Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

Publicerad

Fem år tog renoveringen, men i ärlighetens namn har Lars Grehn inte bara renoverat sin Boca – den är i stort sett byggd från grunden och har en dold finess som inte fanns på vagnen när den var ny 1966.

Nossebrovagnen kallas den ibland, men lika ofta omnämns den som Bornhall & Carlsson eller rätt och slätt Boca. Få exemplar tillverkades och färre finns kvar. En handfull är i trafik och en av de som används flitigast ägs av Lars och Marianne Grehn från Göteborg.

– Egentligen började det med att vi köpte en gammal Volvo PV 544. Bilen fanns i Burträsk i Västerbotten, och det blev en lång resa när den skulle hämtas hem till Västkusten. Jag tror det var då vi kom överens om att skaffa en husvagn också. En tidstypisk som vi kunde koppla efter PV:n och ha när vi semestrade, berättar Lars.

Så gott som hela stommen fick bytas ut mot friskt trä. Lars Grehn har gjort ett jättejobb när han räddade sin Boca.

Påskjutsbromsen kunde ersättas med en elektrisk broms mot en extra kostnad.

Han funderade och kom att tänka på en udda husvagn som han hade sett och som skulle passa utmärkt bakom den nyinköpta personbilen. Vagnen letades upp och visst var den till salu, men säljaren var noga med att den skulle hamna i goda händer.

– När jag berättade att den skulle renoveras fick jag lov att köpa den och redan från början visste jag att det skulle bli en del arbete, säger Lars.

Vagnen köptes i augusti 2013 och först fem år senare, hösten 2018, stod den klar.

– Andra renoverar på vintern men för mig blev det ett sommarnöje och det av praktiska skäl. På vintern var det helt enkelt för kallt där vagnen stod, säger Lars.

I samband med renoveringen hade Lars samtidigt tillgång till en annan vagn i fint skick och via den kunde han se hur en Boca såg ut och var konstruerad. Cirka 95 procent av alla reglar ersattes av nya, golvet byttes ut i sin helhet liksom yttertaket och stora delar av ytterväggarna.

De invändiga snickerierna är utförda i mahogny och har renoverats till nyskick.

– De längsgående innerväggarna, skåpen och pentryt är bara renoverade. Det är nästan så att jag har byggt upp en helt ny husvagn, skrattar Lars och får medhåll av Marianne.

I främre den delen av vagnen har paret gjort ett avsteg från originalet av bekvämlighetsskäl så att säga. Dold under en bänkskiva finns en enkel toalett placerad. Men i övrigt har Lars varit noggrann med att alla detaljer ska sitta rätt. Gummilisterna har vita spränglister, aluminiumvarianterna har i sin tur röd accentuering och dekalerna sitter exakt där de ska vara.

– Bak ska de placeras 50 millimeter under gummilisten medan 20 millimeter gäller för de främre, avslöjar Lars.  

Boca tillverkades i de gamla lokstallarna i Nossebro och paret besökte platsen häromåret när de körde Nostalgivägen på väg till midsommarfirandet i Orsa. Väl på plats blev de hejdade av en äldre man på cykel som känt igen vagnen som en Boca.

En minst sagt effektiv torklina.

– Jag missade hans namn men han berättade att de första prototyperna tillverkades i just hans garage. Sådana möten ger extra krydda på resorna, upplyser Lars.

Både han och Marianne är överens om att något sådant inte händer när man har en ny vagn av välkänt märke.

– Nej, då bryr sig ingen. Man är en i mängden, men denna lockar till sig många trevliga människor inte minst på campingarna. Det brukar vara fruarna som kommer förbi och efter en pratstund kommer de tillbaka med sina män i släptåg. På så sätt har vi fått många nya bekanta, avslutar de båda i kör.

PV:n tjänstgör ofta som dragbil och häromåret besöktes de gamla lokstallarna i Nossebro, där vagnen byggdes 1966.

Lars och Marianne Grehn ser många fördelar med en klassisk husvagn, inte minst alla nya bekanta man får längs vägar och på campingar.

FAKTA

Vad: Bornhall & Carlsson
Chassi: Fyrkantsram, stel axel med torsionsfjädring och påskjutsbroms
Kaross: Aluminium på trästomme
Isolering: Frigolit  
Invändiga snickerier: Mahogny
Mått & vikt: Längd (totalt/kaross): 495/390 cm
Bredd (kaross)/innerhöjd: 200/190 cm
Tjänstevikt: 590 kg
Standardutrustning: Ingår bland annat förtält, Truma Matic 61W punktvärme, svagströmslysrör, rostfri diskbänk, gasolkoffert och en 6-kilos gasoltub
Pris: 11 550 kronor (fritt Nossebro)
Extrautrustning att tillgå: Warner elbroms (250:-), uretanisolering (250:-), starkströmsuttag (45:-), transformator (125:-), kylskåp Electrolux RAM 17 (600:-)


OBS! Informationen i faktarutan är tagen från årsmodell 1969 medan familjen Grehns Boca är från 1966. Den skiljer sig bland annat genom att ha diskho i vit akrylplast, fotogenkamin från Kå-Ce och skydd för gasolflaskan istället för gasolkoffert

 • Full pott för Oasen på danska Römö

  Full pott för Oasen på danska Römö

  Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-30 07:41

 • Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-06-28 06:32

 • Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-06-27 07:57

 • Vad gäller på campingen?

  Vad gäller på campingen?

  Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-15 18:19

 • Vilka tillbehör gäller 2022?

  Vilka tillbehör gäller 2022?

  Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-31 07:25

 • HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-30 07:26

 • Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-23 07:12

 • VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.

  Artikel Redaktionen, 2022-05-22 22:33

 • Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Den som väntar på något gott väntar inte för länge, heter det. Husbilar tycks bli allt godare eftersom allt fler får vänta allt längre på dem. Det finns massor av skäl till det, och alla är obegripligt små. Vi förklarar varför det är brist på husbilar, varför nya och begagnade bilar kommer att bli dyrare och hur länge det kan dröja innan allt är normalt igen – om det någonsin blir det.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-05-17 07:40

 • Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Gullig är kanske det ord som bäst beskriver Per-Erik och Ingela Henrikssons Knaus Schwalbennest – som är rymligare än de flesta tror. Detta exemplar har dessutom kopplingar till en viss Herr Nilsson.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-05-12 07:37

 • HC tipsar: Elementärt om el

  HC tipsar: Elementärt om el

  På campingplatser och många ställplatser kan gästerna koppla upp sig på 230 volt, vilket medför att elutrustning kan användas på samma sätt som hemma. Men vad är det för regler som gäller och vad bör vi tänka på när vi är uppkopplade på starkström?

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-11 07:13

 • Ännu mer roliga och bra prylar

  Ännu mer roliga och bra prylar

  Vi bjuder på fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-04-26 07:49

 • Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Omgiven av restauranger, butiker, båtliv och till och med padelbanor, ja så är läget om du står på husbilsplatsen mitt i centrala Oskarshamn. En mycket fräsch och ändamålsenlig ställplats.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-04-14 07:09

 • Har du rätt behörighet på körkortet?

  Har du rätt behörighet på körkortet?

  Under pandemin har campingbranschen i Sverige fått ett rejält uppsving. Men hur insatta är nytillkomna och erfarna campare i vilka regler som gäller för olika fordon och fordonskombinationer? Vi har pratat med Transport-styrelsen för att reda ut begreppen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-04-12 08:02

 • Husvagnarnas tio-i-topp 2021: Adria toppar!

  Husvagnarnas tio-i-topp 2021: Adria toppar!

  Precis som de senaste åren fortsätter Adria att vara det bäst säljande varumärket på den svenska husvagnsmarknaden. Även Hobby och Kabe nådde pallen i år igen men till skillnad från 2020 var det nu de tyskbyggda vagnarna som tog hand om silvermedaljen. Vi märker också en trend i att små husvagnar tycks sälja bättre än på många, många år. Här presenterar Husvagn & Camping topp 10 för 2021 plus att vi även kikar på vilka specifika modeller som sålde allra bäst.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-04-08 07:13

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1710 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206