Klassiker: Campingveteranerna – klubben för klassiska vagnar

Publicerad: 2022-02-08   Uppdaterad: 2023-04-18

Några gånger om året samlas Campingveteranerna till egna tillställningar. Husvagn & Camping var med på deras träff Götecampen i augusti. "Syftet med klubben är inte bara att främja intresset för campinghistorik, det är minst lika viktigt att vi har kul när vi ses", säger Campingveteranernas ordförande Conny Thunlund.

Klassiker: Campingveteranerna – klubben för klassiska vagnar

Med Bohus fästning i bakgrunden ligger Kungälvs Citycamping på historisk mark, och dessutom är den vackert belägen precis vid Göta Älv.

Sedan ett tiotal år håller Campingveteranerna sin augustiträff, Götecampen, här. Att kliva in på Götecampen känns lite som att gå tillbaka några decennier i tiden. Här finns enbart klassiska vagnar, från 1970-talets svenska Polarvagnar via äldre engelska vagnar som Sprite och Colchester till riktigt udda husvagnar.

Många har bilar som passar vagnarna, antingen tidsmässigt eller efter ursprungsland. Ett stort antal har även typiska tillbehör antingen till vagnen eller till camping i allmänhet. Det råder en avspänd atmosfär som andas nostalgi och avkoppling.

– Avkoppling är en viktig del av campinglivet, påpekar Conny Thunlund och får medhåll av Janne Öberg som arrangerat Götecampen de senaste tio åren.

Klassiker: Campingveteranerna – klubben för klassiska vagnar
Blandade stilar, men allt andas campingnostalgi och avkoppling på Götecampen som arrangeras varje år av Campingveteranerna.

– Camping ska vara som ett Kinderägg. Tre goda saker i ett paket: avkoppling, äventyr och att ha roligt. Vi är många som är uppvuxna med campinglivet på somrarna, och förutom avkoppling var det alltid förknippat med äventyr, antingen själva resan eller något man upplevde på semestern, säger Janne.

Att ha roligt är något som kommer av sig själv, för stämningen är både hög och öppenhjärtig, med många ”kul att se dig igen” och ”vad skoj vi hade sist vi sågs”.

Fler ekipage rullar in på campingen. Lite knixande innan vagnarna är på plats, och sedan förvandlas de i rask takt från släp efter bilar till små hem. Förtält sätts upp och utemöbler plockas fram i eftermiddagssolen. Doften av nybryggt kaffe sprider sig medan ett gäng samlas för ett parti kubb och under tiden berättar herr ordförande hur föreningen grundades.

Klassiker: Campingveteranerna – klubben för klassiska vagnar
Husvagn är inget krav för att vara med i Campingveteranerna. Beatrice Alexandersson campar lika gärna i tält och allt får plats i bagaget på en Volvo PV 544.

I juni 1990 möttes nio husvagnsentusiaster på träffen Classic Motor Ånnaboda. Det slutade med att de båda klubbarna Veteran Husvagnsregistret Före 1965 och Ägg Registret slogs samman och tillsammans bildades den mer övergripande föreningen Campingveteranerna.

– Idag har vi i runda slängar 250 medlemmar och ungefär lika många husvagnar. Ett vanligt år har vi ett tiotal träffar och är även med på andra arrangemang som Classic Car Week i Rättvik och Nostalgifestivalen i Vårgårda för att nu nämna några, förklarar Conny Thunlund.

Allt är dock inte avkoppling, äventyr och att ha roligt. Campingveteranerna har även en seriös sida som ska främja intresset, och skapa en ökad förståelse för campinghistorik inklusive äldre campingutrustning i alla former. Föreningen ska sprida kunskap om detta samt verka för bevarandet och restaurerandet av just tidigare dagars campingutrustning.

Klassiker: Campingveteranerna – klubben för klassiska vagnar
Janne Öberg (till vänster) har arrangerat Götecampen i tio år, och diskuterar träffen med Conny Thunlund, ordförande i Campingveteranerna.

– Bland våra medlemmar finns en enorm kunskap om detta och det är sällan några problem att få hjälp med delar och kunskap vid renovering av vagnar eller specifik utrustning – från den klassiska Snapphanegrillen till hur gasoldriven innerbelysning fungerar i gamla engelska vagnar, förklarar Conny.

Han ser gärna att föreningens medlemsantal ökar.

– Absolut och helst i hela Sverige. I dagsläget är aktiviteterna koncentrerade till de södra och västra delarna av landet, men vi välkomnar alla initiativ från medlemmarna. Till syvende och sist är det de som bestämmer hur föreningen ska vara, och det vore fint med fler lokala arrangemang.

Klassiker: Campingveteranerna – klubben för klassiska vagnar

FAKTA

Vad: Campingveteranerna
Grundades: 1990
Antal medlemmar: Cirka 250
Hemsida: www.campingveteranerna.se
Kontakt: ordforande@campingveteranerna.se eller via hemsidan
Årsavgift: 300 kronor
Klubbtidning: Hjulhuset (utkommer 4 nummer/år)
Övrigt: Medlemmarna har möjlighet att teckna entusiastförsäkring genom Motorhistoriska Riksförbundet, MHRF

Rulla till toppen