Klassiker: Campingveteranerna – klubben för klassiska vagnar

Minns ni modefärgerna på 1970-talet? Denna Polar från 1971 har tillbehör i en rad brandgula kulörer.

Klassiker: Campingveteranerna – klubben för klassiska vagnar

Publicerad

Några gånger om året samlas Campingveteranerna till egna tillställningar. Husvagn & Camping var med på deras träff Götecampen i augusti. "Syftet med klubben är inte bara att främja intresset för campinghistorik, det är minst lika viktigt att vi har kul när vi ses", säger Campingveteranernas ordförande Conny Thunlund.

Med Bohus fästning i bakgrunden ligger Kungälvs Citycamping på historisk mark, och dessutom är den vackert belägen precis vid Göta Älv.

Sedan ett tiotal år håller Campingveteranerna sin augustiträff, Götecampen, här. Att kliva in på Götecampen känns lite som att gå tillbaka några decennier i tiden. Här finns enbart klassiska vagnar, från 1970-talets svenska Polarvagnar via äldre engelska vagnar som Sprite och Colchester till riktigt udda husvagnar.

Många har bilar som passar vagnarna, antingen tidsmässigt eller efter ursprungsland. Ett stort antal har även typiska tillbehör antingen till vagnen eller till camping i allmänhet. Det råder en avspänd atmosfär som andas nostalgi och avkoppling.

– Avkoppling är en viktig del av campinglivet, påpekar Conny Thunlund och får medhåll av Janne Öberg som arrangerat Götecampen de senaste tio åren.

Blandade stilar, men allt andas campingnostalgi och avkoppling på Götecampen som arrangeras varje år av Campingveteranerna.

– Camping ska vara som ett Kinderägg. Tre goda saker i ett paket: avkoppling, äventyr och att ha roligt. Vi är många som är uppvuxna med campinglivet på somrarna, och förutom avkoppling var det alltid förknippat med äventyr, antingen själva resan eller något man upplevde på semestern, säger Janne.

Att ha roligt är något som kommer av sig själv, för stämningen är både hög och öppenhjärtig, med många "kul att se dig igen" och "vad skoj vi hade sist vi sågs".

Fler ekipage rullar in på campingen. Lite knixande innan vagnarna är på plats, och sedan förvandlas de i rask takt från släp efter bilar till små hem. Förtält sätts upp och utemöbler plockas fram i eftermiddagssolen. Doften av nybryggt kaffe sprider sig medan ett gäng samlas för ett parti kubb och under tiden berättar herr ordförande hur föreningen grundades.

Husvagn är inget krav för att vara med i Campingveteranerna. Beatrice Alexandersson campar lika gärna i tält och allt får plats i bagaget på en Volvo PV 544.

I juni 1990 möttes nio husvagnsentusiaster på träffen Classic Motor Ånnaboda. Det slutade med att de båda klubbarna Veteran Husvagnsregistret Före 1965 och Ägg Registret slogs samman och tillsammans bildades den mer övergripande föreningen Campingveteranerna.

– Idag har vi i runda slängar 250 medlemmar och ungefär lika många husvagnar. Ett vanligt år har vi ett tiotal träffar och är även med på andra arrangemang som Classic Car Week i Rättvik och Nostalgifestivalen i Vårgårda för att nu nämna några, förklarar Conny Thunlund.

Allt är dock inte avkoppling, äventyr och att ha roligt. Campingveteranerna har även en seriös sida som ska främja intresset, och skapa en ökad förståelse för campinghistorik inklusive äldre campingutrustning i alla former. Föreningen ska sprida kunskap om detta samt verka för bevarandet och restaurerandet av just tidigare dagars campingutrustning.

Janne Öberg (till vänster) har arrangerat Götecampen i tio år, och diskuterar träffen med Conny Thunlund, ordförande i Campingveteranerna.

– Bland våra medlemmar finns en enorm kunskap om detta och det är sällan några problem att få hjälp med delar och kunskap vid renovering av vagnar eller specifik utrustning – från den klassiska Snapphanegrillen till hur gasoldriven innerbelysning fungerar i gamla engelska vagnar, förklarar Conny.

Han ser gärna att föreningens medlemsantal ökar.

– Absolut och helst i hela Sverige. I dagsläget är aktiviteterna koncentrerade till de södra och västra delarna av landet, men vi välkomnar alla initiativ från medlemmarna. Till syvende och sist är det de som bestämmer hur föreningen ska vara, och det vore fint med fler lokala arrangemang.

FAKTA

Vad: Campingveteranerna
Grundades: 1990
Antal medlemmar: Cirka 250
Hemsida: www.campingveteranerna.se
Kontakt: ordforande@campingveteranerna.se eller via hemsidan
Årsavgift: 300 kronor
Klubbtidning: Hjulhuset (utkommer 4 nummer/år)
Övrigt: Medlemmarna har möjlighet att teckna entusiastförsäkring genom Motorhistoriska Riksförbundet, MHRF

 • Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  En Combi-Camp är varken ett tält eller en husvagn, snarare en kombination av båda. Ewa Fredricson Andersson följde hjärtat när hon köpte sin 72:a och den har en fördel som ingen husvagn kan skryta med.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-04 07:21

 • Modeller: Småskalig kärlek

  Modeller: Småskalig kärlek

  Leksaksbilar är populära bland både samlare av gamla leksaker och som rena modeller. Men hur ser utbudet ut när det kommer till husvagnar?

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-03 07:26

 • Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Älskar du att tillaga fisk eller att besöka en genuin fiskrestaurang, lägg då Tiraholm på minnet. Där övernattar du vid sjön Bolmens strand och har både fiskbutik och fiskrestaurang på platsen.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-01 07:23

 • Allemansrätten – vad får vi göra?

  Allemansrätten – vad får vi göra?

  Vad är det egentligen som gäller när någon vill övernatta i det fria med hus-bil/husvagn, eller kanske slå upp ett tält? Här är några av de regler och rekommendationer som Naturvårdsverket lyfter fram för de som vill fricampa.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-07-29 07:47

 • Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Orörd natur och ett oändligt hav möter besökarna vid Nabbelunds Ställplats. Här kan du koppla av totalt befriad från allt som kostar pengar förutom ställplatsavgiften.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-26 07:06

 • Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  En ny samling med fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-07-12 08:46

 • Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Få ställplatser är så populära som de längs Göta kanal. Den här gången har vi kollat Forsviks sluss. En historisk plats mellan sjöarna Viken och Vättern.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-05 06:36

 • Full pott för Oasen på danska Römö

  Full pott för Oasen på danska Römö

  Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-30 07:41

 • Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-06-28 06:32

 • Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-06-27 07:57

 • Vad gäller på campingen?

  Vad gäller på campingen?

  Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-15 18:19

 • Vilka tillbehör gäller 2022?

  Vilka tillbehör gäller 2022?

  Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-31 07:25

 • HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-30 07:26

 • Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-23 07:12

 • VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.

  Artikel Redaktionen, 2022-05-22 22:33

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206