Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

Publicerad: 2022-05-12   Uppdaterad: 2023-04-18

Gullig är kanske det ord som bäst beskriver Per-Erik och Ingela Henrikssons Knaus Schwalbennest – som är rymligare än de flesta tror. Detta exemplar har dessutom kopplingar till en viss Herr Nilsson.

De som kan tyska vet att Schwalbennest betyder svalbo och namnet är riktigt passande. Helmut Knaus startade sin husvagnsfirma i Markbreit 1960 och året därpå välkomnades hans nya skapelse Schwalbennest med öppna armar av många småbilsägare. Äntligen fanns en vagn som de kunde hänga efter sina VW, DKW eller Opel Kadett. Ett par år senare följdes succén upp av ett något större svalbo, just en sådan som Per-Erik och Ingela Henriksson i Halmstad äger.

– Vi har en Ford Anglia 1962, den klassiska snedrutan, som hobbybil och vi letade länge efter en tillräckligt lätt vagn, säger Per-Erik.

Utbudet var inte det största då de siktade på en med en vikt på runt 400–500 kg, men 2012 fick de tipset om denna vagn som stod i Vallentuna, strax norr om Stockholm. Den hade varit undanställd i en lada i flera år och första ägarna var familjen som ägde den dödskalleapa som spelade Herr Nilsson i Pippi Långstrumpfilmerna.

– Några spår efter apan har vi inte sett, men visst kan Herr Nilsson ha varit här, säger Per-Erik.

Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn
”Lämplig för bilar med lägre motorvolym än 1 200 cc”, rekommenderade Knaus i sin försäljningsbroschyr 1965.

Vagnar som stått några år brukar snabbt förfalla, men inte denna. Nej, den var i mycket gott bruksskick och kunde i princip börja användas efter en städning och service.

– Det enda större vi gjorde var att byta ut dynorna mot nya och dra in el, men diskret och med dolda uttag. Tanken var och är att den ska se ut att vara helt original, säger Per-Erik.

Många dömer ut vagnen i förväg och tror att den är trång. Inget kunde vara mer fel, för känslan man får är att den är ganska rymlig och det är lätt att trivas i den. Svalboet hade en vattentank av plast på den främre väggen och den är tyvärr ofta borta eller trasig på vagnarna idag, men på denna sitter den kvar och ser ut att vara i nyskick.

Ingela visar snabbt runt och förutom kuddarna och gardinerna har hon även sytt både soltaket och vindskyddet som de har i stället för förtält.

– Svalboet gick att få med förtält, men de är svåra att få tag i. Det här fungerar lika bra, säger Ingela och häller upp nybryggt kaffe. Men inte i plastmuggar utan i riktiga koppar.

– Vi använder porslin när det är fika – kaffet smakar helt enkelt bättre då, tillägger Per-Erik.

Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn
Ford Anglian får dra 800 kg och orkar utan problem med svalboet som har en totalvikt på 550 kg. Här är ekipaget på väg till Bornholm tillsammans med några vänner från Danmark.

Kylskåp saknas men det fungerar lika bra med en kylbox, förr hade man kylklampar som byttes ut med jämna mellanrum. Fyra personer kan enkelt sitta kring bordet och är man bara två blir det nästan kungligt mycket utrymme. Likadant när vagnen bäddas, då är det gott om plats för två.

– Vi tycker den är idealisk för två personer och när man campar är man ju ändå utomhus den största delen av tiden, säger de i kör.

Att ekipaget lockar fram de allra bästa sidorna hos folk är de båda överens om, för stannar inte någon till och vill prata om svalboet, är det alltid någon som minns en Ford Anglia.

– Den som tror att de flesta människor är tråkiga och tystlåtna har inte haft en ”gammelhusvagn”, säger Per-Erik.

Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn
Är man bara två som ska fika är det generöst med utrymme kring fikabordet. Ingela (bilden) och Per-Erik ratar plastmuggar och kör med riktigt porslin istället.

Gammal behöver inte betyda dålig, lika lite som en liten vagn behöver betyda trång, och paret använder sitt svalbo ofta och gärna. De drar sig inte ens för spontana långturer. 

– Innan pandemin stötte vi på ett danskt par som också körde Anglia med ”gammelvagn”. Det var i Falkenberg och det slutade med att vi slog följe med dem till Bornholm.

De som drar äldre husvagnar brukar i allmänhet ha mängder av nostalgiprylar, så även i denna.

– Många av sakerna har vi använt själva en gång i tiden och vimplarna på väggarna är från resor med tidigare vagnar. Det är lätt att samla på sig för mycket men vi försöker ta det med måtta. Nu är det egentligen bara en sak vi saknar – en tygapa som minne av Herr Nilsson.

Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn
Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn
Kanus Schwalbennest 1965


Längd
: 260 cm (350 cm med dragstång).
Bredd: 188 cm.
Höjd: 228 cm.
Ståhöjd inne: 186 cm.
Vikt: 320 kg plus 22 kg för hydrauliskt bromssystem. Totalvikt: 550 kg.
Övrigt: Slanglösa däck 5,20 x 12 tum.

Rulla till toppen