
Bertil Holmqvist och Håkan Wallin kom på idén att bygga en husvagn efter att han semestrat i mindre angenäma format, bland annat i tält. Därför ville de tillverka sin egen vagn och självklart skulle den tåla extrem kyla, en egenskap som få andra vagnar hade.
När det första exemplaret stod klar visade Håkan och Bertil upp det för bekantskapskretsen, som spred intrycken vidare till andra. Snart visste många vad Polarvagnen var för något.


Tillsammans byggde de två ytterligare nio vagnar samma år. Modellen hette Polarvagnen TB och prislappen var på 8 963 kronor. Namnet Polarvagnen då? Jo, det anordnades en intern tävling för att namnge husvagnen, och vinnarbidraget kom från Håkan Wallins fru Birgit som fick en klocka i pris.
Och även logotypen kom till inom familjen så att säga. Upphovsmannen var nämligen Ragnar Granqvist som var lackerare på företaget.
Ladan i Junsele byggdes om till fabrik och Junsele Husvagns-fabrik AB föddes. Med anslag från kommun och företagarförening uppstod dock en viss missunnsamhet från andra aktörer vilket ledde till konflikter. Så pass att produktionen fick stoppas tillfälligt för att lösa det hela. Till råga på allt härjades fabriken av en brand den 15 oktober 1966.
Men Bertil och Håkan var fast beslutna att inte ge upp. Efter att temporärt ha flyttat till andra lokaler kunde tillverkningen förläggas till Dorotea, mycket tack vare Doroteas kommunfullmäktigeordförande, Hans G:son Spejare. Ja, han hette faktiskt så. Fabriken invigdes i september 1968.

Efterfrågan på husvagnarna blev allt större. Man byggde en lastbil med släp gjord för att transportera fem vagnar åt gången. Men efter att den fastnat i en kurva i Sollefteå fick lastbilstrailern byggas om.
År 1974 blev Polar för första gången marknadsledande i Sverige med sina 150 anställda. De sponsrade även en mängd motorsportarrangemang, bland annat svenska Formula 1 Grand Prix 1975 i Anderstorp och den alpina tävlingen Polar World Cup i Åre ett par år senare. Polar sponsrade också Saab-föraren Stig Blomqvist i RAC-rallyt.
1976 påbörjades export till Storbritannien via Saab-importören i Derbyshire. Samtidigt bildades en klubb för Polarägare i England. Försäljningen till just England varade till det tidiga 80-talet.

På grund av ekonomiska problem sadlade Polar om under tidigt 80-tal, från massproducent till kvalitetsmärke. De införlivade småländska Sävsjö med företaget 1987 och bildade koncernen Polar & Sävsjö med 250 anställda.
Året efter köptes Polar & Sävsjö av finska Lohja-gruppen som byggde Solifer. När 90-talet stod för dörren drabbades Sverige av en allvarlig ekonomisk kris vilket satte spår i husvagnsbranschen.
Polar varslade 25 anställda våren 1992 och ytterligare 25 under sommaren samma år. Produktionen upphörde tillfälligt, och när den väl kom igång igen året efter byggdes vagnarna på beställning istället för mot lager. I maj 1996 varslades ytterligare 15 personer, men några år senare vände trenden och personal nyanställdes.

2001 valde grundaren Bertil Holmqvist att gå i pension. Han hade åren innan byggt upp Adrias framgångar i Sverige och kunde nu efter pensioneringen ägna sig åt annat som lockade, bland annat att spela golf.
Örjan Grandin, svåger till Håkan Wallin påbörjade ett projekt som skulle leda till öppnandet av husvagnsmuseet i Dorotea 2002, där både Polarmodeller men även andra fabrikat fick ta plats. Polar utmärkte sig med att ha 21 procent kvinnor anställda, den högsta andelen av alla husvagnsproducenter.

Under 1981 prydde Polarbjörnen tröjorna. Ishockey-VM spelade i Göteborg, Sverige tog silver och Peter ”Pekka” Lindmark slog igenom och utsågs till turneringens bästa målvakt.
Våren 2003 utökades fabriken i Dorotea med 1 000 kvadratmeter och 50 medarbetare. Under hösten samma år flyttades tillverkningen av Solifer till Dorotea från Vanda utanför Helsingfors. Den epoken varade till 2014 då Solifer flyttade till Tyskland.
Idag har Polar fulla orderböcker, mycket tack vare ökad efterfrågan till följd av pandemin. Med ett så starkt varumärke hoppas vi att Polarvagnens historia fortsätter minst lika länge till.


