Klassiker: VW-buss typ 2 – fränaste folkabussen

Klassiker: VW-buss typ 2 – fränaste folkabussen

Publicerad

M 080 var tillbehörskoden på separata framstolar med mittgång. Praktiskt om man hade campingutrustning. Förarmiljön är enkel och bussen kräver en aktiv körstil.

Borde inte en VW buss från 1967 vara mogen för ett lugnt pensionärsliv på ett museum? Inte alls, tycker Elisabeth och Per Holmqvist som gärna använder sin läckra camper. Paret köpte den i England, men den såldes ny i Schweiz. /// FOTO: Robert Gustavsson

Att köra omkring i en VW-buss är inget för folkskygga. Bara det karaktäristiska ljudet från den luftkylda motorn väcker minnen hos nästan alla över 30 (samt förundran hos de yngre) och när de vänder sig om och ser Elisabeth och Per Holmqvist snygga fordon brukar de mest surmulna ansiktena lysas upp av leenden.

– Den är en riktig glädjespridare och när vi har parkerat tar det inte lång stund innan vi är omgivna av glada människor.

VW började tillverka bussar redan 1950 och första generationen, den med delad vindruta, hängde med ända till 1967. Detta exemplar byggdes den 3 januari 1967 och lämnade fabriken i Hannover den 31 januari samma år med destination Schweiz. Då hade den redan Westfalias campingutrustning monterad, inklusive ett tak som kan höjas för att få bekväm ståhöjd.

På ett kick kan matplatsen förvandlas till sovplats och taket höjas för bekväm ståhöjd. Kolla in stuvutrymmet ovanför bakrutan.

Den bakre dörren har fack för prylar.

– Det underlättar campingturerna rejält och vi köpte Folkan för att vi ville använda den.

Bussen stannade i Schweiz till år 2000 då den exporterades till England. Där fanns den till 2017 och fick under tiden en nyrenoverad motor som var lite starkare än originalet. Växellådan byttes ut mot en nyrenoverad med högre utväxling samtidigt som fram- och bakvagnen moderniserades.

Allt tillsammans gör att bussen hänger med betydligt bättre i dagens trafik. VW-bussar är eftertraktade även i England, men det blev ändå ingen rusning när bilen annonserades ut 2017. Nästan ingen var intresserad för att den var vänsterstyrd.

– Men det passade oss perfekt. Vi kom överens med säljaren och bestämde en dag för hämtning.

Elisabeth och Per Holmqvist trivs med sin charmiga VW-buss, eller mer korrekt VW Typ 2 Modell 231 SO42 Camper 1967. Den är lackad i VW L380 Turquoise och Scania Ivory White.

Har du parkerat en varm eller kvav dag fäller du med fördel upp safarirutorna.

Eftersom bankerna ville ha en vecka på sig att föra över pengarna sköts affären upp motsvarande tid men den 10 november köpte Elisabeth och Per var sin enkelbiljett och flög från Göteborg till London. Bagaget bestod mest av varma kläder, verktyg och reservdelar till VW-bussar.

– Vi tog oss till Redhill strax utanför London och började hemresan sent på eftermiddagen. Det var en fredag, det var höst och vi vågade inte starta gasolvärmaren eftersom vi inte hade någon aning om skicket.

De varma kläderna kom därför väl till pass, men varken verktyg eller reservdelar behövde packas upp under den 150 mil långa hemresan till Varberg.

Hantverksskickliga kompisen Maggan Olofsson överraskade med en egenhändigt tillverkad busskudde i rätt färger.

VW:s geniala lösning på ventilation i campingbussarna var lamellfönster.

– Mekaniskt var VW-bussen i topptrim, men vi ville att resten av den skulle vara i samma skick.

Under våren 2018 renoverades och lackerades campern och blev klar lagom till säsongen samma år. Sedan dess har den rullat varje sommar, både på egna campingäventyr och på träffar med andra VW-entusiaster.

– Inredningen är gammal men fullt användbar och gasolvärmen visade sig fungera perfekt. Visst får du förvandla matplatsen till sovplats, men man sover gott, stuvutrymmena sväljer förvånansvärt många prylar och man lär sig att packa smart.

Originalmotorn ersattes med en lite modernare variant byggd av engelska Auto Techniks. 1,7 liter med dubbla Dell'Ortoförgasare.

Hur är det då att ratta en 54 år gammal campingbuss?

– Avkopplande samtidigt som du måste vara helskärpt. En VW-buss kräver att du kör aktivt och en så enkel sak som att ta sig över Ölandsbron en blåsig dag kan vara ett riktigt äventyr. Men det är också en del av charmen med ekipaget.

Byggd 1967, men långt ifrån redo för pensionering eller för museum. Istället används den fortfarande för camping – precis som den var avsedd att göra.

 • Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  En samling praktiska, fiffiga, roliga eller helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-11-23 07:58

 • Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Tyskarna är experter på att fästa plåtlådor och boxar på bakdörrar och tak för att skaffa mer packutrymme på mindre husbilar. Här får du tips på hur du kan göra husbilens lastutrymmen större och hur du bör tänka för att inte riskera överlast.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-22 07:32

 • Modellnytt 2023, del 2

  Modellnytt 2023, del 2

  Välkommen att på nytt botanisera bland de olika husvagns- och husbilstillverkarna. I föregående utgåva skrev vi att det kan vara en smula tunnsått gällande innovativa nyheter hos vissa av varumärkena, medan andra designavdelningar tycks ha få fritt spelrum. Vi ska emellertid ha i åtanke att världen har tett sig märklig de senaste åren och det har givetvis även påverkat vår älskade sfär inom mobil fritid.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-11-19 07:04

 • Vanlife: Hänga med andra

  Vanlife: Hänga med andra

  Att resa med familj eller kompisar är en sak, men hur gör man för att hitta nya vänner längs vägarna som man kan trivas och uppleva saker tillsammans med? Husvagn & Camping åker på vanlifeträff, testar spontankaffe och föreningsliv och upptäcker att det mestadels handlar om att vara nyfiken.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-17 06:05

 • Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Mitt i ett världsarv och granne med Sveriges enda restaurang som har surströmmingspizza på menyn ligger ställplatsen Skeppsmalens Fiskehamn (även kallad Skeppsmalns Fiskeläge). Den erbjuder med andra ord en unik miljö.

  Artikel Michael Åhman, 2022-11-16 07:27

 • Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Mera praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-28 07:37

 • Ordlista för campare – från A till Ö

  Ordlista för campare – från A till Ö

  Vi som redan har båda fötterna bland husvagnar, husbilar samt ställ- och campingplatser bidrar med en hel del ord och uttryck som kan vara svåra att förstå sig på. Här följer en ordlista – från A till Ö – som kan vara nyttig för er som står i begrepp att skaffa ett campingfordon av något slag.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-27 07:24

 • Modellnytt 2023, del 1

  Modellnytt 2023, del 1

  Välkomna till ett nytt modellår och en säsong som troligtvis inte kommer att likna det vi är vana vid. Eftersom bristen på chassin och komponenter fortlöper får vi vara beredda på att vissa varumärken har prioriterat att lösa leveranserna av redan beställda fordon istället för att knåpa ihop nya innovativa lösningar som vi inte har sett förut. Vissa husbils- och husvagnsmärken har knappt synbara eller ens några nyheter alls att förmedla. Det finns emellertid undantag och utan att gå händelserna i förväg kan vi redan nu avslöja att vi har några riktiga guldkorn att se fram emot 2023.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-26 06:57

 • Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Vad som en gång i tiden var det mest omtyckta, kanske inte ens finns på marknaden idag. En framgångssaga varar sällan i evighet. Vi med de grå tinningarnas charm minns många av de gamla husvagnsmärkena. Måhända ler vi åt "registreringslistorna" i denna artikel samtidigt som vi med skräckblandad förtjusning kopplar samman dem med en och annan semester-händelse. Det som idag kan tyckas vara uppseendeväckande är britternas framträdande roll under 60- och 70-talet samt Polars enorma försäljning under åren 1976–1979, då de totaldominerade husvagnsförsäljningen på den svenska marknaden. I denna artikel kikar vi närmare på åren 1961–1982 och fortsättning följer…

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-24 06:18

 • Varning för vattenläcka!

  Varning för vattenläcka!

  Det regnade ute, så det var inte konstigt att det droppat lite vatten på golvet alldeles innanför dörren på husbilen. Men det blev väldigt underligt när vattnet fylldes på, trots att de blöta skorna var borta och allt noggrant upptorkat. Panik! Vi har en vattenläcka! Det här handlar om att fixa felet, men också om att förebygga problem.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-10-21 07:47

 • Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Vad händer när en entreprenör planerar sin första husbilssemester och upplever att det är rörigt att hitta campingar på nätet? Hon gör en marknadsanalys, skapar ett team och bygger en digital bokningssida för campingar och ställplatser. Vi möter Johanna Raga Waronen, vd för Campcation.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-10-20 07:34

 • Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  En riktigt ovanlig fransk kvalitetsvagn i det övre skiktet och bara en tidigare ägare, men Conny Thunlund granskades noga innan han fick köpa den. Hur ovanlig är den då? Så pass att den till och med väcker rejäl uppmärksamhet i franska veterankretsar.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-10-18 07:24

 • Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Skags Fyr är tagen ur bruk sedan länge men för campingfolket som reser i Norrbotten kan den bli ett bra riktmärke. På sin nya plats i Jävre blir den en symbol för ett riktigt bra övernattningsställe.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-10-14 07:07

 • Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Om man som Saabfantast letar efter en husbil – ska man då inte ha en Toppola? Mattias Olsson kom hem en dag efter jobbet till en milt sagt upphetsad fru. "Kolla, kolla – det är en Toppola till salu på Blocket", var budskapet som fick fart på Mattias. "Det var bara att tokringa på annonsen. Sedan var vi hemma tre på natten", berättar han.

  Artikel Thomas Sjölund, 2022-10-12 07:18

 • Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Vi bjuder på praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-03 07:25

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206