Så blev 2021 – enligt Husvagn & Camping

Publicerad: 2022-01-20   Uppdaterad: 2023-04-18

Redaktionen och våra frilansare har högst varierande minnen från året vi nu lämnar bakom oss. Vad sägs om renrakade kantarellställen, åtta utflykter med husvagnen, att sova bland vargar, den spektakulära trandansen, norrsken i Blekinge, nya svordomskombinationer samt toner av "Non, je ne regrette rien". Här summeras våra minnen från 2021.

Så blev 2021 – enligt Husvagn & Camping
Parapeten i Helsingborg rekommenderas.

LARS ADOLFSON

Årets ögongodis: I maj hämtade jag ut en ny husbil från Forsbergs i Sollentuna. Stort badrum. En nobel sittgrupp med plats för sju personer. En voluminös säng (2 x 2 meter). Fordonslängden är endast 6,5 meter! Frankia 640SD var namnet, något för testredaktionen månne?

Årets örongodis:  Att höra publikens återkomst till idrottsarenorna. Hejande, jublande och taktfast applåderade en frispark i det alltid lediga krysset. 

Årets bottennapp: Lågmärket kom redan i januari. Klart för hemresa från Vemdalsfjällen men husbilen ville annat. Is på kamremmen betydde bärgning, taxi och hyrbil. Husbilen bärgades till Bollnäs … usch, fy vilken dag!

Årets resmål: Helsingborg och den unika ställplatsen Parapeten längst ut på en pir i hamnen. Att sedan cykelturen utefter Öresund till Sofiero var superb gjorde staden både intressant och charmerande.

 

Så blev 2021 – enligt Husvagn & Camping
Smögen är en pärla.

PER ANDERSSON-EK


Årets ögongodis:
Morelo Palace, lyx att drömma om. Men också raka motsatsen – SHOW, som byggts av holländska studenter och som går 60 mil enbart på laddning från solceller. Hoppas få se den på vägarna i en nära framtid.

Årets örongodis: Naturens ljud när sommarens sista jetski brölat förbi badstranden. Bara vågor, vindbrus och fågelkvitter. Visst kan hösten vara fantastisk.

Årets bottennapp: Nya bonus-malus. Att åka i husbil ger långt mindre miljöpåverkan än en flygresa. Men köper du en husbil som uppfyller de senaste avgaskraven betalar du minst 4 800 kronor i extra skatt. Flyger du till Kanarieöarna är skatten 62 kronor. Var finns logiken? Utsläppen måste ner, men gör det begripligt för oss. Vänd på steken!

Årets resmål: Borta bra men hemma bäst. När det är hemester som gäller åker vi till det vackraste som finns i Sverige. För en bohusläning är målen givna: Koster-öarna, Nordströmmarna, Gullholmen, Smögen … och det var många som hittade hit.

 
Så blev 2021 – enligt Husvagn & Camping
Västkusten har blivit en favorit. /// FOTO: Monica Fredberg

PETER FREDBERG


Årets ögongodis:
Min fru är väl det självklara svaret. Annars måste jag nog säga trädgården hemma. Den har fått ett väsentligt större engagemang från min sida under pandemin, och jag belönades med att ha den som ögongodis. 

Årets örongodis: Alla kreativa artisters konsertlösningar under corona. Speciellt favoritbandet Mustasch, som hade livesändning från ett lastbilsflak körande på gatorna i Göteborg.

Årets bottennapp: Det var inte bara corona som fick luften att gå ur. När jag skulle byta till sommardäck hade alla tappat luften under förvaringen. Det blev en intressant eftermiddag med helt nya svordomskombinationer.

Årets resmål: Jag har fått upp ögonen för det lokala. Västkusten har blivit en favorit jag gärna återkommer till. Otroliga miljöer, fiske, spännande restauranger, trevligt folk och salta bad från granit-klipporna. 

 
Så blev 2021 – enligt Husvagn & Camping

ROBERT GUSTAVSSON

Årets ögongodis: Jag har haft nöjet att göra en artikelserie med klassiska vagnar i Husvagn & Camping och till årets ögongodis utser jag utan tvekan Knaus Schwalbennest (Svalboet). Gulligare (och mindre) vagn får man leta efter.

Årets örongodis: Allan Pettersson, underskattad svensk tonsättare med en rad symfonier på sin meritlista. Perfekt att lyssna på under långfärder.

Årets bottennapp: När mitt bästa kantarellställe var renplockat. I ren tjurighet gick jag någon kilometer till och hittade ett ännu bättre. Med det sagt går de flesta bottennapp att vända till något bra i längden.

Årets resmål: Kallinge i Blekinge överraskade positivt vid första besöket i våras. Det blev flera besök i det charmiga samhället under året. Vem kan motstå den lilla (men numera nedlagda) fotobutiken?

 
Så blev 2021 – enligt Husvagn & Camping
Storforsen – en mäktig känsla för både ögon och öron.

CATHARINA HÖGLUND

Årets ögongodis: Vår husbil rullade tusen mil och jag bär med mig synintryck från Arvidsjaur i norr till Italien i söder. Men en bild sticker ut och det är när jag blickar ut över Storforsen vid Piteälven norr om Älvsbyn, så mäktigt!

Årets örongodis: Fortfarande klingar tonerna av ”La Vie en rose” och ”Non, je ne regrette rien” i mina öron. Hade förmånen att se den nyskrivna musikalen ”Forever Piaf” med bland annat Malena Ernman och hennes dotter Beata. En oförglömlig kväll.

Årets bottennapp: På vår tur i Europa (augusti) hade vi bestämt att stanna några dagar i ett mycket populärt turistområde öster om Klagenfurt i Österrike. När vi insett att varenda camping var fullbelagd hamnade vi sent om kvällen dödströtta långt från området.

Årets resmål: Besöket i en liten ungersk by med en stor vinproduktion, som drivs av kunniga människor från vår hemstad Falköping. Den fina promenaden bland vinfälten med utsikt mot Balaton lever kvar.

 

Så blev 2021 – enligt Husvagn & Camping

HÅKAN JOHANSSON

Årets ögongodis: Att se en fyrhjulsdriven Hymer Grand Canyon S utan minsta problem klättra uppför branta, isiga och snötäckta vägar. Varför har jag inte mer plats och pengar? Bara att titta på bilen gav habegär. Att se min partner hoppa ner från förar-platsen som värsta jeepkörande äventyrare fick hjärtat att klappa.

Årets örongodis: Ljudet av en sexcylindrig elvaliters dieselmotor, helst från en buss från 1966. Det påminner mig om min allra första husbuss och slår lätt det knappt hörbara ljudet från de moderna och bekväma husbilar jag åkt i de senaste åren.

Årets bottennapp: Att jag fortfarande behöver reta upp mig på att branschen inte lyckas tillverka campingfordon som håller måttet. Alltför många måste tillbaka för service och lagning redan efter någon månad.

Årets resmål: Vi trodde vi åkte till Malmö och skulle bo i en storstad. Så hamnade vi på ställplatsen vid Grand Circus Hotel, en grön oas full av fågelsång och blommor. Och en och annan clown.

Så blev 2021 – enligt Husvagn & Camping
Värmlandsbördiga Erika Jonsson rockar loss med sina musiker.

KLAS JOHANSSON

Årets ögongodis: År 2011 köpte Arla det anrika mejeriet i Boxholm – min hemort – men de flyttade snart tillverkningen till Östersund. Men på något sätt kom Glada Bonden att flytta in i mejeribyggnaden och att nu se deras äkta Boxholmsostar i butik gör mig rörd.

Årets örongodis: I september gavs Tiveden Americana, en ny musikfestival i lilla Sannerud, Tiveden. Vi bjöds på underbar musik, härlig spelglädje och massor av charm på restaurang Luripompa belägen i naturen, omgärdad med en gärdesgård.

Årets bottennapp: Min far var 93 år, och jag vet att han kände sig klar med livet. Han var nöjd, och skröpligheten gjorde att mycket var besvärligt. För honom var det nog en befrielse att somna in, men det är svårt att förstå att han nu är borta. Det känns botten …

Årets resmål: Sju minisemestrar på hotell i Sverige och åtta utflykter med husvagnen har det blivit. Det finns saker att upptäcka överallt i vårt land, inte minst i Västergötland där vi frossade i historia. Kata gård med de tidiga, kristna gravarna fascinerar!

Så blev 2021 – enligt Husvagn & Camping
Norrsken över Pukaviksbukten.

NIKLAS KÄMPARGÅRD

Årets ögongodis: Norrsken ända ner i Blekinge. Jag trodde knappt mina ögon (eller hustruns ord), men lyckades fånga ett svagt norrsken på bild. Nu längtar jag till nästa gång då förutsättningarna är optimala. 

Årets örongodis: Att få höra att restriktionerna hävs. Fortfarande återstår mängder med förbud i världen, men med Covid-passet i telefonen ligger åtminstone Europa öppet. 

Årets bottennapp: När hotellet för årets dyraste hotellnatt bjöd på smutsiga golv och blod i sängen när vi skulle gå och lägga oss strax efter midnatt. Inte värt pengarna. 

Årets resmål: Östeuropa. Och Centralasien. Det är billigt, lättrest och så mycket mer intressant än klassiska semesterproppar i Spanien och Italien. Och glöm inte Sverige. Året om.

 

Så blev 2021 – enligt Husvagn & Camping

NILLA LUNDGREN

Årets ögongodis: En dag vid midsommar svängde vi in vid Hillsta Gårdsbutik i Västerljung. Gick runt huset och där var det alldeles rött. Jordgubbarna var klara och dessutom solvarma. Tummen upp! 

Årets örongodis: ”Hej!” ”Min!” ”Igg!” Barnbarnets första ord, kan inte bli bättre! Igg är hunden Frigg.

Årets bottennapp: Att inte få höra livemusik, gå på teater och äta ute. Tre saker som jag älskar att roa mig med. 

Årets resmål: De tre N:en … Nyköping, Nynäshamn och Norrtälje. Mycket mer än så blev det inte i sommar tyvärr, men det är inte fy skam.

 

Så blev 2021 – enligt Husvagn & Camping
Riktigt örongodis, grabbarna i Iron Maiden levererar som alltid i toppklass. /// FOTO: PYMCA / Contributor/GettyImages

FREDRIK RUDIN

Årets ögongodis: Williot Swedbergs mål för Hammarby mot Degerfors inför publik och framfört allt pappa Hasse Eskilsson på läktaren. Gåshud!

Årets örongodis: Jämt skägg mellan Iron Maidens ”Senjutsu” och Dream Theaters ”A View from the Top of the World”.

Årets bottennapp: Att jag sålde min Dodge Ram, känns trist att inte ha en bil med V8 längre. Får köpa tillbaka den kanske…

Årets resmål: Blev dåligt med resor under pandemin men lite golf i Kalmar och på Öland hann jag med. Sen en bortamatch med Bajen i ett svinkallt Degerfors fick jag till innan säsongen var över.

 

Så blev 2021 – enligt Husvagn & Camping
Tabbert var bättre förr – tycker Johan Persson.

JOHAN PERSSON

Årets ögongodis: Jag såg en bild föreställande en designskiss på en Bugatti Spartacus suv med släpvagn. Vulgär men läcker. Man undrar vilken husvagn som skulle kunna passa till den dragbilen?

Årets örongodis: Agnes nya låt ”24 hours”.

Årets bottennapp: Designen på Tabbert husvagnar. Det blir mindre och mindre charm och utstrålning över dem. Den elfenbensvita exteriören är sedan länge borta och har bytts ut mot färgerna vit och grå. 

Årets resmål: Borås med omnejd. Där har jag vänner och gamla kollegor som jag uppskattade att hälsa på. Jag passade även på att extraknäcka på Borås Husvagnstjänst och Förtältsbutiken.se.

 

Så blev 2021 – enligt Husvagn & Camping
Lilla Carsten busar hemma hos Niclas och hans sambo.

NICLAS SJÖQVIST

Årets ögongodis: Vår sibiriska katt, Carsten, som kom till oss under sommaren och har förgyllt våra liv med diverse upptåg sedan dess.

Årets örongodis: Att åter få lyssna till skridskoskär mot havsis, efter den milda fjolårsvintern i södra Sverige. Turerna på Bråviken var en riktig höjdare!

Årets bottennapp: Ta upp båten under ”årets blåsigaste dag” – dessutom med en underdimensionerad dragbil. Det kunde ha slutat i ett bokstavligt bottennapp.

Årets resmål: Det yttersta havsbandet på ostkusten, likt alla andra år. Finns det något bättre än svensk sommar i skärgården?

 

Så blev 2021 – enligt Husvagn & Camping
Trandansen är minst sagt spektakulär.

JORRY STREIPEL 

Årets ögongodis: Det njöt vi av på höstresan hem genom den vackert höstfärgade Moseldalen i södra Tyskland. Fälten med vinrankor, som lutar brant ner mot Mosel bjöd på starka färger i skiftande valörer. Givetvis smakade Moselvinet lika läckert.

Årets örongodis: Tusentals tranor, som troget kommer till Hornborgasjön på vårkanten och trumpetar glatt i sin vårprakt. Trandansen var också årets första utflykt med husbilen för både oss och många andra.

Årets bottennapp: Står för de orter som i allt högre grad stänger av gator och parkeringsplatser för husbilar. Det medför att husbilsfolket dra vidare till en mer välkomnande ort, där de kan titta på sevärdheter, besöka restauranger och handla i butiker.

Årets resmål: Mora, Orsa, Sundborn, Nusnäs och flera andra av de kända platserna i Dalarna. Efter coronauppehållet blev det återigen en hösttur med husbilen till Spanien.

 
Så blev 2021 – enligt Husvagn & Camping
Skulle spela tennis – och upptäckte Norrvikens trädgårdar. /// FOTO: Eva-Marie Furevi

ANDERS WALLSTEN

Årets ögongodis: Varghotellet i Järvsö. Kevin Costner valde att dansa med vargar och Orup önskade hellre att bli jagad av dem. Jag valde att sussa sött mitt i varghänget. Att öga mot öga syna dessa rovdjur från ”sovrummet” var riktigt häftigt. 

Årets örongodis: Upptäckten av det tyska industrimetalbandet Maerzfeld och deras album ”Zorn”. På med hörlurarna, vrid upp volymen och hoppa upp på motionscykeln. Yeah!

Årets bottennapp: Mitt intresse för politik har inte bara svalnat – det har frusit till is. Anledningen är all pajkastning och den sandlådenivå som partiledarna bedriver. Jösses, jag blir mörkrädd när jag tänker på att dessa styr vårt land. 

Årets resmål: Åkte till Båstad för att bocka av ”spela på grus i tennismetropolen” på min to do-lista. Upptäckte i samma veva ett nytt smultronställe – bedårande vackra Norrvikens trädgårdar.

 

Så blev 2021 – enligt Husvagn & Camping
Det är enkelt att njuta av Botan i Lund.

JOHAN ÖBERG

Årets ögongodis: Botan i Lund. Ingen annan botanisk trädgård i Sverige är så ljuvligt färgsprakande och väldoftande mitt i sommaren som botaniska trädgården i denna sydliga stad. Blir riktigt avundsjuk på vad som går att odla här i söder.

Årets örongodis: Den sympatiske, USA-radikale New York-rockaren Willie Nile fick till det på alla cylindrar med årets platta The Day The Earth Stood Still. Den låter som en 1978-korsning av Bruce Springsteen, Patti Smith och Ramones.

Årets bottennapp: Allt krångel som tyvärr lever kvar då coronaepidemin inte alls vill släppa greppet ens om Europa, där väldigt många vaccinerat sig och alla faktiskt fått chansen. Ni som inte redan gjort det – det är dags nu!

Årets resmål: Höstresan till Limfjorden i Danmark. Träffade massor av skönt excentriska entreprenörer, fulla av energi, och fick möjlighet att plocka och äta vilda ostron – en underbar aktivitet och ännu bättre smakupplevelse.

Rulla till toppen