Historik: Laika – det ljuva livet

Laika 500: En rymdfarkost? Nej, så här såg den första husvagnsmodellen från Laika ut (1964). Att den fick namnet 500 har sin förklaring i att grundaren Giovanbattista Moscardini själv hade en Fiat 500 som dragbil. Karossen var av lättviktsmaterialet glasfiber och var konstruerad som två lådor där den övre kunde sänkas ned i den undre med hjälp av en vev.

Historik: Laika – det ljuva livet

Publicerad

Grundaren, tillika möbelsnickaren och entreprenören Giovanbattista Moscardini i egen hög person. Allt började med att han hyrde en liten gård i området Chanti och gav sin idé om att tillverka husvagnar en chans.

La dolce vita – det ljuva livet, förknippas ofta med den italienska husbilstillverkaren Laika. Ända sedan företagets första spadtag 1964 har de legat i framkant gällande modern design och innovativa lösningar. Att varumärket fick detta namn beror på att grundaren, Giovanbattista Moscardini, var en stor rymdentusiast. Som bekant var rymdkapplöpningen mellan forna Sovjet och USA i full gång under 1960-talet. Därför döpte han företaget till Laika, efter hunden med samma namn som var den första levande varelsen i rymden, och som även finns avbildad som företagets logotyp.

LAIKA 500 EPOCA: Trots att Laika 500 var den första modellen var den redan före sin tid. I nedfällt läge blev husvagnen som synes knappt högre än dragbilen, i detta fall en Fiat 500 som grundaren själv hade.

PRESENTATION: Stor uppståndelse när Laika introducerade sin Laika 500 på mässan i Firenze 1964 (Firenze är det italienska namnet för Florens, huvudstad i Toscanaregionen).

NEWSPAPER: Så här marknadsfördes bland annat Laika 500 på 60-talet. Visst är det "gulligt" när den minimala konstellationen Fiat 500 och Laika 500 bildar ett team. Men håll med om att en Jaguar E-type som dragbil slår det mesta.

LAIKA 1000: Att grundaren var fascinerad av rymden avspeglas tydligt i modellen Laika 1000 som skulle ses som futuristisk till och med i modern tid. Dragbilen är för övrigt en på den tiden sportig Alfa Romeo Giulietta Sprint.

LAIKA 600: Uppföljaren Laika 600 hade växt till sig jämfört med premiärmodellen och var mer "husvagnslik". Modellen hade stor taklucka, gasolkoffert och som synes även två fönster framtill.

LAIKA 1100: Hoppsan, snacka om att vara före sin tid! Laika levererade även delar av sin fordonsflotta till den italienska räddningskåren. Ungefär som vi har "vaccinationshusbilar" i Sverige idag. Husvagnen på bilden är en Laika 1100 och dragbilen givetvis en Fiat.

LAIKA YO-YO: Varför göra som alla andra? Ingen kan komma och säga annat än att ingenjörerna hos Laika hade minst sagt innovativa lösningar på det mesta. Här husvagnsmodellen Yo-Yo i slutet av 1970-talet.

LAIKA MOTORPOLO: 1977 lanserade Laika sin första husbil som fick namnet Motorpolo. Samtidigt blev det italienska varumärket även synonymt med hög kvalitet inom såväl design som byggnationsteknik.

POLO PROJEKT: Papper, penna och linjaler. Idag känns det gammalmodigt och förlegat, men så såg det ut kring ritbordet när husvagnen Polo växte fram på 1970-talet.

MOTORPOLO: Vi behöver kanske inte säga mer än att det var elegans utöver det vanliga – även på den tiden!

LAIKA POLO: Visst drog man nytta av varandra. Om man kikar på husbilen Motorpolo ser man många likheter med karossdesignen på deras husvagnsmodell. Husvagnsserien hette emellertid bara Polo, och bilden är från 1978/79.

POLO INTERIÖR: Interiören i Polo liknade ingenting annat på husvagnsmarknaden, och då ska man också ha i åtanke att vi pratar om planlösning/design för 40 år sedan.

LAIKA LASERCAR: På 1980-talet påbörjade Laika sin exportverksamhet. Under detta decenniums inledning kom de ut med serierna Laserhome (helintegrerade), Lasercar (alkover) och Laser (husvagn).

LASERHOME 61: Närbild på Laserhome 61 under 1980-talets glada dagar.

LASERHOME: Stort intresse för nya Laserhome i början av 1980-talet. Även denna plats är klassisk då husbilen är parkerad vid medeltidsbron Ponte Vecchio (Europas äldsta segmentvalvbro) som går över floden Arno i Florens.

FILM & MOTORSPORT: Den amerikanska motorstjärnan Eddie Cheevers (vid en Laika såklart) i samband med inspelningen av tv-serien Formula 1. Han debuterade i F1-cirkusen 1978, körde totalt 143 lopp och hamnade på pallen vid nio tillfällen.

ECOVIP: 1991 producerade Laika stora, mäktiga helintegrerade husbilar under benämningen Mito. Året efter kom serien Ecovip (bilden) som hänger med än idag.

KOSMO: Så här ser en modern Laika ut. Serien Kosmo (bilden) kom 2018 och är varumärkets så kallade instegsserie.

 • Full pott för Oasen på danska Römö

  Full pott för Oasen på danska Römö

  Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-30 07:41

 • Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-06-28 06:32

 • Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-06-27 07:57

 • Vad gäller på campingen?

  Vad gäller på campingen?

  Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-15 18:19

 • Vilka tillbehör gäller 2022?

  Vilka tillbehör gäller 2022?

  Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-31 07:25

 • HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-30 07:26

 • Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-23 07:12

 • VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.

  Artikel Redaktionen, 2022-05-22 22:33

 • Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Den som väntar på något gott väntar inte för länge, heter det. Husbilar tycks bli allt godare eftersom allt fler får vänta allt längre på dem. Det finns massor av skäl till det, och alla är obegripligt små. Vi förklarar varför det är brist på husbilar, varför nya och begagnade bilar kommer att bli dyrare och hur länge det kan dröja innan allt är normalt igen – om det någonsin blir det.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-05-17 07:40

 • Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Gullig är kanske det ord som bäst beskriver Per-Erik och Ingela Henrikssons Knaus Schwalbennest – som är rymligare än de flesta tror. Detta exemplar har dessutom kopplingar till en viss Herr Nilsson.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-05-12 07:37

 • HC tipsar: Elementärt om el

  HC tipsar: Elementärt om el

  På campingplatser och många ställplatser kan gästerna koppla upp sig på 230 volt, vilket medför att elutrustning kan användas på samma sätt som hemma. Men vad är det för regler som gäller och vad bör vi tänka på när vi är uppkopplade på starkström?

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-11 07:13

 • Ännu mer roliga och bra prylar

  Ännu mer roliga och bra prylar

  Vi bjuder på fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-04-26 07:49

 • Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Omgiven av restauranger, butiker, båtliv och till och med padelbanor, ja så är läget om du står på husbilsplatsen mitt i centrala Oskarshamn. En mycket fräsch och ändamålsenlig ställplats.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-04-14 07:09

 • Har du rätt behörighet på körkortet?

  Har du rätt behörighet på körkortet?

  Under pandemin har campingbranschen i Sverige fått ett rejält uppsving. Men hur insatta är nytillkomna och erfarna campare i vilka regler som gäller för olika fordon och fordonskombinationer? Vi har pratat med Transport-styrelsen för att reda ut begreppen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-04-12 08:02

 • Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Fem år tog renoveringen, men i ärlighetens namn har Lars Grehn inte bara renoverat sin Boca – den är i stort sett byggd från grunden och har en dold finess som inte fanns på vagnen när den var ny 1966.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-04-11 08:58

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1710 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206