer? Vi har pratat med Transport-styrelsen för att reda ut begreppen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-04-12 08:02

 • Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Fem år tog renoveringen, men i ärlighetens namn har Lars Grehn inte bara renoverat sin Boca – den är i stort sett byggd från grunden och har en dold finess som inte fanns på vagnen när den var ny 1966.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-04-11 08:58

 • Husvagnarnas tio-i-topp 2021: Adria toppar!

  Husvagnarnas tio-i-topp 2021: Adria toppar!

  Precis som de senaste åren fortsätter Adria att vara det bäst säljande varumärket på den svenska husvagnsmarknaden. Även Hobby och Kabe nådde pallen i år igen men till skillnad från 2020 var det nu de tyskbyggda vagnarna som tog hand om silvermedaljen. Vi märker också en trend i att små husvagnar tycks sälja bättre än på många, många år. Här presenterar Husvagn & Camping topp 10 för 2021 plus att vi även kikar på vilka specifika modeller som sålde allra bäst.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-04-08 07:13

 • Historik: Polar – idén som blev en fullträff

  Historik: Polar – idén som blev en fullträff

  Våren 1964 började den kringflackande vägteknikern Håkan Wallin och smidesarbetaren Bertil Holmqvist med verksamhet runt knuten, bedriva hemlighetsmakeri i en lada i Junsele. Några anade till slut vad som pågick. Bakom laduportarna växte nämligen en husvagn fram. Och ja, resten är historia. Det här är berättelsen om Polarvagnen.

  Artikel Johan Persson, 2022-04-06 07:21

 • Prylar, prylar och mera prylar

  Prylar, prylar och mera prylar

  Vi bjuder på fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-03-17 07:11

 • hc undersöker: Vad är FoldXpand?

  hc undersöker: Vad är FoldXpand?

  Såväl reportrar som säljare inom husvagns- och husbilsindustrin använder allt oftare ordet FoldXpand. Men vad är det egentligen? Jo, den nya och nästan släta bakväggen på Knaus husbilar som medför att fordonet blir rymligare invändigt, utan att växa på längden utvändigt.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-03-16 07:01

 • Lögnäs gård – ställplats för livsnjutare

  Lögnäs gård – ställplats för livsnjutare

  På slätten mellan Laholm och Båstad finns en ställplats som inte bara erbjuder en utmärkt service utan också njutning för både kropp och själ. Och du är välkommen vare sig du har det minsta tältet eller den största husbilen.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-03-10 06:21

 • Elbil som dragbil – följ med strömmen och byta körkort?

  Elbil som dragbil – följ med strömmen och byta körkort?

  I en nära framtid kommer vi att köra elbil, om man får tro tillverkarna. Men bara ett fåtal av dagens elbilar klarar av att dra husvagnar. Och med de nuvarande reglerna måste många svenskar utbilda sig för att få åka på campingsemester med den nya fossilfria bilen. Vi visar vad du får köra med ett vanligt körkort idag, vad du behöver göra för att få högre behörighet och vad som är tillåtet då.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-03-08 07:57

 • Historik: Laika – det ljuva livet

  Historik: Laika – det ljuva livet

  La dolce vita – det ljuva livet, förknippas ofta med den italienska husbilstillverkaren Laika. Ända sedan företagets första spadtag 1964 har de legat i framkant gällande modern design och innovativa lösningar. Att varumärket fick detta namn beror på att grundaren, Giovanbattista Moscardini, var en stor rymdentusiast. Som bekant var rymdkapplöpningen mellan forna Sovjet och USA i full gång under 1960-talet. Därför döpte han företaget till Laika, efter hunden med samma namn som var den första levande varelsen i rymden, och som även finns avbildad som företagets logotyp.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-03-07 06:41

 • HC undersöker: Fossilfria husbilar

  HC undersöker: Fossilfria husbilar

  En eldriven husbil som egentligen var avsedd för stadstrafik kördes till Europas nordligaste punkt. En annan till den sydligaste utan att behöva besöka en enda laddstolpe. Framtidens husbilar bortom bensin och diesel? Vi tittar i kristallkulan och listar var utvecklingen står just nu för fordonen som går på alternativa bränslen.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-03-02 07:33

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1701 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 760 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

 • Husvagn & Camping 2022-01

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206