Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

Publicerad: 2022-05-16   Uppdaterad: 2023-04-18

Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

Det råder inga som helst tvivel om att det blåser förändringarnas vindar, och så har det gjort under en tid i campingfordonsbranschen.

För inte så länge sedan fick undertecknad siffror som visade att den mest lästa artikeln på Husvagn & Campings nyhetssajt var den om en minimal husvagn – byggd i Polen.

Egentligen kanske det inte är så underligt. Tittar vi på försäljningsstatistiken bland husvagnar rullar det på riktigt bra för Adrias lilla Action och storsäljarna inom Weinsberg är de minsta modellerna i serien CaraOne.

Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan
Pop-up-tak – nu pratar vi en känsla av vanlife.

Även inom husbilsindustrin är kartan på väg att ritas om. Eller i varje fall på väg att kompletteras – och det med modeller som ingår i uttrycket vanlife. Dit räknas tveklöst Bürstner Copa C 500 Active som är en familjevan och ett campingfordon på en och samma gång.

Nu är Copa inte ensam på marknaden att vara både och. Nej, konkurrenter finns i MB Marco Polo, VW California och Dreamer Capland Select. Ska ni jämföra Copa, gör det med någon av nämnda modeller och inte med en ”riktig” husbil, ty det vore både vilseledande och totalt uppåt väggarna. 

Copa är kort och gott en pigg och rask familjevan som även fungerar dugligt att campa med. Som personbil är den till och med överlägsen plåtisen, framför allt när det gäller stadskörning och parkerande i trånga garage. Copa byggs på ett chassi från Ford Transit och i vårt testobjekt har man smetat på det ena specialpaketet efter det andra.

Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan
Som synes finns det även förvaringsutrymmen för kläder och diverse pryttlar.

Om allt verkligen är nödvändigt låter vi vara osagt, det får var och en avgöra. Vad som hände när all extrautrustning installerades var att den humant prissatta bilen förvandlades till i en vårt tycke dyr rackare. Att lägga på nästan 200 000 kronor när startsumman var strax över halvmiljonen känns inte rimligt, eller?

Vi dyker ned i prislistan för att begrunda allt påhäng lite närmare. Dyrast är utan tvekan paketet Copa Holiday (75 900:-) som innehåller mörkläggningsgardiner, nedbäddningsbar soffa inkluderat Isofix, förvaringsutrymme under köksbänken samt kompressorkyl.

Hm, allt det här bör man väl ha, annars är det inte riktigt något campingfordon. Finns det då andra stora kostnader som vi kan kapa?

Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan
Välkommen in! Så här ser det ut när extrasäten har installerats. Kanske behövligt om familjen är stor.

Dieselvärmaren vill vi ogärna plocka bort (20 500:-) och detsamma gäller alla säkerhetssystem till själva bilen (läs regnsensor, spårhållnings-, parkerings- och ljusassistans, trötthetsvarnare, backkamera, navigator med mera) som går lös på 26 100 riksdaler. 

Som ni förstår tycks Copa vara ganska fattig på grejer i sitt standardutförande – i varje fall om man vill kombinera vardagskörandet med att även kunna utföra familjeutflykter i det gröna. Billig blir med andra ord ganska dyr när man väl är startklar.

Vi kikar på några intressanta funktioner som ingår i kriteriet campa. Pop-up-taket fungerar som så att man ”knäpper upp” två fästen, precis som på en cabriolet av äldre modell som inte har elfunktion. Detta är nödvändigt om man ska kunna stå i själva bodelen.

Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan
Två brännare, fack för exempelvis kryddor samt förvaringsskåp med dragdörrar.
Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan
I Copa gäller ett toppmatat kompressorkylskåp.

Dubbla USB-laddningsuttag finner vi lite gömda bakom handbromskryckan. Utedusch finns och likaså gasolutrymme (1 x 2,75 kg). Fem olika karosskulörer finns att välja mellan.

I faktarutan har vi skrivit till siffran 6 som tillval för bältade sittplatser. Detta kostar 36 000 kronor extra och dessa passagerare sitter då med ryggen i körriktningen. 

Kompressorkylskåpet är toppmatat och ja, det finns tallriksfjädrar i pop-up-sängen samt en besticklåda under köksbänken. Såväl det vägghängda köksbordet (kan även användas fristående) som soffan kan flyttas/justeras. Soffan som löper på en skena har även en bäddbar funktion som gör att man kan sova på två platser i fordonet.

Så visst är det en flexibel rackare och den är charmig till tusen. Men vi tror ändå att prislappen är alltför hög för att Copa ska kunna locka mängder av köpare och bli en storsäljare. Å andra sidan får man två typer av bilar på en och samma gång, så vem vet?

Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan
Tallriksfjädrar för hög sovkomfort.
Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan
Då soffan löper på skenor kan man skapa hyfsat med packningsutrymme.
Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan
Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan
Rulla till toppen