Vi testar: Lim som sitter som berget

Publicerad: 2022-01-17   Uppdaterad: 2023-04-18

Ett lim är ett lim, eller? Hur bra står sig vanligt trälim mot konkurrenterna på en någorlunda slät yta? Vi testar vilket lim som sitter som berget.

Vi testar: Lim som sitter som berget
MDF-skivan monterades i ett skruvstäd, en hink fästes i vinklarna med ett buntband och därefter fylldes hinken med vatten. Enkelt och rättvist utan att det blev för vetenskapligt.

På husvagnar ska man inte använda lim för att montera saker på vagnens yttre väggar. Däremot kan det vara en bra lösning inne i skåp eller varför inte för att montera en extra krok i toalettutrymmet.

Vi testade att limma fyra metallvinklar på en vanlig MDF-skiva. Det är ett ganska tufft test då det är en slät yta som ska limmas mot en nästan helt slät yta.

Limmerna som användes var smältlim, montagelim och trälim samt monteringstejp. Det sistnämnda är en joker som bland annat är avsett för att montera emblem på bilar.

Limmet applicerades enligt tillverkarens instruktioner, där sådana fanns, och fick härda innan vinklarna belastades.

Vi testar: Lim som sitter som berget
VÄNSTER: Den dubbelhäftande monteringstejpen var enkel att montera och klarade av hela 4 liter i hinken innan den gav vika.
HÖGER: Vid 2,5 liter i hinken lossnade vinkeln som limmats med trälim med en smäll. Dock bet det sig fast ordentligt och strax innan lossnade bitar av skivan.
Vi testar: Lim som sitter som berget
Montagelim är tufft och har hög hållfasthet. Med bräddfull hink, 15 liter, böjde sig vinkeln istället. Det ökade påfrestningarna men vinkeln lossnade inte.

Belastningen genomfördes på enklaste sätt. En vattenhink fästes vid vinkeln med hjälp av ett buntband, därefter fylldes hinken med vatten tills vinkeln lossnade. Vi gör inga anspråk på att det är ett vetenskapligt test men alla fyra typerna hade samma utgångsläge och typ av belastning.

Först ut var monteringstejpen. Redan vid 4 liter vatten började den lossna så sakta, för att strax lossna helt.

Tvåa i försöket var smältlimmet som visade sig vara lite segare och först med 6,5 liter i hinken lossnade vinkeln.

Trälimmet bet visserligen fast ordentligt men lossnade med en smäll när 2,5 liter hade hällts i hinken. En bit av skivan satt dock kvar på vinkeln. 

Sist ut var montagelimmet och även om hinken blev fylld till bredden med 15 liter vatten höll det, men då vek sig metallvinkeln istället.

Andra materialkombinationer och andra förhållanden ger givetvis andra resultat, men i detta test var montagelimmet en klar segrare.

Rulla till toppen