Vi undersöker: Klarar kylskåpet färjan?

Scandlines lämnar Rödbyhavn med destination Puttgarden i sikte. Den turen tar bara 45 minuter och innebär i stora drag inga bekymmer för vare sig kylskåp eller frys. /// FOTO: Lars Sørensen/Scandlines

Vi undersöker: Klarar kylskåpet färjan?

Publicerad

Hur klarar sig innehållet i kyl och frys på färjeturen? Det kan vara klurigt att veta när det inte finns någon elanslutning ombord och gasolkranen måste vara stängd. Vi har testat hur länge matvarorna hålls kalla i en avstängd kyl. Din yoghurt kan kanske klara sig under överfarten till Polen – men frysvarorna hinner tina redan innan du når finska Vasa.

De flesta kylskåp i husbilar och husvagnar håller kylan med hjälp av 230 V-anslutning, 12 V-batteri eller gasol. Men av säkerhetsskäl ska gasolen vara avstängd ombord på färjor, och när bilmotorn inte är igång kommer det i normala fall ingen ström från batteriet.

Nästan inga färjerederier har någon 230 V-anslutning för husbilar och husvagnar ombord. Ett undantag är Finnlines där man kan boka elanslutning för tio euro på exempelvis turen Malmö–Travemünde.

På DFDS erbjuder man resenärer att gratis lämna in kyl- och frysvaror på deras Guest Service Center ombord för att sedan hämta ut dem innan man ska gå iland. TT-Line kommer att ha elanslutning på sina nya Green Ships som man beräknar ta i trafik nästa år.

Varför fylla kyl och frys om man ska utomlands? Många menar att det är helt onödigt eftersom det ofta är billigare att handla i exempelvis Tyskland. Men allt typiskt svenskt går inte att få tag på överallt.

Några svenska par som övervintrade på en camping i Spanien berättade för oss vad de brukade ta med från Sverige: Kaviar, inlagd sill, falukorv, räkost och så julmat som skinka och sylta. Den som vill ha lokala produkter som palt, spettekaka, ostkaka, renkött och messmör lär också få ta med dem hemifrån.

Snart dags att rulla ombord och kanske det med skräckblandad förtjusning. Kommer varorna i kyl och frys att hålla?

Fyra vanliga termometrar användes i testet. Alla visade samma värden när de lades intill varandra.

Så visst kan det finnas skäl att fylla kyl och frys innan man ger sig iväg. Men hur länge klarar sig varorna när kyl och frys är avstängda under en färjetur?

På sociala medier finns olika tips, som att köpa kolsyreis eller lägga in en liter djupfryst mjölk bland övriga kylvaror.

Vi har testat den kanske enklaste metoden: Att flytta varor från kyl och frys därhemma till husbilens kylskåp, kolla temperatur i kyl och frysfack, lägga in en fryst enlitersförpackning i kylen och stänga av den. Sedan noterade vi temperaturen vid olika tidpunkter.

Det är naturligtvis ett helt ovetenskapligt test. Vår kl/frys (Dometic på 135 liter) är cirka tio år gammal och när testet gjordes i september var det ingen värme på i husbilen. Termometrarna var enkla, inga avancerade mätinstrument.

Men de visade exakt samma temperatur när de lades intill varandra innan testet. Under de tider vi redovisar i tabellen har kylskåpsdörren varit stängd – alltså inget smygtittande då och då för att kolla temperaturen. 

Står det 12 timmar i tabellen har dörren varit stängd hela tiden. För att inte förstöra livsmedel ersattes varorna i frysfacket av förpackningar med fryst vatten vid tester över 4 timmar.

Resultaten varierade tydligt med temperaturen utanför och inne i husbilen. Speciellt gällde det under längre testperioder som 10–15 timmar eftersom det kunde skilja mycket mellan dag- och nattemperaturer.

Via Finnlines och turen Malmö-Travemünde kan man hyra elanslutning och TT-Line kommer att erbjuda samma service på sina nya Green Ships – men i övrigt är det lite si och så med tillgång till el under färjetransporter. /// FOTO: Getty Images

Förmodligen påverkas din egen kyl av när på året du åker utomlands, eftersom miljön på bildäck kan variera beroende på om det är sommarvärme eller höstkyla utanför. Visst kan man göra på annat sätt, som att förstärka kyleffekten genom att lägga in ytterligare någon förpackning med fryst vatten i kylen.

Tänk då på att det faktiskt kan bli minusgrader i kylen och att vissa livsmedel påverkas av det – vispgrädden kan bli svår att vispa om den varit fryst och ost kan bli smulig.

Vår utgångspunkt var att hålla kylen på 4 grader, det är den temperatur som Livsmedelsverket rekommenderar. Man tycker också att minus 18 grader är lagom i frysen, men så kallt kunde
vi inte få det.

Enligt våra tester höll frysen minusgrader i maximalt 4 timmar, eller den tid det motsvarar att åka färja Göteborg–Fredrikshamn eller Nynäshamn–Visby. Har man mjölk eller yoghurt i kylen ska dessa förvaras i högst 8 plusgrader. Det klarade vår kyl i 10–12 timmar. Det motsvarar överfarten Karlskrona–Gdynia eller Stockholm–Åbo.

Våra tester är naturligtvis ingen garanti för att maten faktiskt håller sig fräsch i din kyl. Bäst är att prova själv: Kolla hur lång tid din planerade överfart tar och gör ett experiment med den egna kylen. Fast testa inte med dyra och känsliga varor, det kan ju bli fel.

Och ska du ta färjan från danska Hirtshals till Island är det bättre att satsa på att köpa fisk, skaldjur, lammkött och skýr, den lokala kvargen, vid ankomsten eftersom färjeturen tar omkring tre dygn.

Frysklampen placeras bland matvarorna, dörren stängs och kylen slås av. Efter testperiodens slut läses temperaturen i kylen av detsamma gäller för frysen.

TEMPERATURTIDER
Tid Temp kyl Temp frys
0 tim 4o -13/-14o
2 tim 5-6o -5/-8o
4 tim 6o 0/-1o
6 tim 8o 2o
8 tim 8o 3-4o
10 tim 8o 3-5o
12 tim 8o 3o
15 tim 8-11o 5o
Fotnot: Testerna gjordes om flera gånger, därav variationer i resultaten.

Först hålla tungan rätt i mun när man rullar av färjan, sedan får man hålla tummarna för att mjölk, ost och smör inte har blivit fördärvade. /// FOTO: Scandlines

FÄRJELINJER
Tid överfart
Kapellskär - Mariehamn, Åland 2 tim 30 min
Västervik - Visby 2 tim 30 min
Strömstad - Sandefjord, Norge 2 tim 30 min
Halmstad - Grenå, Danmark 3 tim 15 tim-3 tim 30 min
Göteborg - Fredrikshavn, Danmark 3 tim 20 min-3 tim 40 min
Trelleborg - Sassnitz, Tyskland 4 tim
Umeå - Vasa, Finland 4 tim 30 min
Trelleborg - Rostock, Tyskland 6 tim
Ystad - Swinoujscie, Polen 6 tim 5 min - 6 tim 30 min
Nynäshamn - Ventspils, Lettland 8 tim 30 min
Malmö - Travemünde, Tyskland 9 tim
Karlskrona - Gdynia, Polen 10 tim 15 min - 10 tim 30 min
Stockholm - Åbo, Finland 10 tim 30 min
Karlshamn - Klaipeda, Litauen 14 tim
Göteborg - Kiel, Tyskland 14 tim 30 min - 15 tim 30 min
Stockholm - Tallinn, Estland 15 tim 30 min
Stockholm - Helsingfors, Finland 16-17 tim
 • Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Den som väntar på något gott väntar inte för länge, heter det. Husbilar tycks bli allt godare eftersom allt fler får vänta allt längre på dem. Det finns massor av skäl till det, och alla är obegripligt små. Vi förklarar varför det är brist på husbilar, varför nya och begagnade bilar kommer att bli dyrare och hur länge det kan dröja innan allt är normalt igen – om det någonsin blir det.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-05-17 07:40

 • Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Gullig är kanske det ord som bäst beskriver Per-Erik och Ingela Henrikssons Knaus Schwalbennest – som är rymligare än de flesta tror. Detta exemplar har dessutom kopplingar till en viss Herr Nilsson.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-05-12 07:37

 • HC tipsar: Elementärt om el

  HC tipsar: Elementärt om el

  På campingplatser och många ställplatser kan gästerna koppla upp sig på 230 volt, vilket medför att elutrustning kan användas på samma sätt som hemma. Men vad är det för regler som gäller och vad bör vi tänka på när vi är uppkopplade på starkström?

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-11 07:13

 • Ännu mer roliga och bra prylar

  Ännu mer roliga och bra prylar

  Vi bjuder på fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-04-26 07:49

 • Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Omgiven av restauranger, butiker, båtliv och till och med padelbanor, ja så är läget om du står på husbilsplatsen mitt i centrala Oskarshamn. En mycket fräsch och ändamålsenlig ställplats.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-04-14 07:09

 • Har du rätt behörighet på körkortet?

  Har du rätt behörighet på körkortet?

  Under pandemin har campingbranschen i Sverige fått ett rejält uppsving. Men hur insatta är nytillkomna och erfarna campare i vilka regler som gäller för olika fordon och fordonskombinationer? Vi har pratat med Transport-styrelsen för att reda ut begreppen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-04-12 08:02

 • Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Fem år tog renoveringen, men i ärlighetens namn har Lars Grehn inte bara renoverat sin Boca – den är i stort sett byggd från grunden och har en dold finess som inte fanns på vagnen när den var ny 1966.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-04-11 08:58

 • Husvagnarnas tio-i-topp 2021: Adria toppar!

  Husvagnarnas tio-i-topp 2021: Adria toppar!

  Precis som de senaste åren fortsätter Adria att vara det bäst säljande varumärket på den svenska husvagnsmarknaden. Även Hobby och Kabe nådde pallen i år igen men till skillnad från 2020 var det nu de tyskbyggda vagnarna som tog hand om silvermedaljen. Vi märker också en trend i att små husvagnar tycks sälja bättre än på många, många år. Här presenterar Husvagn & Camping topp 10 för 2021 plus att vi även kikar på vilka specifika modeller som sålde allra bäst.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-04-08 07:13

 • Historik: Polar – idén som blev en fullträff

  Historik: Polar – idén som blev en fullträff

  Våren 1964 började den kringflackande vägteknikern Håkan Wallin och smidesarbetaren Bertil Holmqvist med verksamhet runt knuten, bedriva hemlighetsmakeri i en lada i Junsele. Några anade till slut vad som pågick. Bakom laduportarna växte nämligen en husvagn fram. Och ja, resten är historia. Det här är berättelsen om Polarvagnen.

  Artikel Johan Persson, 2022-04-06 07:21

 • Prylar, prylar och mera prylar

  Prylar, prylar och mera prylar

  Vi bjuder på fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-03-17 07:11

 • hc undersöker: Vad är FoldXpand?

  hc undersöker: Vad är FoldXpand?

  Såväl reportrar som säljare inom husvagns- och husbilsindustrin använder allt oftare ordet FoldXpand. Men vad är det egentligen? Jo, den nya och nästan släta bakväggen på Knaus husbilar som medför att fordonet blir rymligare invändigt, utan att växa på längden utvändigt.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-03-16 07:01

 • Lögnäs gård – ställplats för livsnjutare

  Lögnäs gård – ställplats för livsnjutare

  På slätten mellan Laholm och Båstad finns en ställplats som inte bara erbjuder en utmärkt service utan också njutning för både kropp och själ. Och du är välkommen vare sig du har det minsta tältet eller den största husbilen.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-03-10 06:21

 • Elbil som dragbil – följ med strömmen och byta körkort?

  Elbil som dragbil – följ med strömmen och byta körkort?

  I en nära framtid kommer vi att köra elbil, om man får tro tillverkarna. Men bara ett fåtal av dagens elbilar klarar av att dra husvagnar. Och med de nuvarande reglerna måste många svenskar utbilda sig för att få åka på campingsemester med den nya fossilfria bilen. Vi visar vad du får köra med ett vanligt körkort idag, vad du behöver göra för att få högre behörighet och vad som är tillåtet då.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-03-08 07:57

 • Historik: Laika – det ljuva livet

  Historik: Laika – det ljuva livet

  La dolce vita – det ljuva livet, förknippas ofta med den italienska husbilstillverkaren Laika. Ända sedan företagets första spadtag 1964 har de legat i framkant gällande modern design och innovativa lösningar. Att varumärket fick detta namn beror på att grundaren, Giovanbattista Moscardini, var en stor rymdentusiast. Som bekant var rymdkapplöpningen mellan forna Sovjet och USA i full gång under 1960-talet. Därför döpte han företaget till Laika, efter hunden med samma namn som var den första levande varelsen i rymden, och som även finns avbildad som företagets logotyp.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-03-07 06:41

 • HC undersöker: Fossilfria husbilar

  HC undersöker: Fossilfria husbilar

  En eldriven husbil som egentligen var avsedd för stadstrafik kördes till Europas nordligaste punkt. En annan till den sydligaste utan att behöva besöka en enda laddstolpe. Framtidens husbilar bortom bensin och diesel? Vi tittar i kristallkulan och listar var utvecklingen står just nu för fordonen som går på alternativa bränslen.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-03-02 07:33

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1701 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 760 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

 • Husvagn & Camping 2022-01

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206