Historik: Polar – idén som blev en fullträff

Med en Polarvagn som bostad kan man hitta på vilka äventyr som helst. Det var i alla fall budskapet redan under tidigt 1970-tal.

Historik: Polar – idén som blev en fullträff

Publicerad

Pinnbröd över öppen eld i fjällvärlden. Denna familj har en 590 GLE med sig som bostad.

Våren 1964 började den kringflackande vägteknikern Håkan Wallin och smidesarbetaren Bertil Holmqvist med verksamhet runt knuten, bedriva hemlighetsmakeri i en lada i Junsele. Några anade till slut vad som pågick. Bakom laduportarna växte nämligen en husvagn fram. Och ja, resten är historia. Det här är berättelsen om Polarvagnen.

Bertil Holmqvist och Håkan Wallin kom på idén att bygga en husvagn efter att han semestrat i mindre angenäma format, bland annat i tält. Därför ville de tillverka sin egen vagn och självklart skulle den tåla extrem kyla, en egenskap som få andra vagnar hade. 

När det första exemplaret stod klar visade Håkan och Bertil upp det för bekantskapskretsen, som spred intrycken vidare till andra. Snart visste många vad Polarvagnen var för något. 

Middagen är kirrad! Bra fiskelycka och och skönt boende (430-modell från 1983) är en ypperlig kombination.

Grönt är skönt – eller inte. Helt klart har inredningen och kulörerna ändrats under årens lopp.

Tillsammans byggde de två ytterligare nio vagnar samma år. Modellen hette Polarvagnen TB och prislappen var på 8 963 kronor. Namnet Polarvagnen då? Jo, det anordnades en intern tävling för att namnge husvagnen, och vinnarbidraget kom från Håkan Wallins fru Birgit som fick en klocka i pris.

Och även logotypen kom till inom familjen så att säga. Upphovsmannen var nämligen Ragnar Granqvist som var lackerare på företaget.

Ladan i Junsele byggdes om till fabrik och Junsele Husvagns-fabrik AB föddes. Med anslag från kommun och företagarförening uppstod dock en viss missunnsamhet från andra aktörer vilket ledde till konflikter. Så pass att produktionen fick stoppas tillfälligt för att lösa det hela. Till råga på allt härjades fabriken av en brand den 15 oktober 1966.

Men Bertil och Håkan var fast beslutna att inte ge upp. Efter att temporärt ha flyttat till andra lokaler kunde tillverkningen förläggas till Dorotea, mycket tack vare Doroteas kommunfullmäktigeordförande, Hans G:son Spejare. Ja, han hette faktiskt så. Fabriken invigdes i september 1968.

1975 var de huvudsponsorer för F1-loppet i Anderstorp där Nikki Lauda rullade i mål som segrare. Samma år sponsrade de den F1-bil (Hesketh-Ford) som Torsten Palm körde i Monaco och Anderstorp och den fick då heta Polar Caravans. Till vänster ett samlarobjekt i form av en F1-tallrik från 1975.

Efterfrågan på husvagnarna blev allt större. Man byggde en lastbil med släp gjord för att transportera fem vagnar åt gången. Men efter att den fastnat i en kurva i Sollefteå fick lastbilstrailern byggas om.

År 1974 blev Polar för första gången marknadsledande i Sverige med sina 150 anställda. De sponsrade även en mängd motorsportarrangemang, bland annat svenska Formula 1 Grand Prix 1975 i Anderstorp och den alpina tävlingen Polar World Cup i Åre ett par år senare. Polar sponsrade också Saab-föraren Stig Blomqvist i RAC-rallyt.

1976 påbörjades export till Storbritannien via Saab-importören i Derbyshire. Samtidigt bildades en klubb för Polarägare i England. Försäljningen till just England varade till det tidiga 80-talet.

En osedvanligt kantig modell från 1981 – 590 GL.

På grund av ekonomiska problem sadlade Polar om under tidigt 80-tal, från massproducent till kvalitetsmärke. De införlivade småländska Sävsjö med företaget 1987 och bildade koncernen Polar & Sävsjö med 250 anställda.

Året efter köptes Polar & Sävsjö av finska Lohja-gruppen som byggde Solifer. När 90-talet stod för dörren drabbades Sverige av en allvarlig ekonomisk kris vilket satte spår i husvagnsbranschen.

Polar varslade 25 anställda våren 1992 och ytterligare 25 under sommaren samma år. Produktionen upphörde tillfälligt, och när den väl kom igång igen året efter byggdes vagnarna på beställning istället för mot lager. I maj 1996 varslades ytterligare 15 personer, men några år senare vände trenden och personal nyanställdes.

Det har hänt mycket på 20 år. Så här såg nämligen inredningen ut år 2000.

2001 valde grundaren Bertil Holmqvist att gå i pension. Han hade åren innan byggt upp Adrias framgångar i Sverige och kunde nu efter pensioneringen ägna sig åt annat som lockade, bland annat att spela golf.

Örjan Grandin, svåger till Håkan Wallin påbörjade ett projekt som skulle leda till öppnandet av husvagnsmuseet i Dorotea 2002, där både Polarmodeller men även andra fabrikat fick ta plats. Polar utmärkte sig med att ha 21 procent kvinnor anställda, den högsta andelen av alla husvagnsproducenter.

Snö, Ingemar Stenmark och Polar var en vinnande kombination 1977 då världscupen kördes i Åre. Den svenska utförsåkningskungen vann både slalom och storslalomtävlingen.
Under 1981 prydde Polarbjörnen tröjorna. Ishockey-VM spelade i Göteborg, Sverige tog silver och Peter "Pekka" Lindmark slog igenom och utsågs till turneringens bästa målvakt.

Våren 2003 utökades fabriken i Dorotea med 1 000 kvadratmeter och 50 medarbetare. Under hösten samma år flyttades tillverkningen av Solifer till Dorotea från Vanda utanför Helsingfors. Den epoken varade till 2014 då Solifer flyttade till Tyskland. 

Idag har Polar fulla orderböcker, mycket tack vare ökad efterfrågan till följd av pandemin. Med ett så starkt varumärke hoppas vi att Polarvagnens historia fortsätter minst lika länge till.

Grillen står framme och en fisk har som synes fastnat på kroken – och den var så hääär lång.

Fricampande i en 590 GLE från 1989. Pst! Hur många kastar pil numera?

Hela familjen samlad 1978 för en semestertripp i en 420-vagn.

 • Full pott för Oasen på danska Römö

  Full pott för Oasen på danska Römö

  Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-30 07:41

 • Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-06-28 06:32

 • Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-06-27 07:57

 • Vad gäller på campingen?

  Vad gäller på campingen?

  Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-15 18:19

 • Vilka tillbehör gäller 2022?

  Vilka tillbehör gäller 2022?

  Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-31 07:25

 • HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-30 07:26

 • Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-23 07:12

 • VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.

  Artikel Redaktionen, 2022-05-22 22:33

 • Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Den som väntar på något gott väntar inte för länge, heter det. Husbilar tycks bli allt godare eftersom allt fler får vänta allt längre på dem. Det finns massor av skäl till det, och alla är obegripligt små. Vi förklarar varför det är brist på husbilar, varför nya och begagnade bilar kommer att bli dyrare och hur länge det kan dröja innan allt är normalt igen – om det någonsin blir det.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-05-17 07:40

 • Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Gullig är kanske det ord som bäst beskriver Per-Erik och Ingela Henrikssons Knaus Schwalbennest – som är rymligare än de flesta tror. Detta exemplar har dessutom kopplingar till en viss Herr Nilsson.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-05-12 07:37

 • HC tipsar: Elementärt om el

  HC tipsar: Elementärt om el

  På campingplatser och många ställplatser kan gästerna koppla upp sig på 230 volt, vilket medför att elutrustning kan användas på samma sätt som hemma. Men vad är det för regler som gäller och vad bör vi tänka på när vi är uppkopplade på starkström?

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-11 07:13

 • Ännu mer roliga och bra prylar

  Ännu mer roliga och bra prylar

  Vi bjuder på fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-04-26 07:49

 • Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Omgiven av restauranger, butiker, båtliv och till och med padelbanor, ja så är läget om du står på husbilsplatsen mitt i centrala Oskarshamn. En mycket fräsch och ändamålsenlig ställplats.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-04-14 07:09

 • Har du rätt behörighet på körkortet?

  Har du rätt behörighet på körkortet?

  Under pandemin har campingbranschen i Sverige fått ett rejält uppsving. Men hur insatta är nytillkomna och erfarna campare i vilka regler som gäller för olika fordon och fordonskombinationer? Vi har pratat med Transport-styrelsen för att reda ut begreppen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-04-12 08:02

 • Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Fem år tog renoveringen, men i ärlighetens namn har Lars Grehn inte bara renoverat sin Boca – den är i stort sett byggd från grunden och har en dold finess som inte fanns på vagnen när den var ny 1966.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-04-11 08:58

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1710 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206