Så blir vintercamping en njutning!

Publicerad: 2022-01-19   Uppdaterad: 2023-04-18

Många ställer undan sitt campingfordon på vintern, eller kanske drar söderut till varmare breddgrader. Men varför fly den svenska vintern, när man istället kan uppleva något fint på hemmaplan och njuta av att campa i det härliga svenska vinterlandskapet. Men det finns en hel del saker att tänka på, kontrollera och fixa till innan ni ger er ut på den spännande vinterresan.

Så blir vintercamping en njutning!

Kolla först 

I god tid innan resan är det viktigt att ni i lugn och ro tar en djup koll i instruktionsboken och även i övrigt lära känna ert fordon väl. Speciellt om det är nyinköpt.

I instruktionsboken brukar det finns flera goda råd om hur man ska sköta om campingfordonet i stort under vintertid, och då framför allt de frostkänsliga vatten- och värmesystemen. En vinterkoll gäller givetvis även för husvagnens dragbil.

 
Så blir vintercamping en njutning!

Bodelsbatteri

Lägg på frostskydd på gummilisterna till dörrar, fönster och takluckor, så att de inte fryser fast. För elanslutning är en kabel på 3 x 2,5 mm2 ett säkerhetskrav, speciellt på vintern när det går åt mer el.

Står man fritt utan el, är bodelsbatteriernas skick hyperviktigt. Det är vid kyla som ett dåligt batteri ger sig till känna. Har ni två bodelsbatterier i fordonet, måste de vara i likvärdigt i skick för att fungera bra tillsammans.

Så blir vintercamping en njutning!

Vattensystem 

Campingfordonen är numera oftast väl rustade för minusgrader, men det är under förutsättning att värmesystemet är i drift. Stänger man av värmen mellan vinterresorna, är det hyperviktigt att tömma vatten- och avloppssystemet. Är ni osäkra på om campingfordonet är tillräckligt vinteranpassat, kan det vara bättre att ha vattnet i en lös plastdunk istället för att riskera frostskador på vattensystemet.

 

Så blir vintercamping en njutning!

Litet förtält

Ett vinteranpassat förtält hjälper på ett bra sätt till att behålla värmen i husvagnen när ytterdörren öppnas. Förtältet ger också plats till sådant som skidor, pulkor och annat som ni inte vill ta in i vagnen. Där kan ni även ha några solstolar och ett fikabord i beredskap inför en solig sportlovsvecka. Solkräm med hög solskyddsfaktor till ansiktet får man heller inte glömma.

 
Så blir vintercamping en njutning!

Varma plagg 

Vinteranpassade kläder av rejäl och värmande typ är alltid viktigt att ha till hands när termometern börjar falla ner under nollan. Har ni barnen med er, behöver de minst ett par ombyten av vinterplagg så de kan busa omkring i snön så mycket de vill. En skön mysdress höjer känslan fram på kvällskröken.

På många vinteröppna campingar finns också torkrum, där det går att torka vinterdressen på ett smidigt sätt efter en härlig dag ute i snön.

 
Så blir vintercamping en njutning!

Snöfria ventiler 

Även om det är härligt när snöflingorna faller, är det viktigt att snön inte täpper till ventilationen. Ni ska inte skotta upp snö mot fordonet, utan låta det vara fritt fram till den livsviktiga tilluften som oftast finns undertill. Några av takluckorna har ständig ventilation, också i stängt läge, och den får inte täppas till av snön. Avgasutsläppet från gasolvärmen, på taket eller väggen, måste hållas öppet.

Så blir vintercamping en njutning!

App-styrning

Säsongscampar ni i fjällen eller vid skidbacken är det ypperligt att ha en mobiluppkoppling till värmesystemet.

Med hjälp av en app i telefonen slår ni på värmen dagen innan ni kommer dit, så att den hinner sprida sig i hela vagnen, i alla skåp och förråd där luckorna ska stå öppna. Stänger ni av värmen helt mellan besöken, är det viktigt att vattenburna värmesystem har rätt blandning med frostskydd.

 

 

Så blir vintercamping en njutning!

Snöprylar 

En liten smidig snöskyffel, en sopkvast, en tjock dörrmatta, en rejäl isskrapa och en ficklampa är också bra att ha på vinterresan. Kanske även en värmepistol liggande i pryllådan när något fryser fast och behöver tinas upp.

Har ni plats kan det dessutom vara lämpligt med en lätt och smidig stege när snön ska sopas av yttertaket.

 
Så blir vintercamping en njutning!

Gasolomkopplare 

Har du gasoldriven värme, räkna med att åtgången på gasol ökar rejält i takt med att kylan tilltar. Två gasoltuber försedda med omkopplingsautomatik, som slår över till den andra flaskan när gasen i den första tar slut, håller retfulla sömnavbrott borta.

På flera gasolanslutningar går det även att enkelt montera en 12-volts defroster, som motverkar nedisning och stopp i gasregulatorn.

 
Så blir vintercamping en njutning!

Isskydd

Brädlappar under husvagnens stödben och däck hindrar dem från att fastna i isen. Många har också sagt ett och annat vackert ord när elkabeln frusit fast och lätt kan skadas när den rycks upp.

Lägg kabeln ovanpå snön eller häng upp den i träd eller buskar. Kabelskarvar måste hållas borta från vatten och fukt.

 
Så blir vintercamping en njutning!

TIPS!

Så blir vintercamping en njutning!
Solpaneler och ett par snökedjor är saker som kan komma väl till pass vid vintercamping.
Så blir vintercamping en njutning!

• Rätt rustad: Det är viktigt att husbilen eller husvagnen är trafikmässigt rätt rustad inför vinterutflykten. Vinterdäck är givet och de måste ha ett rejält mönsterdjup, mer än de tre millimeter som är lagstadgade vintertid.

• Lasta rätt: På vinterturen är det många prylar som ska tas med. Det är då viktigt att lasta rätt, så att tyngden blir jämnt fördelad på alla hjulpar. För mycket baklast på husbilen liksom för tungt kultryck på husvagnen kan medföra att fordonets framhjul får svagt fäste på isiga vintervägar.

• Före start: Ta bort snö och is från fordonet och kolla belysningen.

• Solpanel: Ska du stå utan elanslutning är en rejält tilltagen solpanel en förutsättning. Med vinterns låga solstånd ger emellertid en horisontellt monterad solpanel begränsad kraft. En fristående panel, som riktas i 90 graders vinkel mot solen ger då flera gånger mer el.

• Extra värme: Även om det är soligt och skönt mitt på dagen kan småproblem bli rejält besvärliga fram på kalla natten. En värmefläkt på 230 volt kan då vara guld värd, när något krånglar med värmesystemet i fordonet. En plastdunk med dricksvatten kan också komma väl till pass om vattensystemet lägger av. 

• Snökedjor: Reser du norrut kan du mycket väl få användning för ett par snökedjor. De kan vara räddningen om husbilen eller husvagnen står lite illa till på en delvis igensnöad camping.

• Ankomst: Helst i dagsljus. Använd hjulklossar och lossa handbromsen. Tänk på att infravärmare och katalytiska ugnar förbrukar syre i luften med risk för kvävning om luftcirkulationen är igentäppt.

• Reservnyckel: Glöm inte nyckeln nästa gång ni reser till husvagnen om ni har lämnat den många mil bort. Kanske tryggast med en reservnyckel hos campingen.

Rulla till toppen